4p

Tudjon meg mindent az EU vadonatúj Omnibus-csomagjáról, a szabályozás aktualitásairól, az MNB elvárásairól!
Hallgasson meg tapasztalt cégvezetőket az ESG-kihívások leküzdéséről!
Inspirálódjon, networkingeljen és szerezzen versenyelőnyt a fenntarthatóság terén!

Klasszis Talks & Wine Fenntarthatóság2025. február 26. Budapest

Részletek és jelentkezés >>

Kevesen vannak tisztában azzal, hogy az egyes húsételek milyen összetevőkből, a disznó mely részeiből készülnek az ételek, termékek. A Bonafarm készített egy remek összefoglalót arról, melyik húsrész mire való.

Katona Gergely, a Bonafarm Hús Mestere összeállításában azt írja: a hús minőségét a hús színe, pH értéke, állaga és létartó képessége határozza meg. A minőségi sertéshús színe rózsaszín és kellően tömör állagú. PH értékkel kapcsolatban akkor merülhetnek fel problémák, ha a jószágot nem megfelelő környezetben tartották, és emiatt érezhetőek raja a stressz tünetei. A normál hús pH1 értéke 5,8- 6,2, míg pH2 értéke 5,7-5,8 közötti.

A hús minősége éppen ezért nem csak a megfelelő takarmányon múlik, hanem azon, hogy a jószág minden biológiai és komfort igényét kielégítettük-e - így kiemelten fontos a tartás, a környezet, a genetika és a szaktudás a szakember szerint.

 

 

Fej

A fej leggyakoribb felhasználási módja a kocsonyába főzés, melytől a klasszikusan téli hidegben fogyasztott étel elnyeri állagát és a vele főtt zöldségekkel jó ízt kölcsönöz az ételnek. A Bonafarm Hús Mestere szerint ugyanakkor levesekbe is kiváló, füstölve leginkább tormával, mustárral, zöldségekkel, kenyérrel ajánja. Emellett a disznósajt is ebből készül.ű

Tarja

A tarja kissé zsíros, de ennek következtében kitűnő ízű, szaftos hús. Egészben vagy szeletben, füstölve, illetve füstölve-főzve is jó alapanyag. Grillezéshez ajánlott, hiszen a tarja hús nem szárad ki sütés közben, változatos pácolással pedig többféle ízesítésben is könnyedén elkészíthető – mondja Katona Gergő. Tarjából készül a fokhagymás flekken, a grillezett borsos tartja, a borókás füstölt-főtt tarja egészben sütve és a jól ismert cigánypecsenye is.

Hosszú- és rövidkaraj

Bordának és kotlettnek is nevezik ezt a területet. A rövid karaj a farok felőli, a hosszú a fej felőli része a sertésnek. A karaj a szűzpecsenyével együtt a sertés egyik legértékesebb, egyben az egyik leggyakrabban és legváltozatosabban felhasznált része, melyet akár szeletben és egészben is süthetünk, tölthetünk. Mivel a tarjánál kissé szárazabb és kevésbé zsíros, gyakran használnak hozzá különféle mártásokat, önteteket. A szűzpecsenyéből készült fogások változatos és könnyű elkészítése miatt az éttermek is gyakran étlapjukra tűzik zöldségekkel tálalva vagy baconbe göngyölve – teszi hozzá Katona Gergely.

Lapocka csülökhús nélkül

A lapocka a disznó „első combja”, mely egészben süthető vagy párolható, de kitűnő apróhús ételekhez és remek fasírt is készíthető belőle. Kiváló alapanyaga a kolbásznak és a sonkának is. Tipikus lapockából készülő ételek a borsos tokány, a sertés vagdalt és a pörkölt.

Oldalas

Oldalasnak a disznó hússal fedett bordáit nevezzük, melyet tölthetünk, párolhatunk, illetve tálalhatjuk főzelékek feltétjeként is. Zöldségekkel kiegészítve egytálételként is kiváló. Legismertebb elkészítési formája talán mindközül a lassú tűzön fokhagymával sült oldalas – mondja a szakember.

Dagadó

A disznó hasaalja, az oldalas melletti terület, mely általában zsíros, épp ezért szaftos hús. Készíthetünk belőle fasírtot, gulyást vagy pörköltet. Sok családnál a  húsvéti ünnepi menü elengedhetetlen fogása a töltött hasaalja, mely lassan sütve omlós és ízletes lesz. Disznóvágáskor megfelelő fűszerezéssel finom kolbász tölthető bele, de a töltött káposztába is kiváló.

Comb

A comb egészben vagy szeletben sütve, párolva egyaránt elkészíthető. Adott esetben pedig apróhúsként is felhasználható.

A sertéscomb további részekre osztható, melyek a dió, a felsál, a frikandó és a rózsa. A frikandó a comb középső, hátsó részén található. A comb legnemesebb része a dió. Ez a húsrész majdnem gömbölyű, kézilabda méretű. Minősége, szerkezete és kezelhetősége is igencsak hasonlít a karajéra. Mellette, a comb belső felén helyezkedik el a felsál, ami körbe veszi, szinte rácsavarodik a dióra.

A következő comb rész a rózsa. A felsál és a rózsa a legalkalmasabb részek a frissen sütésre is - teszi hozzá a szakértő.

Sertéscombból készíthető ételek a párizsi sertés szelet, a sertésszelet kolbászos lecsóval, a velővel töltött rántott sertésszelet.

Csülök

A mellső lábakon található csülköt első, a combokon található csülköket hátsó csülöknek nevezzük, utóbbiak lényegesen nagyobbak, mint az első csülkök. A láb és a comb közötti rész a legfinomabb talán egyben sütve, melynek hagyományát a tradicionális magyar konyha a csülök Pékné módra receptjében őrzi. Füstölve, főzve akár főzelékek szaftos feltétjeként is tálalható, de kiváló pörköltalap is főzhető belőle - olvasható a Bonafarm csoport összeállításában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nem lehet felhőtlen a magyar autósok hétvégéje
Privátbankár.hu | 2025. február 21. 11:58
Jutott a munkahét végére egy kellemetlen hír is. 
Vásárló Itt a BPA-szigor: át kell öltöztetni a termékeket
Buksza blog | 2025. február 18. 12:11
Nyugdíjba küldik az egészségkárosító  csomagolásokat.
Vásárló Jó hírt kaptak a plázázók: megmenekülhetnek a bevásárlóközpontok
Buksza blog | 2025. február 18. 08:08
A bevásárlóközpontok az 1970-es években jöttek divatba az Egyesült Államokban, ám jó pár akadt köztük, amely csődbe ment a gyenge fogalom miatt. Erre rátett egy lapáttal az e-kereskedelem terjedése.
Vásárló Ideje megszokni, hogy a tej jusson eszünkbe a Coca-Coláról
Buksza blog | 2025. február 18. 07:44
Az egészséges étkezés híveinek kedvenc célpontjai a kólagyártók, ami meglátszik értékesítési számaikon. A Coca-Cola fordult egyet, hogy befogja a friss szelet a vitorlájába, és ez bejött a cégnek.
Vásárló KMÉ-védjeggyel elismert minőség a MIRELITE MIRSA Zrt.-nél
PR | 2025. február 17. 14:46
A KMÉ-védjeggyel elismert MIRELITE MIRSA Zrt. gyorsfagyasztott zöldségei nemcsak a hazai boltokban, hanem külföldön is magas minőséget garantálnak.
Vásárló Húsz év együttműködés sikere az elismert minőség
PR | 2025. február 17. 10:11
Az Auchan és az Izsáki Házitészta Kft. több mint 20 éve működik együtt, és most közös sikerük a KMÉ-védjegyes nyolctojásos cérnametélt.
Vásárló Hogyan lehet spórolni a bútorszállítás során?
Márkázott tartalom | 2025. február 16. 11:21
A költöztetés egyik legnehezebb és legfontosabb része a bútorszállítás, amely külső segítség nélkül idő- és energiaigényes feladat lenne. Egy megbízható költöztetőcég igénybevételével azonban jelentősen csökkenthetők a kiadások, miközben azt is biztosítani tudjuk, hogy a bútorok épségben érkezzenek meg az új helyre.
Vásárló Minden, amit a darázsanyagok sokoldalúságáról tudni érdemes
Márkázott tartalom | 2025. február 13. 12:39
Lehet, hogy Te is találkoztál már azokkal a különleges anyagokkal, melyeket gofri vagy darázsfészek mintájú jelzőkkel illetnek. Ezek az anyagok nemcsak vizuálisan érdekesek, de számos praktikus tulajdonsággal is bírnak. A darázsanyag különösen népszerű választás lehet konyharuhák, szaunatörölközők és köntösök készítéséhez. Na de miért is rajonganak érte annyian?  
Vásárló Előkerült a palackprobléma, megszólalt a Coca-Cola
Buksza blog | 2025. február 13. 12:15
Az amerikai piacra exportált alumínium elnöki rendeletben megemelt vámja miatt az italgyártók növelhetik PET-palackban kínált termékeik mennyiségét a könnyen újrahasznosítható alumíniumdoboz rovására.
Vásárló A csípőízületi problémák komoly pénzügyi hatással lehetnek a családi költségvetésre
Márkázott tartalom | 2025. február 13. 11:38
A csípőfájdalom komoly akadályt jelenthet a mindennapi életben, mivel megnehezítheti az olyan alapvető tevékenységeket, mint a járás, a lépcsőzés vagy akár az ülés. Ez az állapot különösen problémás lehet a munkavégzés során, hiszen a folyamatos fájdalom csökkenti a teljesítményt, és akár táppénzre is kényszeríthet bennünket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG