<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Minden családnak és minden országnak megvannak a maga karácsonyi szokásai, jó részük fedi is egymást a keresztény hagyományoknak köszönhetően. Ázsiában azonban, ahol alapvetően kis létszámú a keresztény lakosság, egészen másképp ünneplik a karácsonyt. Mi köze például a szerelmespároknak, vagy a KFC csirkének Jézus születéséhez? A Japánspecialista karácsonyi körképéből szemezgettünk.
Forrás: Japánspecialista

Ázsia, azon belül is Japán meglehetősen távol esik a mi kultúránktól, így nem csoda, ha nem csak a hétköznapi életben, de az ünnepkörben is eltéréseket találunk a megszokott európai életmódunkhoz képest. A szigetország lakosságának több mint fele a sintó vallást követi, vagy már nem is vallásos, egyharmaduk pedig buddhista; mindössze a japánok egy százalék vallja magát kereszténynek, így egyedül ők azok, akik a vallási hagyományok miatt ülik meg az ünnepet. A többiek számára egészen mást jelend december vége.

December 23-a Akihito császár születésnapja, így Japánban ezt tartják hivatalos, piros betűs ünnepnek, ilyenkor nem is dolgoznak, ezt közölte a Japánspecialista a Privátbankár.hu-val. A rákövetkező, december 24-e így nem minősül ünnepnapnak, az átvett szokásoknak köszönhetően azonban ma már ezen a napon is rövidített rendben zajlik az élet, az este pedig a szórakozásról, a mulatásról és – meglepő módon – a szerelmesekről szól.

Téli Valentin

Japán számos nyugati ünnepet vett át az évek során, a Valentin nap azonban még mindig nem terjedt el teljesen, így ők a szerelmesek ünnepét karácsonykor ülik. A párok apró ajándékokkal lepik meg egymást, ezek közül is a legismertebb a hagyományos, epres-habos torta, az úgynevezett „kurisumasu keeki”, vagyis karácsonyi süteményt.

Forrás: Japánspecialista

A hiedelem szerint azok, akik egyedül töltik a karácsonyt, a következő évet is szerelem nélkül lesznek kénytelenek elviselni. Nem csoda hát, hogy ilyenkor tetőzik a társkereső oldalak forgalma, mivel a babonától való félelem mellett Japánban valósággal ciki egyedül lenni karácsonykor. Azokat a 25 év feletti nőket, akik magányosan töltik a karácsonyt, kissé lenézően „eladatlan karácsonyi sütinek” szokták nevezni – a japán hölgyek számára ennél kevés zavarba ejtőbb dolog létezik.

Karácsonyi vacsorát a KFC-ből?

Míg nekünk jól bevált menüink vannak a karácsonyi asztalra, a japánoknak az ételek tekintetében is egészen extrém szokásaik vannak. Mivel Japánban nehéz ebben az időszakban pulykát szerezni (ami egyébként tradicionálisan amerikai fogás ebben az időszakban), így egy másik módszert kellett találniuk arra, hogy ebben a tekintetben is követhessék „Amerika-sama” szokásait.

Forrás: Japánspecialista

A hagyomány még 1974-re nyúlik vissza, ekkor a Kentucky Fried Chicken egy olyan sikeres karácsonyi kampányt csinált a japánoknál, hogy azóta a karácsonyi KFC menüből hagyomány lett. A családok már jóval karácsony előtt leadják a rendelésüket valamelyik gyorsétteremben – karácsony napján ugyanis az utcán tekereg a sor az éttermek előtt, így ma már divatosabb hazavinni, és a családdal közösen elfogyasztani a megrendelt csirkefalatokat.

Nincs szívünk kicsomagolni

Az origami szülőhazájában az ajándékok csomagolását már-már mesterfokra emelték, a csomagolási technikák egész tárházát találjuk a szigetországban. Egyik sajátos technikájuk az úgynevezett furosiki: ennél a módszernél nem papírba, hanem bármi egyéb anyagba, például szövetbe csomagolják az ajándékot. Ezt használják egyébként az ételhordók (bentó) csomagolására és szállítására is a hétköznapokban.

Forrás: Japánspecialista

Van egy másik módszerük is, amivel extra gyorsan bevonhatjuk ajándéktárgyainkat, ez pedig az úgynevezett átlós csomagolási módszer, amihez rengeteg videót találni az interneten – a bevállalósabbaknak még van ideje kipróbálni csengettyűzés előtt!

Fényárban úsznak az utcák

Ha valamin, hát a fényeken bizony nem spórolnak a japánok, karácsonykor ugyanis mindent, amit be lehet világítani és fel lehet füzérezni, azt fel is díszítenek, legyen az bevásárlóközpont vagy egy egyszerű utcácska.

Forrás: Japánspecialista

Az egyik fő látványosság ilyenkor Tokióban a Starlight Garden, ahol több millió apró égőt helyeznek el, amik aztán különféle színeket és formákat mutatva, ritmikusan villognak a hangszórókból szóló zenére. Ez – szó szerint – a japán karácsony egyik fénypontja:

Forrás: Japánspecialista
Forrás: Japánspecialista

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Kültéri lépcső a házhoz: hogyan válasszuk ki a megfelelő alapanyagot?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 16. 14:41
Ha a házunkon kívülre tervezünk lépcsőt, akkor mindenképp érdemes alaposan fontolóra vennünk a megfelelő alapanyagok kiválasztását, hogy valóban a kívánt végeredményt kapjuk. Ehhez azonban több szempontot is figyelembe kell vennünk, hiszen a kültéri viszonyok néha elég szélsőségesek, éppen ezért az ide tervezett lépcsőnek komoly kritériumoknak kell megfelelnie. Nézzük meg tehát, mire is érdemes pontosan odafigyelnünk az anyag választásánál.
Vásárló Borkóstoló a szecessziós kastélyépület pincéiben
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 16. 12:33
Aki Tolna megye kilencedik legnépesebb települését, Simontornyát meglátogatja, az ki ne hagyja a településbe oly harmonikusan beilleszkedő igazi kis szecessziós ékszerdobozt, a város híres szállodáját!
Vásárló Keressünk eredeti céges karácsonyi ajándékot!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 12. 16:00
A karácsonyi ajándékok megtalálása a családtagok számára is elég nehézkes, de ha még minket bíznak meg a tökéletes ajándék felkutatásával a vállalati ügyfeleknek vagy alkalmazottaknak, a nyomás megtízszereződik.
Vásárló Téged is kínoz az allergia?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 12. 10:31
Sajnos manapság egyre többen szenvednek különféle allergiáktól, és ezek közül az egyik legalattomosabb a pollen és porallergia, amellyel csak nagyon nehezen lehet bármit is kezdeni. Biztosan neked is ismerős, hogy hiába minden erőfeszítés, a mindennapos porszívózás, az ablakon beszűrődő fénynyalábokban bizony táncot járnak a porszemek, pollenek.
Vásárló Online vásárlás – minden, ami érdemes tudnia, mielőtt kattint!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 9. 09:24
Ugyan nem egy újszerű dologról van szó, sokak számára még mindig kifejezetten kockázatos tevékenységnek számít az online vásárlás. A folyamat nem ördögtől való, sokkal egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb, mint az offline vásárlás, ráadásul még pénzt is spórolhat vele! 
Vásárló Céges karácsonyi ajándékcsomag olcsón, de mégis magas minőségben? Igen, létezik!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 8. 09:29
Az ajándékozás nem akkor lesz örömteli, ha minél nagyobb az ajándéktárgy értéke. Az ajándékozás attól válik igazán boldog pillanattá, hogy a meglepetés szívhez szól, és benne van mind az ajándékozott, mind az ajándékozó.
Vásárló A népharag a magángépek ellen fordult – de mi lehet a valódi megoldás a betiltás helyett?
Kollár Dóra | 2022. szeptember 7. 19:09
A magánrepülőgép-ipar által elindított „No Plane, No Gain”-kampány a magánrepülés termelékenységi és gazdasági előnyeit hangsúlyozza; a használt repülőgépek tavalyi eladásának ugrásszerű emelkedése és az európai magánrepülések rekordnövekedése alapján idén nyáron az utazók ráérezték arra, miért éri meg a hagyományos, kereskedelmi légiközlekedés helyett valami másra voksolni. Mindezek alapján úgy tűnhet, hogy a magánrepülők piacán tulajdonképpen minden rendben van, csakhogy a közvélemény egyre inkább a luxusgépek ellen fordul.
Vásárló Új online magazinok indultak augusztusban
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 7. 10:26
Új ismeretterjesztő valamint kulturális online magazint indítottak 2022 nyarán a citygreen.hu kertészeti és életmód magazin szerkesztői. A thinker.hu ismeretterjesztő magazin, valamint a teaser.hu kulturális és szórakoztató magazin színvonalas és hiteles tartalmakat kínál olvasói számára.
Vásárló Hatalmasat drágult a kenyér - sosem került még ennyibe a havi nagybevásárlás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. szeptember 7. 05:19
Újra 31 ezer forint fölé emelkedett a családi nagybevásárlás értéke - ez az előző hónaphoz képest is nagy ugrást jelent, a tavaly szeptemberi áraknál pedig közel 32 százalékkal magasabb a végösszeg. 15 éve futó felméréssorozatunk történetében mindkét érték abszolút csúcsot jelent. Három termék ára több mint duplájára emelkedett egy év alatt - drágulásban abszolút rekorder lett a kenyér. Számítana valamit, ha októberben véget érne az árstop?
Vásárló Jó hír, hogy a mobilok sérülékeny USB csatlakozója is javítható
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 5. 11:49
Az okostelefonok USB csatlakozója az egyik legsűrűbben használt alkatrésze a készülékeknek, így a meghibásodásuk is gyakori, javításuk a szervizekben mindennapos dolog.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG