3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Amerikát már megnyerte magának, és hamarosan Európát is fenekestül felforgathatja az édesburgonya, köznapi nevén batáta elterjedése. Gyakorlatilag épp olyan változatosan elkészíthető, mind a közönséges fehér krumpli, az élettani hatása azonban annál kedvezőbb. De honnan jön? És miért hívják burgonyának, ha semmi köze hozzá?

Manapság alig tudjuk elképzelni az életet burgonya nélkül, hát még azt, hogy van valami, ami megfoszthatja a köretek királyát a trónjától. Az elmúlt ötven évben azonban lassan, de biztosan nőtt az édesburgonya termesztésére szánt termőföldek aránya a tengerentúlon (a dohány és a gyapot rovására), és nem csak a hazai kereslet miatt: az amerikai háztartások 2002 óta megduplázták a batátafogyasztásukat, írja a Bloomberg.

Egyre kielégíthetetlenebbnek tűnik az európai igény is, az elmúlt öt évben megduplázódott az édesburgonya iránti igény az öreg kontinensen. Az USDA felmérése szerint bár az amerikaiak még mindig több fehér krumplit esznek (évente átlagosan 51,6 kilót fejenként), ennek az aránya az elmúlt 10 évben csökkent, míg a batáta iránti éhség nőtt, és hasonló trendet várnak a hazai piacokon is.

Nem burgonya, gyökér!

Az édesburgonya igazából csak a nevében – és alakjában – hasonlít a hagyományos krumplihoz, valójában a szulákfélék családjába tartozó növényről van szó, aminek a gyökerét fogyasztjuk, ellentétben a krumplival, amit a gumójáért termesztünk. A növény apró, fehéres-lila virágokat hoz, a gyökerek húsa jellemzően narancssárga (ezzel találkozunk a leggyakrabban itthon is), de létezik fehér húsú, sőt, lila, rózsaszín és vörös batáta is. A 30-as években igazi slágerzöldségnek számított az Egyesült Államokban, és most, az újra felfedezését követően ismét előkelő helyet könyökölhet ki magának az étrendünkben.

Ez is csak egy újabb diétás őrület?

Valójában több érv is szól az édesburgonya mellett, lényegesen magasabb például a rosttartalma a fehér krumpliéhoz képest. Rendkívül gazdag C, B2 és B6, valamint E-vitaminokban, emellett jelentős kálium, réz és mangánforrás. Száz gramm édesburgonyában 117 kalória van, így bármilyen diétás étrendbe beépíthető, és – a nevével ellentétben – cukorbetegek is fogyaszthatják, legalábbis a Wikipédia szerint. Elkészítését tekintve egyébként épp olyan sokoldalú, mint a fehér krumpli, sütni, főzni, pürésíteni is lehet, sőt, édeskés íze miatt remek süteményalapnak számít.

Megéri termelni?

A gazdáknak biztosan, átlagosan hektáronként 1200-1500 dollárt hoz a konyhára a batátatermesztés, miközben a ráfordított költség meglehetősen alacsony. Emellett jelentős exportbevételt is jelent Amerikának, az egyik legnagyobb gazdálkodó család cége, a Kornegay Family Farms hetente 350 tonna édesburgonyát csomagol be és szállít ki, ennek a háromnegyede exportpiacokra megy. A legnagyobb piac – mint általában a legtöbb iparágban – itt is Kína lehet, 2013-ban mintegy 70,5 millió tonna batátát vásároltak fel. Ráadásul az éttermek is igyekszenek igazodni az óriási kereslethez, így könnyen lehet, hogy néhány éven belül már mást takar majd az „adhatom nagyobb krumplival” kérdés a kedvenc gyorséttermünkben. Erre azonban még egy kicsit biztosan várni kell.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG