Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Korántsem biztos, hogy a mai magyar láncok lesznek a nyertesei a kormánynak a kereskedelmi multik ellen indított harcának - mondta Dávid Ferenc a Népszavának. A VOSZ főtitkára szerint a jelenlegi gazdasági környezetben épeszű vállalkozó nem ruház be Magyarországon

A takarékszövetkezetek lenyúlása vagy legutóbb a kereskedelmi láncok elleni támadássorozat célja a kormánybarát klientúra helyzetbe hozása - véli a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. A Népszavának nyilatkozó Dávid Ferenc kifogásolja, hogy a kormány döntéseihez nem kéri ki a szociális partnerek véleményét, s teljes bizonytalanságban tartja a társadalmat, a munkaadókat, a munkavállalókat.

Egy országban, ahol tíz perc alatt csapnak össze pillanatnyi érdekek alapján szakmaiatlan, rossz törvényeket, amelyeket gyakorlatilag a parlament sem tárgyal meg (adótörvények, útdíj, elektronikus árukövetési rendszer, a kereskedelmet ért megszorítások) épeszű vállalkozó nem fektet be. A gazdasági klíma rossz – mondja Dávid. A magyar vállalkozó szkeptikus, nem vesz új gépeket, nem vesz ingatlant és nem vesz föl munkaerőt. A magyar kormány ezért is látja a kitörés útját a közmunkaprogramokban. Önmagában a közfoglalkoztatás nem elvetendő, de soha nem szabad piaci eszközként használni, csakis szociális megoldásként – noha a VOSZ főtitkára szerint a közfoglalkoztatás nem hozzátesz a GDP-hez, hanem elvesz onnan.

Szakmai kérdés – rossz, hogy a politika rákapcsolódik

A VOSZ főtitkára szerint a jelenlegi feszült közhangulatban nem szerencsés egy olyan gazdasági, társadalmi kérdésben kezdeményezett népszavazás ügyében a pártok közvetlen részvétele, mint a vasárnapi nyitva tartás. Talán jobb lett volna, ha a magyar társadalom egy jelentős szeletét alkotó vállalkozói és munkavállalói közösség együtt áll ki az ellen, hogy ilyen szigorúan korlátozzák a bolti kiskereskedelmi egységek nyitva tartását. Eddig két szakszervezeti konföderáció, a Liga és az Autonómok is jelezték csatlakozási szándékukat, hiszen itt bérekről, árakról, munkahelyekről és lakossági közérzetről is szó van. A VOSZ tárgyal a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségével is, hiszen őket roppant hátrányosan érintheti, hogy a szakmában "mágnes" boltoknak nevezett nagy alapterületű üzleteik vasárnap zárva lesznek. Ez rengeteg kisbolt forgalmát is visszaveti, ami szintén boltbezárásokkal és elbocsátásokkal jár majd. Sérülni fog a piaci verseny tisztasága, rengeteg vállalkozó és munkavállaló érdeke. Ez a lépés egy rendkívül rossz, piactorzító intézkedés. Teljesen egyértelmű, hogy a törvény nem normatív módon szabályoz, kifejezetten a nagy nemzetközi láncok ellen irányul.

Dávid szerint tavaly ősszel-télen a multinacionális kereskedelmi vállalkozások hét csapást szenvedtek el a kormányzattól, de a három legdurvább: az élelmiszer-biztonsági felügyeleti díjnak például a legnagyobb hazai láncok esetében a hatvanszorosára (!) emelése, a kétévi veszteséges gazdálkodás után az adott vállalkozás kiszorítása a piacról, illetve "bónuszként" a vasárnapi munkavégzés a tökéletesen irracionális, a lakosság érdekeit is súlyosan sértő tilalma. Az a hét nagy nemzetközi kereskedelmi lánc amely megtelepedett Magyarországon nagy léptékű beruházásokat hajtott. A főtitkár szerint a forgatókönyv más iparágakból már ismert: "legatyásítják", tönkreteszik a vállalatot, amelynek hatalmas ingatlan- és forgóeszköz-állománya marad Magyarországon. Ilyen helyzetben csak nyomott áron lehet ezektől megszabadulni. Ekkora koncot egyetlen magyar vállalkozó, a hazai kereskedelmi láncok sem tudnak megvenni – jön a magyar állam megmentőként megvásárolja ezeket a vagyontárgyakat, és igen kedvezményes hitelekkel továbbadhatja egy olyan érdekcsoportnak, amelyik egyáltalán nem biztos, hogy a mostani hazai láncok közül való. A takarékszövetkezeteket hasonló "technológiával" játszották át egy bizonyos tőkés csoportnak.

Nem minden rossz

Dávid szerint a viták ellenére egyetértettek a kormánnyal a Munka törvénykönyv ilyetén való átalakításával, a kismamák, a megváltozott munkaképességűek, a védett korban lévők, a tartósan munkanélküliek, a szakképzetlenek foglalkoztatásának támogatásával, a munkahelyvédelmi programokkal. Jó iránynak tartják a nyugdíjreformot is, a korhatár emelését. Nagy politikai bátorság kellett, hogy hozzányúljanak a szolgálati, az előrehozott öregségi, a korengedményes és a korkedvezményes, illetve a rokkantsági nyugdíjakhoz. Az európai trendeknek megfelelő irányba indultak egy egységes rendszer létrehozásának szándékával, de ezt is szakmaiatlanul, kegyetlenül, minden együttérzéstől mentesen, nagyon rosszul hajtották végre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Csúcsközelbe drágult a nagybevásárlás - mégis fellélegezhetnek a nyugdíjasok és az alacsony jövedelműek
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. május 10. 15:22
Az áprilisban mért hajszálnyi havi árcsökkenés májusra eltűnt: áremelkedést mértünk a hazai hipermarketekben. Nemcsak havi szinten, éves távlatban is feljebb mentek az árak - az áremelkedés üteme azonban beállni látszik a 3 százalék körüli szintre. Már második hónapja mértünk ekkora éves áremelkedést szokásos havi Árkosár-felmérésünk során - a tavalyi évvel ellentétben idén kissé fellélegezhetnek az alacsonyabb jövedelműek és a nyugdíjasok.
Vásárló A leghasznosabb társ az otthonod tisztán tartásában
Márkázott tartalom | 2021. május 7. 14:33
Neked mi segít rendben és tisztán tartani az otthonodat? A jól felosztott otthoni házimunka? Egy takarító vagy takarítónő? Kipróbált és hatékony tisztítószerek? Jól nevelt gyerekek? Ahányan vagyunk, annyiféle választ adhatunk, de abban egyformák vagyunk, hogy mindannyian igyekszünk rendben és tisztán tartani az otthonunkat, na meg abban is, hogy igyekszünk ezt minél hatékonyabban, minél kevesebb energia és idő ráfordításával teljesíteni.
Vásárló Jön a pályázat: elektromos autóra vágyók, figyelem!
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 17:57
Jön az elektromos járműves pályázat.
Vásárló Idén nyáron sem lesz Sziget Fesztivál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 13:29
A szervezők már 2022-re koncentrálnak. 
Vásárló Jelenlét: a példaértékű program hosszú távra nyújt segítséget
PR | 2021. május 5. 10:07
A Jelenlét Program keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fenntartható társadalmi célú vállalkozásokat működtet, melyek legfontosabb célja, hogy a perifériára szorult embereket integrálja az értékteremtő munka világába. A program válságálló, hazai munkahelyeket hoz létre és sikeres termékeket juttat a piacra.
Vásárló Egyre több gyermek látja meg a világot magánklinikákon
PR | 2021. május 3. 18:01
Folyamatosan növekszik a magánszülések száma, olyannyira, hogy a tavalyi év az eddigi legnagyobb elmozdulást mutatta, az évek óta sztenderd, országos 2%-os arány 2020-ban 3%-ra növekedett. Budapesten pedig még ennél is nagyobb arányú volt a növekedés, a három budapesti magánszülészeten több mint kétezer csecsemő jött világra.
Vásárló Mennyi idő alatt szerelhető fel egy napelemes rendszer?
Márkázott tartalom | 2021. május 3. 13:42
Sokszor felmerül a kérdés, hogy mennyi idő alatt szerelhető fel egy napelemes rendszer, talán a türelmetlenség vagy a technológia nem ismerete miatt. Tudnunk kell, hogy a szerelés lényegében egy-két munkanapnál többet nem vesz igénybe. Ha nem kellene az engedélyeztetésre időt szánni, akkor valószínűleg észre sem vennénk, hogy egyik napról a másikra napelemre váltottunk. 
Vásárló Elkezdték oltani a dolgozókat az Audinál is
Privátbankár.hu | 2021. április 28. 14:27
3 ezren vakcinálnak.
Vásárló Budapest kiült a teraszra, és megitta a rá váró sört (galéria)
Izsó Márton | 2021. április 25. 11:51
Szombaton öt hónap kényszerszünet után ismét kinyithattak a vendéglátó egységek teraszai. A fővárosi lakosok, mintha parancsként értékelték volna Orbán Viktor facebookos kurjantását, miszerint "szabad a sör!", tömegekben vonultak ki, hogy a kocsmák, éttermek elé kitelepülve élvezzék a napsütést, egymás társaságát, az alkoholt és azt a csipetnyi szabadságot, ami most a nyakukba szakadt. Kollégánk körbejárta Budapest legkiülősebb részeit, és fotózott.
Vásárló Ma már mindent előre megtervezünk, a mosolyunkat is
PR | 2021. április 22. 14:24
A mosolytervezés egyre népszerűbb azok körében, akiknek munkájuknál fogva fontos a jó megjelenés. Topmenedzserek, középvezetők, területi képviselők, közszereplők, modellek döntenek úgy, hogy igénybe veszik ezt a szolgáltatást. De mit takar pontosan a mosolytervezés?
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.