<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Több évtizedes építőipari tapasztalattal rendelkező cégek dolgoznak Mészáros Lőrinc vidéki szállodáinak kicsinosításán, de a Hunguest Hotels a konkrét neveket nem hozza nyilvánosságra, pedig a vissza nem térítendő állami milliárdokat is felhasználva dübörög a renoválás.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által a Kisfaludy-program részeként meghirdetett „nagy kapacitású meglévő szállodák fejlesztése és új szállodák létesítése” elnevezésű pályázat legnagyobb nyertese az Opus Global Nyrt.-n keresztül Mészáros Lőrinc felcsúti üzletember érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt. volt tavaly tavasszal: 14 vidéki szállodát összesen 17,7 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatásból újíthatnak fel.

A munkálatok már javában tartanak, de azt a cég titkolja, hogy konkrétan mely céget/cégeket bízták meg a szállodák felújításával, és a kivitelezőket hogyan, milyen szempontok alapján választották ki.

Jelenleg 7 szálloda felújítása tart:

  • Hotel Répce, Bükfürdő   -   1,4 milliárd forint állami támogatás
  • Hotel Helios, Hévíz       -   1,0 milliárd forint állami támogatás
  • Hotel Panoráma, Hévíz    -  458 millió forint állami támogatás
  • Hotel Bál Resort, Balatonalmádi   - 1,4 milliárd forint állami támogatás
  • Grandhotel Galya, Mátraszentimre   - 1,0 milliárd forint állami támogatás
  • Hotel Flóra, Eger   - 2,8 milliárd forint állami támogatás
  • Hotel Béke, Hajdúszoboszló  - 1,2 milliárd forint állami támogatás

Az Opus Global Nyrt. április 29-i sajtóközleményében úgy fogalmazott, hogy a bezárt szállodákban ütemterv szerint zajlanak a munkálatok, már idén várható több megújult ház nyitása is. Ekkor kérdeztük meg, hogy mely céget bízták meg a kivitelezéssel, amire ezt a választ kaptuk:

A hét szállodafelújítási projekt kivitelezői az építőipari szektor több évtizedes múlttal rendelkező jelentős szereplői. A kivitelező cégeket vállalatunk a Kisfaludy program pénzügyi elszámolási útmutatója és a Hunguest Hotels beszerzési szabályzata alapján választotta ki. A felújítások több száz munkahelyet teremtenek az építőiparban

- közölte lapunkkal a Mészáros Lőrinc felcsúti üzletember érdekeltségébe tartozó társaság, amely 2019-ben 26,8 milliárd forint árbevételt ért el 3,1 milliárd forintos profittal.

A válaszból tehát annyi derült ki, hogy több kivitelező is van, amelyek több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, és nem közbeszerzéssel, hanem a Hunguest saját beszerzési szabályzata alapján esett éppen rájuk a választás. A konkrét cégek nevét azonban jótékony homály fedi. 

A pályázati pénzből a szállodák "külső és belső megjelenésének, belsőépítészeti arculatának, minőségének és szálláshelyek szobáinak, közösségi tereinek bővítésére, szoba vagy férőhely kapacitás bővítésére és színvonal emelésére, változtatására irányuló beruházások" támogathatók. Vagyis Mészáros Lőrinc szállodáiban az adófizetők pénzéből cserélhetik le a bútorokat vagy festhetik le a homlokzatot. Az mfor.hu által megkérdezett turisztikai szakember szerint összességében erősen versenytorzító, hogy valakinek a szállodáját állami pénzből újítják fel, míg a konkurensnek magának kellene kigazdálkodnia a felújítás forrását.

Az, hogy nem lehet megismerni a Hunguest-házak tatarozóit, több szempontból is érdekes. Egyrészt ebben a cikkünkben írtuk meg, hogy például a keszthelyi Helikon Hotelt is közpénz-milliárdokból újítják fel egy tökéletes NER-körforgással. Az MTÜ által kiírt Kisfaludy-pályázatokon a Helikon Hotel megújítására 3,9 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott a Pannon Tessera Hospitalis Zrt. nevű győri cég, amely jelenleg a BPTX Adótanácsadó Bt.-n keresztül Boda Gábor többségi tulajdonában van, de 2018 elején még a Paár Attilához tartozó WHB Vagyonkezelő Kft. rendelkezett 50 százalékot meghaladó részesedéssel a cégben. A kivitelezéssel pedig éppen a számos kormányzati nagyberuházáson is diadalmaskodó WHB-t bízták meg, a bezárás és a felújítás előtt a szállodát a Hunguest üzemeltette.

Másrészt akad néhány olyan kormányközeli építőipari cég, amelyik több évtizedes tapasztalattal rendelkezik, így ráillene a Hunguest által adott leírás. Például a már említett WHB alakulása 1997-ben történt, vagy a szintén Mészáros-érdekeltség ZÁÉV Építőipari Zrt. már 1992 óta létezik, és rendelkezik szállodaipari referenciákkal. Utóbbi esetén az a helyzet állna elő, hogy Mészáros Lőrinc egyik cége megbízta Mészáros Lőrinc másik cégét, hogy közpénz-milliárdokból újítsa fel a szállodákat.

Nem kéne találgatni, ha közbeszerzésen választották volna ki a kivitelező céget. Bőven akad olyan cég, amely szintén a Kisfaludy-pályázatokon nyert milliós-milliárdos állami támogatást és közbeszerzésen kereste az ideális partnert. Például a Hernádi Zsolt MOL-vezér tulajdonában lévő Solva Property Kft. 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott az esztergomi Mária Valéria hotel építésre és közbeszerzésen hirdette ki győztesnek egy jelölt közül a Garancsi István tulajdonában lévő Market Építő Zrt.-t. Mégpedig a közbeszerzési törvény alábbi bekezdése alapján:

A támogatásból megvalósuló beszerzés vonatkozásában közbeszerzési eljárás lefolytatására kötelezett az a szervezet vagy személy, amelynek uniós közbeszerzési értékhatárokat elérő vagy meghaladó becsült értékű beszerzését többségi részben, uniós értékhatárokat el nem érő, de a nemzeti közbeszerzési értékhatárokat elérő vagy meghaladó becsült értékű beszerzését 75 százalékot meghaladó mértékben egy vagy több szervezet vagy személy közvetlenül támogatja

- szól a törvény.

A Hunguest esetében viszont nem állt fent ilyen közbeszerzési kötelezettség, csak a saját beszerzési szabályzatának és a Kisfaludy program pénzügyi elszámolási útmutatójának kell megfelenie a cégnek. Ez utóbbi arról szól, hogy a kedvezményezetteknek a záró beszámoló részeként minden számlát és kifizetési bizonylatot el kell küldenie az MTÜ-nek. Tehát a kormányzati szerv fogja ellenőrizni, hogy Mészáros Lőrinc szállodás cégének pénzügyi elszámolása minden szigorú kritériumnak megfelelt vagy sem.

Míg elkészülnek a vadiúj szállodák, addig is május 7-én kinyit a maradék 10 Hunguest-hotel.  A szállodákat a jogszabályoknak megfelelően a védettségi igazolvánnyal rendelkező vendégek és a velük érkező kiskorúak vehetik igénybe. Az üzleti célú vendégek pedig változatlan keretek között kaphatják meg a szolgáltatásokat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Íme, a világ 500 legértékesebb márkája - az első helyezett 355 milliárd dollárt ér
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 13:21
Nagy mozgások nem voltak a top 10-ben, a legnagyobb növekedést a TikTok tudta összehozni. Tarolnak az amerikai és kínai cégek.
Vállalat Mi lesz az idei béremeléssel? Cégek mondták el terveiket
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 13:01
Tízből hét cégnél emelték a fizetéseket 2021-ben és ugyanekkora azoknak a vállalatoknak aránya is, ahol ez idén kilátásban van.
Vállalat Német világcég száll be a 4iG-be
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 19:43
Végleges megállapodást kötött Jászai Gellért befektetési társasága a KZF Vagyonkezelő Kft., a 4iG Nyrt., valamint a Rheinmetall AG. A német világcég részvényvásárlással és tőkeemeléssel 25,12 százalékos tulajdont szerez a 4iG Nyrt.-ben, amellyel a magyar informatikai és távközlési cégcsoport legnagyobb nemzetközi befektetője lesz.
Vállalat 37 milliós bírságot kapott a Generali
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 10:29
Több hiányosságot is feltárt az MNB.
Vállalat Élet a Nagykörúton túl: együttműködik az Mfor.hu és az Ugytudjuk.hu
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 19:01
A megállapodás nem titkolt célja annak bemutatása, hogy a „Nagykörúton” is túl van élet.
Vállalat Lassan meglesz a kormány századik barátja
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 16:51
Ezúttal egy autóipari céggel kötöttek stratégiai együttműködési megállapodást. 
Vállalat Szakmunkások után kapkodnak a cégek
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 16:21
Erőteljes munkaerő-felvételbe kezdtek a vállalatok 2021-ben.
Vállalat Görögországban terjeszkedik tovább az Indotek Group
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 15:06
Egy háromcsillagos, 124 szobás szálloda felvásárlásával lépnek be az athéni ingatlanpiacra. 
Vállalat Bekebelezi a Call of Duty kiadóját a Microsoft
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 16:48
Az óriáscég történetének legnagyobb felvásárlása lesz a játékipar egyik óriása, Activision Blizzard megszerzése. A Call of Duty-sorozat mellett például a Warcraft- vagy a Candy Crush-játékokat is fejlesztő cégért közel 69 milliárd dollárt fizet a Microsoft.
Vállalat 220 munkahelyet hoz az új térkőgyár – az állam is adott rá pénzt
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 13:58
Átadták a Viastein Kft. üzemét Biharkeresztesen.
hírlevél
Ingatlantájoló