A svájci élelmiszeripari óriás azután indított vizsgálatot az ügyben, hogy egy csingtaoi újság tényfeltáró riportban számolt be az esetről. A cikk szerzője január elején maga is munkásnak állt, így "kézközelből" írta le a helyzetet a cég észak-kínai, tiencsini gyárában. Tapasztalata szerint a Nestlé számos dolgozót annak ellenére munkába állított, hogy azok semmiféle tanúsítványt nem tudtak felmutatni azzal kapcsolatban, hogy egészségesek. A munkások gyakran nem viseltek védőmaszkot, sem műanyag kesztyűt, és - ha éppen nem voltak ott az ellenőrök - mosatlan kézzel készítették a cukorkákat, a jégkrémeket és a vállalat egyéb termékeit.
A munkásnak állt újságíró azt is megjegyzi: bár a Nestlé tavaly márciusban bejelentette, hogy nem használ mesterséges adalékanyagokat egyesült királyságbeli termékeiben, a tiencsini gyárban továbbra is adagoltak ízesítőket bizonyos termékekhez. A Nestlé pekingi központjának egyik magát megnevezni nem kívánó hivatalnoka a Shanghai Daily megkeresésére elmondta: munkatársai már Tiencsinben vannak és megkezdték az ügy kivizsgálását. A Nestlének nem ez az első, élelmiszerbiztonságot érintő ügye Kínában. A cég egyike volt azoknak a vállalatoknak, amelyek érintettek voltak 300 ezer kínai gyerek megbetegedését és hat halálát okozó melaninos tejbotrányban 2008-ban.