<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Nem csak a fagykár, az európai árak és a klímaváltozás is hazavágja a magyar gyümölcsöt.

A Népszava cikke szerint idén mintegy 10 százalékkal drágulhatnak a gyümölcsök, egyes fajták, például a szamóca ára azonban még ennél is magasabbra szökhet. Az okokat nem csak a hazai időjárásban, hanem a külföldi piacokon is kell keresni. Míg a tavaszi fagyok Magyarországon 15-20 ezer hektáron okoztak problémát, Nyugat-Európában még ennél is pusztítóbb hideg volt: Észak-Olaszországban, valamint a németországi, belgiumi, hollandiai gyümölcsösökben akár 50-70 százalékos pusztítást is láthattunk, ami derékba törte a cseresznye és meggytermőket.

Mivel a magyar piac túl kicsi, így nem képes befolyásolni az európai folyamatokat, emiatt a nemzetközi trendek húzzák magukkal a magyarországi árakat is. Mivel a régióban is és itthon is terméskiesés várható, így az importból is kevesebb jut, miközben a magyar termés egy részét elszívja a nyugat-európai piac. A kiesés pontos mértékéről két hét múlva jelent majd a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, az előzetes felmérések alapján a legjelentősebb kár az almásokat, majd a meggy-, illetve a cseresznyeültetvényeket érte, de a szilva is érdemi veszteségeket szenvedett el, fűzte hozzá Ledó Ferenc, a szervezet elnöke.

Mennyi gyümölcsöt eszünk?

A KSH osztályvezetője, Mináry Borbála nyilatkozott a lapnak a magyarok gyümölcsfogyasztási szokásairól, átlagosa 25,9 százalékát teszik ki a fogyasztói kosárnak a különböző gyümölcsök. Az alacsony jövedelműeknél még ennél is nagyobb részét viszi el az átlagos bevásárlásnak, 31,6 százalékot, míg a nyugdíjasok a pénzük 28,2 százalékát fordítják gyümölcsre – utóbbiak élelmiszerfogyasztásának 12 százalékát kizárólag burgonya, zöldség és gyümölcs teszi ki.

Egy év múlva már az egész országban manipulálják az időjárást

Ha mást nem, nemsokára már a jég miatt nem kell aggódnia a gazdáknak, igaz, a jégkármentesítő rendszer üzemeltetését és kiépítésének költségeit, mintegy 1,5 milliárd forintot velük fizettetnék ki, erről korábban itt írtunk a Privátbankár.hu-n. >>>

Vásárló Végül nem a kormány csodafegyvere hatott: egyéves mélypontra esett az élelmiszer-drágulás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2023. június 7. 05:48
Ahogy az várható volt, beérik a bázishatás: most is akkorát drágult a családi nagybevásárlás, mint tavaly nyáron, de százalékos értékben kifejezve rég nem látott mértékűre csökkent az éves árindex a Privátbankár Árkosár-felmérése szerint. Az árstopos krumpli meglepően nagyot drágult, a kötelező akciók hatását pedig megtippelni sem lehet, mivel egyébként is tele vannak akciós táblákkal az üzletek.
Vásárló Az Aldi nagyot megy a briteknél, már egy éve a legolcsóbb szupermarket
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 16:23
Az Aldi lett Nagy-Britannia legolcsóbb szupermarketje a 12. egymást követő hónapban is, de alig maradt el tőle a Lidl.
Vásárló Ha szerdán tankolna, ezzel fog szembesülni
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 14:47
Nem nyúlnak az üzemanyagok árához a hét közepén. 
Vásárló A Spartól a kisujját kéri kormány, de a karját kapja
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 13:58
A Spar csoport az akcióköteles időszak első napjától több mint 700 akciós ajánlattal várja vásárlóit, 300 termék árát pedig a május 31-i áron befagyasztja – közölte szupermarket lánc. A kötelező árengemény mértékét jelentősen meghaladóan olcsóbb tételek is szerepelnek a csökkentett árú kínálatban.
Vásárló Gyereknek lenni jó!
PR | 2023. május 31. 15:28
A gyermeki fantázia világokat képes teremteni. De mi történik akkor, ha a valóság ugyanolyan csodálatos, mint a szárnyaló képzelet? Ha egyszer csak életnagyságú TRex hátára lehet pattanni, lehetőség nyílik ráját simogatni, cápát etetni, trambulinon ugrálni?
Vásárló „Ősi” amerikai kaja lenne a hamburger? Ugyan, a kínaiak már kétezer éve eszik
Molnár Csaba | 2023. május 28. 18:21
McDonald’s, Burger King, Wendy’s, Five Guys – a világ legnagyobb hamburgerező étteremláncai mind amerikaiak, így kézenfekvőnek tűnik, hogy Amerika – sok minden más mellett – a basic street food, a hamburger szülőhazája. Pedig nem, nagyon nem. Amellett, hogy a 19. században a nagy kivándorlási hullám előtt Európában már létezett a hamburger (bővebben a keretes írásban), a kínaiak több mint kétezer éve készítik és eszik a zsemlekenyérbe töltött raguszerű húst.
Vásárló Top 10 női parfüm 2023 - szezonnyitó illatok
Márkázott tartalom | 2023. május 25. 11:43
Az illat - a megjelenés szerves része. Egyes illatok erős mágneses térként vonzanak, mások fordítva eltávolodásra késztetnek. Az aroma sokat elárul az emberről, egyfajta névjegykártya. Ezért olyan fontos megtalálni a megfelelő parfümöt. A trendekről, a kiválasztási szabályokról és a 2023-as 10 legjobb női parfümről beszélgetünk.
Vásárló Ez a világ 10 legkülönlegesebb és legdrágább luxusórája
Kollár Dóra | 2023. május 20. 18:36
A luxusórák az egyik legfontosabb státuszszimbólumnak számítanak, azonban ezek közt is akadnak elképesztő különlegességek. 
Vásárló Sokat drágult a hús vagy a zöldség? Nézze meg az angoloknál, na, ott kilőttek az árak!
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:56
A brit szupermarketekben árusított húsok és zöldségek ára csaknem megduplázódott a tavalyi év azonos időszakához képest.
Vásárló Újabb széleskörű árcsökkentés a Tesconál
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:02
A Tesco további árcsökkentéseket jelentett be 30 saját márkás tészta- és étolajtermékre brit hálózatában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG