6p

Egy iroda belső kialakítása izgalmas feladat, azonban sok felelősséggel jár együtt. A környezet, amiben dolgozunk, közvetlen hatással van a munkavégzés hatékonyságára, de a dolgozók jólétére is, ezért meg kell gondolni, hogy milyen döntéseket hozunk. Egy teljes körű felújítás igen költséges folyamat, ezért természetes, hogy időtálló megoldásokban gondolkodunk. De hogyan rendezhetjük be az irodát úgy, hogy minden fontos körülménynek megfeleljünk? Ezt vizsgáljuk az alábbiakban.

Tervezzünk előre

Mielőtt bármilyen munkálatokba belekezdenénk, vagy bármilyen eszközt, berendezési tárgyat megvásárolnánk, az első lépés legyen az alapos tervezés. Gondoljuk át, hogy mi a célunk: hányan dolgoznak majd az irodában, mekkora helyre, munkaterületre és mozgástérre lesz szükségük, milyen gépeket, berendezéseket használunk majd. A pontos tervezés segít a rendelkezésünkre álló terület leghatékonyabb kihasználásában, de abban is, hogy alkalmazkodjunk a lehetséges jövőbeli változásokhoz, esetleges bővítési tervekhez. Ennek során vegyük figyelembe azt, amin nem tudunk változtatni, például az ajtók és ablakok elhelyezkedését, és gondoljuk át, hogy mi a legpraktikusabb módja a helyiség kihasználásának. 

A tervezés következő lépése az esztétikai szempontok meghatározása. Találjuk ki, hogy milyen színekkel szeretnénk dolgozni – ha tudjuk, hogy melyik falfestéket választjuk, ebből kiindulva vásárolhatjuk meg az asztalokat, szekrényeket, a dekorációs elemeket, és ehhez passzoló színben választhatjuk ki a nyílászárók felújításához használatos zománcfestéket is. 

Ha ebben a fázisban alaposak vagyunk, és mindenre felkészülünk, azzal a felújítás is költséghatékonyabb lesz, ráadásul minimalizálhatjuk az utolsó pillanatban felmerülő változtatások és korrekciók szükségességét is. 

 

A bútorok kiválasztása

A bútorok, berendezési tárgyak megvásárlása során természetesen alapvető szempont az, hogy az anyag tartós legyen: a fából, minőségi műanyagból és acélból készült eszközök mindig jó választásnak minősülnek. Ahhoz azonban, hogy az irodánk valóban időtálló legyen, nem elég az anyagok tartóssága. Hiába rendelkezünk egy masszív munkaállomással, ha idővel megváltoznak a munkavégzés feltételei, például több embert szeretnénk egy irodában foglalkoztatni, másként kell a bútorokat elrendezni, vagy az asztal magassága már nem megfelelő a következő munkavállaló testalkatához. 

Nagyon fontos tehát az, hogy adaptálható, könnyedén össze- és szétszerelhető darabokat válasszunk, melyeket különböző magasságban, szélességben használhatunk. Ezek a darabok könnyen átalakíthatók, áthelyezhetők vagy kiegészíthetők, így bármilyen testmagasságú dolgozókat foglalkoztathatunk, ők használhatják a munkaállomást akár ülve, akár állva. A tárolásra szolgáló szekrényekkel szemben is támasszunk hasonló elvárásokat. Lehet, hogy most az iratoknak inkább a kisebb fiókok a legmegfelelőbbek, de később még szükségünk lehet a selejtezésre váró papírkötegek tárolására is, így ezek is legyenek többfunkciósak, így akár évtizedekig is megfelelhetnek a változó igényeknek.

Ergonomikus munkakörnyezet

A bútorok, munkaeszközök kiválasztása során a következő fontos szempont az, hogy mennyire kényelmes azok használata. Ez nemcsak azért érdekes, hogy a dolgozóink jól érezzék magukat munka közben – bár ez sem elhanyagolható szempont – hanem azért is, mert egészségükre fokozottan oda kell figyelnünk. Ha ugyanis a nem megfelelően kialakított irodai környezet látásproblémákat, hátfájást vagy ínhüvelygyulladást okoz, munkavállalónk nem tudja hatékonyan és produktívan végezni a munkáját, ami cégünk szempontjából komoly hátrányokkal járhat. 

Ezért tehát válasszunk ergonomikusan kialakított, jó minőségű, a hátat és derekat megtámasztó, állítható magasságú székeket, figyeljünk arra, hogy a monitort megfelelő távolságban, szemmagasságban helyezzük el, de az is fontos, hogy a billentyűzet és az egér kialakítása a lehető legkevésbé terhelje meg a csuklót. 

 

A jó minőségű, ergonomikus eszközök hosszabb élettartammal is rendelkeznek, megéri tehát akár drágábban is megvásárolni őket, hiszen hosszú évekig nem kell majd a pótlásukról gondoskodnunk. 

Minőségi festékek és padlóburkolatok

Nem beszélhetünk időtálló irodáról, ha a burkolatokból és festékekből nem a legjobb minőséget választjuk. A falfestékek közül érdemes a foltálló és lemosható fajtákat keresni, melyek megakadályozzák a penészesedést is, és biztosan nem veszítenek színükből még évek múlva sem. A fa- és fémfelületek dekoratív festéséhez válasszunk tartós, élénk színeket biztosító zománcfestéket, melyből ízlésünknek megfelelően vásárolhatunk selyemfényű, matt vagy éppen magasfényű változatot. 

A padlóburkolat szempontjából fontos a könnyű tisztíthatóság, a kopásállóság, de természetesen az esztétika is. Jó ötlet lehet a laminált padló, de ha egyszerűbb megoldást keresünk, a vinyl burkolatok is hosszú távú megoldást kínálhatnak. 

A nyílászárók is fontosak

Az ablakokat és az ajtókat aztán valóban hosszú távra választjuk, ha tehát ezeket is lecserélnénk, alaposan meg kell fontolni a döntést. 

Ha a legfontosabb szempont az elegancia, akkor jó választás lehet a fa nyílászárók beszerelése, melyek jó hőszigetelő képességgel rendelkeznek, azonban állandó ápolást igényelnek, idővel pedig megvetemedhetnek. Előnyük azonban, hogy kedvünk szerint színezhetjük őket, egy jó minőségű zománcfestékkel pedig a megfelelő védelmükről is gondoskodhatunk Ha a műanyag modelleket választjuk, biztosak lehetünk benne, hogy azok évtizedekig is kiszolgálhatnak minket, ráadásul könnyen tisztíthatóak és jól záródnak, így jelentős mennyiségű energiát is megtakaríthatunk. 

 

Válasszunk megfontoltan

Ha az a célunk, hogy irodánk ismételt felújítására még hosszú ideig ne legyen szükségünk, minden döntésünket alaposan meg kell fontolni. Gondoljuk át előre, hogy mik a céljaink, mik a helyiség legfontosabb funkciói és ennek megfelelően válasszuk meg a bútorokat, festékeket és kiegészítőket. Készüljünk fel arra, hogy a magasabb minőség gyakran magasabb árakkal is együtt jár, ez azonban egy olyan befektetés, ami hosszú távon biztosan megtérül majd. 

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG