BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2019. március 31. 09:44

A hazai e-kereskedelem igazi sikertörténetet írt az utóbbi években. Az évi 20 százalék körüli bővülés komoly lehetőséget tartogat a szegmens szereplői számára, azonban a verseny is fokozódik. A magyar e-kereskedelem képe folyamatosan változik; ebben a környezetben kell helytállnia minden kereskedőnek.

Azok a marketingeszközök, amelyek öt évvel ezelőtt roppant korszerűnek számítottak, ma már hatástalanok maradhatnak, helyettük pedig olyan megoldások vertek gyökeret, amelyek öt évvel ezelőtt talán nem is léteztek. Habár a fenti mondat sok esetben túlzó lehet, az integrált rendszerek új alapokra helyezték a korszerű e-kereskedelmet.

A piac erős szereplői számára ma már természetes, hogy a webáruházuk össze van kötve a logisztikai rendszerekkel, pénzügyi megoldásokkal, sőt a marketing jelentős részét is integrált rendszerek biztosítják, gondoljunk például az ár-összehasonlító oldalakra… Az elszigetelt webáruházak egyszerűen képtelenek a növekedésre, hiszen a mindennapokban túlzott humán erőforrást emésztenek fel. Részben ez magyarázza a piaci tendenciát, miszerint a nagy webáruházak tovább nőnek, a kicsik azonban képtelenek lépést tartani velük.

Azt tapasztaljuk, hogy a webáruházak igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy a lehető legkényelmesebb fizetési lehetőségeket biztosítsák a vásárlók számára. Ugyanakkor továbbra is az utánvétes készpénzes fizetés a legnépszerűbb, sokan ma is ódzkodnak az online kártyák használatától. Az online vásárlók rendszerint ismerik a törvény által garantált 14 napos visszavásárlási garanciát, illetve sokan hallottak már a bankok által kevésbé emlegetett chargeback lehetőségről, a bankkártyás fizetés terjedése továbbra is lassú.

Ennek ellenére kijelenthető, hogy az e-kereskedelem iránti bizalom egyre nagyobb, ami részben az utánvétes fizetési lehetőségeknek, az átvevőpontoknak és szaküzleteknek köszönhető. Számos webáruház működik úgynevezett hibrid modellel, vagyis az online bolt mellett fizikai üzletekben is kínálják termékeiket. Az Extreme Digital kiváló példa a hibrid értékesítésre; esetükben a szaküzletek átvevőpontként is működnek, ahol nyitvatartási időben könnyedén kézhez kaphatjuk a megrendelt termékeinket.

A webáruházak sokat tesznek azért, hogy a hagyományos offline vásárlók megbarátkozzanak az online boltokkal. Láthatóan jó úton haladnak, hiszen egyre inkább nő a vásárlási gyakoriság és az online vásárlói bázis is. Ezek a számok nagyban hozzájárulnak az e-kereskedelem összesített eredményének növekedéséhez, ráadásul folyamatos az átlagos megrendelési érték növekedése is. A környezet tehát rendkívül kedvező az e-kereskedők számára, illetve mindazoknak, akik új webshop nyitását tervezik.

Szakértők szerint a legnagyobb nehézséget az állandósult erős árverseny jelenti a webáruházak számára. A korábbi években az öldöklő árverseny jellemzően a főszezonra korlátozódott, mára viszont állandósulni látszik. A legnagyobb webáruházak az erős gyártói és beszállítói kapcsolataiknak köszönhetően képesek olyan árakat kínálni a vásárlók számára, amikkel a kicsik egyszerűen képtelenek versenyezni.

A közepes mérettel rendelkező forgalmazók sincsenek sokkal jobb helyzetben; ők rendszerint rendelkeznek azokkal az eszközökkel, ami az árversenyhez szükséges, de a saját erőből finanszírozott leárazások sok esetben a profitrátájukat emészti fel. Ez magyarázza, hogy az árverseny egyre inkább a nagy webáruházak ütőkártyájává válik, a kisebb forgalommal rendelkező boltok pedig a szolgáltatás minőségének javításával válhatnak népszerűvé.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vásárló A budapesti plázázók fele már vissza is tért természetes élőhelyére
MTI | 2020. május 22. 07:58
Néhány hét, és visszatér a másik felük is.
Vásárló Műanyagok betiltása: megmagyarázták, miért vonta vissza a kormány a törvényjavaslatot
Valkai Nikoletta | 2020. május 20. 15:36
A szaktárca szerint a munka folytatódik az egyszer használatos műanyagok 2021-ben megkezdődő kivezetéséhez. 
Vásárló Jönnek a támogatások - mekkora összegre pályázhat, aki elektromos autót venne?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 20. 13:36
Ötmilliárd forintos keretösszegű pályázat indul szerdán a tisztán elektromos autók és segédmotoros kerékpárok beszerzésének támogatására - jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.
Vásárló Közterületeket kaphatnak a budapesti vendéglátósok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 19. 20:31
A fővárosi önkormányzat így segítené a vendéglátás újraindítását. 
Vásárló Váratlanul visszavonta a kormány a műanyagok betiltásáról szóló javaslatot
Privátbankár.hu | 2020. május 19. 19:48
Múlt héten nyújtották be a tervezetet az egyszer használatos műanyagok jövő évi betiltásáról, ezt most egyszer csak visszavonták. Még dolgoznak rajta. 
Vásárló Szájmaszkkal fedett citylight posztereken hirdetik a magyar árut
Márkázott tartalom | 2020. május 19. 15:55
Izgalmas, a járványhelyzetre közvetlenül reagáló plakátkampánnyal jelentkezik Budapest közterein a „Vedd a hazait! Védd a hazait!” mozgalmat elindító Magyar Termék Nonprofit Kft. Szájmaszkkal ellátott citylight posztereken hirdeti most a kezdeményezést a plakátkampányban résztvevő húsz magyar cég részvételével.
Vásárló Drágul a postai csomagküldés
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 15. 12:28
A Magyar Posta  június elsejétől átlagosan 6,1 százalékkal emeli a belföldi és a nemzetközi csomagfeladás díjszabását a költségek növekedése és a nemzetközi szállítási díjak drasztikus emelkedése miatt - közölte a társaság.  
Vásárló Elszálló árak, kígyózó sorok: ilyen lehet a repülés a koronavírus után
Privátbankár.hu | 2020. május 14. 20:01
A légiközlekedés már a pandémia előtt is macerás, kényelmetlen és drága folyamat volt, és ennél a jövőben valószínűleg csak macerásabb, kényelmetlenebb és drágább lesz.
Vásárló Karácsony Gergely bejelentette: hétvégén a gyalogosoké a pesti alsó rakpart
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 14. 15:38
A hétvégén lezárják a gépjárműforgalom elől a pesti alsó rakpartot és átadják a gyalogosoknak, kerékpárosoknak a városvezetés újranyitási politikájának részeként, bővítve a kikapcsolódásra használható közterületeket - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.
Vásárló Jövőre tényleg vége az egyszer használatos műanyagoknak Magyarországon
Valkai Nikoletta | 2020. május 13. 13:03
Egy éve tudni lehet, hogy 2021-től idehaza is be kell tiltani egyes egyszer használatos műanyagok forgalmazását. Minderről végre egy kormányrendelet és egy törvényjavaslat is napvilágot látott. 
hírlevél