TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Hír TV volt tulajdonosának, Simicska Lajosnak a visszavonulásáról is beszélt egy interjúban Kálmán Olga. A televízió egykori műsorvezetője utalt arra, hogy az egykori oligarcha azért dobhatta be a törölközőt, mert nem tudta elérni céljait, és értelmetlennek látta a további küzdelmet. Korábban egyik segítője azt mondta, hogy Simicskának nem volt más választása, mint a cégeinek eladása.
Forrás: hirtv.hu

Terjedelmes interjút adott a Magyar Hangnak Kálmán Olga, akit augusztusban küldtek el az ismét kormányközeli tulajdonba került Hír TV-től. Az Egyenesen című közéleti műsor egykori műsorvezetőjét a többi közt arról kérdezték, hogy szerinte miért adta el Simicska Lajos szinte teljes cégbirodalmát, ezen belül a televíziót idén nyáron.

A Figo-szindróma

Kálmán Olga 2017 elején igazolt az akkor még kormánykritikus Hír TV-hez az ATV-től, és előtte személyesen is találkozott Simicska Lajossal. Akkor ez a hír – tesszük hozzá – a Hír TV-n belül is nagy meglepetést keltett.

„Ez olyan, mint amikor Figo a Barcelonától a Real Madridhoz igazolt” – mondta anno a televízió egyik szerkesztője. A portugál focisztár 2000-ben szerződött az ősellenségnek számító klubhoz, ami akkor szinte példátlan lépés volt.

„Nem ilyen országot akart”

A mostani cégeladás előtt viszont Kálmán Olga saját bevallása szerint már nem beszélt az egykori Fidesz-oligarchával.

- Amikor kiderült, hogy Simicska kiegyezett a Fidesszel, és eladja a vállalkozásait, leültek beszélni egymással?
- Nem.
- Nem volt túl jóhiszemű feltételezés arról nyilatkoznia, hogy Simicska valóban besokallhatott, és nemcsak a pénzen vesztek össze?
- Nem mondanám naiv elképzelésnek. Nyilván nem vagyok senkinek sem a pszichológusa, nem tudhatom mi jár a fejében. De a mai napig azt gondolom, hogy  ő nem ilyennek képzelte el Magyarországot a Fidesz kormányzása alatt.

Abszurd valóság

Kálmán Olga hozzátette: amit Simicska Lajos akart, abból nyilván nem sok valósult meg. Szerinte az egykori oligarcha három évig tett azért, hogy az emberekhez eljuthassanak olyan hírek, amikhez egyébként nem férnének hozzá.

"Ha valaki a szólás szabadságáért küzd, akkor óhatatlanul menjen csődbe a végére? – így is felteheti a kérdést. De még egyszer mondom, nem tudom pontosan, mi történt, nem avattak be a részletekbe. A kétharmados győzelem után nyilván felmérte, hogy négy évig ez így nem fog tovább működni. Hiszen másodpercek alatt hozhatnak bármilyen döntést, akár olyat is, hogy a kábelszolgáltatók az első 225 csatorna között nem sugározhatják a H betűvel kezdődő nevű programgyártókat. Sajnos, manapság egy ilyen abszurdnak tűnő történet is valóra válhat."

Az újságíró az interjúban beszélt arról is, hogy számtalan jobboldali érték van, amit ő is magáénak vall, és alapnak tekinti, hogy a mindenkori kormányt újságíróként kritizálnia kell. „Így tettem 2010 előtt is” – mondta.

Fordulatos évek

Mint ismert, Simicska Lajos és Orbán Viktor viszonya a 2014-es választások után romlott meg, 2015 februárjában, a G-napon pedig az oligarcha nyíltan szakított a kormányfővel. Ezt később több interjúban is azzal indokolta, hogy nem akart részese lenni egy diktatúra kiépítésének. Egyúttal elismerte saját felelősségét is az addig történtekben.

2015 után az oligarcha elsődleges célja az Orbán-kormány leváltása lett. Ennek megfelelően az általa birtokolt médiumok kormánybarátból kormánykritikus hangvételre váltottak.

A hatalom szintjei: a Hír TV székháza belülről. A szerző felvétele

A Fidesz 2018 tavaszi választási győzelme után Simicska előbb leállította a Magyar Nemzetet, leépítésekre kényszerítette a Hír TV-t, valamint néhány hónapot adott a Heti Válasznak arra, hogy új tulajdonost találjon.

Júliusban végül kiderült, hogy szinte teljes cégbirodalmát eladja egy kormányközeli üzletembernek, Nyerges Zsoltnak. A Hír TV ezáltal ismét kormánybarát médium lett, a Magyar Nemzet és a Heti Válasz pedig megszűnt – azaz újabb jelentős, kormánykritikus orgánumok tűntek el a magyar médiapiacról.

„Nem volt más választása”


„Azt mondta nekem, hogy nem volt más választása, mint az eladás” – idézte augusztusi cikkében a Guardian Simicska Lajos egyik, neve elhallgatását kérő segítőjét, aki további részletekbe nem bocsátkozott.

A brit lap tudósítója, Shaun Walker akkor azt írta: a felbátorodott magyar miniszterelnök lesújtott ellenséggé vált barátjára, és semlegesítette a médiabirodalma által jelentett veszélyt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Megölte a lakásbulikat az Airbnb
MTI | 2020. augusztus 24. 12:43
Többé nem lehet partikat szervezni egyik ingatlanjukban sem, és legfeljebb 16-an bérelhetnek ki együtt Airbnb-s lakást. A dühös szomszédok, de még inkább a koronavírus miatt.
Vállalat Új szintre lép a TransferWise és a Mastercard együttműködése
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 24. 11:01
Ezzel lehetővé téve a kártyák kibocsátását a világ bármely olyan piacán, ahol Mastercard kártyákat elfogadnak és ahol a TransferWise engedéllyel rendelkezik.
Vállalat Magyarország lehet az új Kína?
Király Béla | 2020. augusztus 23. 06:08
A járvány az iparban is felfordulást okozott, sokan arra számítanak, hogy a nagy cégek visszahozzák Európába a termelést. Az egyik kézenfekvő új bázis Magyarország lehet. Megmutatjuk, mi szól mellettünk és mi ellenünk.
Vállalat Bruce Willis reklámozta a terméküket, most tejeskávé üzemet adnak át
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 21. 10:51
Több mint 8 milliárd forintos lesz a beruházás.
Vállalat A Strabag építi ki a Neszmély-Dunaradvány közötti komp magyar oldalát
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 19. 08:58
A beruházás 1,8 milliárd forintot tesz ki. Az átkelővel napi 600 személyautó takaríthat meg 40 kilométeres kerülőt Szlovákia felé. 
Vállalat Kiszivárgott két név, megvan az Index új főszerkesztője és egyik főszerkesztő-helyettese?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 19. 08:11
Hivatalosan nincsenek megerősítve.
Vállalat A világ egyik legmodernebb harcjárművét gyártják hamarosan Magyarországon
MTI | 2020. augusztus 18. 08:09
A magyar állam vegyesvállalatot alapított a német Rheinmetall hadiipari céggel, melynek keretében a Lynx nevű harcjárművet gyártó üzemet létesítenek nálunk. A megállapodással több mint kétmilliárd euró értékű fejlesztési program indult el.
Vállalat Sok pénzt tettek Mészáros Lőrincék a kínaiakkal vasutat építő cégükbe
Székely Sarolta | 2020. augusztus 18. 06:08
Elkerülhetetlen volt a lépés, ha meg akarnak felelni a számviteli jogszabályoknak és biztosítani akarják a cég jövőjét. Márpedig ez nem is lehet kérdés, mivel az RM International Zrt. részt vesz a Budapest-Belgrád gyorsvasút-építés projektjében.
Vállalat Újabb amerikai lépések jönnek a Huawei ellen
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 17. 17:46
A washingtoni kormányzat a Huawei újabb érdekeltségeit helyezte tiltólistára annak érdekében, hogy megnehezítse a kínai távközlésiberendezés-gyártó konszern hozzáférését amerikai technológiákhoz - jelentette be a washingtoni külügyminisztérium és a kereskedelmi minisztérium a honlapján.
Vállalat Az államé lett a sármelléki repülőtér
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 17. 13:17
90 százalékos tulajdonrészt vettek a repteret működtető cégben, a tulajdonosi jogokat a Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolja majd.
hírlevél