TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Bankszámlát mindenkinek - hangozhat az EU jelmondata, hiszen az előírások alapján a magyar kormány is kötelezi a bankokat októbertől az úgynevezett alapszámla bevezetésére. A cél, hogy a legnehezebb helyzetben lévők is bankszámlához jussanak, ám a jelenlegi díjszabások mellett kettős érzéseink vannak a konstrukcióval kapcsolatban.

Olyanok is nyissanak bankszámlát, akik szerényebb anyagi lehetőségeik miatt eddig nem tették meg ezt - alapvetően ez lenne a célja annak az új alapszámla-konstrukciónak, amelynek létrehozására kötelezte a pénzintézeteket a kormány meghatározott feltételek mellett. Korábban a Napi.hu szúrta ki a kormányrendeletet, amelyről mi is beszámoltunk. De megéri az alapszámla bárkinek is?

Mire lesz jó az alapszámla?

A fogyasztók számára lehetővé kell tenni majd a fizetési számlához kapcsoló valamennyi műveletet:

  • a saját fiókokban történő készpénzbefizetést és -kifizetést,
  • az ATM-ből történő készpénzfelvételt,
  • az átutalások és rendszeres átutalások teljesítését valamint fogadását,
  • a beszedési megbízás teljesítését,
  • bankkártyával való fizetést, beleértve az elektronikus fizetést is.

Ez azért így horrordrága

Az biztos, hogy elég komoly kritériumok vannak az alapszámlához, például nem kapcsolódhat hitelkeret és kizárólag egy tulajdonosa lehet. A számla vezetésére vonatkozó keretszerződés megkötését nem lehet más pénzügyi, kiegészítő pénzügyi szolgáltatás igénybevételéhez, valamint - hitelszövetkezet kivételével - a hitelintézetben történő tagsági részesedés szerzéséhez kötni. Csak az nyithat ráadásul alapszámlát, akinek Magyarországon nincs más forintban vezetett fizetési számlája és rendelkezési joga sincs ilyen számla felett.

Ami igazán megkérdőjelezi az egész konstrukció értelmét, az a rendeletben foglalt maximális díj havi összege: az nem haladhatja meg az esedékességét megelőző év utolsó napján érvényes legkisebb havi bruttó minimálbér 1,5 százalékát, ami azt jelenti, hogy jelenleg 1575 forint lehet a legmagasabb díj havonta. De mit kap ezért az ügyfél?

  • Forintban valamely magyarországi ATM-ből kétszer vehet fel készpénzt, összesen legfeljebb 150 ezer forint összegben
  • vagy a számlavezető hitelintézet fiókjában egyszer, legfeljebb ötvenezer forint értékben,
  • valamint négy átutalási megbízást adhat összesen nem több, mint 100 ezer forint értékben.

Persze más jogcímen merülhetnek még fel költségek: az egyéb díjakat - a bankkártya letiltásának valamint pótlásának díját, az értékhatáron túli készpénzfelvétel valamint átutalási megbízás díját valamint a büntető díjakat - szokásos árképzési gyakorlatuk alapján határozzák meg a hitelintézetek. A bankkártyával, az alapszámlára forintban történő befizetés valamint onnan forintban történő beszedés után nem lehet külön díjat vagy költséget felszámítani.

Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy az 1575 forint plusz eseti díjak igen magas költségnek számítanak egy bankszámla esetében. Több hazai pénzintézet is kínál ennél jóval olcsóbb megoldásokat és akár fele ennyiért is bankolhatnak azok, akik most nyitják meg első számláikat, de hajlandóak tájékozódni, hogy mi a felhozatal. Persze ehhez is vállalni és teljesíteni kell a bank által támasztott - nem lehetetlen - feltételeket, máskülönben ráfizetünk. Ilyen kritérium például, hogy fizetésünk érkezzen arra a számlára, végezzük arról a számlabefizetéseinket vagy végezzünk el bizonyos számú és értékű tranzakciót. Nem nehéz ma olyan bankszámlát sem találni, ami majdhogynem ingyen van, cserébe mindössze online, a számítógépen vagy mobilon keresztül kell intéznünk a banki ügyeinket. Persze felmerül a kérdés, hogy elvárható-e az alapszámla célcsoportjától a szükséges digitális szaktudás és eszközpark megléte.

Akkor mégis miért lehet jó?

A kormány határozott arról is, hogy szociális alapon biztosítsák az alapszámla ingyenes igénybevételi lehetőségét is a rászorulóknak, ez pedig valóban óriási segítség lehet. A lakcím nélküli számlanyitás nagyban megkönnyítheti például a hajléktalanok munkavállalási esélyeit, hiszen a munkáltató csaknem minden esetben feltételként szabja a bankszámlat meglétét, amelyre a fizetés érkezhet, de az is elképzelhető, hogy nagy változást hoz a lépés a nyugdíjfolyósításban is, hiszen így az idősek kevésbé lehetnek kitéve az átveréseknek, ha nem a postás hozza készpénzben a nyugdíjat, bár azt is meg kell jegyeznünk, hogy erre az esetre is vannak már most jobbnak tűnő bankszámla-szolgáltatások.

A hajléktalanok mellett még a hazánkba érkező legális bevándorlók járhatnak ezzel jól, hiszen ezzel nekik is könnyebb így a számlanyitás. Persze ugyanígy ez visszafelé is igaz: mivel egy EU-s irányelvről van szó, nem csak Magyarországon tudunk majd igénybe venni alapszámlát, hanem az unió teljes területén lesz lehetőségünk nyitni ilyet.

Nem elhanyagolható előny az sem, hogy a fentiek fényében a gazdaság fehéredésére számíthatunk.

Az érintett tárcáknak október 31-ig - a jegybank bevonásával - kell kidolgozniuk a rászorultság kritériumait, a számla díjának támogatási feltételeit, legkorábban 2017. január 1-i bevezetéssel.

Így tagadhatja meg a bank a számlanyitást

Az alapszámlát vezető hitelintézetnek a szerződés megkötése előtt tájékoztatnia kell a fogyasztót az alapszámla, valamint a hitelintézet által vezetett más fizetési számlák közötti eltérésekről is, ideértve használatuk feltételeit, valamint díjukat és költségüket.

A hitelintézetnek legkésőbb a hiánytalan kérelem kézhezvételét követő 10 munkanapon belül döntenie a számlanyitásról. Ha jogszabály nem tiltja, tájékoztatnia kell a fogyasztót az esetleges elutasítás indokáról is. A hitelintézet az alapszámla-szerződést kizárólag akkor mondhatja fel, ha a fogyasztó az alapszámlát szándékosan jogellenes célokra vagy nem szerződésszerűen használta fel; az alapszámlán 24 hónapon keresztül nem volt fizetési művelet; megszűnik az ügyfél jogosultsága az alapszámlára; a számla egyenlege legalább 3 hónapja negatív egyenleget mutat, és az ügyfél felszólítás ellenére sem rendezte azt.

Az új bankszámlát szeptember 18-tól igényelhetjük, október 15-től pedig kötelező lesz a pénzintézeteknek a bevezetés.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Koronavírus: idén kétséges, hogy lesz-e roham a plázákban
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. december 2. 14:04
A koronavírus-járvánnyal megváltozott az emberek hétköznapi rutinja és ez minden bizonnyal hat a karácsonyi vásárlásokra is. Habár az üzletek a mostani szabályozás szerint este hétig nyitva vannak, idén az ünnepi bevásárlásokban minden eddiginél hangsúlyosabb lesz az online kereskedelem.
Vásárló Nem szabad halogatni a kazáncserét!
Natív tartalom | 2020. december 2. 10:04
Ha egy háztartási gépünk elromlik, megjavíttatjuk vagy lecseréljük egy újra – egy kazán esetében azonban nem ilyen egyértelmű a helyzet. A legfontosabb talán az, hogy nem szabad megvárni, amíg menthetetlenné válik a berendezés, hiszen családunk egészsége is múlhat azon, hogy megfelelő fűtést biztosítsuk a téli hónapokban.
Vásárló Fűtési kisokos a fától a hőszivattyúig: hogyan működnek?
Natív tartalom | 2020. november 25. 12:47
Dübörög a fűtési szezon Magyarországon. Ez nem csak akkor válik nyilvánvalóvá, ha a hőmérőre nézünk: a légszennyezettségi adatokat nézve is látszik, hogy országszerte füstölnek a kémények. Magyarországon a szakértői becslések szerint 800 ezer és 1 millió közé tehető az elavult, több mint 20 éve felszerelt kazánok száma, így sok háztartásban esedékes vagy válik hamarosan esedékessé a fűtőberendezés cseréje.
Vásárló Újra visszajöhet az idősek vásárlási idősávja
Privátbankár.hu | 2020. november 23. 10:47
Az Idősek Tanácsa javasolja.
Vásárló Hagyományos vagy modern karikagyűrű?
Márkázott tartalom | 2020. november 18. 10:35
Milyen is az a hagyományos karikagyűrű? Mivel érdemli ki egy gyűrű ezt a titulust, és mitől válik modernné? Ezekre keressük ma a választ, és ezzel talán segítünk abban, hogy ki tudd választani azt is, hogy hozzád melyik stílus áll a legközelebb.
Vásárló Ragyogó tisztaság a HORECA szektorban is!
Márkázott tartalom | 2020. november 16. 12:22
A vendéglátóipar egyes szegmenseiben, az éttermek, a szállodák és a kávéházak személyében, azaz a HORECA szektorban kifejezetten fontos a vendégek számára a higiénikus és egészséges környezet biztosítása. Hiszen ahol az ember alszik és ételeket vagy italokat fogyaszt, ott érzékenyebb a megfelelő higiéniára. Amennyiben ezzel nincsen megelégedve, akkor többször garantáltan nem fogja látogatni az adott helyszínt, és más lehetőség után néz.    Az ő helyzetében könnyű a váltás, míg a szektorban tevékenykedő szálloda, kávéház vagy étterem hírneve egyetlen rossz tapasztalat hatására is romolhat. Ennek tükrében érdemes beszerezni a legideálisabb ipari tisztítószereket, hiszen jó minőségű szerek segítségével képes az ember biztosítani a megfelelő higiéniát és elégedetté tenni a vendégeit. 
Vásárló Ne féljen a budapesti költözéstől! Így néz ki a költöztetés egy profi csapattal
Márkázott tartalom | 2020. november 15. 12:43
Sajnos a legtöbben félnek a költözéstől. Akik nem vesznek igénybe költöztető cégtől segítséget, azoknak többféle félelmük is van. Egyrészt attól félnek, hogy hogyan fogják kilogisztikázni az egész fuvart. Gondolok itt a segítőkre, a parkolásra, a fel-le cipelésre, a sérülésmentes szállításra, stb. Ez mind-mind jogos félelem, mert nem profi költöztetők végzik a költöztetést, a pakolást, a rakodást.   Akik viszont költöztető segítségét veszik igénybe, részben másfajta félelemmel rendelkeznek. Persze ők is félnek attól, hogy valóban épségben meg fog-e minden érkezni, vagy megérkezik-e egyáltalán minden. Attól is tartanak, hogy a felpakolás pillanatában valóban meg fog-e érkezni a teherautó, és megkezdik-e a felpakolást. És természetesen ott van a végösszegtől való félelem, nehogy többe kerüljön, mint amire számítanak. Nézzük, hogy miért érdemes költöztető cég segítségét kérni, és kis körültekintéssel miért alaptalanok a félelmek!
Vásárló Így lehet megoldani házilag a gumicserét a robogón
Márkázott tartalom | 2020. november 14. 17:55
Mi szükséges ahhoz, hogy a robogó gumicseréje akár önállóan, házilag is megoldható legyen? Ezt a kérdést fogjuk részletesen megválaszolni ebben a bejegyzésben. Megnézzük a műveletet indokoló tényezőket, a beavatkozás eszközigényét, illetve a leghasznosabb tudnivalókat a robogó gumicseréjére vonatkozóan. Szóval, amennyiben előszeretettel javítjuk és tartjuk karban a motorunkat önállóan, akkor a házilag történő gumicserét is sikeresen oldhatjuk meg.
Vásárló Szigorítások - mit léptek a vidéki városok?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 12. 18:18
Több helyen is korlátozták, hogy egy időben hányan tartózkodhatnak a piacokon. Van, ahol újra bevezették az idősek vásárlási idősávját.
Vásárló A magyar GDP háromnegyedét költötték el pár nap alatt két áruházban
MTI | 2020. november 12. 08:19
Majdnem kéthetesre húzták el a szinglik napját, és egyébként is pörög az internetes vásárlás - el is költötték pár nap alatt a tavalyi éves magyar GDP háromnegyedét két áruházban.
hírlevél