Itt van minden, amit az Otthon Start programról tudni kell, mielőtt belevágna

Szeptembertől indul az Otthon Start Program, amely akár 50 millió forintos, fix 3 százalékos, államilag támogatott kamatozású hitellel segíti a lakást vásárlókat, építőket – családi állapottól és gyermekszámtól függetlenül, gyermekvállalási kötelezettség nélkül. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat az igénylés feltételeiről.
Itt van minden, amit az Otthon Start  programról tudni kell, mielőtt  belevágna
3p

Változó hazai szabályozás: mit vár el az Ön cégétől a hatóság?
Sokakat érint - jöjjön el!

Klasszis Talks & Wine - Fenntarthatóság 2025 ősz

2025. szeptember 17.

Részletek itt >

10 vendéglátóhelyen járt a Nébih, hogy megnézzék, hol a legjobb a frissen facsart narancslé.

A Szupermenta áprilisi terméktesztjén tíz nagy forgalmú, budapesti és környéki helyszínen vizsgálódtak a Nébih szakemberei.

Mi kell egy pohárhoz?

Jó hír, hogy a vendéglátóipari terméknek számító facsart narancs készítéséhez mindenhol rendelkezésre álltak az elvárt személyi és tárgyi feltételek - jegyzi meg a hatóság közleménye. Ilyen kritérium például, hogy csak egészséges és megfelelően képzett emberek dolgozzanak a vendéglátóhelyen, vagy, hogy mosható és jó állapotú eszközöket és ivóvíz minőségű vizet használjanak.

Amivel gond volt

Akadtak pontatlanságok is: gyakori hiba volt, hogy a dolgozók munka közben ékszert viseltek a kezükön, illetve a gépek takarítása nem volt kellően alapos. Bírságot azonban végül nem szabtak ki a szakemberek.

Honnan jött a narancs?

Az ital alapjául szolgáló narancsot is ellenőrizték a felügyelők. A friss beszerzést igazoló dokumentumok mindenhol rendelkezésre álltak, tehát a nyomonkövethetőség megfelelő volt. Sem a gyümölcsök tárolásával, sem azok minőségével nem akadt probléma, az ellenőrök sehol sem találtak romlott, sérült, penészes narancsot.

A helyszíneken vett 160 mintából érzékszervi, mikrobiológiai, toxikológiai, analitikai és növényvédőszer-maradék vizsgálatokat végeztek a NÉBIH laboratóriumában. Megmérték továbbá a minták savfokát, ami a termék mikrobiológiai állapotára kedvező hatással bíró 3,4-3,8-as tartományba esett. Ebben a pH tartományban a megbetegedést és romlást okozó baktériumok élettevékenysége korlátozott, ami élelmiszerbiztonsági szempontból rendkívül előnyös és megnyugtató.

Szerencse, hogy nem volt benne baktérium

A teszt során vizsgált narancslevek egyike sem tartalmazott kórokozó baktériumokat. Két enterovírus, a Hepatitis A és Norovírus jelenlétét is vizsgálták, a narancsok héján és a narancslevekben egyaránt, amely megnyugtató, azaz negatív eredménnyel zárult.

A tápanyagtáblázat adatai alapján a narancs, mint gyümölcs átlagos cukortartalma 10,6 g/100 g, míg C-vitamin tartalma 50 mg/100 g. A frissen facsart narancslevek átlag C-vitamin tartalma 49,67 mg/100 ml, míg cukortartalma 7,2-12,8 g/100 g közötti értékeket mutatott. Összehasonlításképp: az iparilag előállított 100%-os (például a kereskedelemben kapható dobozos, flakonos) narancslevek átlag C-vitamin tartalma 30 mg/100g.

A hőmérséklet sokat számít

Az érzékszervi bírálat során pontozták a narancslevek ízét, színét és illatát. Az eredmények alapján elmondható, hogy a narancsok facsarás előtti tárolási hőmérséklete befolyásolja a termék minőségét, az élmezőnyben végzett italoknál ugyanis felhasználás előtt hűtve tárolták a gyümölcsöket. Szintén meghatározó volt a cukortartalom, jellemzően a közepes cukor tartalmú narancslevek szerepeltek jobban. Számít a technológia is: a kézi facsarású italok ugyanis testesebbek, rosttartalomban és gyümölcsdarabokban gazdagabbak voltak, mint a gépi facsarásúak. Maximális pontszámot is kizárólag ilyen termékek értek el a bírálaton.

A három dobogós

A teszt végső sorrendje a helyszíni szemle, az érzékszervi értékelés, és a mikrobiológiai eredmények alapján alakult ki.

Az élen a Gerbeaud Cukrászda terméke végzett. Második helyezett a Cortesi WestEnd-ben működő üzlete, míg harmadik a Marché Restaurant (M0 Alacskai pihenő) frissen facsart narancsleve lett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Van, ami 50-60 százalékkal drágább, mint tavaly – ennyibe kerül most a családi nagybevásárlás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2025. szeptember 8. 05:49
Hajszál híján ismét két számjegyű áremelkedést tapasztalt éves szinten a hazai hipermarketekben a Privátbankár Árkosár-felmérése – 38 ezer forintba kerül egy átlagos családi élelmiszer-nagybevásárlás, ez valamivel kevesebb, mint augusztusban. Szélsőséges árváltozásokat találtunk: a frissen meghosszabbított árrésstopos termékek között komolyabb csökkenést is mértünk, más termékeknél viszont 50-60 százalékos éves drágulás is előfordul.
Vásárló Költözés lomtalanítással – amikor a múlt hátramarad
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 4. 12:26
A költözés mindenki életében nagy feladat. Vegyünk példaként egy olyan esetet, ahol az új életkezdés mellett a régi nyomait is teljesen el kell tüntetni. 
Vásárló Miért fontos a megfelelő nyirokkeringés?
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 3. 12:13
A szervezetünk méregtelenítésében, egészségünk fenntartásában kiemelt szerepe van a nyirokkeringésnek. Felel egyrészt a folyadékegyensúlyért, másrészt pedig az immunfolyamatok szabályozásáért is.
Vásárló Mystery Hotel Budapest – Ahol a céges rendezvények élménnyé válnak
PR | 2025. szeptember 2. 16:29
Egy sikeres céges rendezvény több mint jól megválasztott előadók és programok sora: a helyszín, a hangulat és a vendéglátás mind hozzájárul ahhoz, hogy az esemény valóban maradandó élményt nyújtson a résztvevőknek. A budapesti Mystery Hotel különleges atmoszférájával, kifinomult tereivel és professzionális szolgáltatásaival ideális választás konferenciák, tréningek, gálaestek vagy akár kötetlen nyári összejövetelek számára.
Vásárló A harisnya etikettje: hogyan válasszuk és viseljük stílusosan?
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 2. 13:17
A harisnya nem csupán kiegészítő, hanem egy kulcsfontosságú eleme lehet az elegáns megjelenésnek. Hidegebb évszakokban, amikor a hőmérséklet csökken, és a szoknyaviselés szinte kötelező, a harisnya különösen hasznos. Az ősztől tavaszig tartó időszakban a harisnya számtalan színben és mintában érhető el, és tökéletesen védi a lábakat a hidegtől. Még a tél leghidegebb napjain is remek aláöltözet.
Vásárló Nyílászárócsere: hogyan tegyük gördülékennyé és problémamentessé?
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 2. 11:56
Gondolkodtál már azon, hogy milyen hatással van otthonunk kényelmére a megfelelő nyílászárók kiválasztása és beépítése? Az ajtók és ablakok kiválasztásán túl a helyes beépítés is alapvető, hogy biztosítsuk a megfelelő szigetelést, hőmegtartást és ezzel a költséghatékonyságot.
Vásárló A szabadtéri főzés új élménye
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 1. 12:52
A nyári esték és a hétvégi kikapcsolódások szinte elképzelhetetlenek egy közös bográcsozás vagy grillezés nélkül. A szabadtűzi ételek olyan emlékeket teremtenek, amelyek sokáig velünk maradnak. De hogyan lehet mindezt kényelmesen, biztonságosan és hatékonyan megoldani?
Vásárló Tachográf csere 2025-ben: mire figyelj, hogy ne érjen meglepetés?
Márkázott tartalom | 2025. szeptember 1. 11:39
Sokan azt hiszik, hogy a tachográfok cseréje csupán egy kötelező lépés a fuvarozási vállalkozások számára. Valójában, ha a határidőket nem tartod be, komoly jogi és gazdasági következményekkel számolhatsz. Az Európai Unió új szabályai szerint 2025-ben kötelező frissíteni a tachográfokat, s akik ezt elmulasztják, szigorú szankciókra számíthatnak.
Vásárló Pénzügyek vállalkozói szemmel: mit jelent ma okosan gazdálkodni?
Márkázott tartalom | 2025. augusztus 29. 12:16
Egy vállalkozás hatékony működésének az egyik legfontosabb alappillére a pénzügyi tudatosság. Nem elég a bevételek megszerzése, legalább olyan fontos, hogy a költségeket reálisan tervezzük, valamint időben reagáljunk a piaci változásokra. A gazdasági környezet gyorsan változik, ezért a vállalkozók számára elengedhetetlen, hogy átgondolt döntéseket hozzanak, és ne hagyják, hogy a mindennapok sodrása irányítsa őket. Az okos gazdálkodás a gyakorlatban apró lépések összessége: reális költségtervezés, tartalékképzés, digitalizációs eszközök használata és stratégiai döntések meghozatala.
Vásárló Nyerjen páros belépőt – 2 perc, és mehet a Budapest Borfesztiválra!
Privátbankár.hu | 2025. augusztus 25. 08:22
Szánjon ránk 2 percet és nyerjen páros belépőt a 34. Budapest Borfesztiválra!
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG