TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A formálódó új magyar szuperbank (az összefonódó MKB, Takarékbank, Budapest Bank) lehet a következő székházépítő Budapesten. Racionális döntés lenne egyetlen központba összevonni a telephelyeket. Mások is megtették ezt és újabb székházak épülhettek-épülhetnek. Már ha van hozzá elég forrás. A jelek szerint volt és most is van. Kivitelezőt is lehet találni, nem is kell messzire menni. Ott vannak a körben.

Csinos videóban büszkélkedett június közepén a Market Építő Zrt. azzal, hogy mekkora megtiszteltetés felépíteni az OTP Bank Csoport új központi irodaházát a felkapott XIII. kerületi irodanegyed északi részében. A minőség nem lehet kétséges, rengeteg projekten van már túl a cég, nagyon odafigyelnek erre, számtalan szakmai elismerés bizonyítja. Most is fut egy óriási beruházás, amiben vezető szerephez jutottak: a legnagyobb magyar vállalat, a MOL látványos toronyházát építi fel a Rákóczi híd budai lábánál. És mellette ezernyi lakást és sokszáz ezer négyzetméter irodát és kiskereskedelmi egységet a BudaPartra keresztelt negyedben.

Nem hinnénk, hogy túl sok jelentkező lehetett az egyes számú hazai bank tenderén. A pénzintézet nyilván biztosra akart menni és egy sokat próbált, ismerős cégre akarta bízni a generálkivitelezést. Érdekes, hogy másokkal ellentétben az OTP esetében inkább egy köztes lépésről van szó. Úgy tudni, hogy a Nádor utcában található, csodás belsejű, klasszikus központot nem adják fel, tehát Csányi Sándor elnök-vezérigazgató és közvetlen csapata nem költözik. Mindenki más viszont csomagolhat, de csak 2021 végén vagy 2022-ben, akkorra lesz kész az észak-pesti irodaház. Az OTP Bank Csoport Budapesten – a fiókhálózatot leszámítva – 27 különböző helyszínen működik, több ezer négyzetmétert kell felszabadítani.

A Magyar Telekom új székháza.(MTI/Szigetváry Zsolt)

Izgalmas helyzetben van az új főhadiszállását már 2018-ban elfoglalt Magyar Telekom. A jelenlegi legnagyobb hazai irodaháznak számító tömbjét (54 ezer nm) a Markettel ellentétben állami cégektől csak kevés megbízást elnyert WING Zrt. húzta fel. A folyamatosan új technológiai megoldásokra kényszerülő távközlési nagyvállalat az irodahasználatát is teljesen átgondolta, mielőtt belevágott a székház építtetésébe. Már évekkel azelőtt tudták, hogy kidobhatják a régi sémákat, sokkal rugalmasabb térhasználatra kell felkészülni.

Közben élharcos lett a cég a távmunkában és az agilis vállalati modell használatában. A járvány alatt népszerűbbé vált home office miatt elvileg nem is kellene további irodaterületeken gondolkodni, de úgy tudni – legalábbis eddig nem cáfolták –, hogy az új központ tőszomszédságában most épülő irodaházban is lefoglalnának pár ezer négyzetmétert. Egyébként ezt a házat is a WING fejleszti.

A rugalmasság a MOL Campus esetében is indokolt. Egy ilyen speciális ingatlant (majdnem 100 ezer nm) legalább 15, de inkább 20 éves bentlakásra kell megálmodni. Ki tudja, milyen lesz, mivel foglalkozik 20 év múlva a most még – nevében – olajvállalatként számon tartott mamutcég. Könnyen lehet, hogy az irodatorony harmadát majd bérbe adják. Presztízsnek éppen jó lehet egy-egy leendő bérlő szemében.

A székházépítés egyébként általában a pénzügyi szektor sajátja, az elmúlt két évtized erről tanúskodik. Az új évezred első évtizedében felújtás révén került főhadiszállásába az UniCredit a Szabadság tér sarkán. Az előző lakó a Pénzintézeti Központ volt, az épületet a 19-20. század fordulóján emelték. Az átalakítás után kb. 8000 nm irodaterület és két tetőszint készült el, egyik étterméből pazar kilátás nyílt a belvárosra.

Az ING-nek a Dózsa Görgy úton ikonikus irodaházat álmodott egy holland tervező, kvázi düledező homlokzata miatt sokáig ez volt a legvagányabb irodaház Budapesten. Ez sem hatalmas, inkább praktikus belső kialakítású, szellős, elegáns. A későbbi közbeszerzésekben hasító Magyar Építő Zrt. és a HÉROSZ Zrt. is megrendeléshez jutott itt.

Az Erste kagyló alakú székháza az Árpád hídnál. (Fotó: Mester Nándor)

Nem ilyen mutatós, de karakteres az Erste Bank Csoport saját központja az Árpád híd pesti lábánál. Minden leányvállalat ebbe a két félkörív alakú 15 emeletes toronyba költözött. Mára kicsit nagynak tűnik egyetlen cégnek, egyes szintek bérbeadásáról is hallani, ez nyilván attól is függ, hogy milyen gyorsan tudják az internetre terelni az ügyfélkör nagyobb részét.

A K&H Csoport az előző válság közepette egyebek között arról lett híres, hogy nem állította le a Millenniumi Városközpontban elkezdett, két épületből álló hatalmas központjának a kivitelezését. A futurisztikus belső világú ingatlanok végszámlája 100 millió euró volt. (Itt a Finta és Társai Építész Stúdió volt a tervező, és a TriGranit a szerencsés fejlesztő). Egyébként az egyik tömbben eredetileg egy 600 fős konferenciaközpontot és egy 200 szobás hotelt is kialakítottak volna, de a válság elsöpörte ezeket a terveket.

Futurisztikus belső a K&H székházban (Fotó: K&H)

A Magyar Nemzeti Banknak ugyan van egy nagy központja a Szabadság téren, de lesz még egy. A Széll Kálmán tér fölött kevélykedő egykori Postapalota (új nevén Buda Palota), ahová a jegybank alelnökségei és kapcsolódó intézményei, valamint a megalapítandó Pénzmúzeum költöznek be, vélhetően jövőre. A fejlesztést a WING végezte volna, de pár éve kiszállt a projektből. A generálkivitelező a nagyberuházásoknál már ismert Magyar Építő Zrt., a megbízást még a WING-től szerezték.

Székház-előnyök

 • nincs szétaprózva a cégképviselet, könnyebb a felügyelet, irányítás
 • kb. 30-40 százalékkal olcsóbb az üzemeltetés
 • a környezetbarát üzemeltetést pr-célokra használhatják
 • nagyobb a presztízs a piacon
 • javul a munkaerő megtartási és bevonzási képesség

Van egy bukta is a pénzügyi szektorban, ez pedig a Raiffeisen Bank esete. A pénzintézet korábbi vezetői nagyot álmodtak: a BRFK ikonikus angyalföldi központja („zsaru palota”) melletti hatalmas parkoló helyén egy 70 méter magas irodatornyot akartak építtetni. Az előző válság aztán keresztülhúzta ezt a számítást. Saját toronyházuk nem lett, de a környéket nem hagyták el, az elmúlt hetekben költöztek be az átellenben készülő irodapark első hatalmas ingatlanjába, méghozzá 20 ezer négyzetméterre. Az eredeti telekre az MNB alapítványa által felvásárolt GTC ingatlanfejlesztő akart The Twist néven 50 méter magas irodaházat felhúzni, de a beruházásnál semmi nem utal a haladásra, a terület körüli palánkokról lassan lekopik a GTC látványterve.

A következő nagy székház-dobás az lehet, ha a NER-érdekeltségek kezébe kerülő, formálódóban lévő új szuperbank (MKB+Takarékbank, Budapest Bank) vezetői egy fedél alá akarják költöztetni az összes képviseletet. Az összevonás itt is indokolt lehet. Becslésünk szerint ehhez bőven kellene egy 20-25 ezer négyzetméteres ingatlan. Ilyen megépülhet a XIII. kerületben, az MNB-alapítvány által évekkel ezelőtt felvásárolt ipari-nagykereskedelmi területen, nem messze a Duna Plazától. Oda irodaházakat és lakásokat terveztek. Ha mégsem saját székházba vágynának, akkor Dél-Budán is lefoglalhatnának egy egész új tömböt, például a BudaPart-projekten belül. A körön belül maradnának.

 

  A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

  Az Ön bizalma a mi tőkénk

  A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

  Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


  Jól jönne 1,5 millió forint?

  A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

  Vállalat Újabb céget vásárolhat fel a 4iG
  Privátbankár.hu | 2020. november 24. 12:04
  Adásvételi szerződést kötött a DTSM Kft. 100 százalékos üzletrészének megvásárlására a 4iG Nyrt. - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A 140 főt foglalkoztató, IT és telekommunikációs rendszerek, valamint adatközpontok üzemeltetését végző és vállalati service desk szolgáltatást nyújtó társaság a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti engedélyezését követően kerülhet a 4iG tulajdonába. A DTSM pénzügyi átvilágítását és cégértékelését a 4iG megbízásából az EY végezte.
  Vállalat Nagy lehet a baj, az online fizetés elhalasztását kérhetik a boltosok
  Privátbankár.hu | 2020. november 24. 07:28
  A járvány alatt más kihívásokkal kell megküzdeniük.
  Vállalat Cudar évre számítanak a vállalatok 2021-ben
  MTI | 2020. november 24. 07:12
  Egy felmérésben a megkérdezett cégek 9 százaléka jelezte, hogy növekedést vár a következő évben.
  Vállalat Koronavírus vakcina: repkednek a milliárdok, de mégsem lehet tisztán látni
  Király Béla | 2020. november 24. 05:30
  Az Egyesült Államokban és Európában is milliárdos beszerzésekről beszélnek a politikai vezetők, ha a koronavírus elleni oltóanyag a téma. A szert előállító vállalatok is megadnak árakat, ennek ellenére csak távolról tűnik úgy, hogy transzparens folyamatok zajlanak.
  Vállalat 2,8 milliárdos kormányzati támogatás jut egy amerikai cég beruházásának
  Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 23. 18:27
  Budapesten hozza létre új, globális termékfejlesztő központját az amerikai Diligent, a világ egyik vezető szoftverfejlesztő és -szolgáltató vállalata - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.
  Vállalat Berobbantak a magyarországi cégek, túlütötte a növekedésük a régiós átlagot
  Privátbankár.hu | 2020. november 23. 16:32
  Miközben a közép-kelet-európai régió ötszáz legnagyobb vállalata 740 milliárd euróra, azaz 5,5 százalékkal növelte árbevételét tavaly, a rangsorban szereplő 73 magyarországi társaság ezt meghaladó, 6,3 százalékos forgalombővülést ért el. A régió harmadik legnagyobb árbevételű vállalata - a lengyelországi PKN Orlen és a csehországi Skoda Auto után - a Mol. A második legjelentősebb forgalmú magyarországi vállalat az Audi Hungaria, amelyet a villamossági termékeket gyártó Legrand követ.
  Vállalat Tudatosság és technológia – kulcs a jövőhöz
  Natív tartalom | 2020. november 23. 11:10
  Ha akarjuk, ha nem: a jövőnk közös. Ez a felismerés vezetett el a globális klímavédelmi mozgalmakhoz és ezért jelentek meg a mindennapjainkat is gyökeresen átformáló technológiák, sokszor a legmeglepőbb területeken. Szinte észrevehetetlenül beszivárognak az életünkbe és olyan gyökeres pozitív változásokat indítanak el, amelyekre csak évtizedek múlva fognak rácsodálkozni a dédunokáink.
  Vállalat 70 százalékos hatékonyságú az AstraZeneca Covid-vakcinája, de mehet ez még följebb is
  Privátbankár.hu | 2020. november 23. 10:18
  Ezek még nem a végleges teszteredmények. Az Oxfordi Egyetem szerint azok akár 90 százalékosak is lehetnek.
  Vállalat Kedvezményes vállalati hitelek: a bankszámladíjakon csúszhatnak el a cégek?
  Privátbankár.hu | 2020. november 22. 17:24
  A koronavírus-járvány gazdasági hatásait a kis- és középvállalati (kkv) szektor is megérzi - számukra az állam különböző adókedvezményekkel és kedvezményes vállalati hitelekkel igyekszik enyhíteni a válságot. A kedvező kamatozással igényelhető NHP Hajrá és Széchenyi-hitel konstrukcióknál a kamatot tekintve nincs különbség, az viszont nem mindegy, hogy melyik banknál történik meg az igénylés, hiszen a futamidő alatt a számlavezetés akár több százezer forintos többletköltséget is jelenthet. A Bank360.hu elemzői utánajártak, hogy a vállalkozások hogyan tehetik még olcsóbbá az egyébként is kedvezményes vállalati hiteleket egy ideális számlaválasztással.
  Vállalat Karácsony Gergely összevon cégeket és megszüntet bizottságokat
  Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 20. 19:04
  A kormány által gazdaságilag is szorongatott Fővárosi Önkormányzat összevonja öt szolgáltató cégét. Ezen kívül más takarékossági lépést is végrehajt  – közölte Karácsony Gergely főpolgármester péntek este.
  Friss
  hírlevél