4p

Kíváncsi rá, hogyan befolyásolják a világpolitikai viharok az Ön pénztárcáját?
Csatlakozzon azokhoz, akik nemcsak figyelik,
hanem értik is, mi történik a világban - és a tőkepiacokon!

Klasszis Befektetői Klub

2025. május 27. 17:00, Budapest

Részletek és jelentkezés

Kevesen vannak tisztában azzal, hogy az egyes húsételek milyen összetevőkből, a disznó mely részeiből készülnek az ételek, termékek. A Bonafarm készített egy remek összefoglalót arról, melyik húsrész mire való.

Katona Gergely, a Bonafarm Hús Mestere összeállításában azt írja: a hús minőségét a hús színe, pH értéke, állaga és létartó képessége határozza meg. A minőségi sertéshús színe rózsaszín és kellően tömör állagú. PH értékkel kapcsolatban akkor merülhetnek fel problémák, ha a jószágot nem megfelelő környezetben tartották, és emiatt érezhetőek raja a stressz tünetei. A normál hús pH1 értéke 5,8- 6,2, míg pH2 értéke 5,7-5,8 közötti.

A hús minősége éppen ezért nem csak a megfelelő takarmányon múlik, hanem azon, hogy a jószág minden biológiai és komfort igényét kielégítettük-e - így kiemelten fontos a tartás, a környezet, a genetika és a szaktudás a szakember szerint.

 

 

Fej

A fej leggyakoribb felhasználási módja a kocsonyába főzés, melytől a klasszikusan téli hidegben fogyasztott étel elnyeri állagát és a vele főtt zöldségekkel jó ízt kölcsönöz az ételnek. A Bonafarm Hús Mestere szerint ugyanakkor levesekbe is kiváló, füstölve leginkább tormával, mustárral, zöldségekkel, kenyérrel ajánja. Emellett a disznósajt is ebből készül.ű

Tarja

A tarja kissé zsíros, de ennek következtében kitűnő ízű, szaftos hús. Egészben vagy szeletben, füstölve, illetve füstölve-főzve is jó alapanyag. Grillezéshez ajánlott, hiszen a tarja hús nem szárad ki sütés közben, változatos pácolással pedig többféle ízesítésben is könnyedén elkészíthető – mondja Katona Gergő. Tarjából készül a fokhagymás flekken, a grillezett borsos tartja, a borókás füstölt-főtt tarja egészben sütve és a jól ismert cigánypecsenye is.

Hosszú- és rövidkaraj

Bordának és kotlettnek is nevezik ezt a területet. A rövid karaj a farok felőli, a hosszú a fej felőli része a sertésnek. A karaj a szűzpecsenyével együtt a sertés egyik legértékesebb, egyben az egyik leggyakrabban és legváltozatosabban felhasznált része, melyet akár szeletben és egészben is süthetünk, tölthetünk. Mivel a tarjánál kissé szárazabb és kevésbé zsíros, gyakran használnak hozzá különféle mártásokat, önteteket. A szűzpecsenyéből készült fogások változatos és könnyű elkészítése miatt az éttermek is gyakran étlapjukra tűzik zöldségekkel tálalva vagy baconbe göngyölve – teszi hozzá Katona Gergely.

Lapocka csülökhús nélkül

A lapocka a disznó „első combja”, mely egészben süthető vagy párolható, de kitűnő apróhús ételekhez és remek fasírt is készíthető belőle. Kiváló alapanyaga a kolbásznak és a sonkának is. Tipikus lapockából készülő ételek a borsos tokány, a sertés vagdalt és a pörkölt.

Oldalas

Oldalasnak a disznó hússal fedett bordáit nevezzük, melyet tölthetünk, párolhatunk, illetve tálalhatjuk főzelékek feltétjeként is. Zöldségekkel kiegészítve egytálételként is kiváló. Legismertebb elkészítési formája talán mindközül a lassú tűzön fokhagymával sült oldalas – mondja a szakember.

Dagadó

A disznó hasaalja, az oldalas melletti terület, mely általában zsíros, épp ezért szaftos hús. Készíthetünk belőle fasírtot, gulyást vagy pörköltet. Sok családnál a  húsvéti ünnepi menü elengedhetetlen fogása a töltött hasaalja, mely lassan sütve omlós és ízletes lesz. Disznóvágáskor megfelelő fűszerezéssel finom kolbász tölthető bele, de a töltött káposztába is kiváló.

Comb

A comb egészben vagy szeletben sütve, párolva egyaránt elkészíthető. Adott esetben pedig apróhúsként is felhasználható.

A sertéscomb további részekre osztható, melyek a dió, a felsál, a frikandó és a rózsa. A frikandó a comb középső, hátsó részén található. A comb legnemesebb része a dió. Ez a húsrész majdnem gömbölyű, kézilabda méretű. Minősége, szerkezete és kezelhetősége is igencsak hasonlít a karajéra. Mellette, a comb belső felén helyezkedik el a felsál, ami körbe veszi, szinte rácsavarodik a dióra.

A következő comb rész a rózsa. A felsál és a rózsa a legalkalmasabb részek a frissen sütésre is - teszi hozzá a szakértő.

Sertéscombból készíthető ételek a párizsi sertés szelet, a sertésszelet kolbászos lecsóval, a velővel töltött rántott sertésszelet.

Csülök

A mellső lábakon található csülköt első, a combokon található csülköket hátsó csülöknek nevezzük, utóbbiak lényegesen nagyobbak, mint az első csülkök. A láb és a comb közötti rész a legfinomabb talán egyben sütve, melynek hagyományát a tradicionális magyar konyha a csülök Pékné módra receptjében őrzi. Füstölve, főzve akár főzelékek szaftos feltétjeként is tálalható, de kiváló pörköltalap is főzhető belőle - olvasható a Bonafarm csoport összeállításában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Kiverheti a biztosítékot a jövő élelmiszere kormányzati szinteken is
Buksza blog | 2025. május 20. 09:38
Mi a helyzet a megmentőnek gondolt rovaralapú élelmiszerekkel? A politikának van róla véleménye, nem is akármilyen. Emellett persze a tudománynak is. 
Vásárló Sokat hozott a konyhára a Guinness és a Johnnie Walker
Privátbankár.hu | 2025. május 19. 11:38
Nőtt a Diageo brit szeszipari cég negyedéves árbevétele.
Vásárló Csak ámulunk-bámulunk, mi történhet a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2025. május 19. 10:22
Meglehet, hogy kedden is ugyannyiért tankolhatunk, mint hétfőn.
Vásárló Itt van az újabb árrésstop – már nem csak élelmiszerekre
Privátbankár.hu | 2025. május 19. 08:44
Az állami intézkedés hétfőtől a háztartási cikkekre is kiterjed.
Vásárló Érdemes várni a tankolással, vagy tovább drágul az üzemanyag? Itt a friss elemzés
Privátbankár.hu | 2025. május 17. 12:20
Emelkedtek az üzemanyagárak az utóbbi másfél hétben – de meddig tart még ez a trend?
Vásárló A szomszédban terjeszkedik a Müller
Buksza blog | 2025. május 15. 12:41
A német drogériahálózat Szlovákiában nyit boltot. 
Vásárló Újabb miniáruházat nyit az IKEA
Privátbankár.hu | 2025. május 15. 11:55
Az IKEA elismeri, hogy London rongyrázó miniáruházát a márka promóciós eszközének is tekinti. London után New York következik. 
Vásárló Mit érdemes tudni a trapézlemez színválasztékról a könnyűszerkezetes mobilgarázsok esetén?
Márkázott tartalom | 2025. május 15. 10:29
Sokféle alapanyag létezik, de korántsem mindegy, melyiket választjuk. Ennek lehet anyagi és minőségi oldala is. Mindkettőnek megvan az előnye, lássuk!
Vásárló A fizetésünk több mint harmadát a kiskereskedelemben hagyjuk
Privátbankár.hu | 2025. május 13. 14:44
Tágul az olló a bérek és a kiskereskedelmi forgalom emelkedése között. 
Vásárló 30 éve együtt – az INTERSPAR múltja, jelene és jövője
PR | 2025. május 12. 09:42
1995-ben nyílt meg Győrben az első INTERSPAR hipermarket, és ezzel új korszak kezdődött a hazai vásárlási kultúrában. A SPAR Magyarország akkor nem csupán egy új üzlettípust hozott be az országba, hanem egy modern, kényelmes és családbarát vásárlási élményt is, amely azóta is milliók mindennapjainak része.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG