4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A számítógépeken, telefonokon egyre több adatot gyűjtenek be rólunk, nagy részét magunk szolgáltatjuk, csak épp nem tudjuk, hogy mit tárolnak el belőle, és az hová kerül. Nézzük, mi is az a bizonyos felhő, és adataink a ködbe vésznek-e, vagy nagyon is előszedhetőek, esetleg illetéktelenek által is?
Szerverszoba. Forrás: Wikimedia Commons

Mit tárol Zuckerberg?

Egy osztrák Facebook felhasználó, Max Schrems úgy döntött, hogy utánanéz, mi mindent tárolnak róla. Kikérte az összes eltárolt adatát, mire küldtek neki egy CD-t, ami egy 1222 oldalas dokumentumot tartalmazott. A dokumentum puszta mérete a BBC szerint arra enged következtetni, hogy a Facebook nagyon sok mindent szeretne tudni 1,65 milliárd felhasználójáról, különben ennyi információt (például a törölt beszélgetéseket) szükségtelen lenne neki tárolni.

A méretes dokumentum Schrems ismerőseinek telefonszámait és email címet tartalmazta, rajta volt minden számítógép és telefon, amivel belépett, minden esemény, amire meghívták, mindenki, akit valaha ismerősének jelölt vagy közülük törölt, és ami a legzavaróbb lehet: összes privát levelezése, köztük a töröltek is. Márpedig ebből lehet általában a legtöbb, hisz a fél világ egyfolytában telefonját nyomogatja, jórészt a Facebook üzenőfelületén írogatva egymásnak.

Rengeteg adat

Schrems azt mondja, ő alig használta a Facebookot az átlaghoz képest, de 3 év alatt még így is ennyi anyag jött össze. Mennyi lehet akkor egy átlagos felhasználóról, aki örökké telefonját nyomogatja? Ráadásul Schrems úgy gondolja, hogy nem adtak ki neki minden adatot, például azokat, hogy milyen weboldalakat nézegetett és meddig. A Facebook ráadásul nemcsak közvetlen felhasználóinak adatait gyűjti, hanem bárkiét, pontosabban bármelyik gépét, amelyről valaki az oldal nyilvánosan elérhető tartalmát nézegeti. Igaz, ez más weboldalaknál is így van.

Lényeg, hogy a különféle alkalmazások rengeteg adatot gyűjtenek rólunk és tárolják azokat valahol a felhőben. A kérdés, hogy mi is ez a felhő, mennyire biztonságos, és mire használhatják az adatokat? A világ felhőjének, ha mondhatjuk így, felét négy nagy cég ellenőrzi: az Amazon, a Microsoft, a Google és az IBM. Közülük az Amazon a legnagyobb, a piac harmada az övé, és 35 különböző helyen tárolja az adatokat úgynevezett szerverfarmokon, ezekből áll össze maga a felhő.

Nem védhető 100 százalékosan

A biztonság szempontjából az egyik nehézség abból adódik, hogy a felhő globális, vagyis a szerverfarmok a lekülönbözőbb helyeken találhatók, a köztük történő adatáramlás pedig végképp nem ismer országhatárokat. Így az adott cég lehet, hogy maximálisan vigyáz a biztonságra és a diszkrécióra, de ezt egy adott helyen csak az adott ország törvényeinek megfelelően teheti, esetleg az ország biztonsági szerveire bízva, illetve az ország törvényeitől függően más is hozzáférhet, például bűnüldözési célból.

Az adatok elvesztésének veszélye nem fenyeget, mert ugyan előfordul, hogy valahol hiba lép fel vagy esetleg rosszindulatú támadók adatokat törölnek, de azokat mindig sokszorosítva, több helyen tárolják, így mindig marad olyan másolat, ahonnan visszanyerhetőek. A Google is elmondta, hogy egy gmail-fiók adatait több szerveren, több országban tárolják. Ugyanakkor a többszörös tárolás mellett megnő annak az esélye, hogy bármennyire is vigyáznak a biztonságra, egy-egy hackertámadás célba érhet, és illetéktelen kezekbe kerülhetnek az adatok. Éppen ezért olyan érzékeny adatokat, mint például bankkártyák adatai, jelszavak, vagy olyan személyes képeket vagy adatokat, amiket semmiképp nem szeretnénk ha mások láthatnának, nem célszerű a felhőbe bocsátani.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
Vásárló A Lidl nagyobbat harapott az osztrák piacból
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 18:36
Az osztrák Lidl növelte piaci részesedését Ausztriában. 
Vásárló A környezettudatos stretchfóliák alkalmazásának előnyei
Márkázott tartalom | 2024. április 4. 12:57
Biztosan te is láttál már olyan videót a közösségi média platformokon, amelyekben fóliák és műanyag flakonok között úszkáló állatok láthatók. Ezek ékesen bizonyítják, hogy égető szükség van a hatékony és környezettudatos megoldásokra az ipari fóliázás terén is.
Vásárló A jakuzzi külseje is fontos
Márkázott tartalom | 2024. április 3. 12:49
A masszázsmedence pozitív tulajdonságai akkor érvényesülnek igazán, ha rendszeresen sor kerül a használatára. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a külsejében is örömét lelje mindenki. Fontosak a tetszetős formák, a modern színek és az időtállóság. A cikkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG