<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Bár a BMW Group Magyarország sem mentesíthette magát a koronavírus okozta gazdasági visszaesés káros hatásaitól, a társaság lapunknak megerősítette, hogy elkötelezett a debreceni beruházás mellett. Az építkezés jelenleg is zajlik, habár a tervek egy része módosításra szorul. A munkaerőtoborzás információink szerint szünetel. Határidőkről a társaság nem kívánt nyilatkozni.

A BMW csoport globális eredményei, valamint az e-mobilitás iránti elkötelezettségük Magyarország számára elsősorban azért lehetnek érdekesek, mert ezek alakulása befolyással lehet a társaság debreceni gyárberuházására is. Mint az tavaly év végén kiderült, a csoport tisztán elektromos meghajtású autókat gyárt majd debreceni üzemében. A városban a BMW érkezését követő eufória egyébként az elmúlt hónapokban elmúlni látszott, a lakosság körében egyre gyakrabban lehet kifejezetten pesszimista véleményeket hallani.

Tavaly májusban az mfor.hu-n is olvashattak arról, hogy a beruházás jelentős csúszásban van, ezt azonban a magyar kormány és a német autógyártó vezetése is igyekezett cáfolni. Salgó András, a vállalati kommunikációs igazgató lapunknak arról beszélt, hogy a BMW Group továbbra is elkötelezett a debreceni gyárával kapcsolatos döntése mellett, valamint a Debrecen városával való partnerségében is. Mint megjegyezte, a debreceni gyár melletti döntés a vállalat hosszú távú növekedési céljait támasztja alá. A beruházás határidői azonban a jelek szerint nem nyilvánosak.

Munkagépek dolgoznak a leendő BMW-gyár építési területén Debrecen közelében (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)Munkagépek dolgoznak a leendő BMW-gyár építési területén Debrecen közelében (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Lapunk ezirányú kérdéseire a társaság a következő választ adta: egyelőre nem áll módunkban válaszolni. A projekttel kapcsolatos további részleteket a megfelelő időben kommunikálja a vállalat.

Vagyis marad a találgatás. Annyit biztosan tudunk, hogy 2018-ban a cégcsoport úgy tervezte, 2023-ban kezdődi meg a gyártás Debrecenben. A koronavírus megjelenését követően egy éves csúszásról lehetett hallani. Tavaly novemberben pedig Oliver Zipse, a csoport vezérigazgatója azt is bejelentette, hogy az elektromos járművek gyártása 2025-ben indulhat el a városban. Nem lehet tudni, azóta változtak-e a tervek.

Lapunk információi szerint az infrastruktúra kiépülését az is lassíthatja, hogy csupán néhány hónapja született döntés arról, hogy elektromos járműveket gyártanak a városban, ezért néhány ponton módosítani kell a korábban jóváhagyott terveket. Információink szerint az áttervezés jelenleg is zajlik.

Salgó András azt is elmondta, hogy legfontosabb cél az e-mobilitásra való átállás. Az, hogy a különböző gyáregységek, milyen jövőbeli modelleket állíthatnak elő. A debreceni gyáregység ebben a folyamatban fontos szerepet kap majd, melynek működése egy teljesen új elektromos modellel veszi kezdetét. Ez a modell egy vadonatúj elektromos jármű-struktúrára fog épülni, mely új járművek generációját indítja el az évtized közepéig. A döntés, mely szerint egy új elektromos járműstruktúra érkezik Debrecenbe némileg módosítja a gyártás-előkészítő folyamatokat, így a toborzásra is hatással van. A BMW debreceni csapata és a müncheni kollégák folyamatosan dolgoznak az előkészületeken, valamint tervezik a következő lépéseket.

A magyar gyárban csak elektromos autók készülnek majd (Illusztráció, forrás: bmw-welt.com)A magyar gyárban csak elektromos autók készülnek majd (Illusztráció, forrás: bmw-welt.com)

A terület külső infrastruktúrájának kiépítése folyamatban van. A dehir.hu információi szerint jelenleg egy több mint két kilométer hosszú esővízelvezető csatorna építése és több közmű kivitelezése is zajlik. A tervek szerint hamarosan átadják a munkaterületet az úgynevezett körbejáró út megépítéséhez is.

A munkaerőtoborzás viszont információnk szerint szünetel. Azt korábban is lehetett tudni, hogy a munkaerőfelvétel hullámokban történik majd, de az nem világos, hogy a jelenlegi passzivitásnak mi az oka, a koronavírus okozta nehézségek vagy a szakaszokra bontott toborzási folyamat. A munkaerőfelvétel leállása összefüggésben lehet azzal is, hogy csak néhány hónapja derült ki, hogy a gyár kizárólag elektromos járműveket gyárt majd. Ugyanakkor nem mehetünk el amellett a kérdés mellett, hogy egyelőre nem látszik, hogyan tudja előteremteni a BMW csoport a debreceni üzeméhez szükséges munkaerőt. Korábban arról lehetett hallani, hogy a külföldről érkező dolgozók mellett a régióba visszatelepülő emberekre számítanak. A toborzási stratégiáról azonban nem árult el részleteket a társaság.

Hogy mennyi kerül a költségvetésnek a BMW-gyár Debrecenbe költözése, arról többféle szám is napvilágot látott az elmúlt másfél évben. Pontos adatokat azért nem lehet mondani, mert nézőpont kérdése, hogy mit számítunk a BMW-gyárhoz kapcsolódó beruházások közé. Két évvel ezelőtt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, hogy busásan megtérül Magyarországnak az a több mint 12,3 milliárd forint, amellyel a magyar kormány támogatja a BMW debreceni beruházását. A beruházások megtérülése persze nagyban függ attól is, hogy milyen beszállítói körrel dolgozik majd a BMW-gyár. Erről azonban egyelőre nem állnak rendelkezésre használható adatok. Annyit sikerült megtudnunk, hogy a város cégei aktívak, rengetegen jelentkeztek a csoportnál, és a város is igyekszik közreműködni a helyi cégek és a BMW kapcsolatának kiépítésében.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Kukai Tibor, a Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft. projektigazgatója (j) Debrecenben az épülő BMW-gyár területén 2020. május 15-én. (Fotó: MTI/KKM/Boros Mátyás)Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Kukai Tibor, a Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft. projektigazgatója (j) Debrecenben az épülő BMW-gyár területén 2020. május 15-én. (Fotó: MTI/KKM/Boros Mátyás)

Ráadásul a költségvetést terhelő végleges összeg a jelek szerint akár a tízszerese is lehet a tárcavezető által említett számnak. Ez a debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet (itt épül a BMW gyár is) infrastruktúrafejlesztésének költségeivel kiegészülve már több mint százmilliárd forintra rúg. A debreceni önkormányzat 44 milliárd forint hitelt vett fel, melyből a földvásárlásokat és az infrastruktúra kiépítését finanszírozzák. A kormány pedig 2018-ban több mint 135 milliárd forintot hagyott jóvá a gyár területéhez kapcsolódó út-, vasút- és infrastruktúra építésre. Majd 2020-ban további 698 719 659 forinttal fejelték meg ezt az összeget. Természetesen ezek a fejlesztések nem kizárólag a gazdasági övezet területén zajlanak, olyan beruházások valósulnak meg ezekből az összegekből, mint egy új autópálya-lehajtó Debrecen-Józsánál, a Hortobágy irányába tartó 33-as főút bővítése Debrecen határában, a Balmazújvárosi vasútvonal villamosítása és egyéb, az ipari park kialakításához is szükséges közműfejlesztések.

Az infrastruktúrafejlesztéshez kapcsolódó közbeszerzési eljárások egy részének már az eredménye is ismert. A napokban derült ki, hogy a gazdasági övezethez kapcsolódó önkormányzati utak építésének és a vízelvezetési munkáknak az első ütemét a Szijj László tulajdonában lévő Duna Aszfalt Zrt. végzi majd nettó 8,6 milliárd forintért. Korábban Mészáros Lőrinc és Garancsi István cégei is feltűntek a tenderek nyertesei között.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Kiderült, kell-e tartani attól, hogy eltűnik a magyar boltokból egy alaptermék
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 15:14
Kétszeresére drágult a papír fő alapanyaga, a cellulóz. Mit okozhat ez a higiéniai papírtermék piacán?
Vállalat Sokkal több mint digitális barkácsműhely: különleges programmal segítenek a fiataloknak
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 12:18
Egy olyan projekt zajlik Győrben, amelynek keretében biztonságos fejlődési platformot biztosítanak azoknak a fiataloknak, akiknek a legnagyobb szüksége van erre. Miközben megismerik a 3D-nyomtatást vagy épp a CNC megmunkálást, a problémamegoldó készségük és cselekvőképességük is fejlődik – így hiába indulnak hátrányból, értékes munkaerő válhat belőlük a jövőben. A programhoz további cégek, partnerek csatlakozását is várják.
Vállalat Újabb csúcsvezetők érkeztek a 4iG távközlési üzletágához
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:52
A hazai és a nemzetközi távközlési piacon is meghatározó portfólióval rendelkező 4iG csoport idén tavasszal megkezdte távközlési vállalatainak stratégiai átalakítását és a társaságok integrációját.
Vállalat A Gazprom visszatáncolt az osztalékfizetéstől - óriásit zuhant a részvényárfolyam
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 12:04
Korábban még úgy volt, hogy a nyereség felét kifizeti a részvényeseknek a Gazprom, a közgyűlés viszont most úgy döntött, hogy nem adnak ki egy fillért sem. A bejelentésre nagyot zuhant a részvényárfolyam.
Vállalat Nehéz idők várnak a környezetszennyező cégekre
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 14:24
Húszszorosára is nőhet a piaci igény a globális felmelegedés csökkentését célzó szén-dioxid-kvóták iránt 2035-re.
Vállalat Saját részvényeket vásárolt a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 08:06
Rendkívüli közleményt adott ki a vállalat, sávátlépés nem történt.
Vállalat Mit hozhat a nyár a kkv-k finanszírozásában? – interjú Szerdahelyi Róberttel
Natív tartalom | 2022. június 23. 09:46
Júliustól új feltételekkel kaphatnak támogatott hiteleket a kis és középvállalkozások. Mit hoz a nyár? Hogyan hatnak a változások a magyar kis- és középvállalkozások hitelfelvételi kedvére? Ezekről is beszélgettünk Szerdahelyi Róberttel, az Erste Bank kkv üzletágának vezetőjével.
Vállalat Tovább növelte árbevételét a Magyar Suzuki
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 13:23
A Magyar Suzuki Zrt. tavalyi eredményei alapján 14,48 százalékos részesedéssel hatodik éve uralja a hazai újautó eladásokat. A vállalat 1.754,2 millió euró nettó árbevétellel zárta a 2021-es évet, amely 6 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.
Vállalat Újabb európai cég vesz részt a világ legnagyobb gázmezőjének kitermelésében
Privátbankár.hu | 2022. június 19. 14:48
A franciák után az olaszok is részesedést szereztek a katari projektben.
Vállalat Szijjártó Péter bejelentette az év eddigi legnagyobb beruházását
Privátbankár.hu | 2022. június 17. 12:59
Egy dél-koreai vállalaté Nyíregyházán.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG