<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Korántsem biztos, hogy a mai magyar láncok lesznek a nyertesei a kormánynak a kereskedelmi multik ellen indított harcának - mondta Dávid Ferenc a Népszavának. A VOSZ főtitkára szerint a jelenlegi gazdasági környezetben épeszű vállalkozó nem ruház be Magyarországon

A takarékszövetkezetek lenyúlása vagy legutóbb a kereskedelmi láncok elleni támadássorozat célja a kormánybarát klientúra helyzetbe hozása - véli a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. A Népszavának nyilatkozó Dávid Ferenc kifogásolja, hogy a kormány döntéseihez nem kéri ki a szociális partnerek véleményét, s teljes bizonytalanságban tartja a társadalmat, a munkaadókat, a munkavállalókat.

Egy országban, ahol tíz perc alatt csapnak össze pillanatnyi érdekek alapján szakmaiatlan, rossz törvényeket, amelyeket gyakorlatilag a parlament sem tárgyal meg (adótörvények, útdíj, elektronikus árukövetési rendszer, a kereskedelmet ért megszorítások) épeszű vállalkozó nem fektet be. A gazdasági klíma rossz – mondja Dávid. A magyar vállalkozó szkeptikus, nem vesz új gépeket, nem vesz ingatlant és nem vesz föl munkaerőt. A magyar kormány ezért is látja a kitörés útját a közmunkaprogramokban. Önmagában a közfoglalkoztatás nem elvetendő, de soha nem szabad piaci eszközként használni, csakis szociális megoldásként – noha a VOSZ főtitkára szerint a közfoglalkoztatás nem hozzátesz a GDP-hez, hanem elvesz onnan.

Szakmai kérdés – rossz, hogy a politika rákapcsolódik

A VOSZ főtitkára szerint a jelenlegi feszült közhangulatban nem szerencsés egy olyan gazdasági, társadalmi kérdésben kezdeményezett népszavazás ügyében a pártok közvetlen részvétele, mint a vasárnapi nyitva tartás. Talán jobb lett volna, ha a magyar társadalom egy jelentős szeletét alkotó vállalkozói és munkavállalói közösség együtt áll ki az ellen, hogy ilyen szigorúan korlátozzák a bolti kiskereskedelmi egységek nyitva tartását. Eddig két szakszervezeti konföderáció, a Liga és az Autonómok is jelezték csatlakozási szándékukat, hiszen itt bérekről, árakról, munkahelyekről és lakossági közérzetről is szó van. A VOSZ tárgyal a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségével is, hiszen őket roppant hátrányosan érintheti, hogy a szakmában "mágnes" boltoknak nevezett nagy alapterületű üzleteik vasárnap zárva lesznek. Ez rengeteg kisbolt forgalmát is visszaveti, ami szintén boltbezárásokkal és elbocsátásokkal jár majd. Sérülni fog a piaci verseny tisztasága, rengeteg vállalkozó és munkavállaló érdeke. Ez a lépés egy rendkívül rossz, piactorzító intézkedés. Teljesen egyértelmű, hogy a törvény nem normatív módon szabályoz, kifejezetten a nagy nemzetközi láncok ellen irányul.

Dávid szerint tavaly ősszel-télen a multinacionális kereskedelmi vállalkozások hét csapást szenvedtek el a kormányzattól, de a három legdurvább: az élelmiszer-biztonsági felügyeleti díjnak például a legnagyobb hazai láncok esetében a hatvanszorosára (!) emelése, a kétévi veszteséges gazdálkodás után az adott vállalkozás kiszorítása a piacról, illetve "bónuszként" a vasárnapi munkavégzés a tökéletesen irracionális, a lakosság érdekeit is súlyosan sértő tilalma. Az a hét nagy nemzetközi kereskedelmi lánc amely megtelepedett Magyarországon nagy léptékű beruházásokat hajtott. A főtitkár szerint a forgatókönyv más iparágakból már ismert: "legatyásítják", tönkreteszik a vállalatot, amelynek hatalmas ingatlan- és forgóeszköz-állománya marad Magyarországon. Ilyen helyzetben csak nyomott áron lehet ezektől megszabadulni. Ekkora koncot egyetlen magyar vállalkozó, a hazai kereskedelmi láncok sem tudnak megvenni – jön a magyar állam megmentőként megvásárolja ezeket a vagyontárgyakat, és igen kedvezményes hitelekkel továbbadhatja egy olyan érdekcsoportnak, amelyik egyáltalán nem biztos, hogy a mostani hazai láncok közül való. A takarékszövetkezeteket hasonló "technológiával" játszották át egy bizonyos tőkés csoportnak.

Nem minden rossz

Dávid szerint a viták ellenére egyetértettek a kormánnyal a Munka törvénykönyv ilyetén való átalakításával, a kismamák, a megváltozott munkaképességűek, a védett korban lévők, a tartósan munkanélküliek, a szakképzetlenek foglalkoztatásának támogatásával, a munkahelyvédelmi programokkal. Jó iránynak tartják a nyugdíjreformot is, a korhatár emelését. Nagy politikai bátorság kellett, hogy hozzányúljanak a szolgálati, az előrehozott öregségi, a korengedményes és a korkedvezményes, illetve a rokkantsági nyugdíjakhoz. Az európai trendeknek megfelelő irányba indultak egy egységes rendszer létrehozásának szándékával, de ezt is szakmaiatlanul, kegyetlenül, minden együttérzéstől mentesen, nagyon rosszul hajtották végre.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Az év végére luxuscikk lett a margarin - nagyot drágult az élelmiszer a magyar boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. december 7. 15:07
Az áremelkedés mértéke elmarad a történelmi csúcstól, de így is fájdalmas lesz az év utolsó nagybevásárlása: a hipermarketekben közel 14 százalékkal többe került minta-élelmiszerkosarunk, mint egy évvel ezelőtt. Az áruházak között minimális a különbség, így spórolni sem könnyű - itt az év utolsó Privátbankár Árkosár-felmérés eredménye, ráadásként szaloncukor-, narancs- és gesztenye-árkörképpel.
Vásárló Balesetbiztosítás és életbiztosítás közötti különbségek
Márkázott tartalom | 2021. november 29. 09:51
Bár a két biztosítási forma hasonló védelmet nyújt, van néhány szignifikáns eltérés közöttük. Az alábbiakban szemléltetjük a főbb eltéréseket: milyen esetekre érvényes, miért hasznos és miben is különbözik valójában az élet- és balesetbiztosítás.
Vásárló Akciók a Keysfan-en: Ingyen Windows 10/Windows 11 Black Friday-en
PR | 2021. november 17. 15:25
A Black Friday-re való bemelegítés elkezdődött a Keysfan-nél, ezért visszatért az egyet fizet, kettőt kap akciójuk.
Vásárló Milyen szerszámok kellenek, ha az autóval nincs minden rendben?
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 10:36
Az autók és motorok mindennapjaink fontos eszközei. Nélkülük már szinte el sem tudjuk képzelni az életünket. Fontos segítőink mind a munkában, mind pedig a magánéletben.
Vásárló Pénzügyi tudatosság digitálisan
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 10:04
Napjainkra a digitalizálás, az automatizálás az élet egyre több területén van jelen, nem kivétel ez alól a számlázás sem. Bizonyára találkoztál már automatikusan kiállított számlával, hiszen az online kereskedelemben egyre több cég alkalmazza ezt a módszert. Az automatizálással időt spórolhatsz meg. Egy cég esetében minél több folyamatot automatizálsz, annál több időd és ennek folyományaként pénzt takaríthatsz meg, hiszen az idődet vagy munkatársaid idejét nem a repetitív feladatokra kell fordítanod.
Vásárló Kemény felületen lágy és romantikus minták
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 09:26
  Az európai kerámiagyártás egyik nagy fellegvára Spanyolország. Nem csupán évszázadokra visszanyúló hagyományai miatt, hanem az utánozhatatlan stílus és a folyamatos és kiapadhatatlan ötletek, innovációk miatt is innen indult el hódító útjára számos cég. Vannak márkák, melyeket minden valamire való lakberendezési újság a címlapjára visz szezonról szezonra. Az ismert mediterrán életérzést közvetítik talán a termékeik? Az egzotikus és életörömtől duzzadó napfényes mindennapokat a kis kerámialapokba zárták talán, és átcsempészték a mi zordabb északi vidékünkre? Meglehet. Ki-ki vérmérséklete szerint ad e kérdésekre választ.
Vásárló Igazi ünnep műfenyővel
Márkázott tartalom | 2021. november 13. 10:17
Az adventi időszakban elkezdünk ráhangolódni az ünnepekre, és az ünnepi menü kitalálásán kívül az is nagy dilemma, hogy milyen fa alá kerüljenek az ajándékok.
Vásárló Hogy fest a hazai ételszállító-piac, ahová betörhet az amerikai óriás?
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2021. november 13. 06:09
Jókora lökést adott a hazai ételkiszállítási piacnak a koronavírus, amit az is mutat, hogy a Kifli.hu megjelenése, a Netpincér brandváltása után a héten bejelentették: egy amerikai cég felvásárolta a Woltot. De pontosan milyen piacra lépett be most az amerikai házhozszállító? 
Vásárló Gond van a Spar egyik saját márkás termékével
Privátbankár.hu / MTI | 2021. november 12. 19:19
Mikrobiológiai problémák adódtak.
Vásárló Így néz ki a megújult Szeged Plaza
Privátbankár.hu | 2021. november 12. 18:49
Az Indotek Group mintegy egymilliárd forintból valósította meg a projektet.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló