<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Ezen listán is meglátszik, hogy nagyon keveset tudnak a magyar cégek kutatásra és fejlesztésre költeni.

Az Eurologus blog vizsgálta az Európai Bizottság legfrissebb rangsorát, amelyben összeállították a kutatási és fejlesztési programokba legtöbbet fektető ezer vállalatot az Európai Unión belül. Magyar részről lesújtó az eredmény.

Egy, csak egy legény

Talán nem okoz nagy meglepetést, hogy az egyetlen magyar székhelyű vállalat, amelyik szerepel a listán, az a Richter Gedeon, ők viszont az élbolyban, a 166. helyen szerepelnek. A pozíció megszerzéséhez a vállalat 142 millió eurót költött kutatásra és fejlesztésre úgy, hogy az elmúlt három évben több mint 10 százalékos profitcsökkenéssel kellett szembenézniük.

A Richter Gedeon honlapja szerint kiemelt figyelmet fordítanak a központi idegrendszerre ható termékekre, a szív- és érrendszeri, valamint a nőgyógyászati gyógymódok fejlesztésére.

Autósok az élen

Németország, Franciaország és Nagy-Britannia vállalatai viszik a prímet, ők adják a beruházások kétharmadát. A rangsor élén a német székhelyű Volkswagen áll, akik több mint 11,7 milliárd eurót költöttek K+F tevékenységre 2013-ban, dupla annyit, mint a második helyezett Daimler, amely szintén német.

A legtöbb kutató-fejlesztő cég országokra lebontva. Forrás: Európai Bizottság

Ahogy az az általunk is közölt infografikából kiderült, az uniós bevételek töredéke megy el a vállalati kutatás és fejlesztés támogatására, konkrétan 178 millió eurónyi uniós pénzzel támogatja az állam a fejlesztéseket, ezzel szemben a mezőgazdaság 1, 7 milliárd eurót kap. A Deloitte 2014-es jelentése szerint ahhoz, hogy a Nemzeti Reformprogramban foglaltak szerint, uniós követelményeknek megfelelően növelje 2030-ra a K+F ráfordításokat három százalékra a GDP arányában, már most jelentős növekedéseket kellene elérnie a gazdaságnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalatok A Mol-részvényesek osztaléka is csúszik
Privátbankár.hu | 2020. március 24. 09:58
A rendkívüli helyzetre és a jogszabályi kötelezettségekre hivatkozva ugyanis a tőzsdei társaság nem tartja meg az április 16-ára meghirdetett éves közgyűlését. 
Vállalatok Napi 25 ezer orvosi maszk gyártását kezdi meg egy pécsi lakástextil üzem
Privátbankár.hu | 2020. március 18. 13:59
A napokban érkezhet meg Litvániából az az orvosi textil alapanyag szállítmány, melyből összesen 400 ezer egészségügyi maszkot gyárt majd le a Rovitex Hungária Kft.
Vállalatok Hétfőtől elkezdődik a magyarországi vonatok teljes fertőtlenítése
Privátbankár.hu | 2020. március 15. 14:36
Teljes fertőtlenítést vezet be a MÁV a vasúti és HÉV-szerelvényeken a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként - mondta a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Elindult az első emeletes KISS motorvonat a Budapest-Cegléd vonalon.
Vállalatok Nyolc magyar cég került fel a kistigrisek listájára
Privátbankár.hu | 2020. március 8. 17:06
A Financial Times FT1000 néven már a negyedik évben jelentette meg listáját Európa leggyorsabban növekvő társaságairól.
Vállalatok Óriási pénzt kap a Huawei konkurense
Privátbankár.hu | 2020. március 6. 13:48
Félmilliárd eurós hitellel fejleszt 5G technológiát a Nokia. Korábban felmerült az is, hogy amerikaiak vennék meg, hogy erősebb legyen a Huawei vetélytársa.
Vállalatok Nemzetközi légikikötő, vagy kisrepülőgépek fogadására alkalmas hely lesz a fehérvári reptér?
Privátbankár.hu | 2020. március 4. 12:10
Úgy tűnik, hogy részben meghallgatásra talált a székesfehérvári önkormányzat igénye, és kormányzati segítséggel megkezdődik a város repterének régóta tervezett fejlesztése.
Vállalatok Meghalt Jack Welch
Privátbankár.hu | 2020. március 2. 18:53
A General Electric legendás vezére újraértelmezte a vállalatvezetést.
Vállalatok Hogyan kezeld és ne kezeld a munkavállaló jelöltjeidet
Privátbankár.hu | 2020. január 11. 11:36
Manapság se a munkaválalóknak, se a munkaadóknak nincsen könnyű dolguk. Mivel gyökeresen megváltoztak a viszonyok az álláskeresésben és a foglalkoztatásban, így ezekhez kell alkalmazkodnia annak a vállalatnak, ami fent szeretne maradni. Lássuk, hogy milyen fontos dolgokra kell figyelni, amikor interjúztatunk.
Vállalatok Több mint 23 milliárdot érhet a Takarék-ingatlanvagyon
Csabai Károly | 2019. december 23. 17:11
Ilyen értéken apportálta ugyanis azokat abba a társaságba, amelyet néhány hónapja azért alapított, hogy a Takarékbank által használt banküzemi ingatlanokat kezelje.
Vállalatok A cégeknek a járművek tulajdonlása egyszerűen nem gazdaságos
Privátbankár.hu | 2019. december 16. 13:36
Ha egy vállalkozás járműbeszerzésben gondolkodik, akkor a tartósbérleti konstrukció az egyik legjobb megoldás. A költségek kiszámíthatók és jól tervezhetők, egy, az év elején hatályba lépett jogszabályi változás révén pedig a konstrukció adóterhelése kedvezőbb lett, mondta el Penz Tamás, a Merkantil Bérlet Kft. ügyvezetője.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló