3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ahogy egyre durvul a háború a taxisok réme és az európai hatóságok között, úgy próbál mindenki borsot törni a másik orra alá.

Most éppen Franciaországban született egy olyan törvény, amely ellehetetlenítené a közösségi autózást kínáló amerikai vállalatot.

A francia Alkotmánytanács határozata alapján ugyanis minden taxi- és magánsofőr köteles az egyes fuvarok után visszatérni a "bázisra" vagy leállni egy parkolóban, és ott megvárni az új ügyfeleket, vagy a megrendelést.

Az Uber szempontjából ez azért problémás, mert egy mobilapplikáción keresztül folyik a megrendelések lebonyolítása, így bázis nincs és a kiegészítő jövedelemre vágyó magánsofőrök sem állnak le gyakran, új fuvarra várva. A francia taxisok szerint az Uberesek végre "nem rohangálhatnak illegálisan az autópályán, kuncsaftra várva".

Három az egyhez

Korábban London polgármester szorgalmazta, hogy vezessenek be létszámstopot, mivel egy londoni taxisra lassan három Uberes jut.

Itthon lesújtott a törvény ökle

Magyarországon Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter esett neki az itthon is működő szolgáltatásnak, miután a taxisok többször is felhívták a figyelmet a cég illegális piaci előnyére - amelyből a kedvező árak is származnak - az adóelkerülésre.

Ezzel fogták meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei az összes vizsgált budapesti Uberest: mivel az egész fizetési tranzakció a mobilapplikáción keresztül zajlik, számlát nem tudtak adni, így akár 200 ezer forintos büntetésre is számíthatnak a sofőrök, akik közül bizonyára sokan kétszer is meggondolják, hogy autóba ülnek-e az techcég pénzéért.

Nem csak Európában

Az Uber szinte mindenhol kiveri az engedélyeztetett taxisoknál a biztosítékot: Mexikóvárosban épp a napokban zárták le a sárgaautósok az utakat, követelve a hatóságoktól, hogy számoljanak le a világ második legértékesebb startupjával, hiába: a nap végeztével a Twitteren  leginkább használt hastag egyike a a #TwitterStays volt, míg a kegyelemdöfést az vitte be, hogy az Uber felajánlott a 300 ezer regisztrált felhasználójának két ingyenes utat.

Kína fejlesztene

Az Uber megannyi riválisa közül a legfrissebb Kína Kanton városában alakult: miután kitiltották a városból a San Francisco-i céget, elindították a saját, önkormányzati szolgáltatásukat, amely ugyanazon az alapon működik, mint az Uber, azt leszámítva, hogy négy taxitársasággal dolgoznak együtt magánemberek helyett.

Az Uber sem fehér bárány?

A cég megérkezésekor a kommunikáció egyik fő üzenete az volt, hogy az Uber segít a munkahelyteremtésben. Na, ehhez képest a múlt héten kiszúrták Pittsburghben, hogy sofőr nélküli autókat tesztelnek. Már februárban volt arról szó, hogy elkezdik vizsgálni ezt a szállítási módszert és létrehoznak ehhez egy kutatócsoportot.

Pénz? Az van

A The Wall Street Journal értesülései szerint annyira megy a bolt a botrányok ellenére, hogy hamarosan egy egymilliárd dolláros hitelkeretet kaphatnak partnerektől, amely elemzők szerint a elsődleges részvénykibocsátás egyik jele a cég esetében. Az Ubert nagyjából 41 milliárd dollárra értékelik piaci elemzők.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG