5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A génmódosítást már számtalan más területen alkalmazza a tudomány, ám az emberi DNS módosítása – bár már bevett gyakorlat – valamiért mégis negatív megítélés alá esik. Márpedig a jövő abba az irányba mutat, hogy hamarosan a gyerekeinket is magunk tervezhetjük, mielőtt egyáltalán megfogannának. Disztópia vagy ez az emberiség lehetséges jövője? A BrainBar konferencián jártunk.

A génmódosítás kérdése mindig is parázs vitákat szült, elsősorban a tudomány és a vallás között. Előbbi a fejlődésben, a horizontjaink kiszélesítésében hisz, míg az utóbbi a természethez való hozzáállásunk és a morális kérdések tömkelegének létére hívja fel a figyelmet. Belenyúlhatunk-e durván a természet rendjébe? Milyen világ vár ránk, ha tervezőasztalon rakhatjuk össze a gyerekeinket? A BrainBar konferencia „Győzz meg!” rovatában három általános, ám hibás kérdést igyekezett megcáfolni a SOLVO Biotechnology vezérigazgatója, Duda Ernő.

Az élet nem lehet mesterséges!

Az első állítás tipikusan a vallási oldalról érkezik, ahol az életnek misztikus jelentést tulajdonítanak, amely kizárólag valamilyen külső forrásból, csodaként érkezhet. Duda Ernő szerint ugyanakkor az emberiség már képes volt új életet létrehozni laborkörülmények között, és itt nem a mesterséges megtermékenyítésre kell gondolni. Egy német tudóscsoport a DNS négy alapkövének felhasználásával laboratóriumban képes volt létrehozni egy új, eddig nem létező baktériumfajt, amely épp úgy létezik, mint bármely más baktérium: él, eszik, szaporodik, köszöni, jól van, tette hozzá Duda Ernő. A DNS felépítéséről egyébként érdemes megtekinteni az alábbi videót, rendkívül érdekes módon magyarázza el az élet építőköveinek működését:

Ugyanakkor a genetika nem áll meg itt, fűzte hozzá Duda. A négy alapkő, vagyis négy aminosav mellé új aminosavakat is be tudnak építeni a tudósok, ezáltal pedig új, génmódosított egyedek hozhatók létre. Ezek jelenleg rendkívül egyszerű formában működnek, ám a komplex aminosavak és komplex kombinációk létrehozásával akár teljesen új, idegrendszerrel rendelkező, akár gondolkodó mesterséges lényeket is létrehozhatunk. Ezáltal nem igaz az, hogy az élet nem jöhet létre mesterséges formában.

Nem avatkozhatunk a természet rendjébe!

Duda szerint a puszta hétköznapi életünk a természet rendjének folyamatos megcsúfolása. A gyógyszerészet és az orvostudomány fejlődése száz év alatt megduplázta a várható élettartamot, emellett kiiktatott számtalan betegséget és halálos veszélyt (például a gyermekágyi halált), amely korábban tizedelte az emberiséget. Ha nem tettük volna ezt meg, úgy valóban a természetes szelekció irányítaná az életünket, ám az emberiség egész egyszerűen sosem volt hajlandó alávetni magát ennek, mondta el Duda.

Ezt is megcáfoltuk a Brain Bar konferencián. Forrás: Privátbankár/Balkó Rita

A szakértő szerint az embriók génmódosításának ellenzése egy hipokratikus hozzáállásra épül. A kemoterápia, az antibiotikumok, az őssejtes kezelések mind-mind génmódosításon alapulnak, és bár ezeket felnőttekben és már élő gyerekekben is használják, ezt valamiért elfogadja a közvélemény. Ugyanakkor ha már eleve létező veszélyes allélokat tudunk módosítani embriókban, és ezáltal megakadályozhatjuk egy esetleges betegség vagy kondíció kialakulását, azt valamiért ellenzik. Duda elismeri, hogy ez rendkívül nehéz etikai kérdés, ugyanakkor a tudományos haszon elvitathatatlan.

A szuperbabák csak a távoli jövőben léteznek!

Ez sem igaz Duda Ernő szerint, mivel egy már létező, élő technológiáról van szó – a legelső lombikgyermek ma már büszke negyvenes éveiben járó felnőtt. Emellett számtalan meddőségi és családtervező klinika kínál már olyan szolgáltatást, ahol a pár eldöntheti, milyen nemű gyereket szeretne, sőt, egyes esetekben még a gyermek szemszínét is mi választhatjuk ki. A szelektív génterápia tehát már létező és viszonylag olcsón (párezer dollár, Magyarországon milliós tétel) elérhető – emlékezzünk arra, hogy alig tíz-húsz évvel ezelőtt dollármilliókba került egy ilyen lehetőség, meglehetősen alacsony sikerrel. Ma a génsebészet sikere 72 százalék körüli.

A CRISP-9 feltalálása szinte hétköznapivá redukálta a génmódosítást, ami nem hitkérdés, hanem tény. Duda szerint így ahelyett, hogy a technológiát elleneznénk, azon kell dolgozni, hogy ez megfelelő szabályozás alá essen. Ma alig pár országban van szabályozás a génsebészetre, ezáltal pedig fennáll a veszélye, hogy gyógyászati célok helyett valóban hiúsági kérdéssé redukálódik a génterápia. Egy másik veszélyt a társadalmi változások rejtenek, tette hozzá előadása végén Duda Ernő: a génterápiát jelenleg csak a gazdagok engedhetik meg maguknak, akik így némi pénzért tehetségesebb, szebb, okosabb gyerekekre tehetnek szert. Ezáltal a jövő generációinak óriási társadalmi szakadékkal kell majd megküzdenie. Ezeket szem előtt tartva így nagy szükség van egy átfogó szabályozásra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Kormányzati meghívót kaphat a Lidl és az Aldi Kanadából
Buksza blog | 2024. június 12. 09:04
Kanadában a kormány lépéseket tett arra, hogy külföldi versenytársakat, például az Aldival és/vagy a Lidlt hívja az országba, hogy versenytársat kapjon a legnagyobb helyi boltlánc. 
Vásárló Gazdasági csapás jön? Egy meglepő mutatóból is kiderülhet
Buksza blog | 2024. június 12. 08:29
Akár esik, akár fúj, a hölgyek használnak szépészeti termékeket, ám nem függetleníthetik magukat attól, hogy mennyi pénzt költhetnek ezekre. Ebből fakad egy lehetőség a recessziók előrejelzésére.
Vásárló Percenként frissülő árakkal bombázhatják a vevőket a boltok
Buksza blog | 2024. június 12. 07:55
Olyan tempóban frissülhetnek az áruházi akciók a jövőben, hogy az akcióvadászoknak lényegében folyamatosan a boltban kellene maradniuk, mert csak így lesznek képesek lecsapni a legfrissebb árengedményekre.
Vásárló Megjött a rossz hír a kormánynak a választások előtt - a boltokból érkezett a pofon
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. június 7. 05:49
A hivatalos inflációs adatok egy nappal a választások után érkeznek, a Privátbankár Árkosár friss eredményei viszont már most olvashatóak. Az előző havi komolyabb árcsökkenés után ráfagyhat a vásárlók arcára a mosoly: sokat drágult májushoz képest a nagybevásárlás júniusban, és tavaly nyárhoz képest is minimális az árcsökkenés. Ha már választások, megnéztük, hol a legolcsóbb a krumpli, a narancs és a pezsgő.
Vásárló Mindent vitt a Lidl és a barátja a szomszédban
Buksza blog | 2024. június 5. 10:55
Akárcsak Magyarországon, Romániában is a Lidl az egyik legnépszerűbb áruházlánc. Évek óta első helyen áll, most megvédte a címét. 
Vásárló Olyan vásárlók jelentek meg a diszkontokban, akikre senki sem számított
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 5. 10:11
Váratlan eredményt hoztak az Egyesült Államokban készült piackutatások. A viszonylag jól élő fogyasztóknak ugyan lenne pénzük hagyományos áruházakban vásárolni, ám sokszor a diszkontokat választják.
Vásárló Megjelenik a tévéshop utóda Európában is a kínai siker után
Buksza blog | 2024. június 5. 09:11
Az elmúlt évtizedek tévéshopjait támasztja fel új formában Európában is a Zara divatáruházlánc azt követően, hogy a kínai vásárlókat már sikerült a pénztárhoz terelnie a régi-új módszerrel.
Vásárló Ha nem vigyázunk, óriási bukás lehet a foci Eb-ből
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 15:56
A csoportmérkőzésekkel hamarosan kezdetét veszi a 17. férfi labdarúgó Európa-bajnokság, amely miatt jellemzően megnő az online sportfogadások száma, ezzel együtt annak kockázata is, hogy a kiberbűnözők különféle csalási módszerekkel kísérletet tesznek - elsődlegesen - pénzszerzés céljából, minél több személyes adat begyűjtésére, a sportfogadni vágyók esetleges naivitását, vagy figyelmetlenségét kihasználva. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH), a Szerencsejáték Zrt. (SZRT), az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a kibertérből érkező támadások elleni hatékony védekezés és a játékosok védelme érdekében egy közös figyelemfelhívó, információbiztonsági tudatosságnövelő kampányt indít.
Vásárló Útmutató: Így válasszon partnert a költöztetéshez 2024-ben
Márkázott tartalom | 2024. június 4. 12:59
A nagyobb méretű bútorok és egyéb értéktárgyak költöztetése sok előkészületet igényel, és számos, előre nehezen látható kihívással járhat. A folyamatot nagyban megkönnyítheti, ha egy megbízható, felkészült és tapasztalt partnert választ a költöztetés lebonyolítására.
Vásárló A vevőszerzés minden vállalkozás számára létkérdés!
Márkázott tartalom | 2024. június 4. 11:33
Talán nem is szükséges alátámasztani azt, hogy mennyire lényeges, hogy minél több bevétele legyen egy vállalkozásnak, amit természetesen úgy tudnak elérni, hogy minél több terméket és/vagy szolgáltatást adnak el. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG