3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Akár esik, akár fúj, a hölgyek használnak szépészeti termékeket, ám nem függetleníthetik magukat attól, hogy mennyi pénzt költhetnek ezekre. Ebből fakad egy lehetőség a recessziók előrejelzésére.

Hogyan lehet megtudni, mikor közeledik egy gazdasági visszaesés? Örök kérdése ez a közgazdászoknak, főként a tőzsdéken kereskedő kis- és nagybefektetőknek, akik minden pénzt megadnának a pontos előrejelzésért. Az egyik lehetőség, hogy figyelik a hölgyek ajkát – írta a CNN a gazdasági prognózisok egyik vicces indexét bemutatva.

Íme a rúzsindex

Leonard Lauder, az Estee Lauder elnöke a 2001. szeptember 11-ei New York-i terrortámadás után kibontakozó gazdasági visszaesés nyomán megalkotta a rúzsindexet. Cége mutatóit böngészve ugyanis észrevette, hogy a kozmetikumok, főként a rúzsok értékesítése fordított kapcsolatot mutat a gazdaság állapotával.

A rúzsindexre érdemes odafigyelni, a közgazdászoknak is
A rúzsindexre érdemes odafigyelni, a közgazdászoknak is
Fotó: Pixabay

Amikor jól mennek a dolgok, akkor a hölgyek szívesebben költenek a drágább szépészeti árucikkekre és szolgáltatásokra. Amikor azonban a recesszió árnyéka vetül a gazdaságra, akkor áttérnek az olcsóbb lehetőségekre kinézetük karbantartása érdekében. A lényeg tehát az, hogy soha nem mondanak le arról, hogy külsejük menedzselésével jól érezzék magukat, ám anyagi helyzetük változásaival mindig másként oldják ezt a feladatot.

Mit mutat?

Csupán annyi történt 2001 őszén, hogy több egyszerű kozmetikum, főként rúzs fogyott, mint korábban. Ezek értékesítése 11 százalékkal ugrott meg. A néhány évvel később, 2008-ban indult nagy gazdasági válság idején 25 százalékkal nőtt a kommersz kozmetikumok kereslete. Az indexet a koronavírus-járvány idején finomították.

Fabrizio Freda, az Estee Lauder vezérigazgatója azt mondta, hogy a rúzsindex helyét átvette a bőrápolási- termék index. A hölgyek ugyanis a járvány csúcsán, 2020-ban kénytelenek voltak eltakarni az arcukat, ami értelmetlenné tette a rúzs használatát. Freda szerint a hidratálóindex bevezetése vált indokolttá, mert ezek kereslete nőtt ellentétes irányban a gazdaság visszaesésével.

Az elmúlt évben a szakértők előbb recessziót jósoltak, ami nem jött be. Jelenleg nem sokan várnak ilyen csúfságot rövid időn belül. Ezt tükrözi a kozmetikumindex is. A Circana piackutató cég adataiból kitűnik, hogy a magas presztízsű szépészeti piac kilenc százalékkal bővült, miközben a kommersz kozmetikumok értékesítése csak két százalékkal. Ennek az indexnek a követése persze inkább csak egy szórakoztató játék, ám ez nem jelenti azt, hogy ne lenne valós mutatóértéke. Érdemes figyelni az alakulását, ha kíváncsiak vagyunk arra, merre tart az amerikai gazdaság azt követően, hogy a járvány nyomán az emberek zsebébe szórt támogatásokat elköltötték.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló A nap képe: megtaláltuk az ország valószínűleg legolcsóbb lángosát
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 10:57
A Heves megyei Zaránkon annyiba kerül egy lángos, mint egy gombóc fagyi Budapesten.
Vásárló Sokkal hamarabb nekilátnak a boltok az őszi akcióknak
Buksza blog | 2024. július 22. 12:44
A vörös-tengeri válság okozta szállítási nehézségek arra késztették a boltosokat, hogy előrehozzák év végi bevásárlásaikat. Így minden szezonális termék hamarabb kerülhet a polcokra.
Vásárló Magyarország közelébe érkezik egy újabb diszkontlánc
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 21. 18:29
A közelmúltban több boltlánc is bekopogott Romániába, most egy újabb jelentkező került a képbe. 
Vásárló Kihúzott egy falut a bolt nélküli sanyarúságból a legújabb technika a németeknél
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 20. 17:41
A kis falvak örök problémája, hogy még vegyesboltot sem feltétlenül éri meg üzemeltetni bennük, ám egy német példa arra utal, hogy egy városinak gondolt technika segíthet ezen a gondon.
Vásárló Vizsgálat indult az Aldi ellen - mi volt igazából a hűtőpultokban?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 11:22
100 százalék magyar - írták a hűtőpultokra, de a GVH azt gyanítja, hogy ez nem volt igaz.
Vásárló Hamarosan kiderülhet, melyik áruház nyert a júliusi „karácsonyi” vásárban
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 10:05
A karácsonyi vásárra emlékeztető júliusi nagy akciósorozatot az Amazon kezdte a Prime Dayjel, ám az online áruházak gyorsan átvették az ötletet, sőt a hagyományos játékosok is beszálltak a versenybe. 
Vásárló Legyen résen, árcsökkenés jön a kutakon!
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 15:46
Keddtől a benzin nagykereskedelmi ára 2 forinttal, a gázolajé pedig 3 forinttal mérséklődik.
Vásárló Az Oktogonról elment, most Romániából rajtolna újra az amerikai gyorsétteremlánc
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:55
Románia lehet térségünkben az az ország, ahol az amerikai Wendy’s teszteli, hogy képes lenne-e visszatérni Európába. A kudarccal végződött előző kísérletnek Magyarország is részese volt.
Vásárló Intézkedett a Lidl: majdnem milliós fizetést kínál a kezdőknek a német üzletekben
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:21
Szeptembertől többet kapnak a német Lidl-üzletek dolgozói. 
Vásárló Eddig bírta, példátlan lépésre szánta el magát a másik Aldi
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 07:47
Az Aldi szerint minden termékét olyan olcsón kínálja a vevőknek, amilyen olcsón csak tudja, ezért a cég áruházai egyfajta kedvezményt testesítenek meg a kiskereskedelemben. Ez változhat a jövőben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG