<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Jó év volt a tavalyi a közép-európai vállalatok számára, így a terület továbbra is fontos célpontja marad a külföldi tőkebefektetéseknek.

Idén eggyel több, 67 magyar cég került a legnagyobbak közé. A MOL megőrizte második helyét, és többek között az Audi Hungaria, a GE Infrastructure, az MVM, a Magyar Suzuki Zrt., a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary és a Samsung Electronics Hungary is növekedni tudott az egy évvel ezelőtt eredményeihez képest – derül ki a Deloitte Közép-európai TOP 500 felméréséből.

A Deloitte idén 10. alkalommal végezte el a 18 közép-európai ország és Ukrajna legnagyobb vállalatainak (500 cég, 50 bank és 50 biztosító) elemzését. A TOP 500-as ranglistán szereplő vállalatok összesített árbevétele 685 milliárd euró, ami az egy évvel korábbi 682 milliárdos összeghez képest 1,7 százalékos növekedést jelent. Továbbá a ranglistán helyet biztosító legalacsonyabb éves árbevételi adat 3,0 százalékkal 473 millió euróra nőtt.

A rangsor első három helyezettje az előző évhez képest változatlan maradt: a PKN Orlen 17,2 százalékos árbevétel-csökkenése ellenére megőrizte vezető pozícióját, a MOL második alkalommal végzett a második helyen annak ellenére, hogy árbevétele 15,6 százalékkal csökkent. Harmadik helyen 6,3 százalékos árbevétel-növekedéssel a cseh Škoda Auto végzett.

67 magyar cég a régió legjobbjai közt

A Deloitte Top 500-as listájára idén a tavalyihoz képest eggyel több, immár 67 magyar vállalatnak sikerült felkerülnie, összesen 93,6 milliárd euró konszolidált árbevétellel. A listán szereplő magyar vállalatok közül a legtöbb a gyártószektorból került ki, de az energiaszektor és a fogyasztói ágazat is húzóágazatnak számít itthon.

Az autóipar gyors gyarapodása is meglátszik a hazai eredményeken: az Audi Hungaria (12,4 százalékos növekedés, 6. hely), a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary (21,1 százalékos növekedés, 34. hely), a Magyar Suzuki Zrt. (28,3 százalékos növekedés, 75. hely) és a Porsche Hungaria (16,1 százalékos növekedés, 272. hely) is előrébb tudott lépni a rangsorban a tavalyi összeállításhoz képest.

A bankok rangsorában mindeközben az OTP Bank a 2014-es harmadik helyről az ötödik helyre csúszott.

Iparági fókusz

A TOP 500 rangsor aktuális képét valamennyire befolyásolja az energiaipari szektor vállalatainak folyamatosan gyenge teljesítménye, ami a jövőben az olaj és a szén csökkenő ára miatt várhatóan így is marad. A régió energiaipari vállalatainak hatékonyságnövelése viszont azt eredményezte, hogy a szektor összességében stagnált, de nem esett vissza.

Ennek ellenpontjaként a gyáriparban, a fogyasztási cikkek piacán és a közlekedési szektorban erőteljes növekedés figyelhető meg: az előző évi 4,1 százalékról 7,4 százalékra ugrott az árbevétel növekedési rátája. Különösen a gyáripari árbevételek növekedtek gyorsan, amit leginkább az autóipar hajtott: a vállalatok átlagos árbevétel-növekedése ebben a kategóriában 12,9 százalék volt.

Az összes közül az építőiparban volt a legnagyobb árbevétel-növekedés (19 százalékos), melyet nyolc lengyel és cseh vállalat képvisel a rangsorban. Ez a 2012-es és 2013-as kétszámjegyű visszaesés után jelentős változás. A bankszektorban a régió vezető bankjainak eszközértéke 734 milliárd euróra rúgott, ami 5,8 százalékos növekedést tükröz. (A bankok 76  százaléka eszközérték-növekedéséről számolt be.) Amint az elmúlt évben, idén is a PKO Bank Polski és a Bank Pekao a két legnagyobb bank, őket követi a Česká Spořitelna és a ČSOB, melyek a tavalyi ötödik és hetedik helyekről jöttek fel.

A bruttó díjbevételek 2014-es visszaesése után a régió biztosítótársaságai 2015-ben 4,5 százalékos növekedést produkáltak. A legerősebb biztosítónak ismét a PZU bizonyult, a második és harmadik helyen az ERGO Hestia és a Warta áll.

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Nem győzte meg a törvényhozókat a TikTok vezére
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 11:28
Az amerikai kongresszus csütörtökön meghallgatta Shou Zi Chew szingapúri vállalkozót, a TikTok videómegosztó applikáció elnök-vezérigazgatóját.
Vállalat Hasít a Nike
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 13:59
A Nike amerikai sportszergyártó negyedéves bevétele és részvényarányos nyeresége is magasabb lett a vártnál.
Vállalat Bele sem gondolunk, mekkora logisztikai kihívást jelent egy sajtburger kis krumplival
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 16:52
Amikor beugrunk egy gyorsétterembe (angol nevén: Quick Service Restaurantba, azaz QSR-be), bele sem gondolunk, milyen hatalmas mennyiségű alapanyagra van szükség a zökkenőmentes és villámgyors kiszolgáláshoz, ahhoz, hogy a hamburger és a szalmakrumpli 50 másodpercen belül a tálcánkon landoljon. Az ehhez kapcsolódó logisztikai kihívásokról beszélt a Trend FM műsorában Haiman Ferenc, a Quick Service Logistics (QSL) magyarországi cégvezetője. 
Vállalat Bevásárolta magát a magyar állam a Yettelbe
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 18:22
Részvénycsereügyletet kötött az állam képviseletében eljáró Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungária Zrt. A tranzakció eredményeképpen a Corvinus Zrt. közvetett kisebbségi tulajdonrészt szerez a Yettel Magyarországban, közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
Vállalat Nagy dilemmába kerültek a hazai vállalkozások
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 11:57
A Magyar Bankholding kutatása feltérképezte a vállalkozók aktuális pénzügyi helyzetét és vállalkozásvezetéssel kapcsolatos nehézségeit.
Vállalat Bajban a román autósok, és ez a magyar autósoknak is rossz hír lehet
Privátbankár.hu | 2023. március 17. 12:33
Bajban van a legnagyobb román kgfb-biztosító.
Vállalat Hatalmasat ütött a háború a Gazpromon
Privátbankár.hu | 2023. március 17. 09:36
A cég legfrissebb jelentése brutális képet fest az eredményekről.
Vállalat Ukrajnában épít gyárat az Unilever
Privátbankár.hu | 2023. március 16. 14:31
A 20 millió eurós beruházással új sampon- és tusfürdőgyár épül, amivel megduplázzák ukrajnai dolgozók számát.
Vállalat Idén több BMW-t látunk majd az utakon?
Privátbankár.hu | 2023. március 15. 13:13
A társaság úgy számol, több autót tudnak majd eladni - főleg a luxus kategóriában és az elektromos hajtásúak körében.
Vállalat Újabb gigaelbocsátás a Facebook anyacégénél
Privátbankár.hu | 2023. március 14. 16:31
További mintegy tízezer fővel csökkenti a vállalatcsoport létszámát a Facebookot, az Instagramot és a WhatsAppot is birtokló Meta - jelentette be kedden Mark Zuckerberg, a Meta vezetője.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG