<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Szerkesztőségünk több forrásból is úgy értesült, hogy a vendéglátósok közül többen vannak olyanok, akik a mai napig nem kapták meg a kérvényezett bértámogatást. Pedig a papírokkal is rendben volt minden és a kérelmet is befogadta a hatóság. Az ipartestület szerint sem szórványos esetről van szó, az Innovációs és Technológiai Minisztérium viszont hallgat.

A cikk eredetileg laptársunk oldalán, az Mfor.hu-n jelent meg.

Legutóbb pont a múlt heti Kormányinfón tért ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a bértámogatásokra:

"A leginkább érintett ágazatokban továbbra is szerepet vállal a kormány, - a járulékmentességgel és az átvállalt kifizetésekkel együtt - a fizetések kétharmadát fizeti az állam. (...) A vendéglátásban dolgozók mintegy 69 százaléka igényelte már a támogatást".

Arról viszont egy kormányzati nyilatkozat sem szólt, hogy ténylegesen hányan kapták már meg ezt a támogatást. Pedig a kutya itt van elásva.

Az elmúlt napokban ugyanis szerkesztőségünk több forrásból is úgy értesült, hogy a bértámogatások kifizetése jelentős csúszásban van. Bár azt már a november havi fizetésekre is igényelni lehetett, sokan a mai napig nem kapták meg a megítélt összeget.

"Kvázi tönkrementem"

December 4-én nyújtottuk be a bértámogatás iránti kérelmet, de a mai napig semmit nem kaptunk, pedig már január 20-át írunk - nyilatkozta lapunknak egy VI. kerületi bár tulajdonosa. De nemcsak a pénz késik, hivatalosan azóta semmilyen értesítést, tájákoztatást nem kaptak a hatóságoktól. Leszámítva azt a felhívást, miszerint, ha a bértámogatás meghosszabbításával is szeretnének élni, azt jelezzék. Még arról sincs hivatalos információjuk, hogy a kérelmüket befogadta-e a hatóság. Egy, a dokumentumokon szereplő határozatszám alapján ők maguk derítették ki, hogy elfogadták a kérelmüket.

"Cégvezetőként kvázi tönkrementem. Az üzletet sem azért nem fenyegeti egyelőre veszély, mert olyan sok állami támogatást kaptunk volna. Az egy dolog, hogy az ügyvezetőre nem tudom kérni a bértámogatást, de a fizetendő járulékok nagyságrendekkel magasabb összeget tesznek ki, mint amennyi bértámogatást megítéltek számukra" - részletezte a tulajdonos.

A kép illusztráció (Fotó: MTI)A kép illusztráció (Fotó: MTI)

Így joggal vetődik fel benne a kérdés, hogy ilyen támogatás mellett a jó szándékán kívül mi az, ami az alkalmazottak megtartására ösztönzi?

A bártulajdonos esete annyira nem egyedi, hogy ő maga is pár napja hallott először olyan szakmabeliről, aki megkapta a támogatást. Lapunk is több forrásból úgy értesült, hogy nagyon sok vendéglátós a mai napig nem kapta meg a bértámogatást az államtól. Nemcsak a decemberit, de még a november havit sem. És mégcsak információjuk sincs arról, mikor érkezik meg a megítélt összeg.

A kialakult helyzet ellenére ő személy szerint nem ért egyet az olasz és lengyel mintára szerveződő "országos nyitás!" néven futó kezdeményezéssel, mely során a tiltások és a korlátozások ellenére nyitnának ki a vendéglátóegységek.

"Mindentől függetlenül a vírus létezik. Sem mások, sem a kollégák, sem a magam egészségét nem tenném kockára egy ilyen akcióval. Az sokkal nagyobb probléma, hogy miközben nekünk zárva kell lennünk, addig a plázák nyitva vannak. Vagy ott van az eplényi sípálya, amit a minap tömegek leptek el, amikor leesett a hó. Pedig ha mindent bezártak volna korábban, akkor ma már nyitva lehetnénk".

"Egy fillért nem kaptam még"

Nagyon hasonló kritikát fogalmazott meg lapunknak egy több vendéglátóegységgel is rendelkező fővárosi vállalkozó. Nagyon bosszantja az a helyzet, ami kialakult.

"Nem értem, miért jobb nyitva tartani egy hatalmas bútoráruházat vagy egy sípályát, ahol tömegek gyűlnek össze, mint mondjuk félházzal üzemeltetni egy éttermet, ahol a távolságok is megtarthatók. Mindent szabad, csak nekünk kell zárva tartani?" - fogalmazta meg a költői kérdést az étteremtulajdonos.

Ebből fakadóan ő megérti az "országos nyitást", mint kezdeményezést, de az ilyen szerinte csak akkor tud működni, ha mindenki benne van.

Ami a bértámogatást illeti, ő is a várakozók táborát gyarapítja, tapasztalatai pedig nem sokban térnek el a bártulajdonosétól. A különbség annyi, hogy ő kapott hivatalos értesítést.

"Röviden: egy fillért nem kaptunk még. Minden rendben volt a papírokkal, nem volt szükség hiánypótlásra sem, mégis egy hete érkezett meg az értesítés arról, hogy befogadták a novemberi kérelmünket."

"Egyre feszültebb a helyzet a szektorban"

A szerkesztőségünkhöz eljutott problémák miatt megkerestük az Innovációs és Technológiai Minisztériumot is, ám cikkünk megjelenésig nem érkezett válasz. Szerettük volna megtudni, a vendéglátósok hány százalékát érinti a kiutalások csúszása, tudnak-e egyáltalán a problémáról. Kíváncsiak lettünk volna arra is, hogy mi okozza a késedelmet és mikor rendeződhet a helyzet. Amennyiben megérkezik a válasz a tárcától, frissítjük vele a cikkünket.

A Magyar Vendéglátósok Ipartestületének (MVI) elnöke szerint azonban a bértámogatások csúszása nem szórványos eset, hiszen csak a vállalkozások kicsit több mint fele kapta meg a megítélt összeget. Kovács László információinkra reagálva lapcsoportunk megkeresésére elmondta, a vállalkozásoknak az 50-60 százaléka jutott hozzá eddig a bértámogatáshoz, akik nem, azok a napokban fogják megkapni a támogatást.

A problémára az ipartestület a kormányhivatalok részéről azt a választ kapta, hogy nagyon sok vállalkozás hiányosan és sok hibával töltötte ki a kérelmet.

„Rendkívüli intézkedéseknél az ilyenekkel számolni kell, de elsősorban a támogatás hozzáférhetőségének egyszerűsítésével lehetne a feszültséget enyhíteni” – mondta Kovács László. Minderre megoldást jelentene a bürokrácia csökkentése, mert – ahogy azt az MVI elnöke megerősítette – a bértámogatás igényléséhez szükséges kérelmek kitöltése bonyolult.

Kovács László egyúttal hozzátette, mindez nem vigasztalja azokat, akik már felélték a tartalékaikat. Ugyanis a szektorban egyre feszültebb a helyzet. Ezt az is alátámasztja, hogy van olyan felmérés, amely szerint a szektorban működő egyes vállalkozások már kevesebb mint egyhavi tartalékkal rendelkeznek. Emiatt a vendéglátóipari szektor további támogatások elérésében reménykedik.

"Nem megoldás az utcára vonulás"

Az ipartestület elnökéhez is eljutottak már azok a vélemények, melyek szerint (olaaz és lengyel példára) ha nem lesznek enyhítések februártól (például a vendéglátóhelyek teraszai nem nyithatnak ki), akkor utcára vonulnának a vendéglátósok.

„Semmiképpen sem javasoljuk a törvényekkel szembeni ellenállást, ugyanakkor az ipartestület is tisztában van azzal, hogy az elkeseredett vállalkozók meggondolatlan lépésekre is képesek lehetnek, viszont a testület szeretné, hogy ezt elkerüljék. Ezért folyamatosan igyekszünk a törvényalkotók képviselőivel egyeztetni további kedvezményekről és támogatásokról. A gazdasági problémákra nem az a megoldás, hogy szemben mennek a hatósági előírásokkal vagy utcára vonulnak" – jegyezte meg az ipartestület elnöke.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Eldőlt, mely cégek építhetnek évtizedeken át autópályát Magyarországon 
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 28. 15:17
Nyilvános lett az ajánlattevők névsora.
Vállalat Fény az alagút végén: rég nem látták ilyen kedvezőnek versenyhelyzetüket a cégek
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 27. 13:33
A hazai kis- és középvállalkozások közel olyan nagy ugrást várnak a versenyhelyzetükben, mint a 2008-as gazdasági világválság után.
Vállalat Megtámadják a fővárosi villamosbeszerzést
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 25. 16:22
Jogorvoslati eljárást kezdeményez a Közbeszerzési Hatóság a fővárosi villamosbeszerzés kapcsán - közölte a hatóság szombaton az MTI-vel.
Vállalat Elképesztő összegekkel tartozik a bankoknak a bajba került kínai óriás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 18:27
Egyes kínai bankok pénteken nyilvánosságra hozták, hogy mennyivel tartozik nekik az eladósodott China Evergrande Group.
Vállalat Megtorpant az internetes kereskedelem terjedése
MTI | 2021. szeptember 24. 07:19
Az elmúlt években megszokottnál jóval lassabban nőtt az interneten keresztül végrehajtott bankkártyás vásárlási tranzakciók száma és értéke a második negyedévben - írta a Világgazdaság pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzforgalmi statisztikái alapján.
Vállalat Vizsgálat a téglapiacon: mire jutott az építőanyag-kommandó?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 12:47
Lezárult a Gazdasági Versenyhivatalnak az a vizsgálata, amelyet még nyáron indítottak. Ebben többek között arra jutottak, hogy a fuvarozási és logisztikai díjak miatt történhetett drágulás a téglapiacon. 
Vállalat Újabb elismerést kapott a Haris Digital IoT-megoldása
PR | 2021. szeptember 23. 09:43
A Haris Digital magyar startupként a kis- és közepes vállalatok gyártás-digitalizációjával foglalkozik. A közelmúltban több versenyen is megmérették technológiájukat: a harmadik helyet szerezték meg a SelectUSA Investment Summiton, Amerika egyik legrangosabb startuprendezvényén, legutóbb pedig egy magyar seregszemlén, az iPon Novation versenyen győzedelmeskedtek a „végtelenül egyszerű, plug and play machine monitoring megoldásukkal”. De miben segíthet egy innovatív megoldás a kkv-knak növelni a hatékonyságukat, és hogyan áll Magyarország a digitalizáció ilyen tekintetében?
Vállalat Újabb 35 milliárd forintnyi innovációs pénzre pályázhatnak a hazai vállalatok
MTI | 2021. szeptember 22. 13:28
Szerdán kezdődött a PIACI KFI pályázat soros fordulója.
Vállalat Komoly uniós forrásból fejleszthet a Budapest Airport
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 21. 11:19
A Budapest Airport 1,53 millió euró értékben valósíthat meg fejlesztéseket, amelynek 70 százalékát az Európai Unió biztosítja, a fennmaradó összeget pedig a Budapest Airport állja - közölte a repülőtér üzemeltetője.
Vállalat A magyar prodHost szövetségre lépett a Microsofttal
PR | 2021. szeptember 21. 11:10
A Microsoft eddig is folyamatosan kereste a lehetőséget, hogy támogathassa a magyarországi startup-közösséget, de a Microsoft for Startups Program elindításával még magasabb fokozatba kapcsolt a vállalat itthon és világszerte. A programba a vállalatirányítási rendszerekkel foglalkozó startupok közül elsőként és eddig egyedüliként egy ígéretes magyar vállalkozás, a prodHost is bekerült. A két márka célja nem kevesebb, minthogy együttesen lépjenek be a gyártócégek piacára.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos