1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A háztartások fogyasztási kiadásai tavaly 631 milliárd forinttal nőttek az előző évhez képest. A növekedés hátterében azonban döntő részben az áremelkedés állt, a fogyasztott áruk mennyisége nem változott. A családok a legtöbbet továbbra is élelmiszerre és üzemanyagra költik, ruha- és járművásárlásaikat azonban visszafogták.

A legfrissebb GDP adatok szerint a háztartások fogyasztási kiadása 2011-ben 14 484 milliárd forint volt, amely az előző évhez képest 1 százalékos bővülést jelent. A fogyasztás a kereskedelemben vásárolt termékek mellett egy sor további szolgáltatást is magában foglal: élelmiszerekből, iparcikkekből, üzemanyagokból, járművekből 8 485 milliárd forint volt az áruházak bevétele.

A családok 631 milliárddal költöttek többet

Az Országos Kereskedelmi Szövetség az adatokkal kapcsolatban kiemelte, hogy a háztartások által megvásárolt termékek és szolgáltatások mennyisége nem változott az előző évhez képest összességében ugyanannyit ettünk, ittunk, cipekedtünk, javíttattunk, szépítkeztünk, utazgattunk, értéke azonban 631 milliárd forinttal több volt, a különbség döntő részben az áremelkedésekre vezethető vissza. Tavaly a fogyasztói árak összességében 3,9 százalékkal emelkedtek.

Az MNB adatai szerint 2011-ben a családok devizahiteleinek havi törlesztő részlete együttesen meghaladta a 400 milliárd forintot, amely a becslések alapján legalább kétszerese az árfolyamugrást megelőző időszak törlesztőrészleteinek. A háztartások az utolsó negyedévében emellett 620 milliárd forintot végtörlesztettek részben forinthitelt felvéve, részben megtakarításból, részben pedig egyéb forrásokból.

Az élelmiszerek és az üzemanyagok ára elszállt

Az inflációs többletet és a devizahitelek havi törlesztő részleteinek megduplázódását figyelembe véve a válság számlája az előbbiek alapján a családok költségvetésében túllépi a 800 milliárd forintot. Az év végi végtörlesztéssel együtt 1600 milliárd forintot költöttek a háztartások az infláció és devizahitel törlesztés többleteire.

Háztartások fogyasztási kiadásai
2010 (milliárd forint) 2011 (milliárd forint)
Élelmiszer kereskedelem 3319 3516
Iparcikk kereskedelem 2887 2952
Üzemanyag 1273 1432
Jármű 615 585
Vendéglátás 682 698
Belföldi utazás 252 269

Az adatokból kitűnik, hogy a két dobogós infláció sújtotta területen, élelmiszerekre és üzemanyagokra együtt, 356 milliárd forinttal költöttünk többet az áremelkedések miatt, mint egy évvel korábban. Az adatok alapján élelmiszerekből ugyanannyit, üzemanyagból viszont kevesebbet kaptunk a pénzünkért tavaly. Tartós cikkekre tavaly ezer milliárdot költöttünk. A tartós cikkek vásárlása az első félévi visszaesést követően a második félévben jelentősen meglódult.  A háztartások külföldön elköltött jövedelme 500 milliárd forintra rúg, amely tartalmazza a külföldi szolgáltatásokra és árukra fordított kiadások összegét.

A ruhavásárlást ugyanakkor tavaly visszafogták a háztartások, legalábbis a hivatalos statisztikák szerint. A 384 milliárd forintos forgalom 4 százalékos volumen visszaesést mutat, ugyanakkor az ázsiai piacok forgalma ismeretlen. A ruhavásárlás mellett 2011-ben a háztartások járművásárlása is visszaesett. Az áremelkedés tavaly a vendéglátóhelyeket is érintette hasonlóan az élelmiszerekhez  csak éppen itt - az adagokat tekintve - már kevesebb fogyott.

Felfelé húzta a mérleget 2011-ben a zsebekbe jutó jövedelmek változása, ugyanakkor lefelé húzta a családok devizahiteleinek terhe, valamint az átlagnál nagyobb drágulás az üzemanyagok (15%) és az élelmiszerek (7%) esetében.

Az idei fogyasztás alakulása még kérdéses

A háztartások költekezési lehetősége 2012-ben vásárlóerőtől, a családok jövedelmi helyzetétől, így a vállalkozások bérfizetési lehetőségeitől függ. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint az év első félévében a piac kisebb mértékben zsugorodhat, valamint fontos tényező marad továbbra is az infláció, valamint az árfolyamváltozás. A vásárlási szokásokat előreláthatóan továbbra is a fogyasztói ár uralja majd.

Lényeges kérdés a devizahitelesek helyzete, hiszen az elmúlt időszakban ez volt a legnagyobb teher a fogyasztói piacon, a végtörlesztés és az árfolyamgát miatt mérséklődő teher a második félévben élénkítheti a háztartások fogyasztását. A nemzetközi hiteltárgyalások kedvező lefolyása is erősítheti a háztartások fogyasztását a forint árfolyamváltozásán és a beruházások élénkülésén keresztül.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG