4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kevesen vannak tisztában azzal, hogy az egyes húsételek milyen összetevőkből, a disznó mely részeiből készülnek az ételek, termékek. A Bonafarm készített egy remek összefoglalót arról, melyik húsrész mire való.

Katona Gergely, a Bonafarm Hús Mestere összeállításában azt írja: a hús minőségét a hús színe, pH értéke, állaga és létartó képessége határozza meg. A minőségi sertéshús színe rózsaszín és kellően tömör állagú. PH értékkel kapcsolatban akkor merülhetnek fel problémák, ha a jószágot nem megfelelő környezetben tartották, és emiatt érezhetőek raja a stressz tünetei. A normál hús pH1 értéke 5,8- 6,2, míg pH2 értéke 5,7-5,8 közötti.

A hús minősége éppen ezért nem csak a megfelelő takarmányon múlik, hanem azon, hogy a jószág minden biológiai és komfort igényét kielégítettük-e - így kiemelten fontos a tartás, a környezet, a genetika és a szaktudás a szakember szerint.

 

 

Fej

A fej leggyakoribb felhasználási módja a kocsonyába főzés, melytől a klasszikusan téli hidegben fogyasztott étel elnyeri állagát és a vele főtt zöldségekkel jó ízt kölcsönöz az ételnek. A Bonafarm Hús Mestere szerint ugyanakkor levesekbe is kiváló, füstölve leginkább tormával, mustárral, zöldségekkel, kenyérrel ajánja. Emellett a disznósajt is ebből készül.ű

Tarja

A tarja kissé zsíros, de ennek következtében kitűnő ízű, szaftos hús. Egészben vagy szeletben, füstölve, illetve füstölve-főzve is jó alapanyag. Grillezéshez ajánlott, hiszen a tarja hús nem szárad ki sütés közben, változatos pácolással pedig többféle ízesítésben is könnyedén elkészíthető – mondja Katona Gergő. Tarjából készül a fokhagymás flekken, a grillezett borsos tartja, a borókás füstölt-főtt tarja egészben sütve és a jól ismert cigánypecsenye is.

Hosszú- és rövidkaraj

Bordának és kotlettnek is nevezik ezt a területet. A rövid karaj a farok felőli, a hosszú a fej felőli része a sertésnek. A karaj a szűzpecsenyével együtt a sertés egyik legértékesebb, egyben az egyik leggyakrabban és legváltozatosabban felhasznált része, melyet akár szeletben és egészben is süthetünk, tölthetünk. Mivel a tarjánál kissé szárazabb és kevésbé zsíros, gyakran használnak hozzá különféle mártásokat, önteteket. A szűzpecsenyéből készült fogások változatos és könnyű elkészítése miatt az éttermek is gyakran étlapjukra tűzik zöldségekkel tálalva vagy baconbe göngyölve – teszi hozzá Katona Gergely.

Lapocka csülökhús nélkül

A lapocka a disznó „első combja”, mely egészben süthető vagy párolható, de kitűnő apróhús ételekhez és remek fasírt is készíthető belőle. Kiváló alapanyaga a kolbásznak és a sonkának is. Tipikus lapockából készülő ételek a borsos tokány, a sertés vagdalt és a pörkölt.

Oldalas

Oldalasnak a disznó hússal fedett bordáit nevezzük, melyet tölthetünk, párolhatunk, illetve tálalhatjuk főzelékek feltétjeként is. Zöldségekkel kiegészítve egytálételként is kiváló. Legismertebb elkészítési formája talán mindközül a lassú tűzön fokhagymával sült oldalas – mondja a szakember.

Dagadó

A disznó hasaalja, az oldalas melletti terület, mely általában zsíros, épp ezért szaftos hús. Készíthetünk belőle fasírtot, gulyást vagy pörköltet. Sok családnál a  húsvéti ünnepi menü elengedhetetlen fogása a töltött hasaalja, mely lassan sütve omlós és ízletes lesz. Disznóvágáskor megfelelő fűszerezéssel finom kolbász tölthető bele, de a töltött káposztába is kiváló.

Comb

A comb egészben vagy szeletben sütve, párolva egyaránt elkészíthető. Adott esetben pedig apróhúsként is felhasználható.

A sertéscomb további részekre osztható, melyek a dió, a felsál, a frikandó és a rózsa. A frikandó a comb középső, hátsó részén található. A comb legnemesebb része a dió. Ez a húsrész majdnem gömbölyű, kézilabda méretű. Minősége, szerkezete és kezelhetősége is igencsak hasonlít a karajéra. Mellette, a comb belső felén helyezkedik el a felsál, ami körbe veszi, szinte rácsavarodik a dióra.

A következő comb rész a rózsa. A felsál és a rózsa a legalkalmasabb részek a frissen sütésre is - teszi hozzá a szakértő.

Sertéscombból készíthető ételek a párizsi sertés szelet, a sertésszelet kolbászos lecsóval, a velővel töltött rántott sertésszelet.

Csülök

A mellső lábakon található csülköt első, a combokon található csülköket hátsó csülöknek nevezzük, utóbbiak lényegesen nagyobbak, mint az első csülkök. A láb és a comb közötti rész a legfinomabb talán egyben sütve, melynek hagyományát a tradicionális magyar konyha a csülök Pékné módra receptjében őrzi. Füstölve, főzve akár főzelékek szaftos feltétjeként is tálalható, de kiváló pörköltalap is főzhető belőle - olvasható a Bonafarm csoport összeállításában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG