<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Óriási divattá váltak az elmúlt években a vámpíros könyvek, filmek és történetek, így nem csoda, hogy ez a téma a kutatókat is lázba hozta. Jelenleg is több kutatás fut a témában, de egyre biztosabbnak tűnik, hogy a fiatal vér ténylegesen megfiatalítja az öregeket. Az egereknél bejött, de mi lesz az emberekkel?

Ez nem az a cikk lesz, amit gyengébb idegzetű olvasóink szeretni fognak, mi szóltunk.

Hogy működik az egereknél?

A kutatók úgy próbálták ki a vér fiatalító és regeneráló hatásait, hogy két tesztegéren sebet ejtettek, majd a vágás széleinél összevarrták a két állatot, amelyeknek így a gyógyuláskor összenőttek az erei, így közössé vált a keringésük, és mindkét egér szíve ugyanúgy pumpál - írja az Economist.

Ugyanúgy, mint az embereknél, az öregebb egér nehezebben gyógyul, mint egy fiatal. Most azonban egy ifjabb állattal összevarrva az öreg egér majdnem ugyanolyan jól reagálódott, mint fénykorában, és a májsejtjei és az idegrendszere is jelentősen javult, ugyanakkor a fiatal állat szervei hirtelen „megöregedtek”, és regenerálódása is lelassult.

A kicsit horrorfilmre emlékeztető folyamat működése egyelőre még nem tiszta a kutatók előtt sem, a legjobb tipp az, hogy a hormonok és az őssejtek lehetnek a dologban. Mint minden más, az őssejtek is elöregszenek az évek múltával, viszont ezzel az eljárással úgy tűnik, hogy ez a folyamat valamennyire visszafordítható, és a fiatal vér helyreállítja az őssejtek regenerációs képességét is. Egy másik elképzelés szerint simán csak arról van szó, hogy a csodás gyógyulás az összevarrásnak köszönhető. A legvalószínűbb az, hogy mindkét elmélet igaz, ugyanis a gyors vérátömlesztéses állatteszteknek is voltak regeneráló hatásai, ugyanakkor nem olyan erősek, mint az összevarrásnak.

Emberkísérletek

Ez az apróbb bizonytalanság nem igazán akasztotta meg az emberkísérleteket, az Alkahest például 18 Alzheimer-kóros pácienssel kísérletezne, ennek során fiatalabb donorok vérét fecskendeznék be a betegség enyhítésének reményében.

Pár hónapja botrányokkal övezve tűnt fel egy Ambrosia nevű startup, amely potom 8 ezer dollárért cserébe vesz fel tesztalanyokat a transzfúziós eljáráshoz. Akkor több kutató is figyelmeztetett, hogy a cég eredményei messze nem megalapozottak, és a borsos összeg beszedése átverésgyanús. Egy biztos, az Ambrosia honlapja most is működik, a kezelésekre lehet jelentkezni, azonban a tényleges fiatalító hatásuk némileg kétségbe vonható.

Ezzel együtt, ha a transzfúziós fiatalítás ténylegesen működik, további problémákat vet fel, ugyanis általánosan vérhiány van az országok többségében, és az adakozott vérre műtéteknél és egészségügyi vészhelyzeteknél lenne szükség elsősorban.

A legjobb megoldás az lenne, hogyha biokémikusoknak sikerülne a regenerálódásért felelős vérösszetevőkből gyógyszereket készíteni a nagyobb népességnek is. Egy dolog biztos, az eljárás nem az élettartam-meghosszabbítás Szent Grálja, ugyanakkor ha a segítségével sikerülne az öregkori betegségeket visszaszorítani, már egy nagyon komoly eredmény lenne.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Most éri meg önéletrajzot írni! A fiatalok adómentessége
PR | 2022. január 21. 15:55
Bombaként robbant a hír tavaly, hogy a kormány szeretné a 25 év alatti munkavállalók számára eltörölni a személyi jövedelemadót. Ez az eltörlés 2022. január elseje óta van érvényben, ezzel pedig megkönnyítik a diákmunkások és a pályakezdő fiatalok helyzetét.
Vásárló Melyik a mi autónk? Megdőlt a rekord a piacon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 08:22
Csúcsot döntött a használtautó-piac forgalma 2021-ben - 819 ezer használt autó cserélt gazdát tavaly.
Vásárló MST, a magyar crypto elkezdte meghódítani a piacot
PR | 2022. január 17. 13:21
Hatalmas sikere kezd lenni a Millionstarternek a nemzetközi piacon.
Vásárló Az Aldi és a Lidl mostantól hibridhússal eteti az embereket
Privátbankár.hu | 2022. január 15. 13:06
A németországi Aldi és Lidl diszkontokban a vásárlóknak a napokban új húskészítményeket kínálnak, ami lehetővé teszi számukra, hogy egészségesebben étkezhessenek és jobban óvják a környezetet. Ezzel azonban nem kell teljesen nélkülözniük a húst sem. Mit is tartalmaznak ezek?
Vásárló Új járatot indít a Wizz Air
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 14:25
Szabad az út Moldovába.
Vásárló Olcsó húsnak híg lesz a leve? Import termékeket hozhat az árbefagyasztás
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 15:48
Már borítékolható, mit lépnek majd a kereskedők februártól, és nem biztos, hogy a vevők fognak jól járni. 
Vásárló Gulyás Gergely bejelentette: hat helyett hét termék árát rögzítik
Csabai Károly | 2022. január 13. 13:28
Még mindig maradtak tisztázandó kérdések az Orbán Viktor által tegnap bejelentett intézkedésekkel kapcsolatban.
Vásárló Élelmiszerárstopot hirdetett ki Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 17:45
Ez volt Orbán Viktor nagy bejelentése: az október közepi szintre kell visszavágni hat élelmiszer árát.
Vásárló Törölközők promóciós céllal
Márkázott tartalom | 2022. január 12. 10:21
Jól tudjuk, hogy rengeteg dolog, kütyü, ruhaféle alkalmas promóciós célra. Nem lehet ez alól kivétel a törölköző sem, hiszen egy fontos, mindennap használt tisztálkodási eszközről van szó. Lássuk, kiknek éri meg logóztatni ezt a tárgyat!
Vásárló Business, Duna, Lifestyle
PR | 2022. január 11. 13:35
A Danubius Hotel Helia szolgáltatási köre jó példája az átgondolt munka-élet egyensúlyt előtérbe helyező szemléletnek, ami sok szempontból teszi emberközelivé a Danubius Hotels XIII. kerületi, Duna-parti szállodáját.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló