3p

Mire készülhet a kormány?
Meg lehet még menteni az idei évet az ezer sebből vérző gazdaságban?

Online Klasszis Klub élőben Győrffy Dórával!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a közgazdászt, egyetemi tanárt!

2025. július 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

10 vendéglátóhelyen járt a Nébih, hogy megnézzék, hol a legjobb a frissen facsart narancslé.

A Szupermenta áprilisi terméktesztjén tíz nagy forgalmú, budapesti és környéki helyszínen vizsgálódtak a Nébih szakemberei.

Mi kell egy pohárhoz?

Jó hír, hogy a vendéglátóipari terméknek számító facsart narancs készítéséhez mindenhol rendelkezésre álltak az elvárt személyi és tárgyi feltételek - jegyzi meg a hatóság közleménye. Ilyen kritérium például, hogy csak egészséges és megfelelően képzett emberek dolgozzanak a vendéglátóhelyen, vagy, hogy mosható és jó állapotú eszközöket és ivóvíz minőségű vizet használjanak.

Amivel gond volt

Akadtak pontatlanságok is: gyakori hiba volt, hogy a dolgozók munka közben ékszert viseltek a kezükön, illetve a gépek takarítása nem volt kellően alapos. Bírságot azonban végül nem szabtak ki a szakemberek.

Honnan jött a narancs?

Az ital alapjául szolgáló narancsot is ellenőrizték a felügyelők. A friss beszerzést igazoló dokumentumok mindenhol rendelkezésre álltak, tehát a nyomonkövethetőség megfelelő volt. Sem a gyümölcsök tárolásával, sem azok minőségével nem akadt probléma, az ellenőrök sehol sem találtak romlott, sérült, penészes narancsot.

A helyszíneken vett 160 mintából érzékszervi, mikrobiológiai, toxikológiai, analitikai és növényvédőszer-maradék vizsgálatokat végeztek a NÉBIH laboratóriumában. Megmérték továbbá a minták savfokát, ami a termék mikrobiológiai állapotára kedvező hatással bíró 3,4-3,8-as tartományba esett. Ebben a pH tartományban a megbetegedést és romlást okozó baktériumok élettevékenysége korlátozott, ami élelmiszerbiztonsági szempontból rendkívül előnyös és megnyugtató.

Szerencse, hogy nem volt benne baktérium

A teszt során vizsgált narancslevek egyike sem tartalmazott kórokozó baktériumokat. Két enterovírus, a Hepatitis A és Norovírus jelenlétét is vizsgálták, a narancsok héján és a narancslevekben egyaránt, amely megnyugtató, azaz negatív eredménnyel zárult.

A tápanyagtáblázat adatai alapján a narancs, mint gyümölcs átlagos cukortartalma 10,6 g/100 g, míg C-vitamin tartalma 50 mg/100 g. A frissen facsart narancslevek átlag C-vitamin tartalma 49,67 mg/100 ml, míg cukortartalma 7,2-12,8 g/100 g közötti értékeket mutatott. Összehasonlításképp: az iparilag előállított 100%-os (például a kereskedelemben kapható dobozos, flakonos) narancslevek átlag C-vitamin tartalma 30 mg/100g.

A hőmérséklet sokat számít

Az érzékszervi bírálat során pontozták a narancslevek ízét, színét és illatát. Az eredmények alapján elmondható, hogy a narancsok facsarás előtti tárolási hőmérséklete befolyásolja a termék minőségét, az élmezőnyben végzett italoknál ugyanis felhasználás előtt hűtve tárolták a gyümölcsöket. Szintén meghatározó volt a cukortartalom, jellemzően a közepes cukor tartalmú narancslevek szerepeltek jobban. Számít a technológia is: a kézi facsarású italok ugyanis testesebbek, rosttartalomban és gyümölcsdarabokban gazdagabbak voltak, mint a gépi facsarásúak. Maximális pontszámot is kizárólag ilyen termékek értek el a bírálaton.

A három dobogós

A teszt végső sorrendje a helyszíni szemle, az érzékszervi értékelés, és a mikrobiológiai eredmények alapján alakult ki.

Az élen a Gerbeaud Cukrászda terméke végzett. Második helyezett a Cortesi WestEnd-ben működő üzlete, míg harmadik a Marché Restaurant (M0 Alacskai pihenő) frissen facsart narancsleve lett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Többet nem nyúl bele a kormány az üzemanyagok árába Magyarország szomszédjában
Privátbankár.hu | 2025. július 14. 17:36
Elengedik a horvát intézkedést.
Vásárló Summer Colors 2025 – a paletta, ami uralni fogja a gardróbunkat
PR | 2025. július 14. 11:54
Már javában tombol a nyár, a napfény szinte minden reggel biztos pontként köszönt minket, és a hosszú, meleg esték magukkal hozzák a szabadság, a könnyedség és az önkifejezés vágyát. A ruhatárunk ilyenkor természetesen átalakul – ahogyan mi is. Nem véletlen, hogy minden nyárnak megvannak a maga színei, amelyek nemcsak a kifutókon, hanem a mindennapjainkban is határozott jelenlétet követelnek. A 2025-ös szezon palettája egyszerre vibráló, friss és mégis klasszikusan kifinomult. Mi pedig boldogan öltöztetjük fel a stílusunkat ezekbe az árnyalatokba – mert ez a nyár rólunk szól.
Vásárló A Spar zöld jövőt épít mindannyiunkért
PR | 2025. július 8. 15:13
Tudtad, hogy bevásárlás közben is tehetsz a bolygóért? A Spar fenntarthatósági programjaival minden apró lépés számít – és ebben te is részt vehetsz.
Vásárló Várt a tankolással? Ennek nem fog örülni
Privátbankár.hu | 2025. július 7. 16:38
Enyhén emelkedhetnek az árak.
Vásárló Ettől féltünk: visszatért a két számjegyű áremelkedés a boltokba
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2025. július 7. 05:42
Második hónapja újra drágul a családi nagybevásárlás a hazai hipermarketekben, három hónap szünet után visszatért a két számjegyű drágulás is az élelmiszer-fronton. A Privátbankár Árkosár-felmérés megnézte, hol tart most az árrésstop, mennyibe kerül a dinnye és az alkoholmentes bor.
Vásárló Kiderült, melyik márka tarol a hazai újautó-piacon
Privátbankár.hu | 2025. július 5. 11:10
Megőrizte első helyét a BMW a prémium márkák mezőnyében az első fél évben.
Vásárló Egészséges hajkorona: hogyan nyerjük vissza a ragyogást?
Márkázott tartalom | 2025. július 4. 12:20
Bármilyen divatos is a hajszín vagy a frizura, ha maga a haj nem egészséges, a megjelenésünk sem lesz teljes. Egy fényes, dús hajkorona nemcsak az önbizalmunkat növeli, hanem az egészségi állapotunk tükre is. Az idő múlásával és a stresszes hétköznapok hatására egyre nehezebb lehet megőrizni a haj életerejét.
Vásárló Ha benzines autója van, kárörvendhet a hétvégén!
Privátbankár.hu | 2025. július 4. 12:03
A nagykereskedelmi árváltozás csak a dízelt érinti negatívan.
Vásárló Hogyan egyensúlyozz teljesítmény és pihenés között az üzleti életben?
Márkázott tartalom | 2025. július 3. 13:46
A mai üzleti világban gyakran előfordul, hogy a teljesítményt minden elé helyezzük, még akkor is, ha ez hosszú távon a jóllétünk rovására megy. Valójában az igazi siker kulcsa abban rejlik, mennyire tudatosan képes valaki pihenni és regenerálódni. A határidők betartása nem elég, figyelmet kell fordítani arra is, hogyan lehet feltöltődni a mindennapi terhek okozta stressz után.
Vásárló Autóbérlés – megfontolt választás
Márkázott tartalom | 2025. július 2. 13:13
Egyre többen döntenek az autóbérlés mellett pénzügyi szempontokat mérlegelve. Saját járművet fenntartani manapság igencsak költséges vállalkozás, épp ezért sokak számára jobban megéri kocsit bérelni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG