Hirdetés
Hirdetés

Nem volt más választásom – új részlet az Orbán-Simicska háborúról

Wéber Balázs, 2018. augusztus 13., 09:11

Simicska Lajosnak saját bevallása szerint nem volt más választása, minthogy eladja cégbirodalmát – erről az egykori oligarcha egyik segítője beszélt egy brit lap szerint. A Guardian azt írja: a miniszterelnök volt szövetségese megadta magát, így belátható időn belül gyakorlatilag semmi sem veszélyezteti itthon Orbán Viktor hatalmát.

Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2018. július 28-án. MTI Fotó: Veres Nándor
Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2018. július 28-án. MTI Fotó: Veres Nándor

Terjedelmes riportban foglalkozik a magyar belpolitikai és médiahelyzettel, valamint Orbán Viktor miniszterelnök és egykori szövetségese, Simicska Lajos kapcsolatával a Guardian.

A brit lap budapesti tudósítója, Shaun Walker úgy fogalmaz: a felbátorodott magyar miniszterelnök lesújtott ellenséggé vált barátjára, és lépéseket tett annak érdekében, hogy semlegesítse a médiabirodalma által jelentett veszélyt.

"Nem volt más választásom"

Hirdetés

A szerző szerint a Simicska-médiumokat „szisztematikusan lebontották”, az oligarcha pedig július elején szinte az összes cégét eladta. „Azt mondta nekem, hogy nem volt más választása, mint az eladás” – idézte a lap Simicska Lajos egyik, neve elhallgatását kérő segítőjét, aki további részletekbe nem bocsátkozott.         

A Guardian foglalkozik a Simicska-Orbán-szakítás, az úgynevezett G-nap okaival is. A szerző szerint az üzletember köreiben azt beszélik, hogy Simicskának egyre kevésbé tetszett Orbán és Vlagyimir Putyin orosz elnök barátkozása. Mások jóval prózaibb okot sejtenek a háttérben: a két egykori szövetséges azon veszett össze, hogyan osszák fel a tortát, ugyanis Orbánnál „új haverok is bejelentkeztek a jövedelmező kormányzati tenderekre.”

Elmaradt az atombomba

Bármi is volt a szakítás oka, a brit lap szerint az „új Simicska” az ellenzék legfőbb reménye lett 2015 után. Az üzletember „ellenzéki politikusok és az ellenzéki média támogatójává” vált: reklámfelületet biztosított az ellenzéki pártoknak, főleg a Jobbiknak, médiumai pedig nyilvánosan kritizálták Orbánt és politikáját. A liberálisok azt is remélték, hogy az oligarcha ”kiteregeti a szennyest” a választások előtt.

A „várt atombomba” azonban nem érkezett meg, Simicska Lajos pedig megadta magát, így már semmi sem veszélyezteti Orbánt a hazai belpolitikában belátható időn belül, írja a brit lap.

"25 év után befejezem"

A szerző emlékeztet a Magyar Nemzet és a Heti Válasz bezárására, valamint arra, hogy végül a Hír TV is kormányközeli kezekbe került. „25 éve dolgozom újságíróként, de most már elegem van. Nem csinálom tovább, mert nincs értelme többé újságírónak lenni ebben az országban” – idézi a lap Láng Balázst, a Hír TV egykori munkatársát, az Egyenesen című műsor szerkesztőjét, aki felmondott a televízió visszavételének napján.

Mint arról beszámoltunk, Simicska Lajos július elején a kormánnyal jó kapcsolatokat ápoló Nyerges Zsoltnak adta el szinte egész cégbirodalmát, így a Hír Tv-t is. Az új tulajdonos augusztus elején új szakmai vezetést nevezett ki az adó élére, amely így kormánykritikusból gyakorlatilag ismét kormánybarát médium lett. Az új vezetés szerint visszatértek a 2015 előtti állapothoz, a konzervatív értékekhez.             

Haldoklik az őrkutya

A Hír TV kormánypártivá válását a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró-szervezet is elítélte. Ezzel – mint fogalmaznak – Orbán Viktor és a kormányzó, nemzeti-konzervatív Fidesz újabb lépést tett az ország médiájának átvétele irányába.

„Ez is azt bizonyítja, hogy a kormány szándéka a média kontrollálása. A hatalom egyre jobban szűkíti a sajtó szabadságát és képességét arra, hogy betölthesse a demokrácia őrzőkutyája szerepét” – állítja az újságíró-szervezet.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

A kánikula okozta halálesetek megszaporodása, olvadó aszfalt, fokozódó viharkárok, egyre gyakoribb áramkimaradások - ez mind ránk vár a jövőben. Vannak azonban dolgok, amiket már most megtehetünk, hogy felkészüljünk ezekre a jelenségekre, és hogy mérsékeljük a várható pusztításukat.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?