4p

A közel egy éve megnyitott N28 Wine & Kitchen bemutatkozásával két híres, magyar borászat álma vált valóra. Barta Károly – Ujvári Vivien főborász segítségével – világszínvonalú tokaji borokat készít Mádon. Szentesi József pedig a Velencei-tó északi részének vezető borásza, aki rengeteget tett az olyan ősi magyar fajták megmentéséért, mint például a csókaszőlő, a sárfehér vagy a tihanyi kék. Az ő nagy párosuk volt az alapja annak, hogy megszületett ez a különleges hely, mely azon túl, hogy a világjárt és világhírű Molnár Márk séf vezetésével álmodja meg étlapját, olyan széles választékot kínál hazai, kis pincészetek izgalmas boraiból, melyet máshol a városban nem igen találunk. Az N28 Wine and Kitchen különleges bortételeihez letisztult, szezonális fogások párosulnak, amelyeket úgy állítottak össze, hogy tökéletes harmóniában legyenek a borok adta ízélménnyel. Itt az ételeket párosítják a borokhoz és nem fordítva.

Egyediség. Kis tételek. Magyar borok. Borshop.

A koncepció alapja az volt, hogy minél szélesebb körben mutassák be az olyan hazai borászatok kínálatát, ahol kistételes, néhol csupán pár száz, maximum ezer palackkal készült kuriózumokat készítenek, amihez máshogy nem jutna hozzá a borkedvelő közönség. Ráadásul ezeket nem csak helyben, pohárral lehet fogyasztani. A polcokon sorakozó csodás palackok polci áron meg is vásárolhatóak, így ha beleszeretünk egy tételbe, azonnal haza is vihetjük magunkkal. Tokaj, Etyek-Buda, Pannonhalma, Somló, Mátra, Csopak, Badacsony, Dél-Balaton, Eger, Villány, Sopron, Szekszárd, Tolna. Ezen vidékek kínálatából szemezgetnek a tulajdonosok, akik természetesen saját pincészeteik különleges palackjait is felteszik a polcra. A kínálat pedig folyamatosan változik és bővül annak megfelelően, hogy épp hol fedeznek fel egy olyan gyöngyszemet, mely reflektorfényt kíván.

Jelenleg közel 150 minőségi magyar bor, pezsgő és desszertbor sorakozik a borshopban, melyek zöme organikus szemléletű, certifikált natúr bor vagy természetközeli gazdálkodást végző kicsi pincészetek borai. Kivétel nélkül magas minőséget képviselnek. Az N28 számára fontos, hogy olyan borászokkal dolgozzon együtt, akik nem profit, hanem minőség orientáltak és a szőlőre inkább kedvesükként tekintenek, mint bevételi forrásra. Ők szerelemből készítik boraikat.

Aktuálisan igazi kuriózumnak számítanak a Két Jóbarát meg az Anti utolsó palackjai, hiszen a pincészet sajnos nem élte túl a COVID járványt, így már sehol máshol nem kaphatóak minőségi Szent-György hegyi boraik. Egy másik kedvenc Egerből Bukolyi Marcell Egri Bikavér Grand Superior-ja és Hárslevelű-je. A Nagy-Eged Dűlőn van frissen telepített szőlője és az első évjáratok most jönnek ki. Különlegessége, hogy ez az egyetlen teljesen organikus Egri Bikavér az országban. A borászatok közül még a Somló Kincse pincét érdemes megemlíteni, ami ugyancsak egy apró organikus pince a Somlói régióban. Ahogy a Szentesi pince, ők is kiemelten foglalkoznak régi magyar szőlőfajtákkal, így megkóstolhatjuk a Sárfehért, a Piros Bakator-t és még maradt pár utolsó palack az amúgy már kifutott Gohérból is.

Elfeledett, ősi magyar szőlőfajták

Tihanyi kék, hajnos kék, laska, fekete muskotály, sárfehér, gohér. Csak néhány név azok közül, melyek a 19. század végén a legnépszerűbb szőlőfajtáknak számítottak idehaza, de mára ezek szinte teljesen eltűntek. Azonban egy helyen biztosan fellelhetők: Szentesi József pincéjében, és ennek folyományán az N28-ban is. Szentesi József a beavatkozásoktól mentes borkészítés szószólója, a Borászok Borásza díj kitüntetettje, Michelin-csillagos éttermek beszállítója, és nem véletlenül! 19. századi szőlészeti és borászati munkák tanulmányozása után 10-10 feledésbe merült fehér- és kék-szőlőfajta telepítéséről döntött. Árverésekre járt, 1880-ból vagy korábbról származó leírásokat vett, amelyekben felsorolták, mik voltak akkoriban az első osztályú fajták. A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetéből vesszőket kért és a Velencei-tó körül megkezdte a fajták ültetését. A pince első felfedezettje a csókaszőlő volt, amelyből immár 10 évjárat tapasztalata áll rendelkezésre. Ennek középérésű, vonzóan meggyes, jó savú, jó szerkezetű, a hordós érlelést jól tűrő, kiválóan érlehető bora van. De említhetnénk még a tihanyi kéket, a laskát, a feketemuskotályt, a fehér gohért, a hamvast vagy a kolontárt is.

A hatalmas siker nem maradt el és azóta is tart, így aki egy kicsit is rajong a különleges tételekért, bátran látogasson el a régi magyar borok budapesti szentélyébe, és kóstoljon meg egy korty történelmet és egy korty jövőt is, vagy vigye haza a borshopból palackkal.

N28 Wine & Kitchen

www.n28.hu - 1065 Budapest, Nagymező utca 28.

(x)

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nincsen még vége a horrornak a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2025. október 29. 10:36
Újabb áremelkedés jön.
Vásárló Egész évben karácsony – de hová tűnik az ünnep varázsa?
Elek Lenke | 2025. október 27. 19:22
Kint 17 fokot mutat a hőmérő, még októberben vagyunk, de az egyik nagy bevásárlóközpont lakberendezési üzletében már ömlenek ránk a halloweeni mellett a karácsonyi áruk is. Mire eljön az ünnep, elvész annak a varázsa, gondolhatja sok magyar vásárló. De hogyan és miért kezdtek a hazai kereskedők is elmozdulni ebbe az irányba?
Vásárló Csapatépítés: befektetés vagy plusz kiadás?
Márkázott tartalom | 2025. október 27. 18:58
A legtöbb vállalat életében időről időre felmerül a kérdés, hogy vajon tényleg megéri-e csapatépítést szervezni, vagy ez csak egy újabb költség, amit a vezetőség jobb híján elkönyvel a „jó hangulat fenntartása” címen? A válasz azonban sokkal egyértelműbb, mint gondolnánk. Egy jól megválasztott program ugyanis nem csupán a közösséget erősíti, hanem hosszú távon a teljesítményre és a lojalitásra is hat. 
Vásárló Új korszak kezdődik Salgótarjánban: épül a város első STOP SHOP bevásárlóparkja
Natív tartalom | 2025. október 27. 16:18
Salgótarján új fejezethez érkezik: a város központjában, a Lidl melletti területen megkezdődött a régió legújabb STOP SHOP bevásárlóparkjának építése. A CPI Hungary fejlesztésében megvalósuló projekt nemcsak új vásárlási lehetőségeket, hanem modern, fenntartható és közösségbarát környezetet is hoz a nógrádi megyeszékhelyre.
Vásárló Csak ebben a magánkórházban található újszülött/koraszülött intenzív centrum
Natív tartalom | 2025. október 27. 14:33
A természetes szülés fontosságára hívta fel a figyelmet Dr. Siklós Pál, hiszen szerencsére már akár két császár után is lehetséges a hüvelyi szülés, ahogyan ikreknél is. A szülészfőorvos kiemelte a magánegészségügy azon vitathatatlan előnyét, hogy személyhez kötött szülésznő és/vagy szülészorvos választására is lehetőség van. A TritonLife magánkórház közleményében továbbá kiemelik, hogy intézményükben van a magánegészségügyben egyedüliként elérhető újszülött/koraszülött intenzív centrum (PIC II).
Vásárló Miért éri meg ökobarattá tenni egy szálláshelyet?
Márkázott tartalom | 2025. október 27. 12:22
A turizmusban is évről évre egyre fontosabb szempont a fenntarthatóság. Az utazók közül sokan ma már nemcsak a szállás kényelmét vagy elhelyezkedését mérlegelik, hanem azt is, hogy mennyire környezetbarát a hely, ahol megszállnak. Egy ökobarát szálláshely nemcsak a bolygónknak tesz jót, de hosszú távon a tulajdonosnak is, hiszen csökkenhetnek a költségek, nőhet a vendégek elégedettsége és a vállalkozás vonzóbbá válhat a piacon. 
Vásárló Nagy öröm érte az Aldi vásárlóit
Privátbankár.hu | 2025. október 21. 08:14
Megduplázza az online vásárlás elérhetőségét.
Vásárló Milyen termékeket érdemes értékesíteni a magyar online piactereken?
Márkázott tartalom | 2025. október 20. 16:56
A magyar online kereskedelem folyamatosan bővül, és a piacterek egyre népszerűbbek a vásárlók körében. Az eladók számára ez hatalmas lehetőségeket kínál, ugyanakkor egy fontos kérdést is felvet: mely termékek fogynak a legjobban? A megfelelő termékkör kiválasztása döntő lehet a siker és a stagnálás között.
Vásárló Brand safety vs. bevétel: mit kezdjenek a kiadók a „szürke zónás” hirdetőkkel?
Márkázott tartalom | 2025. október 20. 10:17
A hazai online médiapiac egyszerre él meg két nyomást: az egyik az olvasói bizalom megőrzése, a másik a hirdetési bevétel növelése. A kettő általában együtt halad – amíg nem kerül szóba a „szürke zóna”. Ez az a tér, ahol a hirdető jogilag tiszta, a termékkategória nem tiltott, mégis felmerülhetnek reputációs, ízlésbeli vagy kontextusbeli kérdések. Klasszikus példa, amikor egy komoly, tragédiával foglalkozó cikk mellé fut be harsány, „garantált eredményt” ígérő kreatív. Nem illegális, csak rossz helyen van – és a kiadó márkájától idegen.
Vásárló Egyre jobb magyar autósnak lenni
Privátbankár.hu | 2025. október 20. 09:49
Megint csökkentek az üzemanyagok átlagárai, a dízelről pedig újabb jó hír érkezett.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG