4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nagyon sokan szeretik a friss íze és a széleskörű felhasználhatósága miatt, de nagyon nem mindegy, honnan szerezzük be az éves medvehagyma-adagunkat. Magyarországon szinte minden régióban megterem, a hirtelen jött felmelegedés miatt pedig idén korábban kezdődik a szezon. Ha azonban mi magunk gyűjtjük, úgy könnyen a toxikológia lehet a következő állomás, ha az alábbi pár szabályt nem tartjuk be.
Medvehagyma erdő. Forrás: SEFAG Zrt.

Idén szokatlanul korán kezdődik a medvehagyma-szezon, az enyhe tél és a váratlanul jött, erős felmelegedésnek köszönhetően már márciusban megjelenhet a tavaszi konyhák népszerű gyógynövénye. Magyarországon különösen kedvelt fűszernövényről van szó, ráadásul igen sok helyen megtalálható a természetben is. A hosszú hétvége ideális alkalom a gyűjtésre, ennek azonban van néhány alapvető szabálya, amit érdemes betartani - ha nem vigyázunk, könnyen kórház, vagy rosszabb lehet a vége.

Hol keressem?

A SEFAG Zrt. közlése szerint a medvehagyma a nedves, árnyas, enyhén savanyú talajú területeket kedveli, ezért főleg gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében érdemes kutatni utána. Nem mindegy azonban, hogy mikor, hogyan és főleg mekkora mennyiségben szedjük ezt az értékes növényt, tudta meg a Privátbankár.hu.

Somogy megyében a Zselici, a Kaposvári és az Iharosi Erdészeteinek területén lehet medvehagymát találni. A társaság szakemberei mindenkinek azt javasolják, a szabályokat betartva, de nyugodtan gyűjtsék és fogyasszák a növényt, a medvehagyma gyógyhatása és vitamintartalma ugyanis egyaránt jól jön szervezetünknek a téli hónapok ínsége után. Jó hír, hogy frissen és fagyasztás után is felhasználható, a leveleket mossuk meg, szárítsuk, szárítsuk és tegyük el zacskókban vagy dobozokban - fagyasztva hónapokig eláll. Egy jó tanács: érdemes aromazáró tasakba tenni, mert könnyen átadja a szagát más ételeknek.

Veszélyes hasonmás: a gyöngyvirág

A medvehagymának sajnos nagyon hasonló levele van, mint az egyébként halálos mérget tartalmazó gyöngyvirágnak, aminek azonban a virágai ilyen korán még nem biztos, hogy kifejlődtek. A legkönnyebben úgy különböztethetjük meg a kettőt, ha megdörzsöljük a leveleket: ekkor ugyanis, ha medvehagymát tartunk a kezünkben, éreznünk kell a jellegzetes hagymaszagot.

Virágzó medvehagyma - könnyen megkülönböztethető a csillag alakú virágával. Forrás: SEFAG Zrt.

A medvehagyma levele emellett valamivel keskenyebb (maximum 4 centiméter széles), mint a gyöngyvirágé (legalább 6 centis leveleket növeszt). Ha már virágos a növény, a gyöngyvirág könnyen elkülöníthető a medvehagyma szintén fehér, de csillag alakú - és egyébként szintén hagymaszagú - virágától.

Teleszedhetem a hűtőt?

Bárcsak ilyen egyszerű lenne! Magyarországon ugyanis minden erdő az állam tulajdona, vagyis a benne található bogyókból, gyógynövényekből, termésekből és gombákból bár mi magunk is szedhetünk, fejenként azonban mindenből maximum csak két kilogrammot gyűjthetünk, és kizárólag saját felhasználásra. Ennél nagyobb mennyiséget, vagy értékesítésre szánva csak erdőgazdálkodó engedélyével lehet gyűjteni.

Fontos még tudni, hogy a medvehagyma egyébként védett növény, így kizárólag a levelét gyűjthetjük össze, ha pedig ezt természetvédelmi területen tesszük, úgy szintén engedélyt kell kérni a természetvédelmi hatóságtól. A fokozottan védett erdőkben - nem meglepő módon - szigorúan tilos a gyűjtés. Az engedély nélkül vagy tiltott területen szedett medvehagymát az erdészek lefoglalják, ráadásul a szabályszegő több tízezer forintos bírságra is számíthat.

Miről ismerem fel a gyöngyvirág-mérgezést?

Fontos, hogy medvehagymát csak megbízható embertől vásároljunk, vagy magunk gyűjtsük, ügyelve a fent említett tényezőkre. Ha azonban mégis felmerül a gyanú, hogy gyöngyviráglevelet adtak el nekünk/fogyasztottunk, mihamarabb keressük fel a kórházat, a gyöngyvirágmérgezés ugyanis gyomormosást és gyógyszeres kezelést igényel!

A mérgezés tünetei két fázisban jelentkeznek a vital.hu cikke szerint. Az elsőben rosszullét, hányás, gyomor- és bélrendszeri bántalmak (hasi fájdalom, hasmenés), kábultság és zavartság észlelhető. A pulzusszám 60 alá zuhan, a vérnyomás emelkedik, szívritmuszavarok lépnek fel. Ezt követően a pulzus gyengül, alig tapintható. A második fázis hirtelen követi az elsőt, ekkor a pulzusszám emelkedik, a vérnyomás csökken. Az eszméletvesztést követően a szívműködés leáll.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG