8p

Szinte konferenciáról konferenciára jár, miközben hálózatot épít, részt vesz a nemzetközi tudástranszferben és kutatja a legígéretesebb startupokat is Sohajda Júlia, a Vespucci Partners társalapítója és ügyvezető partnere. A kockázati tőkealap-kezelő szakember állítja: szürkeállományban és mentalitásban megálljuk a helyünket a nemzetközi színtéren, valamint más területeken pedig bőven van még fejlődési potenciál, ami lehetőséget jelent.

Sohajda Júlia, a Vespucci Partners társalapítója és ügyvezető partnere
Sohajda Júlia, a Vespucci Partners társalapítója és ügyvezető partnere

A budapesti kockázati tőkealap-kezelő tárasalapítója és ügyvezető partnereként sokat utazol a világban és számos szakmai rendezvényen veszel részt. Mit emelnél ki az elmúlt időszakból?

Az elmúlt hetekben több helyen is jártam a Vespucci Partners képviseletében, hiszen a lengyelországi Gdanskban az Infoshare konferencián, Wroclaw-ban a Wolves Summiton, míg a portugál fővárosban a világ egyik legjelentősebb tech találkozóján, a Web Summiton vettem részt. Noha a lengyelországi találkozók elsősorban a Közép-Kelet európai régió befektetőinek és startupjainak adnak teret, öröm volt látni, hogy számos, nemzetközi szinten is jelentős szereplő is megjelent New Yorkból és Los Angelesből is. Worclaw-ban tartott előadást az etikus vállalkozói viselkedésről – és volt személyesen is lehetőségem találkozni vele – az az Erika Cheung is, aki nyilvánosságra hozta a már peres szakaszban járó és nagy érdeklődésre tartó Theranos-sztorit.

 

Milyen minőségben voltál jelen ezeken a szakmai konferenciákon és miért érdemes részt venni ezeken?

Mind a Wolves Summiton, mindpedig az Infoshare-en a startup versenyeket zsuriztem. Utóbbi volt a legizgalmasabb számomra,  hiszen itt egy ötvenezer dolláros fődíjjal megtartott startup verseny döntőjének öttagú zsűrijébe kaptam helyet. Első sorból kaptam betekintést abba, hogy milyen erősek és innovatívak a régió startup cégei; például az első helyezett az energetika- és az elemek területén hozott újfajta megoldást, míg a második laborban, sejtfonalakból állít elő mesterséges húst anélkül, hogy ehhez állatokat kellene leölni. Óriási élmény volt olyan cégekkel találkozni, amelyek erősen technológiai fókuszúak, innovatív technológiai megoldással rendelkeznek, hiszen éppen ez az a terület, amit a Vespucci Partners is keres, és ez vonzza a nemzetközi befektetőket is. S persze mindezek mellett ott van a lehetőség a személyes kapcsolatok építésére, a startupok mellett a befektetőkkel való személyes találkozásra, és network építésére, amelyben a Vespucci Partners regionálisan is aktív szerepet kíván játszani. A WebSummit egy sokkal nagyobb esemény volt az előző kettőnél. Több mint 40 ezer ember érkezett a világ különböző tájairól, beleértve nagyvállalatok vezetőit, befektetői csoportokat és startupokat is. Itt például Nikolaj Coster-Waldau, a Trónok harca című sorozat sztárja is előadó volt. Az ő témája, egy mostanában szerencsére nagyon kiemelt területet ölelt fel, méghozzá a környezetvédelmet és a fenntartható fejlődést. Ahogy az a konferencián látszott ez a mai világban már egyre nagyobb trendet képez a befektetői világban és a Vespucci-val büszkén valljuk, hogy ennek mi is részese vagyunk, ugyanis tőkénk 30%-át kifejezetten zöld technológiák fejlesztésére dedikáltuk.

 

Mit érdemes tudnunk a deep techről és az e területen aktív startupokról?

A deep tech esetén olyan startupokról van szó, amelyek a versenyelőnyüket a technológiai innovációra alapozzák, így létrehozva olyan piaci újdonságokat, amelyek fejlesztései viszont hosszabb időt és energiairáfordítást igényelnének. Ez több területet is érinthet, hiszen a deep tech jelen van a biotech, a healthtech, a robotika, de a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás területein is. Mivel a deep tech esetében a kutatás-fejlesztés időszaka, a piacképes termék megalkotása és az exit időigényesebb folyamat, sok befektető ódzkodik ezektől a projektektől, mi viszont éppen abban hiszünk, hogy a jövőt ezek a startupok jelentik. Magabiztosak vagyunk, hiszen technológiailag átlátjuk a projekteket és kiváló szakértőkkel van szerencsénk dolgozni. Ezek mellett pedig munkatársam, Macher Péter mechatronikai mérnöki végzettsége és tizenöt éves vezetői tapasztalata segít minket. Jómagam pedig az USA-ban szereztem tapasztalatokat befektetői- és a startup oldalon is.

 

Mik azok a konkrét célok, amelyek a szakmai konferenciákkal kapcsolatban vezetnek?

Több, fontos célt is a szem előtt tartunk. Az egyik, hogy szeretnék minél több, a mi elképzeléseinkbe beleillő, startup céggel kapcsolatba kerülni az együttműködés reményében. Jelentősek a sikereink, hiszen számos, a műanyagipartban vagy a big data automatizációja terén innovatív startup céggel indult meg a kommunikáció és a kapcsolatfejlesztés. Ugyanakkor törekszünk arra is, hogy egyre több, a Vespucci Partnershez hasonló befektető céggel bővüljön a kapcsolati hálózatunk, ugyanis lényeges számunkra, hogy az indulás és az exit közötti időszak összes fázisában legyenek jó társbefektetőink.

 

S vajon Magyarország, illetve a Közép-Kelet európai régió mit tud mutatni a világnak mentalitásban, gondolkodásmódban?

Hazánk és összességében az egész régió csiszolatlan gyémántokkal teli lehetőség lehet minden nemzetközi befektető számára, hiszen a régió startuppereit „csak azért is megcsinálom” hozzáállás jellemzi s az amerikai versenytársakkal szemben kevesebb rendelkezésre álló tőkéből is képesek sikereket elérni. Mi pedig éppen erre a pontra építjük az amerikai és a Közép-Kelet európai régió hídként összekapcsoló támogató stratégiánkat. Az óceán túlpartján a startupok nagyon magas értékelésről indulnak, viszont abban az esetben, ha egy, az itteni régióban alacsonyabb cégértkről induló startupot az USA-ba exportálunk és az értékét ott is növeljük, akkor jelentős hozamnövekedést érhetünk el. Ahogyan már említettem: a nemzetközi érdeklődés egyre nagyobb a Közép-Kelet európai régió iránt, mi pedig a deep tech területén abszolút versenyképes startupokkal, nagyon jó szürkeállománnyal rendelkezünk.

 

S vajon eléggé kihasznált ez az említett szürkeállomány?

Óriási a potenciál mind a hazai, mint a régiós szürkeállományban, amire az olyan kicsi országoknak, mint amilyen Magyarország is – de említhetnénk Izraelt vagy Észtországot is – egyre inkább építenie kell. A Vespucci Partners például kiemelt szakmai partnere a Hungarian Startup University Programnak (HSUP) is. E program keretében azt szeretnénk elérni, hogy a fiatalok bátran és nyitottan gondolkodjanak a vállalkozásokról, a saját vállalkozás indításáról s minden problémára megoldásorientáltan nézzenek rá. Az ösztöndíjjal is járó program keretében az egyetemisták projektekbe szerveződnek és közösen dolgoznak az ötleteken. Szeretném hangsúlyozni, hogy a jó programok mellett szükség van az okos tőkére is, hiszen a vállalkozókat, startuppereket nem csupán tőkével, hanem információkkal, tudással és ajtókat nyitó kapcsolatokkal is segítenünk kell annak érdekében, hogy lehető leggyorsabban ki tudjanak lépni a nemzetközi piacra és ott sikeresek legyenek.

 

Vagyis a Vespucci Partners nem csak tőkét ad, hanem edukál és az vállalkozói ethosz terjesztésében is részt vesz?

Ez egy fontos célkitűzésünk; aktívan segítünk a minél gyorsabb növekedésben, az amerikai piacra való kilépésben és a következő tőkebevonásban is. Emellett a portfóliónkban lévő startupokat a kapcsolati hálónkból adódó lehetőségekkel is támogatjuk.

 

Viszont korunk egyik komoly kihívását a kiégés jelenti, ami nem kerüli el a vállalkozókat, startuppereket sem. Erre is figyeltek?

A startup-lét egy jelentős elköteleződést és nagy aktivitást igénylő életmód, ami például egy hagyományos, kilenctől ötig-típusú álláshoz képes nagyobb lemondásokat követel. Ugyanakkor mi elsősorban emberekkel foglalkozunk, hiszen ők fogalmazzák meg a vízióikat, valósítják meg az álmaikat, így a nehézségek elkerülése- vagy megoldása érdekében együtt dolgozunk coachokkal és szervezetfejlesztőkkel is. Ezek a szakemberek nem csak a csapatunk tagjai, hanem a portfóliónk startupjai számára is elérhetők.

 

S mi a te víziód, álmod?

A Vespucci Partners kiemelt törekvése, hogy hidat képezzen a Közép-Kelet európai és az amerikai startup ökoszisztéma között a régió meghatározó- és kiemelkedően sikeres hibrid startupok befektetőjeként. A személyes célom pedig egy olyan innovációs ökoszisztéma létrehozása a magyar piacon, amiben a fiatalok úgy érezhetik: bátran belekezdhetek az álmaik megvalósításába. Olyan innovációs környezetet jelent ez, ami hazavonzza a külföldön tanuló és ott tapasztalatokat szerző fiatalokat is, hiszen pontosan tudják, hogy itthon egy olyan innovációs ökoszisztéma várja őket, ahol minden a rendelkezésükre áll ahhoz, hogy elindítsák és végül elérjék a világra szóló céljaikat és sikeresek legyenek.

 

Címkék: Vállalat
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Milliárdok vonulnak ki Elon Musk cégéből
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 14:29
Az X közösségi médiavállalattól még több hirdető menekül el, és nincs egyértelmű megoldás, mondták a hirdetési iparág szakértői, miután a milliárdos tulajdonos Elon Musk a legnagyobb márkákat ostorozta a platform elhagyása miatt.
Vállalat Tovább tart a pesti tőzsde üdvöskéjének szárnyalása
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 06:35
Rekordösszegű árbevételről és EBITDA-ról számolt be a 4iG Csoport.
Vállalat Az egész világon hasít az egyik nagy skandináv bútorcég
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:20
A JYSK dán kiskereskedelmi lánc globális forgalma a 2022/23-as pénzügyi évben 6,3 százalékkal nőtt, elérve a 38,5 milliárd dán koronát (5,2 milliárd euró), míg az adózás előtti eredménye (EBIT) 3,96 milliárd dán korona (531 millió euró) lett.
Vállalat Startup-ökoszisztéma: kik lesznek idén a legek?
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 11:10
A díjat a legeredményesebb magyar startup alapítója adja át december 7-én.
Vállalat A szaúdik bevásárolják magukat a brit gazdaság artériájába
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:36
A legismertebb repülőtér 10 százalékát veszi meg egy szaúd-arábiai alap. Az ország tovább növeli ezzel üzleti érdekeltségeit a nyugati világban. A belépő egy globálisan is irgalmatlan pénzet kezelő átláthatatlan befektetési alap.
Vállalat Durván jól hasított az easyJet 2023-ban
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 13:56
A brit fapados légitársaság, az easyJet Plc szeptember végével záródott pénzügyi évében elért adózás előtti nyeresége némileg felülmúlta az elemzői várakozásokat, részben a bevételek 42 százalékos növekedésének, valamint az üzleti év második felében elért rekordmagas adózás előtti nyereségnek köszönhetően.
Vállalat Csődben a legnagyobb ukrán légitársaság
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 11:55
Nincs már repülőgépe és nem fizeti a pilótákat sem az Ukraine International Airlines.
Vállalat Csúnyán összerúgta a port a Tesla a svédekkel
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 19:54
A sztrájkoló dolgozók miatt perel az amerikai vállalat.
Vállalat A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek
PR | 2023. november 24. 09:52
Egy ezer főt foglalkoztató magyar vállalkozás éves szinten átlagosan 370 millió forintot meghaladó kárt szenvedhet el a COVID-19 következményei miatt. A pénzügyi és a kommunikációs szektorban ez az összeg az 580 millió forintot is elérheti – derül ki egy nemrég készült magyar tanulmányból.1 Az egészséggazdasági elemzés szerint azonban ez a veszteség elkerülhető, de legalábbis jelentősen enyhíthető lehet, ha a cégek költséghatékony intézkedésekkel bővítik a járványügyi ajánlások szerinti foglalkozás-egészségügyi tevékenységüket.1
Vállalat Súlyos milliárdokra perelik a PlayStation gyártóját
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 14:33
A Sony jócskán a zsebébe nyúlhat majd, ha elbukja a pert. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG