<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A munkavállalók 12-13 százaléka választja ezt a normál adózásnál nagyságrendekkel jobb közteherviselési formát - Parragh László azt mondja, az anomáliákra szeretnék felhívni a figyelmet.

A kedvezményes adónem egyik célja az volt a bevezetéskor, hogy olyanokat is bevonjon a közteherviselésbe, akik korábban nem voltak részesei annak. A kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) sikerességét mutatja, hogy ma már csaknem 430 ezren adóznak ilyen kedvezményes formában. Tehát a munkavállalók 12-13 százaléka választja ezt a normál adózásnál nagyságrendekkel jobb közteherviselési formát – sokszor kényszerből, ami lényegesen torzítja a piacot. Ráadásul ezek az emberek nagyrészt valódi nyugdíj nélkül maradhatnak.

„A kata egy olyan adóelem, amely arra törekszik, hogy azt a munkát vállaló kört, amely megelőzően a közteherviselésben nem, vagy kevéssé vett részt, azt egy átlátható, egyszerűsített módon bevonja ebbe. Hozzáteszem, hogy volt több ilyen egyszerűsített adónem is, volt eva, illetve például a kiva (kisvállalati adó) is megemlíthető. A katások esetében egy egyszerűsített és lényegesen kisebb befizetési kötelezettségről van szó. Mi abból indulunk ki, hogy át kell nézni, hol vannak a rendszerben anomáliák. Az derül ki, hogy a katával egy meglehetősen széles kör jogszerűen egyébként, de munkaviszonyt vált ki. Olyan módon vállalkozik, hogy valójában az nem vállalkozás, hanem egy munkaviszony-helyettesítés, csak a közterhei, az adófizetési terhei lényegesen alacsonyabbak" – nyilatkozta a Trend FM-nek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

Parragh László, az MKIK elnöke újra elővette a kata kérdését. Fotó: MTI / Kovács Attila
Parragh László, az MKIK elnöke újra elővette a kata kérdését. Fotó: MTI / Kovács Attila

Kérdésre válaszolva elmondta: „a kivánál lényegesen kevesebb az igénybe vevők száma. Ugyanakkor 430 ezer ember van a katában, ami azt jelenti, hogy kisadózó, kvázi megbízással vállalkozó személyként jelenik meg. Lehetne társas vállalkozó, lehetne más jogi formátumban levő szereplő, de nyilván ott már magasabb adóterhet kellene fizetni".

A budapesti kamara nem szüntetné meg a katát

Átalakított formában, de megtartaná a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) annak esetleges megszüntetése helyett. A budapesti kamara a katába építené a minimálbér változásait és olyan automatizmusokat integrálna a rendszerbe, melyek csökkenthetnék a visszaélés lehetőségét. Részletek az mfor.hu cikkében >>

Erősödő nyugdíjkockázatok

„Ha ma valaki katásként havonta 50 ezer forintot fizet közteherként, akkor egy elég bonyolult számítási mechanizmus alapján harmincvalahány ezer forint lesz az az összeg, amit ennek alapján jogszerűen nyugdíjként megkaphat. Tehát az öngondoskodás szempontjából nézve is egy elég nehéz témáról beszélünk, abban az esetben is, ha valaki az emelt összegű, havi 75 ezer forintot fizeti be – ennek az aránya egyébként csekély, néhány százalék. Ráadásul a kisadózó nagyon sokszor úgy kényszerül bele ebbe a jogviszonyba, hogy akitől a munkát kapja, az csak ezt a lehetőséget ajánlja fel neki. Tehát nincs valós döntési helyzetben a katába belemenő vagy azt fölvállaló munkát vállaló" – véli Parragh László.

Hozzátette, hogy ők a problémára kívánják a figyelmet felhívni. Beszélt arról is, hogy létrehoznak a Pénzügyminisztériummal egy munkacsoportot, illetve bevonják a területi kamarákat is, hogy mondják el ők is a véleményüket, amit továbbítani fognak.

A teljes beszélgetést a Trend FM honlapján hallgatja meg.

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat A magyar-módit terjeszti az Aldi a briteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 17:29
A brit kormány árplafont fontolgat néhány alapvető élelmiszerre, ennek elkerülése érdekében a boltláncok változatos ötletekkel próbálják csökkenteni költségeiket. Az Aldi például visszaveszi a világítást minden szupermarketjében, hogy pénzt takarítson meg.
Vállalat Tettek egy lépést az olcsó áram felé a németek, a sikernek Európa lehet a nyertese
Csernátony Csaba | 2023. június 4. 06:06
Az amerikai példákat követve egy németországi startup vállalkozás is megtette az első nagy lépést a fúziós energia kereskedelmi hasznosításának lehetősége felé. A cél nincs közel, de érdemes várni.
Vállalat Új ipari forradalom indult Európában, de a vége tragikus kudarc lehet
Csernátony Csaba | 2023. június 3. 15:09
A világ geopolitikai átalakulása ipari forradalmat indított Európában, ám a változás elbukhat, ha nem áramlik elég tőke a zöld és a digitális transzformációba. Az öreg kontinens a világ perifériájára sodródhat.
Vállalat Megjelent az MVM első zöldkötvénye
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 16:25
Sikeres nemzetközi devizakötvény-kibocsátást hajtott végre az MVM Zrt., a kibocsátás eredményeként bevont forrás az MVM csoport zöld beruházásainak megvalósításához járul hozzá.
Vállalat Elárulták a NAV-osok, mostantól kikre ugranak
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 16:33
Júniustól készülhetnek az ellenőrökre.
Vállalat De ki akar itt vállalkozni?
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 15:01
Tovább csökkent a cégek száma áprilisban: mérsékelt a cégalapítási kedv, a végelszámolással megszűnt cégek aránya magas.
Vállalat Mire elég a toplistákon látható sokmilliárdos árbevétel-növekedés?
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 11:33
Az éves beszámolók közzétételével megjelennek a különféle toplisták, amelyek a kiskereskedelmi láncokat árbevételük alapján rangsorolják. A toplisták így azonban csak azt mutatják meg, hogy a vásárlók mennyi pénzt hagytak a pénztáraknál. Semmi derül ki azonban a láncok nyereségességéről vagy hatékonyságáról. Az élelmiszerinfláció okairól meg ennél is kevesebb.
Vállalat A Balkánon (is) hasít a 4iG
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 20:28
A Vodafone Magyarország sikeres akvizíciója és az albán leányvállalatok összeolvadása határozta meg a vállalat első negyedévét. A nettó árbevétel 87,4 százaléka a telekommunikációs, míg 12,6 százaléka az informatikai divízió tevékenységéből származott.
Vállalat Fontos változás a DIGIMobil ügyfeleinek, dolguk is lehet vele
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 12:16
Holnaptól már a Vodafone hálózatát használják, de nem biztos, hogy minden automatikusan működni fog tovább.
Vállalat Rekordévet zárt a Garantiqa - 3700 milliárdnyi hitel nagy része mögött állt ott a cég
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 11:57
Soha nem zárt még ilyen sikeres évet a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., és ez a magyar vállakozásoknak is nagyon jó hír volt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG