<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A munkavállalók 12-13 százaléka választja ezt a normál adózásnál nagyságrendekkel jobb közteherviselési formát - Parragh László azt mondja, az anomáliákra szeretnék felhívni a figyelmet.

A kedvezményes adónem egyik célja az volt a bevezetéskor, hogy olyanokat is bevonjon a közteherviselésbe, akik korábban nem voltak részesei annak. A kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) sikerességét mutatja, hogy ma már csaknem 430 ezren adóznak ilyen kedvezményes formában. Tehát a munkavállalók 12-13 százaléka választja ezt a normál adózásnál nagyságrendekkel jobb közteherviselési formát – sokszor kényszerből, ami lényegesen torzítja a piacot. Ráadásul ezek az emberek nagyrészt valódi nyugdíj nélkül maradhatnak.

„A kata egy olyan adóelem, amely arra törekszik, hogy azt a munkát vállaló kört, amely megelőzően a közteherviselésben nem, vagy kevéssé vett részt, azt egy átlátható, egyszerűsített módon bevonja ebbe. Hozzáteszem, hogy volt több ilyen egyszerűsített adónem is, volt eva, illetve például a kiva (kisvállalati adó) is megemlíthető. A katások esetében egy egyszerűsített és lényegesen kisebb befizetési kötelezettségről van szó. Mi abból indulunk ki, hogy át kell nézni, hol vannak a rendszerben anomáliák. Az derül ki, hogy a katával egy meglehetősen széles kör jogszerűen egyébként, de munkaviszonyt vált ki. Olyan módon vállalkozik, hogy valójában az nem vállalkozás, hanem egy munkaviszony-helyettesítés, csak a közterhei, az adófizetési terhei lényegesen alacsonyabbak" – nyilatkozta a Trend FM-nek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

Parragh László, az MKIK elnöke újra elővette a kata kérdését. Fotó: MTI / Kovács Attila Parragh László, az MKIK elnöke újra elővette a kata kérdését. Fotó: MTI / Kovács Attila

Kérdésre válaszolva elmondta: „a kivánál lényegesen kevesebb az igénybe vevők száma. Ugyanakkor 430 ezer ember van a katában, ami azt jelenti, hogy kisadózó, kvázi megbízással vállalkozó személyként jelenik meg. Lehetne társas vállalkozó, lehetne más jogi formátumban levő szereplő, de nyilván ott már magasabb adóterhet kellene fizetni".

A budapesti kamara nem szüntetné meg a katát

Átalakított formában, de megtartaná a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) annak esetleges megszüntetése helyett. A budapesti kamara a katába építené a minimálbér változásait és olyan automatizmusokat integrálna a rendszerbe, melyek csökkenthetnék a visszaélés lehetőségét. Részletek az mfor.hu cikkében >>

Erősödő nyugdíjkockázatok

„Ha ma valaki katásként havonta 50 ezer forintot fizet közteherként, akkor egy elég bonyolult számítási mechanizmus alapján harmincvalahány ezer forint lesz az az összeg, amit ennek alapján jogszerűen nyugdíjként megkaphat. Tehát az öngondoskodás szempontjából nézve is egy elég nehéz témáról beszélünk, abban az esetben is, ha valaki az emelt összegű, havi 75 ezer forintot fizeti be – ennek az aránya egyébként csekély, néhány százalék. Ráadásul a kisadózó nagyon sokszor úgy kényszerül bele ebbe a jogviszonyba, hogy akitől a munkát kapja, az csak ezt a lehetőséget ajánlja fel neki. Tehát nincs valós döntési helyzetben a katába belemenő vagy azt fölvállaló munkát vállaló" – véli Parragh László.

Hozzátette, hogy ők a problémára kívánják a figyelmet felhívni. Beszélt arról is, hogy létrehoznak a Pénzügyminisztériummal egy munkacsoportot, illetve bevonják a területi kamarákat is, hogy mondják el ők is a véleményüket, amit továbbítani fognak.

A teljes beszélgetést a Trend FM honlapján hallgatja meg.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Saját részvényeket vásárolt a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 08:06
Rendkívüli közleményt adott ki a vállalat, sávátlépés nem történt.
Vállalat Mit hozhat a nyár a kkv-k finanszírozásában? – interjú Szerdahelyi Róberttel
Natív tartalom | 2022. június 23. 09:46
Júliustól új feltételekkel kaphatnak támogatott hiteleket a kis és középvállalkozások. Mit hoz a nyár? Hogyan hatnak a változások a magyar kis- és középvállalkozások hitelfelvételi kedvére? Ezekről is beszélgettünk Szerdahelyi Róberttel, az Erste Bank kkv üzletágának vezetőjével.
Vállalat Tovább növelte árbevételét a Magyar Suzuki
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 13:23
A Magyar Suzuki Zrt. tavalyi eredményei alapján 14,48 százalékos részesedéssel hatodik éve uralja a hazai újautó eladásokat. A vállalat 1.754,2 millió euró nettó árbevétellel zárta a 2021-es évet, amely 6 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.
Vállalat Újabb európai cég vesz részt a világ legnagyobb gázmezőjének kitermelésében
Privátbankár.hu | 2022. június 19. 14:48
A franciák után az olaszok is részesedést szereztek a katari projektben.
Vállalat Szijjártó Péter bejelentette az év eddigi legnagyobb beruházását
Privátbankár.hu | 2022. június 17. 12:59
Egy dél-koreai vállalaté Nyíregyházán.
Vállalat Pénzt tolnak a németek a Gazprom egykori leánycégébe
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 16:20
A gázellátás biztosítása érdekében a német kormány tőkeinjekcióval állítja talpra a Gazprom egykori németországi gázforgalmazó leányvállalatát.
Vállalat Céges villanyautót venne? Most nagyon olcsón megteheti
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 10:24
A piaci kamat negyedét kell csak fizetni egy új konstrukcióban.
Vállalat Három tőzsdei cég beszámolóját is kifogásolja az MNB
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 07:29
A könyvvizsgálói véleményekkel van gond.
Vállalat 800 millió forintos megállapodást írt alá a DPD és az Invitech
Privátbankár.hu | 2022. június 14. 11:24
Európa egyik legnagyobb csomaglogisztikai hálózatának hazai cége, a DPD Hungary Kft. a fokozottabb biztonság érdekében erősítette meg és bővítette ki együttműködését az Invitech infokommunikációs vállalattal. Az új, három évre szóló megállapodás összértéke több mint 800 millió forint.
Vállalat A céges innovációt egyelőre nem érinti a háború
Privátbankár.hu | 2022. június 13. 14:46
A magyar vállalatok leginkább digitális innovációkra költenek, bár kissé visszafogták ilyen irányú kiadásaikat. Ismét növekszik azonban a kedvező környezeti hatásokkal járó fejlesztések száma.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG