<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csütörtök óta lehet megvenni az ideiglenes árusítóhelyeken azokat a pirotechnikai eszközöket, amelyekkel december 31-én durrogtathatunk. De pontosan mit vásárolhatunk bármikor, és mit csak most? Mikor használhatjuk és legfőképp, mire vigyázzunk, hogy ne legyen sírás a szilveszteri szórakozás vége? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.
Szilveszteri tűzijátékokat árusító ideiglenes üzlet Nyíregyházán (Fotó forrása: MTI Fotó, Balázs Attila)

Mikor lehet venni és durrogtatni?

Az egész évben működő árusítóhelyeken felül idén országszerte csaknem hétszáz helyen lehet szilveszteri pirotechnikai eszközt vásárolni. Ilyen eszközöket december 28-tól december 31-ig lehet árusítani, felhasználni december 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig lehet. A 3-as kategóriájú pirotechnikai eszközöket árusítani december 28-tól december 31-ig, felhasználni pedig december 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig lehet.

Az árusítók forgalmazási engedélyt kapnak, amit jól láthatóan helyeznek ki, termékeik pedig rendelkeznek tanúsítvánnyal és az F3 jelölést tartalmazó tanúsítási számmal - hívja fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság.

Az 1-es kategóriába tartozó Blitz-Sárkánytojás (Fotó forrása: tuzijatekbolt.hu)

Kik vehetnek tűzijátékot?

Tűzijátékot 14 éves kortól használhatnak a fiatalok, ezek közül viszont csak az 1. pirotechnikai osztályba tartózó, szinte veszélytelen eszközöket gyújthatják meg engedély nélkül. 16 éves kortól 2. osztályt egész évben, 18. életévüket betöltöttek pedig a harmadik osztályú terméket használhatják és vásárolhatják meg.

Hogyan tároljuk?

A megvásárolt pirotechnikai eszközöket a sugárzó hőtől és az elektrosztatikus feltöltődéstől is óvni kell, nem tárolhatóak tűz- és robbanásveszélyes eszközök - például gázpalack vagy vegyi áru - mellett, valamint tilos a mennyiségi korlátozást megszegni.

A tortatűzijátéktól a profi fényjátékig

A magyar szabályozás négy kategóriába osztja a pirotechnikai termékeket hanghatás, veszélyesség és hatóanyag alapján.

Az elsőbe tartozó játékos termékek egész évben kaphatóak. Az 1. pirotechnikai osztályba, illetve az alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járó, a szabadban lévő behatárolt területen történő használatra szánt 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket szabadon lehet forgalmazni és használni. Ezek a termékek olyan üzletekben is kaphatók, amelyeket nem kifejezetten pirotechnikai termék forgalmazására hoztak létre (például tortagyertyát cukrászdában is meg lehet vásárolni).

A 2-es kategóriába tartozik a római gyertya. (Fotó forrása: pyrocenter.hu)

Az év utolsó napjaiban rendőrhatósági engedéllyel a 3. osztályba tartozókat lehet eladni magánszemélyeknek korlátozott mennyiségben, három kilogramm hatóanyag-tartalomig. A 4. kategóriába tartoznak azok a professzionális termékek, amelyeket csak szakképzett pirotechnikus vásárolhat meg.

A 3-as kategóriába tartozó tűzijáték. (Fotó forrása: tuzijatekbolt.hu)

Használd ésszel!

Mielőtt szilveszter éjjel elkezdenénk a durrogtatást, nem árt  az ellenőrzés sem, különös tekintettel a meghibásodásra, sérült csomagolásra, átázásra -, a helyszín pedig gondosan meg kell választani, messzire elkerülve az olyan veszélyes területeket, mint a benzinkutak és más tűzveszélyes anyagot tartalmazó épületek környéke. A lövés irányában ne legyen faág, erkély, villanypózna, a kilövés előtt biztonságosan rögzíteni kell a rakétákat - hívja fel a figyelmet Huszák András, a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálat készenléti osztályának vezetője.

Szilveszterkor általában 40-50 pirotechnikai eszköz miatti tűzesethez hívják a tűzoltókat országszerte, különösen veszélyesek az erkélyekre dobott vagy az autókat megrongáló rakéták. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője szerint ilyenkor gyakoriak a fejet, arcot érő balesetek is, de más testrészek is károsodhatnak felelőtlen használat vagy hibás termék miatt. A házilag barkácsolt és az illegálisan beszerzett pirotechnikai eszközök a legveszélyesebbek, a zaj- és fényhatások pedig a szívbetegeket is veszélyeztetik.

Ha nem lőttük ki?

A fel nem használt, vagy hibás 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket január 5-ig díjmentesen visszaveszik a forgalmazók.

A petárda tilos!

A petárda is a pirotechnikai eszköz közé sorolható. Jellemző effektusa a robbanás nagy hang kíséretével. (A petárdákat egyébként hanghatásuk alapján több csoportba sorolják. Van 60 decibeles, 80 decibeles és az akár süketség okozására is alkalmas 120 decibeles petárda.)

Petárda. (Fotó forrása: police.hu)

A környező országokban egész évben legális mindenféle tűzijáték. Magyarországon a használata és megvásárlása is tilos, és 150 ezer forintig terjedő büntetéssel sújtható. Nem csak ők, de a polgárőrség és a katasztrófavédelem is szabhat ki ilyen esetben bírságot.

És hogy mennyire veszélyesek tudnak lenni ezek az eszközök, arra itt van a rendőrség friss horrorvideója:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Melyik a mi autónk? Megdőlt a rekord a piacon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 08:22
Csúcsot döntött a használtautó-piac forgalma 2021-ben - 819 ezer használt autó cserélt gazdát tavaly.
Vásárló MST, a magyar crypto elkezdte meghódítani a piacot
PR | 2022. január 17. 13:21
Hatalmas sikere kezd lenni a Millionstarternek a nemzetközi piacon.
Vásárló Az Aldi és a Lidl mostantól hibridhússal eteti az embereket
Privátbankár.hu | 2022. január 15. 13:06
A németországi Aldi és Lidl diszkontokban a vásárlóknak a napokban új húskészítményeket kínálnak, ami lehetővé teszi számukra, hogy egészségesebben étkezhessenek és jobban óvják a környezetet. Ezzel azonban nem kell teljesen nélkülözniük a húst sem. Mit is tartalmaznak ezek?
Vásárló Új járatot indít a Wizz Air
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 14:25
Szabad az út Moldovába.
Vásárló Olcsó húsnak híg lesz a leve? Import termékeket hozhat az árbefagyasztás
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 15:48
Már borítékolható, mit lépnek majd a kereskedők februártól, és nem biztos, hogy a vevők fognak jól járni. 
Vásárló Gulyás Gergely bejelentette: hat helyett hét termék árát rögzítik
Csabai Károly | 2022. január 13. 13:28
Még mindig maradtak tisztázandó kérdések az Orbán Viktor által tegnap bejelentett intézkedésekkel kapcsolatban.
Vásárló Élelmiszerárstopot hirdetett ki Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 17:45
Ez volt Orbán Viktor nagy bejelentése: az október közepi szintre kell visszavágni hat élelmiszer árát.
Vásárló Törölközők promóciós céllal
Márkázott tartalom | 2022. január 12. 10:21
Jól tudjuk, hogy rengeteg dolog, kütyü, ruhaféle alkalmas promóciós célra. Nem lehet ez alól kivétel a törölköző sem, hiszen egy fontos, mindennap használt tisztálkodási eszközről van szó. Lássuk, kiknek éri meg logóztatni ezt a tárgyat!
Vásárló Business, Duna, Lifestyle
PR | 2022. január 11. 13:35
A Danubius Hotel Helia szolgáltatási köre jó példája az átgondolt munka-élet egyensúlyt előtérbe helyező szemléletnek, ami sok szempontból teszi emberközelivé a Danubius Hotels XIII. kerületi, Duna-parti szállodáját.
Vásárló Fitness bringa - Hétköznapi kondi hatékonyan
Márkázott tartalom | 2022. január 11. 10:45
Problémát okoz, hogy egyszerre gyorsan és kényelmesen tekerj a városban? Jó lenne, ha nemcsak a szabadidődben, de a mindennapok során is beiktathatnád a tekerést a programfüzetedbe? Esetleg szeretnéd kényelmessé tenni a napi bicajos teljesítményed? Nos, akkor bizony ehhez szükséged lesz egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett biciklire.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló