<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Óriási divattá váltak az elmúlt években a vámpíros könyvek, filmek és történetek, így nem csoda, hogy ez a téma a kutatókat is lázba hozta. Jelenleg is több kutatás fut a témában, de egyre biztosabbnak tűnik, hogy a fiatal vér ténylegesen megfiatalítja az öregeket. Az egereknél bejött, de mi lesz az emberekkel?

Ez nem az a cikk lesz, amit gyengébb idegzetű olvasóink szeretni fognak, mi szóltunk.

Hogy működik az egereknél?

A kutatók úgy próbálták ki a vér fiatalító és regeneráló hatásait, hogy két tesztegéren sebet ejtettek, majd a vágás széleinél összevarrták a két állatot, amelyeknek így a gyógyuláskor összenőttek az erei, így közössé vált a keringésük, és mindkét egér szíve ugyanúgy pumpál - írja az Economist.

Ugyanúgy, mint az embereknél, az öregebb egér nehezebben gyógyul, mint egy fiatal. Most azonban egy ifjabb állattal összevarrva az öreg egér majdnem ugyanolyan jól reagálódott, mint fénykorában, és a májsejtjei és az idegrendszere is jelentősen javult, ugyanakkor a fiatal állat szervei hirtelen „megöregedtek”, és regenerálódása is lelassult.

A kicsit horrorfilmre emlékeztető folyamat működése egyelőre még nem tiszta a kutatók előtt sem, a legjobb tipp az, hogy a hormonok és az őssejtek lehetnek a dologban. Mint minden más, az őssejtek is elöregszenek az évek múltával, viszont ezzel az eljárással úgy tűnik, hogy ez a folyamat valamennyire visszafordítható, és a fiatal vér helyreállítja az őssejtek regenerációs képességét is. Egy másik elképzelés szerint simán csak arról van szó, hogy a csodás gyógyulás az összevarrásnak köszönhető. A legvalószínűbb az, hogy mindkét elmélet igaz, ugyanis a gyors vérátömlesztéses állatteszteknek is voltak regeneráló hatásai, ugyanakkor nem olyan erősek, mint az összevarrásnak.

Emberkísérletek

Ez az apróbb bizonytalanság nem igazán akasztotta meg az emberkísérleteket, az Alkahest például 18 Alzheimer-kóros pácienssel kísérletezne, ennek során fiatalabb donorok vérét fecskendeznék be a betegség enyhítésének reményében.

Pár hónapja botrányokkal övezve tűnt fel egy Ambrosia nevű startup, amely potom 8 ezer dollárért cserébe vesz fel tesztalanyokat a transzfúziós eljáráshoz. Akkor több kutató is figyelmeztetett, hogy a cég eredményei messze nem megalapozottak, és a borsos összeg beszedése átverésgyanús. Egy biztos, az Ambrosia honlapja most is működik, a kezelésekre lehet jelentkezni, azonban a tényleges fiatalító hatásuk némileg kétségbe vonható.

Ezzel együtt, ha a transzfúziós fiatalítás ténylegesen működik, további problémákat vet fel, ugyanis általánosan vérhiány van az országok többségében, és az adakozott vérre műtéteknél és egészségügyi vészhelyzeteknél lenne szükség elsősorban.

A legjobb megoldás az lenne, hogyha biokémikusoknak sikerülne a regenerálódásért felelős vérösszetevőkből gyógyszereket készíteni a nagyobb népességnek is. Egy dolog biztos, az eljárás nem az élettartam-meghosszabbítás Szent Grálja, ugyanakkor ha a segítségével sikerülne az öregkori betegségeket visszaszorítani, már egy nagyon komoly eredmény lenne.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Ellátási gondok: a Lidl korlátozza számos termék eladását
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 13:01
Nem csak az árstopos termékekét. 
Vásárló 35 millió alatt a Balatonon? Csodákra ne számítsunk, de azért akad néhány jó ár-érték arányú ingatlan!
Márkázott tartalom | 2022. június 23. 13:53
Teljesen irreális elképzelésnek tűnhet, hogy 35 millió forint alatt találjunk olyan ingatlant a Balatonon, amit nem kell rögtön elbontani, de azért elvétve akad 1-2 megfontolandó ajánlat. Ezeket gyűjtöttük most egy csokorba.
Vásárló Masszív áresés jön a benzinnél - az árstopos szinttől persze még mindig kilométerekre vagyunk
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:55
A gázolaj piaci átlagára már 825 forint fölött jár, a benzin viszont sokkal olcsóbb lesz szerdától.
Vásárló Kerti támfalak építése – miből és mennyiért?
Márkázott tartalom | 2022. június 19. 09:34
Azok számára, akiknek valóban fontos az igényes, esztétikusan felállított kert, valószínűleg elképzelhetetlen az összkép a megfelelő kerti támfalak nélkül. Ezeket azonban többféle anyagból is el lehet készíteni – természetesen a felmerülő költségek is ennek fényében változnak. Viszont nem csupán a költségek változnak ilyenkor, de maga a támfal jellege is az anyag függvényében. Nézzük meg tehát, mikor és milyen kerti támfalat érdemes csináltatnunk a különféle anyagok felhasználásával? És milyen árakra számíthatunk ezek kapcsán?
Vásárló Tényleg még mindig olyan könnyű ingatlant eladni? Vagy mégsem?!
Márkázott tartalom | 2022. június 18. 10:20
Az elmúlt évek kétségtelenül azoknak kedveztek, akik ingatlant értékesítőként jelentek meg, hiszen a rendkívül magas kereslettel szemben viszonylag alacsony kínálat találkozott, aminek köszönhetően nemcsak rendkívül gyorsan, de meglepően jó áron is adhatta el ingatlanát az, aki jól hirdetett és jól árazott. De mit is jelent a jó hirdetés és a jó árazás? Mai cikkünkben ezt a kérdéskört igyekszünk körbejárni.
Vásárló Miért fogadja el a Gucci a kriptovalutákat - előretekintés a jövőre?
Márkázott tartalom | 2022. június 17. 09:38
A Gucci ügyfelei hamarosan olyan kriptovalutákkal fizethetnek majd a megvásárolt luxusdivatért, mint a Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), készpénz, Dogecoin (DOGE), shiba inu, wrapped bitcoin (WBTC), life Coin és más digitális valuták a kiválasztott amerikai üzletekben. A Gucci ügyfelei hamarosan olyan kriptovalutákkal fizethetnek majd a megvásárolt luxusdivatért, mint a Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), készpénz, Dogecoin (DOGE), shiba inu, wrapped bitcoin (WBTC), life Coin és más digitális valuták a kiválasztott amerikai üzletekben.
Vásárló Egy borbár, ahol nem lehet mellényúlni Vidd haza Magyarország borainak gyöngyszemeit az N28-ból!
PR | 2022. június 15. 10:44
A közel egy éve megnyitott N28 Wine & Kitchen bemutatkozásával két híres, magyar borászat álma vált valóra. Barta Károly – Ujvári Vivien főborász segítségével – világszínvonalú tokaji borokat készít Mádon. Szentesi József pedig a Velencei-tó északi részének vezető borásza, aki rengeteget tett az olyan ősi magyar fajták megmentéséért, mint például a csókaszőlő, a sárfehér vagy a tihanyi kék. Az ő nagy párosuk volt az alapja annak, hogy megszületett ez a különleges hely, mely azon túl, hogy a világjárt és világhírű Molnár Márk séf vezetésével álmodja meg étlapját, olyan széles választékot kínál hazai, kis pincészetek izgalmas boraiból, melyet máshol a városban nem igen találunk. Az N28 Wine and Kitchen különleges bortételeihez letisztult, szezonális fogások párosulnak, amelyeket úgy állítottak össze, hogy tökéletes harmóniában legyenek a borok adta ízélménnyel. Itt az ételeket párosítják a borokhoz és nem fordítva.
Vásárló Válasszon praktikus, dizájnos és elegáns üveg tolóajtót otthonába, irodájába!
Márkázott tartalom | 2022. június 14. 10:50
Az üveg tolóajtók gyönyörű megoldást jelentenek olyan terekben, ahol kevés a hely, a természetes fény, illetve a térérzet miatt szükség van valamilyen légies megoldásra a helyiségek elválasztására. 
Vásárló Defektet kaptál? Otthon is meg tudod javítani
Márkázott tartalom | 2022. június 14. 10:31
Hogyha sokat utazol kerékpárral, biztosan téged sem fognak elkerülni a defektek. Ezek megjavítása sokszor nagy fejtörést okozhat, de nem lehetetlen őket otthon is megoldani. Ha érdekel, hogy hogyan teheted meg mindezt, akkor tarts velünk, és megmutatjuk a lépéseket.
Vásárló Hogyan készíts köszöntőajándékot egyszerűen?
Márkázott tartalom | 2022. június 9. 20:11
Sok olyan esemény vagy ünnep van, ami alkalmat ad arra, hogy megajándékozzunk másokat. Gondolunk itt például az anyák napjára, ballagásra, névnapra, szülinapra. Ilyenkor nem feltétlenül kell kész ajándékban gondolkodunk, hiszen saját magunk is készíthetünk meglepetést.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG