3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A legnagyobb boltláncok - köztük a Tesco és a Lidl - a piaci súlyuknál fogva fordulatot hozhatnának a húsfogyasztásban és ezzel a környezetvédelemben néhány éven belül.

Ha a világ élelmiszer-kiskereskedelmének hat jelentős vállalata 50 százalékra növelné a kínálatukban szereplő élelmiszerekben a növényi alapú fehérjekínálatot a húsalapúak rovására 2030-ig, akkor évente 31,6 millió tonnával lehetne csökkenteni az élelmiszerek termelésével járó szén-dioxid-kibocsátást – idézte a Profundo tanácsadó cég a Madre Brava környezetvédő szervezet megbízásából készült kutatását a European Supermarket Magazine kiskereskedelmi szakportál. 

Mínusz egy rakás autó és medence 

A szóban forgó "hatos" tagja a francia Carrefour és Sodexo, a német Lidl, a holland-belga Ahold Delhaize, a brit Tesco, valamint a thaiföldi CP All. Egy ilyen mértékű kibocsátáscsökkenés megfelel annak, mintha 25 millió autó eltűnne Európa útjairól. Emellett az állatok etetésére szolgáló takarmány termelésének visszafogása nyomán Magyarország területének megfelelő termőterület szabadulna fel. Meg lehetne spórolni évente 670 millió liter víz fogyasztását, ami 268 ezer olimpiai úszómedence feltöltéséhez lenne elég.

Többen váltottak

A Madre Brava az ENSZ COP28 klímavédelmi konferenciájának idejére időzítette kutatási eredményeinek megjelentetését, hogy nyomást gyakoroljon az élelmiszereket értékesítő áruházakra. A kutatásban érintett hat cég együttes piaci súlya alapján jelentős hatással lehetne a klímavédelemre az említett változtatással – mondta Nico Muzi, a tanácsadó vállalat igazgatója.

Az áruházláncok vállaltak bizonyos célszámokat a növényi alapú fehérje súlyának növelésére az állati protein rovására, de a kutatók szerint ezeknél ambiciózusabbakra van szükség. Az Albert Heijn, Hollandia legnagyobb áruházlánca 2030-ra 60 százalékra akarja növelni fehérjekínálatában a növényi alapú források arányát. A Lidl Netherlands 50 százalékos számot adott meg, ám más cégek ennél jóval szerényebb arányok mellett kötelezték el magukat.

Mi lesz a polcokon? Fotó: Pixabay?
Mi lesz a polcokon? Fotó: Pixabay?

A kereslet változását jelzi a Koppenhágai Egyetem és a belgiumi Ghent Egyetem és a szántóföldi proteintermelést támogató ProVeg civil szervezet friss felmérése, amely szerint az európaiaknak immáron több mint fele fogyaszt kevesebb húst, mint korábban. Ez az arány 2021-ben még csak 46 százalék volt.

Az ebben a közvélemény-kutatásban megszólalók közel fele az egészséges étkezéssel indokolta húsfogyasztása visszafogását. Mások arról számoltak be, hogy „flexatariánus” életmódra váltottak, azaz döntően zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztanak, de nem zárják ki, hogy időnként húst egyenek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Váratlan döntés a Pepcótól
Buksza blog | 2024. február 22. 11:02
Korábban még terjeszkedést tervezett a Pepco Ausztriában, most viszont az exitről döntött a cég.  
Vásárló Akár duplázhatja is az árakat a vörös-tengeri válság
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 13:19
A támadások miatti hosszabb kerülőút csak a kisebbik baj, a krízis az egész világ szállítmányozási piacára komoly hatással van – és ezen keresztül a pénztárcánkra is.
Vásárló A boltláncoknak elege lett: a Lidl, a Tesco és a többiek közösen fordultak Brüsszelhez
Buksza blog | 2024. február 19. 10:55
Az elmúlt év ősze óta akadályozzák a Vörös-tengeren folyó hajózást a jemeni lázadók, ami túlcsordult az európai kiskereskedők tűrésküszöbén. Szakértők nem jósolják a helyzet gyors normalizálódását.
Vásárló Harapófogóba kerülnek a kávéfogyasztók, az aggastyán azonban menekülőutat kínál
Buksza blog | 2024. február 18. 13:57
A szenvedélyes fogyasztók lenézik, ám az elmúlt közel száz év alatt óriási utat járt be az instant kávé. Ráadásul a kilátásai is kedvezőek. 
Vásárló Kiverte a biztosítékot a trükközés, márciustól új világ jön a magyar boltokban
Buksza blog | 2024. február 15. 19:04
Számos élelmiszer jelentős változáson ment át az elmúlt időszakban: több készítmény kiszerelése kisebb lett vagy a minőségi összetevők aránya csökkent, az áruk azonban nem lett alacsonyabb. Egy felmérés szerint ez a jelenség többféle terméket is érint a brit boltokban.
Vásárló Így növelheted a webáruházad konverziós arányát
Márkázott tartalom | 2024. február 14. 12:55
  Az online marketing stratégia nagymértékben befolyásolja a webshopod sikerességét. Az eszközeivel csökkenteni lehet a kosárelhagyást, és meg lehet szilárdítani az ügyfélkört. Ebben a cikkben hatékony technikákat mutatunk, amelyekkel növelni tudod a webshopod teljesítményét.
Vásárló Készpénzt a balesetért: a Tescótól akartak lopni, csúnyán ráfáztak
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. február 13. 16:55
Nem túl okos bűnözők úgy látták, hogy a Tesco profitjából nekik is juthatna egy kevés, pontosabban nem is olyan kevés, ha rá tudnák szedni az áruházláncot. Trükkjük azonban átlátszónak bizonyult.
Vásárló Új korszak indult a tartós tejeknél
Buksza blog | 2024. február 12. 16:26
A műanyagszemét egyik legnagyobb forrása a tejtermékek csomagolására használt palackok és tégelyek sokasága, ám ezek eltüntetésének terén elkezdődött valami. 
Vásárló Kíméletlenek lesznek a boltláncok, a diszkontok kezében van az adu
Buksza blog | 2024. február 12. 12:33
Az európai áruházláncok nehéz időszakot zártak, de még mindig problémákkal kell számolniuk egy friss felmérés szerint, amely a diszkontoknak jósol szebb jövőt.
Vásárló Ha sportolsz, mindig legyen nálad egy kulacs folyadék!
Márkázott tartalom | 2024. február 12. 10:09
Ha sportolsz, fogyókúrázol vagy aktív mozgást végzel, nagyon-nagyon fontos közben odafigyelned a megfelelő hidratálásra. Erre minden évszakban szükség van, de különösen nyáron, vagy ha meglehetősen sokat edzel. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG