<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ma, vagyis 2022 május 16-án hivatalos lett: végleg elhagyja az orosz piacot a McDonald’s. Hamburgerét még a ma esküt tett magyar kormányfő is imádhatta. Jegyzet.

Kész, vége, nem lesz több Meki Oroszországban. 850 üzletet bezárnak és a „boltot”, vagy inkább az ingatlanokat eladják valamilyen más szereplőnek, feltehetően egy helyi oligarchának. De az már nem árulhat Big Mac-et és sült krumplit, legalábbis ezen a néven nem. Lehet helyette majd „kotleti”, ez a savanykás-hagymás orosz húspogácsa, meg valami zsömleféle is, ki tudja.

Oroszok millió viszont nélkülözik ezt a szimbólumot az étrendjükből. És ez kizárólag Putyin bűne. Ha nem indít háborút Ukrajna ellen, további több tucat új Meki nyílhatott volna, merthogy szaladt a szekér mind a 32 év alatt, amíg csak ott volt a piacon. Tavaly 130 milliárd rubel volt a bevétel, ezt 62 ezer éttermi dolgozó és további 100 ezer, beszállítói munkás révén érte el. 

A McDonald’s a nyugati fogyasztói társadalom egyik hatalmas jelképe volt orosz földön. Évekig nem nagyon volt versenytársa, egységeit a sok millió oroszon kívül az országban élő és az oda látogató külföldiek is előszeretettel látogatták. A világot etető óriáscég elég korán, 1990-ben jelent meg, de 11 évet késett, így nem lehetett az első: a Coca-Cola már 1979-ben betört a Fantájával, majd az 1980-as moszkvai nyári olimpián kizárólagos jogot kapott, így az oda utazó magyar turistáknak idegenvezetőként még én is ezeket az ismerős üdítőket ajánlhattam, ezt kortyolhattuk a nagy melegben. Mintha Nyugaton lettünk volna.

Az első Meki nyitása előtti őrült sor egy része. Fotó: mdig.com.brAz első Meki nyitása előtti őrült sor egy része. Fotó: mdig.com.br

A gyors kiszolgálást tökélyre fejlesztő vállalat a moszkvai Puskin téren, nem messze az akkor még Gorkij névre hallgató (ma Tverszkaja) utcától, óriási felhajtás közepette nyitott 1990 január 31-én. A Moszkvában élő ismerőseim szerint akkora volt az érdeklődés, hogy legalább egy kilométeres sor alakult ki. Másfél évvel később magam is dolgozni kezdtem az orosz fővárosban és saját szememmel láttam, hogy kisgyerekek bérsorbaállást vállaltak, ennyi idővel a nyitás után is. Kevés megbízható büfé volt akkor még, ezért biztosra mentünk, hát odamerészkedtünk. Szerencsénkre soron kívül mehettünk be, az oroszok ugyanis megkönyörültek egy olyan anyukán és apukán, akik babakocsijukban egy 10 hónapos csöppséggel próbáltak bejutni.

Nekünk, persze, már nem volt ilyen hatalmas újság ez a hamburgeres étterem, kajánul mondogattuk is magunk között, hogy 1988-ban már átéltük ezt a „sokkot” a pesti Régi posta utcában, ahol egy szabó üzlet helyén nyitott meg az első ilyen műintézmény. Nem zárom ki, hogy ott lehetett az első pár héten Orbán Viktor is, aki akkor még erősen a Nyugathoz akart tartozni, annak minden rekvizitumával együtt. Márpedig ezek között ugyanúgy ott volt a hamburgeres szendvics, mint az akkor divatos hosszú haj. Mindkettőre igent mondhatott a ma ötödszörre is délcegen feszítő, az oroszokat egykor hazaküldő politikus, utóbbira rengeteg képes bizonyíték van.

A McDonald’s orosz érdekeltségeit biztosan nem szegény ember veszi meg. Már csak a hálózat méretei miatt sem. Ennyiben hasonlít a helyzet a magyarra. Pár éve ugyanis nálunk egy másik szektorban csúcsokat döntögető,toplistás milliárdos úgy ahogy van megvette a bizniszt. Nem a franchise jogot, hanem az egész üzletet. Azóta milliárdokat ölt a hálózatba és sok milliót szakított is belőle. Bár néha odamondogat a kormánynak, a minden és mindenki ellen harcoló főnökkel ritkán vitatkozik. Persze, ha lenne egy kis bátorsága, nyitna egy magyaros pörkölt-étterem láncot is. Lehet, hogy az első vendég a ma esküt tett nagy harcos lenne, demonstrálandó a nemzeti elkötelezettségét.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat A 4iG fejlesztheti az IKIR-rendszert 2,3 milliárdért
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 11:36
Az IKIR-rendszer tervezését és továbbfejlesztését végzi majd. 
Vállalat Kiderült, kell-e tartani attól, hogy eltűnik a magyar boltokból egy alaptermék
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 15:14
Kétszeresére drágult a papír fő alapanyaga, a cellulóz. Mit okozhat ez a higiéniai papírtermék piacán?
Vállalat Sokkal több mint digitális barkácsműhely: különleges programmal segítenek a fiataloknak
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 12:18
Egy olyan projekt zajlik Győrben, amelynek keretében biztonságos fejlődési platformot biztosítanak azoknak a fiataloknak, akiknek a legnagyobb szüksége van erre. Miközben megismerik a 3D-nyomtatást vagy épp a CNC megmunkálást, a problémamegoldó készségük és cselekvőképességük is fejlődik – így hiába indulnak hátrányból, értékes munkaerő válhat belőlük a jövőben. A programhoz további cégek, partnerek csatlakozását is várják.
Vállalat Újabb csúcsvezetők érkeztek a 4iG távközlési üzletágához
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:52
A hazai és a nemzetközi távközlési piacon is meghatározó portfólióval rendelkező 4iG csoport idén tavasszal megkezdte távközlési vállalatainak stratégiai átalakítását és a társaságok integrációját.
Vállalat A Gazprom visszatáncolt az osztalékfizetéstől - óriásit zuhant a részvényárfolyam
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 12:04
Korábban még úgy volt, hogy a nyereség felét kifizeti a részvényeseknek a Gazprom, a közgyűlés viszont most úgy döntött, hogy nem adnak ki egy fillért sem. A bejelentésre nagyot zuhant a részvényárfolyam.
Vállalat Nehéz idők várnak a környezetszennyező cégekre
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 14:24
Húszszorosára is nőhet a piaci igény a globális felmelegedés csökkentését célzó szén-dioxid-kvóták iránt 2035-re.
Vállalat Saját részvényeket vásárolt a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 08:06
Rendkívüli közleményt adott ki a vállalat, sávátlépés nem történt.
Vállalat Mit hozhat a nyár a kkv-k finanszírozásában? – interjú Szerdahelyi Róberttel
Natív tartalom | 2022. június 23. 09:46
Júliustól új feltételekkel kaphatnak támogatott hiteleket a kis és középvállalkozások. Mit hoz a nyár? Hogyan hatnak a változások a magyar kis- és középvállalkozások hitelfelvételi kedvére? Ezekről is beszélgettünk Szerdahelyi Róberttel, az Erste Bank kkv üzletágának vezetőjével.
Vállalat Tovább növelte árbevételét a Magyar Suzuki
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 13:23
A Magyar Suzuki Zrt. tavalyi eredményei alapján 14,48 százalékos részesedéssel hatodik éve uralja a hazai újautó eladásokat. A vállalat 1.754,2 millió euró nettó árbevétellel zárta a 2021-es évet, amely 6 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.
Vállalat Újabb európai cég vesz részt a világ legnagyobb gázmezőjének kitermelésében
Privátbankár.hu | 2022. június 19. 14:48
A franciák után az olaszok is részesedést szereztek a katari projektben.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG