Gyerekkorunk visszatér
Mi az, amit annyira szeretünk a lángosban? Talán a nosztalgia ízét. Amikor beleharapunk, egy kisebb időutazást is átélhetünk, amennyiben jó volt a recept. Az alábbiakban megosztjuk a Retro Lángos Budapest eredeti lángos receptjét, amelynek segítségével felidézhetjük a régi és szívünknek kedves emlékeket.
A rendszerváltás előtti időkben élte fénykorát az azóta hungarikummá lett magyar ételkülönlegesség. Akkoriban leginkább a praktikussága miatt részesítették előnyben: viszonylag kevés hozzávalóból, de igen olcsón lehetett egy laktató ételt készíteni, ami megfelelő volt a nyaraló családok minden tagja számára.
Ezek az előnyei manapság is befolyásolhatnak bennünket a választásban, hiszen a lángos továbbra is ár-érték arányban egy nagyszerű döntést jelent. Napjainkban pedig már nem csak egy büfé előtt, pult mellett állva lehet falatozni, hanem olyan lángosozó is létezik már, ahová kényelmesen beülhetünk a barátokkal vagy a családdal.
Az igazi retró lángos hozzávalói
Az étel, amit készítünk, akkor lesz igazán jó, ha szívvel-lélekkel csináljuk. Emellett a másik, legalább ugyanennyire fontos dolog, hogy a hozzávalókat gondosan válogassuk össze. Az étel lelkét ugyanis a hozzávalók adják. Ha a minőség nem megfelelő, akkor nagyon nehéz lesz igazán finom végeredményt elérni. Jót csak jó alapanyagokból készíthetünk.
A lángos tésztájának elkészítéséhez szükségünk lesz lisztre, élesztőre, cukorra, langyos vízre és sóra. A sütéshez olajra, a feltéthez pedig fokhagymára, tejfölre és sajtra. Lássuk, miből mennyit vegyünk!
- 1 kg liszt
- 6 dl langyos víz
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 10 gramm élesztő
- 2-3 gerezd fokhagyma
- Olaj a sütéshez
- Sajt és tejföl
A lángos elkészítése
A langyos vizet elkeverjük a cukorral, majd beletesszük az élesztőt, és megvárjuk, míg felfut. Hozzáadjuk a lisztet és a sót, majd kézzel jól kidolgozzuk a tésztát. Addig formázzuk, míg a tésztánk el nem válik az edény oldalától.
Ekkor egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és nagyjából egy órán át pihentetjük, mialatt a tészta a duplájára kel. Újra átforgatjuk, és ismét hagyjuk negyed órát pihenni.
Egy nagy serpenyőben közepes lángon olajat melegítünk. A tésztából kb. 15-20 dekás gombócokat veszünk ki, olajos kézzel kinyújtjuk, és 2-3 perc alatt mindkét oldalát aranysárgára sütjük a forró olajban.
Miután a kész lángos, lecsöpögött kissé, megkenhetjük fokhagymás olajjal, tehetünk rá reszelt sajtot, tejfölt vagy bármilyen más, tetszés szerinti feltétet.
Ezzel a recepttel nemcsak egy olcsó és laktató ebéddel lephetjük meg a családot, hanem vissza is utazhatunk a gyerekkorunk emlékeibe. Minden egyes falattal újabb és újabb nosztalgikus élményt élhetünk át! Jó étvágyat!
Az amerikai haditengerészet egyik magas rangú admirálisa elrendelte egy állítólagos venezuelai drogszállító hajó elleni második csapásmérést szeptemberben.

