<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A génmódosítást már számtalan más területen alkalmazza a tudomány, ám az emberi DNS módosítása – bár már bevett gyakorlat – valamiért mégis negatív megítélés alá esik. Márpedig a jövő abba az irányba mutat, hogy hamarosan a gyerekeinket is magunk tervezhetjük, mielőtt egyáltalán megfogannának. Disztópia vagy ez az emberiség lehetséges jövője? A BrainBar konferencián jártunk.

A génmódosítás kérdése mindig is parázs vitákat szült, elsősorban a tudomány és a vallás között. Előbbi a fejlődésben, a horizontjaink kiszélesítésében hisz, míg az utóbbi a természethez való hozzáállásunk és a morális kérdések tömkelegének létére hívja fel a figyelmet. Belenyúlhatunk-e durván a természet rendjébe? Milyen világ vár ránk, ha tervezőasztalon rakhatjuk össze a gyerekeinket? A BrainBar konferencia „Győzz meg!” rovatában három általános, ám hibás kérdést igyekezett megcáfolni a SOLVO Biotechnology vezérigazgatója, Duda Ernő.

Az élet nem lehet mesterséges!

Az első állítás tipikusan a vallási oldalról érkezik, ahol az életnek misztikus jelentést tulajdonítanak, amely kizárólag valamilyen külső forrásból, csodaként érkezhet. Duda Ernő szerint ugyanakkor az emberiség már képes volt új életet létrehozni laborkörülmények között, és itt nem a mesterséges megtermékenyítésre kell gondolni. Egy német tudóscsoport a DNS négy alapkövének felhasználásával laboratóriumban képes volt létrehozni egy új, eddig nem létező baktériumfajt, amely épp úgy létezik, mint bármely más baktérium: él, eszik, szaporodik, köszöni, jól van, tette hozzá Duda Ernő. A DNS felépítéséről egyébként érdemes megtekinteni az alábbi videót, rendkívül érdekes módon magyarázza el az élet építőköveinek működését:

Ugyanakkor a genetika nem áll meg itt, fűzte hozzá Duda. A négy alapkő, vagyis négy aminosav mellé új aminosavakat is be tudnak építeni a tudósok, ezáltal pedig új, génmódosított egyedek hozhatók létre. Ezek jelenleg rendkívül egyszerű formában működnek, ám a komplex aminosavak és komplex kombinációk létrehozásával akár teljesen új, idegrendszerrel rendelkező, akár gondolkodó mesterséges lényeket is létrehozhatunk. Ezáltal nem igaz az, hogy az élet nem jöhet létre mesterséges formában.

Nem avatkozhatunk a természet rendjébe!

Duda szerint a puszta hétköznapi életünk a természet rendjének folyamatos megcsúfolása. A gyógyszerészet és az orvostudomány fejlődése száz év alatt megduplázta a várható élettartamot, emellett kiiktatott számtalan betegséget és halálos veszélyt (például a gyermekágyi halált), amely korábban tizedelte az emberiséget. Ha nem tettük volna ezt meg, úgy valóban a természetes szelekció irányítaná az életünket, ám az emberiség egész egyszerűen sosem volt hajlandó alávetni magát ennek, mondta el Duda.

Ezt is megcáfoltuk a Brain Bar konferencián. Forrás: Privátbankár/Balkó Rita

A szakértő szerint az embriók génmódosításának ellenzése egy hipokratikus hozzáállásra épül. A kemoterápia, az antibiotikumok, az őssejtes kezelések mind-mind génmódosításon alapulnak, és bár ezeket felnőttekben és már élő gyerekekben is használják, ezt valamiért elfogadja a közvélemény. Ugyanakkor ha már eleve létező veszélyes allélokat tudunk módosítani embriókban, és ezáltal megakadályozhatjuk egy esetleges betegség vagy kondíció kialakulását, azt valamiért ellenzik. Duda elismeri, hogy ez rendkívül nehéz etikai kérdés, ugyanakkor a tudományos haszon elvitathatatlan.

A szuperbabák csak a távoli jövőben léteznek!

Ez sem igaz Duda Ernő szerint, mivel egy már létező, élő technológiáról van szó – a legelső lombikgyermek ma már büszke negyvenes éveiben járó felnőtt. Emellett számtalan meddőségi és családtervező klinika kínál már olyan szolgáltatást, ahol a pár eldöntheti, milyen nemű gyereket szeretne, sőt, egyes esetekben még a gyermek szemszínét is mi választhatjuk ki. A szelektív génterápia tehát már létező és viszonylag olcsón (párezer dollár, Magyarországon milliós tétel) elérhető – emlékezzünk arra, hogy alig tíz-húsz évvel ezelőtt dollármilliókba került egy ilyen lehetőség, meglehetősen alacsony sikerrel. Ma a génsebészet sikere 72 százalék körüli.

A CRISP-9 feltalálása szinte hétköznapivá redukálta a génmódosítást, ami nem hitkérdés, hanem tény. Duda szerint így ahelyett, hogy a technológiát elleneznénk, azon kell dolgozni, hogy ez megfelelő szabályozás alá essen. Ma alig pár országban van szabályozás a génsebészetre, ezáltal pedig fennáll a veszélye, hogy gyógyászati célok helyett valóban hiúsági kérdéssé redukálódik a génterápia. Egy másik veszélyt a társadalmi változások rejtenek, tette hozzá előadása végén Duda Ernő: a génterápiát jelenleg csak a gazdagok engedhetik meg maguknak, akik így némi pénzért tehetségesebb, szebb, okosabb gyerekekre tehetnek szert. Ezáltal a jövő generációinak óriási társadalmi szakadékkal kell majd megküzdenie. Ezeket szem előtt tartva így nagy szükség van egy átfogó szabályozásra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Akciók a Keysfan-en: Ingyen Windows 10/Windows 11 Black Friday-en
PR | 2021. november 17. 15:25
A Black Friday-re való bemelegítés elkezdődött a Keysfan-nél, ezért visszatért az egyet fizet, kettőt kap akciójuk.
Vásárló Milyen szerszámok kellenek, ha az autóval nincs minden rendben?
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 10:36
Az autók és motorok mindennapjaink fontos eszközei. Nélkülük már szinte el sem tudjuk képzelni az életünket. Fontos segítőink mind a munkában, mind pedig a magánéletben.
Vásárló Pénzügyi tudatosság digitálisan
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 10:04
Napjainkra a digitalizálás, az automatizálás az élet egyre több területén van jelen, nem kivétel ez alól a számlázás sem. Bizonyára találkoztál már automatikusan kiállított számlával, hiszen az online kereskedelemben egyre több cég alkalmazza ezt a módszert. Az automatizálással időt spórolhatsz meg. Egy cég esetében minél több folyamatot automatizálsz, annál több időd és ennek folyományaként pénzt takaríthatsz meg, hiszen az idődet vagy munkatársaid idejét nem a repetitív feladatokra kell fordítanod.
Vásárló Kemény felületen lágy és romantikus minták
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 09:26
  Az európai kerámiagyártás egyik nagy fellegvára Spanyolország. Nem csupán évszázadokra visszanyúló hagyományai miatt, hanem az utánozhatatlan stílus és a folyamatos és kiapadhatatlan ötletek, innovációk miatt is innen indult el hódító útjára számos cég. Vannak márkák, melyeket minden valamire való lakberendezési újság a címlapjára visz szezonról szezonra. Az ismert mediterrán életérzést közvetítik talán a termékeik? Az egzotikus és életörömtől duzzadó napfényes mindennapokat a kis kerámialapokba zárták talán, és átcsempészték a mi zordabb északi vidékünkre? Meglehet. Ki-ki vérmérséklete szerint ad e kérdésekre választ.
Vásárló Igazi ünnep műfenyővel
Márkázott tartalom | 2021. november 13. 10:17
Az adventi időszakban elkezdünk ráhangolódni az ünnepekre, és az ünnepi menü kitalálásán kívül az is nagy dilemma, hogy milyen fa alá kerüljenek az ajándékok.
Vásárló Hogy fest a hazai ételszállító-piac, ahová betörhet az amerikai óriás?
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2021. november 13. 06:09
Jókora lökést adott a hazai ételkiszállítási piacnak a koronavírus, amit az is mutat, hogy a Kifli.hu megjelenése, a Netpincér brandváltása után a héten bejelentették: egy amerikai cég felvásárolta a Woltot. De pontosan milyen piacra lépett be most az amerikai házhozszállító? 
Vásárló Gond van a Spar egyik saját márkás termékével
Privátbankár.hu / MTI | 2021. november 12. 19:19
Mikrobiológiai problémák adódtak.
Vásárló Így néz ki a megújult Szeged Plaza
Privátbankár.hu | 2021. november 12. 18:49
Az Indotek Group mintegy egymilliárd forintból valósította meg a projektet.
Vásárló Kollagénbevitel természetes formában
Márkázott tartalom | 2021. november 12. 18:45
Mit érdemes tudni a kollagénről? Milyen élettani szerepe van? Miért fontos az egészségünk szempontjából? Miért érdemes fogyasztani? Hogyan vihető be természetes formában? Mutatjuk a válaszokat! A kollagén teherbíró rostos fehérje, mely aminosavakból áll. Fontos alkotóeleme a porcoknak, a hajnak, a bőrnek, a körömnek, a csontoknak, az ínszalagoknak, az izmoknak, az inaknak és az ereknek.
Vásárló A szilveszter még bizonytalan – hol lazítanak az év végén a magyarok?
MTI | 2021. november 12. 18:26
Nagyjából háromszor többen foglaltak már karácsonyi utazást idén, mint egy évvel korábban, a foglalások 99 százaléka belföldi úti célra szól.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló