3p

Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.

Az önismeret segít bennünket abban, hogy egyre jobban kiteljesíthessük az életünket, s magunkat olyan emberré formálhassuk, ami kielégítő a számunkra, s elérjünk egy olyan életet, ami a lehető legtöbb boldogságot jelenti nekünk. Az OnlinePszichológus szolgáltatásának köszönhetően a szakértő segítséghez már ki sem kell tennünk a lábunkat az otthonunkból.

Viszont fontos tisztában lenni azzal, hogy ehhez olyan fogalmakkal és érzésekkel is közeli viszonyba kell kerülnünk, mint ami a szeretet vagy az önzetlenség. 

Van a szeretetnek definíciója?

Ki kell emelni e kérdésben Fromm munkásságát, aki szerint a szeretet egy erős vágy arra, hogy másoknak adhassunk, s általa átélhessük azt, hogy képesek vagyunk hatni. Ebben az aktív cselekvésben olyan fontos összetevők jelennek meg, mint a másokkal való törődés, a másikért való felelősségvállalás, valamint a másik létének és szükségleteinek a tisztelete.

De hogyan kapcsolódnak ezek egymáshoz? Az odafigyeléssel kezdődik, amin keresztül észleljük a másik ember igényeit, majd felelősen, nem bánva az ebbe belefektetett energiáinkat, időnket, megtesszük azokat a dolgokat érte, amikre neki valóban szüksége van. Ehhez természetesen ismernünk is kell ezeket, aminek a tisztelet lesz az alapja, amivel a másik ember felé fordulunk, s nem a mi saját elképzeléseink alapján próbálunk eleget tenni a késztetéseinknek.

Nem létezhetünk nélküle

Maslow szerint a szeretet, illetve a valahová tartozás olyan igények, amelyeket feltétlenül ki kell elégítenünk, s rögtön a fiziológiai szükségleteket (mint az evés vagy az ivás), illetve a biztonság iránti igényünket követik. Ez rámutat arra, hogy mennyire erős ez a vágy bennünk. Ha ezen a szinten valamilyen hiányt kell megélnünk, az nagy valószínűséggel patológiához fog vezetni.

Hogyan kapcsolódik hozzá az altruizmus?

Önzetlenség, jótékonyság, emberszeretet – talán ezekkel a kifejezésekkel írhatjuk legjobban körül ezt a fogalmat. A mögöttes hajtóerőként az empátiát vagy együttérzést szokták megjelölni. Amikor úgy érezzük, hogy valakin segíteni szeretnénk, akkor az többféle érzelmi hátteret is magába foglalhat. Egyrészt képes megerősíteni az önértékelésünket, másrészt mérsékelheti a bennünk lévő negatív érzéseket, a feszültségünket vagy a szorongásunkat. Végül az empátia révén egy erős motivált állapotot is kialakíthat bennünk, aminek célja maga a segítség.

Az altruista egyének többnyire elégedettnek érzik magukat a saját életükkel kapcsolatban, önmagában a viselkedésnek is vannak pozitív visszahatásai a személyre nézve, fizikailag és lelkileg is. Még a stressz mértékét is képes mérsékelni a segítő személy életében. A legfontosabb azonban talán mégis a pozitív változás generálásának képessége a világban, ami az önértékelésre is kedvezően hat.

 

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Vallott a Temu és már Magyarországgal rivalizál
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. május 23. 15:37
Az elmúlt év a kínai Temu nagy meneteléséről szólt az észak-amerikai és az európai online kereskedelemben, és úgy tűnik, a piacszerzés jót tett a vállalat pénzügyi helyzetének is.
Vásárló Maximális árrést vezetne be az élelmiszerboltokban a román kormány
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. május 23. 14:48
Románia kormánya sem megy a szomszédba, ha valami olyasmit kell kitalálni, amivel a piaci realitásokra fittyet hányva kedveskedhetnek az embereknek és a helyi vállalatoknak.
Vásárló Érkezik a márkás ruhák turkálója, másképp
Buksza blog | 2024. május 21. 12:55
Bekapcsolódik az Ebay abba a hadjáratba, amely véget akar vetni a néhányszor hordott ruhák szemétbe kerülésének. Ez nagyobb környezetszennyezést okoz ugyanis, mint például a légi közlekedés.
Vásárló EPR okosan: így spórolhatnak a cégek a csomagolási költségeken
Márkázott tartalom | 2024. május 19. 09:01
Tavaly nyáron lépett életbe az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer, aminek következtében megemelkedtek a csomagolások után fizetendő díjak. 
Vásárló Fontos hír jött a benzinről, már ne tankoljon hétfőig!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:35
Pünkösd hétfőn tovább csökkennek az üzemanyagárak.
Vásárló Miért döntsünk az öko mellett?
Márkázott tartalom | 2024. május 16. 11:32
Bár ma már egyre többen felismerik az öko termékek jelentőségét, mégis sokan elutasítják azokat a magasabb áruk miatt. Első ránézésre valóban többe kerülhetnek ezek az árucikkek, mint a nem organikusan termelt és gyártott társaik. 
Vásárló Nem Magyarországot választotta célpontjául a kisbolt-specialista
Buksza blog | 2024. május 14. 10:04
A főleg élelmiszereket és italokat árusító lengyel Zabka három üzlet megnyitását tervezi májusban Romániában, majd ezt követően gyors terjeszkedésbe kezd. 
Vásárló Jelentős árcsökkentésre kényszerül a McDonald's: menüt adnának szendvicsárban az amerikai éttermekben
Buksza blog | 2024. május 14. 08:57
A McDonald’s arra készül, hogy extra árengedményt ad legalább egyik menüjére, hogy visszacsalogassa azokat a vendégeit, akik az infláció miatt az utóbbi időben inkább otthon főznek.
Vásárló Hamarosan szívhatják a fogukat az autósok?
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 11:19
Az árcsökkenésnek vége szakadhat. 
Vásárló Nagyon bejött a "féláras" megoldás a magyar vásárlókat is megcélzó lengyel "cipőkirálynak"
Buksza blog | 2024. május 11. 09:37
Remekeltek az év elején a CCC cipőboltlánc üzletei. A nyereség a triplájára nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG