3p
10 vendéglátóhelyen járt a Nébih, hogy megnézzék, hol a legjobb a frissen facsart narancslé.

A Szupermenta áprilisi terméktesztjén tíz nagy forgalmú, budapesti és környéki helyszínen vizsgálódtak a Nébih szakemberei.

Mi kell egy pohárhoz?

Jó hír, hogy a vendéglátóipari terméknek számító facsart narancs készítéséhez mindenhol rendelkezésre álltak az elvárt személyi és tárgyi feltételek - jegyzi meg a hatóság közleménye. Ilyen kritérium például, hogy csak egészséges és megfelelően képzett emberek dolgozzanak a vendéglátóhelyen, vagy, hogy mosható és jó állapotú eszközöket és ivóvíz minőségű vizet használjanak.

Amivel gond volt

Akadtak pontatlanságok is: gyakori hiba volt, hogy a dolgozók munka közben ékszert viseltek a kezükön, illetve a gépek takarítása nem volt kellően alapos. Bírságot azonban végül nem szabtak ki a szakemberek.

Honnan jött a narancs?

Az ital alapjául szolgáló narancsot is ellenőrizték a felügyelők. A friss beszerzést igazoló dokumentumok mindenhol rendelkezésre álltak, tehát a nyomonkövethetőség megfelelő volt. Sem a gyümölcsök tárolásával, sem azok minőségével nem akadt probléma, az ellenőrök sehol sem találtak romlott, sérült, penészes narancsot.

A helyszíneken vett 160 mintából érzékszervi, mikrobiológiai, toxikológiai, analitikai és növényvédőszer-maradék vizsgálatokat végeztek a NÉBIH laboratóriumában. Megmérték továbbá a minták savfokát, ami a termék mikrobiológiai állapotára kedvező hatással bíró 3,4-3,8-as tartományba esett. Ebben a pH tartományban a megbetegedést és romlást okozó baktériumok élettevékenysége korlátozott, ami élelmiszerbiztonsági szempontból rendkívül előnyös és megnyugtató.

Szerencse, hogy nem volt benne baktérium

A teszt során vizsgált narancslevek egyike sem tartalmazott kórokozó baktériumokat. Két enterovírus, a Hepatitis A és Norovírus jelenlétét is vizsgálták, a narancsok héján és a narancslevekben egyaránt, amely megnyugtató, azaz negatív eredménnyel zárult.

A tápanyagtáblázat adatai alapján a narancs, mint gyümölcs átlagos cukortartalma 10,6 g/100 g, míg C-vitamin tartalma 50 mg/100 g. A frissen facsart narancslevek átlag C-vitamin tartalma 49,67 mg/100 ml, míg cukortartalma 7,2-12,8 g/100 g közötti értékeket mutatott. Összehasonlításképp: az iparilag előállított 100%-os (például a kereskedelemben kapható dobozos, flakonos) narancslevek átlag C-vitamin tartalma 30 mg/100g.

A hőmérséklet sokat számít

Az érzékszervi bírálat során pontozták a narancslevek ízét, színét és illatát. Az eredmények alapján elmondható, hogy a narancsok facsarás előtti tárolási hőmérséklete befolyásolja a termék minőségét, az élmezőnyben végzett italoknál ugyanis felhasználás előtt hűtve tárolták a gyümölcsöket. Szintén meghatározó volt a cukortartalom, jellemzően a közepes cukor tartalmú narancslevek szerepeltek jobban. Számít a technológia is: a kézi facsarású italok ugyanis testesebbek, rosttartalomban és gyümölcsdarabokban gazdagabbak voltak, mint a gépi facsarásúak. Maximális pontszámot is kizárólag ilyen termékek értek el a bírálaton.

A három dobogós

A teszt végső sorrendje a helyszíni szemle, az érzékszervi értékelés, és a mikrobiológiai eredmények alapján alakult ki.

Az élen a Gerbeaud Cukrászda terméke végzett. Második helyezett a Cortesi WestEnd-ben működő üzlete, míg harmadik a Marché Restaurant (M0 Alacskai pihenő) frissen facsart narancsleve lett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Mi készül a benzinkutakon? Itt a válasz!
Privátbankár.hu | 2024. december 6. 14:06
Nem lesz áremelkedés.  
Vásárló Gondban lehetnek az M1-nél: ezt hogyan tálalják?
Privátbankár.hu | 2024. december 5. 08:30
Az októberi kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakit mindössze 3,6, az előző havit pedig 1,2 százalékkal haladta meg. Ez kevés lehet a kormány GDP-növekedési álmainak beteljesüléséhez.
Vásárló Új korszakba lép a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. december 3. 12:56
Hiába a hírnév, a Dr. Martensnél a túlélésről szólt az elmúlt fél év.
Vásárló A Temu megtalálta a vásárlók gyenge pontját
Buksza blog | 2024. december 3. 11:48
Egy évvel ezelőtt a két kínai online óriás, amelyek hatalmas felfordulást hoztak a kiskereskedelemben, még nem tudták kimazsolázni az év végi bevásárlási szezon legjobb falatját.
Vásárló Ijesztő drágulás a magyar diszkontokban – majdnem a duplájára nőtt a legolcsóbb tojások ára
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. december 2. 05:41
Összességében visszafogottan emelkedett havi és éves szinten is a diszkontokban megvehető alapélelmiszerek ára a Privátbankár Diszkont Árkosara szerint. Ugyanakkor a tojás egészen durva mutatvánnyal rukkolt elő, ami a külföldi helyzetet tekintve annyira nem is meglepő. 
Vásárló A kozmetikai ipar trükkjei – nesze neked, fogyasztóvédelem
Elek Lenke | 2024. december 1. 14:46
Elképesztő mennyiségű, márkájú, fajtájú arc-, kéz- és lábkrémet, lemosót, tonikot, arcmaszkot, szemránckrémet lehet kapni – de hogy melyiket válasszuk, abban senki sem segít. Közben trükkök százaival próbálnak minket befolyásolni.
Vásárló Éves megyei matrica – egy költséghatékony opció
Márkázott tartalom | 2024. november 28. 10:54
Az autópálya matrica kínálat változásainak első lépése a 2015-ben, vármegyékre érvényes matricák bevezetése volt. Az új termék népszerűsége pedig azóta is töretlen, hiszen évek óta az eladási statisztikák élén találhatjuk azt, ez pedig várhatóan jövőre sem változik.
Vásárló A nap képe: dupla annyiba kerül a kolbász Budapesten, mint Bécsben
Privátbankár.hu | 2024. november 27. 17:04
Hihetetlenül hangzik, de igaz: a magyar fővárosban sokkal drágább az utcán kolbászozni, mint az osztrákban.
Vásárló Mi kell egy modern ergonomikus irodába?
Márkázott tartalom | 2024. november 25. 17:48
A modern, egészséges munkakörnyezet már régen nem csupán egy asztal és egy szék kombinációját jelenti. Az ergonomikus iroda kialakítása kulcsfontosságú a munkavállalók egészsége, kényelme – és produktivitása szempontjából is. A dolgozók fizikai és mentális jólétének támogatása kulcsfontosságú egy vállalat működése során, hiszen ezáltal elhivatottságuk, munkakedvük és hatékonyságuk is nő, de mi mindenre van szükség egy ergonomikus iroda kialakításához? Ezt vizsgáljuk az alábbiakban. 
Vásárló Árat csökkentett a Penny tulajdonosa az egyik kedvenc piacán
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. november 24. 19:44
A kelet- és közép-európai országok kiskereskedelmének sokszínűségére példa, hogy a Magyarországon a Pennyvel jelen lévő német REWE Group Bulgáriában a Billa áruházakkal szerzett nagy piaci részesedést.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG