<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Több évtizedes építőipari tapasztalattal rendelkező cégek dolgoznak Mészáros Lőrinc vidéki szállodáinak kicsinosításán, de a Hunguest Hotels a konkrét neveket nem hozza nyilvánosságra, pedig a vissza nem térítendő állami milliárdokat is felhasználva dübörög a renoválás.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által a Kisfaludy-program részeként meghirdetett „nagy kapacitású meglévő szállodák fejlesztése és új szállodák létesítése” elnevezésű pályázat legnagyobb nyertese az Opus Global Nyrt.-n keresztül Mészáros Lőrinc felcsúti üzletember érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt. volt tavaly tavasszal: 14 vidéki szállodát összesen 17,7 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatásból újíthatnak fel.

A munkálatok már javában tartanak, de azt a cég titkolja, hogy konkrétan mely céget/cégeket bízták meg a szállodák felújításával, és a kivitelezőket hogyan, milyen szempontok alapján választották ki.

Jelenleg 7 szálloda felújítása tart:

  • Hotel Répce, Bükfürdő   -   1,4 milliárd forint állami támogatás
  • Hotel Helios, Hévíz       -   1,0 milliárd forint állami támogatás
  • Hotel Panoráma, Hévíz    -  458 millió forint állami támogatás
  • Hotel Bál Resort, Balatonalmádi   - 1,4 milliárd forint állami támogatás
  • Grandhotel Galya, Mátraszentimre   - 1,0 milliárd forint állami támogatás
  • Hotel Flóra, Eger   - 2,8 milliárd forint állami támogatás
  • Hotel Béke, Hajdúszoboszló  - 1,2 milliárd forint állami támogatás

Az Opus Global Nyrt. április 29-i sajtóközleményében úgy fogalmazott, hogy a bezárt szállodákban ütemterv szerint zajlanak a munkálatok, már idén várható több megújult ház nyitása is. Ekkor kérdeztük meg, hogy mely céget bízták meg a kivitelezéssel, amire ezt a választ kaptuk:

A hét szállodafelújítási projekt kivitelezői az építőipari szektor több évtizedes múlttal rendelkező jelentős szereplői. A kivitelező cégeket vállalatunk a Kisfaludy program pénzügyi elszámolási útmutatója és a Hunguest Hotels beszerzési szabályzata alapján választotta ki. A felújítások több száz munkahelyet teremtenek az építőiparban

- közölte lapunkkal a Mészáros Lőrinc felcsúti üzletember érdekeltségébe tartozó társaság, amely 2019-ben 26,8 milliárd forint árbevételt ért el 3,1 milliárd forintos profittal.

A válaszból tehát annyi derült ki, hogy több kivitelező is van, amelyek több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, és nem közbeszerzéssel, hanem a Hunguest saját beszerzési szabályzata alapján esett éppen rájuk a választás. A konkrét cégek nevét azonban jótékony homály fedi. 

A pályázati pénzből a szállodák "külső és belső megjelenésének, belsőépítészeti arculatának, minőségének és szálláshelyek szobáinak, közösségi tereinek bővítésére, szoba vagy férőhely kapacitás bővítésére és színvonal emelésére, változtatására irányuló beruházások" támogathatók. Vagyis Mészáros Lőrinc szállodáiban az adófizetők pénzéből cserélhetik le a bútorokat vagy festhetik le a homlokzatot. Az mfor.hu által megkérdezett turisztikai szakember szerint összességében erősen versenytorzító, hogy valakinek a szállodáját állami pénzből újítják fel, míg a konkurensnek magának kellene kigazdálkodnia a felújítás forrását.

Az, hogy nem lehet megismerni a Hunguest-házak tatarozóit, több szempontból is érdekes. Egyrészt ebben a cikkünkben írtuk meg, hogy például a keszthelyi Helikon Hotelt is közpénz-milliárdokból újítják fel egy tökéletes NER-körforgással. Az MTÜ által kiírt Kisfaludy-pályázatokon a Helikon Hotel megújítására 3,9 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott a Pannon Tessera Hospitalis Zrt. nevű győri cég, amely jelenleg a BPTX Adótanácsadó Bt.-n keresztül Boda Gábor többségi tulajdonában van, de 2018 elején még a Paár Attilához tartozó WHB Vagyonkezelő Kft. rendelkezett 50 százalékot meghaladó részesedéssel a cégben. A kivitelezéssel pedig éppen a számos kormányzati nagyberuházáson is diadalmaskodó WHB-t bízták meg, a bezárás és a felújítás előtt a szállodát a Hunguest üzemeltette.

Másrészt akad néhány olyan kormányközeli építőipari cég, amelyik több évtizedes tapasztalattal rendelkezik, így ráillene a Hunguest által adott leírás. Például a már említett WHB alakulása 1997-ben történt, vagy a szintén Mészáros-érdekeltség ZÁÉV Építőipari Zrt. már 1992 óta létezik, és rendelkezik szállodaipari referenciákkal. Utóbbi esetén az a helyzet állna elő, hogy Mészáros Lőrinc egyik cége megbízta Mészáros Lőrinc másik cégét, hogy közpénz-milliárdokból újítsa fel a szállodákat.

Nem kéne találgatni, ha közbeszerzésen választották volna ki a kivitelező céget. Bőven akad olyan cég, amely szintén a Kisfaludy-pályázatokon nyert milliós-milliárdos állami támogatást és közbeszerzésen kereste az ideális partnert. Például a Hernádi Zsolt MOL-vezér tulajdonában lévő Solva Property Kft. 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott az esztergomi Mária Valéria hotel építésre és közbeszerzésen hirdette ki győztesnek egy jelölt közül a Garancsi István tulajdonában lévő Market Építő Zrt.-t. Mégpedig a közbeszerzési törvény alábbi bekezdése alapján:

A támogatásból megvalósuló beszerzés vonatkozásában közbeszerzési eljárás lefolytatására kötelezett az a szervezet vagy személy, amelynek uniós közbeszerzési értékhatárokat elérő vagy meghaladó becsült értékű beszerzését többségi részben, uniós értékhatárokat el nem érő, de a nemzeti közbeszerzési értékhatárokat elérő vagy meghaladó becsült értékű beszerzését 75 százalékot meghaladó mértékben egy vagy több szervezet vagy személy közvetlenül támogatja

- szól a törvény.

A Hunguest esetében viszont nem állt fent ilyen közbeszerzési kötelezettség, csak a saját beszerzési szabályzatának és a Kisfaludy program pénzügyi elszámolási útmutatójának kell megfelenie a cégnek. Ez utóbbi arról szól, hogy a kedvezményezetteknek a záró beszámoló részeként minden számlát és kifizetési bizonylatot el kell küldenie az MTÜ-nek. Tehát a kormányzati szerv fogja ellenőrizni, hogy Mészáros Lőrinc szállodás cégének pénzügyi elszámolása minden szigorú kritériumnak megfelelt vagy sem.

Míg elkészülnek a vadiúj szállodák, addig is május 7-én kinyit a maradék 10 Hunguest-hotel.  A szállodákat a jogszabályoknak megfelelően a védettségi igazolvánnyal rendelkező vendégek és a velük érkező kiskorúak vehetik igénybe. Az üzleti célú vendégek pedig változatlan keretek között kaphatják meg a szolgáltatásokat.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat A brutális energiaár-emelkedés miatt sorra dobják be a törölközőt a nagy gyárak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 15:15
Szerdán Szlovákia egyetlen alumíniumfeldolgozója jelentette be, hogy végleg lehúzza a rolót, ma Románia egyik legnagyobb vegyi üzeme jelentett két hét szünetet. 
Vállalat Bajban van egy újabb kínai óriáscég
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 10:26
Felére esett az adózott eredmény, a cég piaci értéke pedig közel harmadával csökkent.
Vállalat Végleg lehúzza a rolót a legnagyobb szlovákiai alumíniumfeldolgozó
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 14:45
A magas energiaárakra reagálva végleg leállítja gyártását a legnagyobb szlovákiai alumíniumfeldolgozó, a Slovalco szeptembertől.
Vállalat Szervezeti átalakításokról döntött a 4iG igazgatósága
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 09:59
Cél az üzleti és integrációs folyamatok összehangolása, valamint a telekommunikációs és informatikai divíziók hatékonyabb támogatása.
Vállalat Bűnhődött az Aldi, mert megsértette az árstopot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 08:22
Egymillió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az Aldi Magyarországra a Baranya Megyei Kormányhivatal, mert a cég egyik pécsi üzletében drágábban adták a kristálycukrot az árstopos árnál.
Vállalat Vágj bele az őszbe versenyképes tudással: hiánypótló képzések indulnak
PR | 2022. augusztus 16. 11:30
Idén ősszel a HRPOWER képzési palettáján négy kurzust is találunk, amelyekkel mindössze néhány hónap alatt a legkiválóbb szakemberektől sajátíthatjuk el a hatékony vállalati működéshez és önmagunk fejlesztéséhez szükséges tudást. Képzésajánló vezetőknek, HR-eseknek, értékesítőknek, és mindenkinek, aki szívesen bővítené szakmai eszköztárát.
Vállalat Megszenvedte a logisztika drágulását a Henkel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 07:28
De jelentősen növelte a bevételét az első félévben.
Vállalat Megtévesztő hirdetések miatt fizethet kompenzációt a Vodafone
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 09:11
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Vodafone valótlanul hirdette korlátlanként egyes mobilnet-kiegészítő csomagjait. A cég elismerte a jogsértést és extra adatkerettel kompenzálja az érintett ügyfeleket, ezzel 60 millió forintra mérsékelte a rá kirótt bírságot - közölte a GVH.
Vállalat Kanadában terjeszkedik a BÉT-re készülő Chameleon Smart Home Zrt.
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 13:13
Az okosotthon-rendszerek piacán nyomul a cég.
Vállalat Jó hírt közölt a 4iG montenegrói leánya a magyar turistákkal
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 11:09
A balkáni állam mobilszolgáltatója, a One korlátlan kapcsolattartást biztosít az országba látogatóknak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG