Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A nyári gumi kiválasztása során több tényezőt is figyelembe kell venni. Ezekben segítenek eligazodni például a gumi oldalfalán található jelzések, melyek értelmezésében is segíteni fog ez a cikk.

Miért kell gumit cserélni?

Azért van szükség gumiabroncs cseréjére, mert a téli gumi és a nyári gumi kialakítása és anyaga különbözik egymástól. A téli gumit hideg és csapadékos időjárási viszonyokra tervezték, szemben a nyári gumi meleg időben működik hatékonyan.

A téli gumi egyrészt tartalmaz olyan adalékanyagot, amely a hideghez való alkalmazkodást segíti. Ez az adalékanyag viszont meleg időjárásnál sokkal kevésbé teszi ellenállóvá a gumiabroncsot, amely így sokkal gyorsabban kopik.

A nyári gumi magasabb hőmérsékleten tehát sokkal kevésbé amortizálódik, mint a téli gumiabroncs. A nyári gumi profilmélysége is meleg aszfaltra, kevésbé csapadékos körülményekre alkalmas.

Milyen tulajdonságokat kell figyelni a nyári gumik esetében?

Nyári gumi esetében érdemes tehát figyelembe venni a gumiabroncs profilmélységét és anyagösszetételét. De például a sebességindex is fontos lehet, mely megmutatja, hogy milyen sebességig lehet biztonságosan terhelni az adott gumiabroncsot. 

A nyári gumik esetében a sebességindex mellett fontos paraméter lehet a súlybeli terhelhetőség jelölése. Ezt terhelési indexnek nevezzük, amely megmutatja, hogy egy abroncs maximálisan mekkora tömeget tud hordozni. Ezt a számot néggyel megszorozva tudjuk összevetni az autónk súlyával.

Melyek a legfontosabb jelölések a gumi oldalfalán?

A gumiabroncs oldalfaláról sok információhoz juthatunk hozzá, csak ismernünk kell, hogy mit jelentenek. 

Az egyik fontos jelölés, a W a már említett sebességindexet jelenti. A W után nyilvánvalóan egy számot fogunk találni, amely a terhelhetőség felső sebességhatárát jelenti.

Fontos információk a méretre vonatkozó adatok. Az abroncs szélességét, valamint az oldalfalának magasságát a következőképpen adják meg: 205/55 R16. Itt az első adat mm-ben mutatja az abroncs szélességét. A per után következő szám, mely esetünkben 55, az oldalfal és az abroncs szélességének egymáshoz viszonyított arányát jelöli, tehát ez egy százalékos érték. Az R a radiált jelenti, mely a perem átmérőjére utal, és inch-ben van megadva. 

Mi az, amit kifejezetten figyeljünk használt nyári gumi esetében?

Használt gumiabroncs esetében a DOT szám az egyik legfontosabb adat számunkra. 

A DOT szám első négy karaktere az abroncs gyártási helyszínének kódja, ezt pedig az abroncs gyártási ideje követi.

A DOT szám esetében nem klasszikus dátumot fogunk találni. Helyette a négy számjegyből álló kód első két száma azt jelzi számunkra, hogy hanyadik héten gyártották a nyári gumiabroncsot. Azt pedig, hogy pontosan melyik év hanyadik hetéről beszélünk, az utolsó két számjegyből tudjuk meg. Például egy 2020 12. hetében, tehát márciusának végén készült gumi esetében a 1220-as számot látnánk. 

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Csúcsközelbe drágult a nagybevásárlás - mégis fellélegezhetnek a nyugdíjasok és az alacsony jövedelműek
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. május 10. 15:22
Az áprilisban mért hajszálnyi havi árcsökkenés májusra eltűnt: áremelkedést mértünk a hazai hipermarketekben. Nemcsak havi szinten, éves távlatban is feljebb mentek az árak - az áremelkedés üteme azonban beállni látszik a 3 százalék körüli szintre. Már második hónapja mértünk ekkora éves áremelkedést szokásos havi Árkosár-felmérésünk során - a tavalyi évvel ellentétben idén kissé fellélegezhetnek az alacsonyabb jövedelműek és a nyugdíjasok.
Vásárló Szakállkérdések
Márkázott tartalom | 2021. május 10. 14:51
Többször felmerülő kérdés, hogy kinek áll jól egyáltalán a szakáll? Ez egy olyan kardinális kérdés, mint a nőknél a haj hosszúsága. Ők is mindig az ellenkező hosszban gondolkodnak, hogy vajon jól állna-e nekik. Ugyanez a helyzet a férfiaknál, csak náluk az arcszőrzet van a középpontban.
Vásárló Személyre szóló ajándéktárgyak
Márkázott tartalom | 2021. május 9. 14:20
Júniusban apák napja! Ha előrelátóak vagyunk, már év közben is készülhetünk, ötletelhetünk, hogy mi lenne az, amivel örömet szerezhetnénk. Minél személyre szólóbb az ajándékunk, annál nagyobb örömet fog okozni. Egy jól eltalált ajándékkal kifejezhetjük figyelmességünket, érdeklődésünket a másik iránt. Mivel családtagról van szó, nagyjából ismerjük a kedvenc dolgait, legyen az kedvenc szabadidős tevékenysége, kedvenc állata vagy filmje, autómárkája. Ezek mind-mind segítségünkre lehetnek az ajándékozásban. 
Vásárló A leghasznosabb társ az otthonod tisztán tartásában
Márkázott tartalom | 2021. május 7. 14:33
Neked mi segít rendben és tisztán tartani az otthonodat? A jól felosztott otthoni házimunka? Egy takarító vagy takarítónő? Kipróbált és hatékony tisztítószerek? Jól nevelt gyerekek? Ahányan vagyunk, annyiféle választ adhatunk, de abban egyformák vagyunk, hogy mindannyian igyekszünk rendben és tisztán tartani az otthonunkat, na meg abban is, hogy igyekszünk ezt minél hatékonyabban, minél kevesebb energia és idő ráfordításával teljesíteni.
Vásárló Egy konyhai eszköz, ami felgyorsítja a folyamatokat: az aprító
Márkázott tartalom | 2021. május 7. 14:16
Manapság már számos olyan konyhai eszközzel találkozhat a piacon, amely arra született, hogy megkönnyítse dolgát, hogy felgyorsítsa és leegyszerűsítse a folyamatokat.
Vásárló Jön a pályázat: elektromos autóra vágyók, figyelem!
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 17:57
Jön az elektromos járműves pályázat.
Vásárló Idén nyáron sem lesz Sziget Fesztivál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 13:29
A szervezők már 2022-re koncentrálnak. 
Vásárló Jelenlét: a példaértékű program hosszú távra nyújt segítséget
PR | 2021. május 5. 10:07
A Jelenlét Program keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fenntartható társadalmi célú vállalkozásokat működtet, melyek legfontosabb célja, hogy a perifériára szorult embereket integrálja az értékteremtő munka világába. A program válságálló, hazai munkahelyeket hoz létre és sikeres termékeket juttat a piacra.
Vásárló Egyre több gyermek látja meg a világot magánklinikákon
PR | 2021. május 3. 18:01
Folyamatosan növekszik a magánszülések száma, olyannyira, hogy a tavalyi év az eddigi legnagyobb elmozdulást mutatta, az évek óta sztenderd, országos 2%-os arány 2020-ban 3%-ra növekedett. Budapesten pedig még ennél is nagyobb arányú volt a növekedés, a három budapesti magánszülészeten több mint kétezer csecsemő jött világra.
Vásárló Mennyi idő alatt szerelhető fel egy napelemes rendszer?
Márkázott tartalom | 2021. május 3. 13:42
Sokszor felmerül a kérdés, hogy mennyi idő alatt szerelhető fel egy napelemes rendszer, talán a türelmetlenség vagy a technológia nem ismerete miatt. Tudnunk kell, hogy a szerelés lényegében egy-két munkanapnál többet nem vesz igénybe. Ha nem kellene az engedélyeztetésre időt szánni, akkor valószínűleg észre sem vennénk, hogy egyik napról a másikra napelemre váltottunk. 
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.