4p

Az illúziók vége – a racionalitás kezdete –
úgy tűnik el az ESG, hogy velünk marad?

Klasszis Fenntarthatóság 2025 konferencia

2025. november 4., Budapest

Jelentkezzen most!

Magyarországon a legtöbb ember D-vitamin hiányban szenved, ráadásul ezt a kulcsfontosságú vitamint meglehetősen nehéz pótolni. A szervezet ugyan képes előállítani a napfényből, ám a téli hónapok alatt és az irodai munkának köszönhetően egyre kevesebbet tartózkodunk a szabad levegőn. A mesterséges pótlás mellett szerencsére van egy étel, amiben relatíve nagy dózisban találunk, ám ezt sokan nem szeretik: a gomba.

A D-vitamin egy rendkívül fontos építőköve a szervezetünknek, mivel elsősorban az immunrendszer, a cukorháztartás és az idegrendszer működésének és fejlődésének egyik alapvető anyaga, de segíti a kalcium beépülését is a csontokba. Hiánya számtalan betegséggel áll összefüggésben, a legismertebb „angolkór” néven ismert betegség  következtében a csontok porózussá és hajlékonnyá válnak, amely miatt meggörbülnek, de a pajzsmirigy betegeket és a cukorbetegeket is sűrűn ítélik D-vitamin kúrára.

Magyarországon azonban riasztó a statisztika: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleménye szerint a lakosság körében széleskörűen alacsony D-vitamin szinteket mértek. Ezáltal a gyermekek 30 százalékának, a felnőttek hozzávetőlegesen 60-80 százalékának alacsony, illetve 20-30 százalékának kritikusan alacsony a D-vitamin szintje, tudta meg a Privátbankár.hu.

Törékeny nemzetre van orvosság

Miért együnk gombát?

A gomba se nem növény, se nem állat, így számos étrendbe beilleszthető, változatosan elkészíthető élelmiszer. A magas ásványianyag- és vitamintartalma mellett értékes fehérjéket és zsírsavakat tartalmaz, amely hozzájárul a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez. Hátránya ugyanakkor, hogy a textúráját sokan nem szeretik, és nagyon könnyen romlik: a leszedett gombát vagy azonnal fagyasztani kell, vagy még lehetőleg aznap el kell fogyasztani.

A dolog szépséghibája, hogy a D-vitamin csak nagyon kevés élelmiszerben lelhető fel, ezáltal a pótlása kizárólag mesterségesen történhet. Ugyanakkor örömhír, hogy a szervezet a napsugárzásból származó UV sugárzás elleni védekezés következtében magától is előállítja a hormont, így márciustól-szeptemberig napi 15-30 perc napozás elegendő a vitamin pótlásához (természetesen körültekintő napozással). Ugyanakkor az irodai munkák és a téli hónapok miatti bezártság miatt a D-vitamin szint magától is lecsökken ezekben az időszakokban.

A NAK közleménye szerint szerencsére a gombában rengeteg D-vitamin van, ebből azonban alig esznek a magyarok: Magyarországon az egy főre eső gombafogyasztás mindössze 1-1,5 kilogramm évente, míg Nyugat-Európában ennek a duplája. Pedig bőségesen lenne miből válogatnunk, kisebb gombanagyhatalom vagyunk csiperkéből és laskagombából, de a hazai erdők rogyásig vannak ízletes, izgalmas gombákkal – már ha tudjuk, hogyan találjuk meg őket. A NAK adatai szerint ma 30 ezer tonna gomba terem Magyarországon, amelyből 15-20 milliárd forint éves bevétele keletkezik az országnak. A megtermő gomba 60 százalékát exportra szállítjuk.

Óvatosan szedjük!

A gomba meglehetősen hamar felüti a fejét, az allergiások számára már meg is kezdődött a szörnyű szezon, mivel a meleg tavaszi időben egy-egy esőzést követően néhány napon belül kinőnek az avarból az ún. termőtestek. Áprilisban például az ehető fajok közül a kucsmagombák, a pereszkefélék és egyes csiperkék is szedhetővé válnak, de találkozhatunk a feltűnő narancssárga színe miatt főleg fotótémának alkalmas osztrák csészegombával is, ahogy arról már korábban is írtunk.

Ugyanakkor alapszabály, hogy csak olyan gombát szedjük le, amit ismerünk. A legfontosabb, hogy felismerjük a gyilkos galócát, ami hazánkban a legtöbb halálos mérgezésért felel. A többnyire olívzöld kalapú, puha húsú, fehér színű lemezekkel, gallérral és bocskorral rendelkező faj elsősorban tölgyerdőkben a leggyakoribb, de másutt is előfordulhat. Ha csak kicsit is bizonytalanok vagyunk egy gombával kapcsolatban, hagyjuk ott, ahol találtuk. Ha különböző gombákat szedünk, azokat szedjük külön zacskókba, kosarakba, hogy egymással ne érintkezzenek. Azt se vegyük készpénznek, amit leszedtünk, mutassuk be mindenképp egy szakértőnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Olyan boltokat jelentett be a Lidl Magyarország, amilyeneket még nem láttunk
Privátbankár.hu | 2025. október 16. 16:20
Október közepétől egy mozgó üzletté alakított kisbusszal járja körbe az országot a Lidl.
Vásárló Töltsd le az 5 éves MySPAR appot – spórolj és nyerd meg az új Peugeot 2008-at!
PR | 2025. október 9. 10:03
Születésnapját ünnepli a MySPAR app, amit már több mint félmillióan használnak nap mint nap. Most a hetente frissülő digitális kuponok többsége akár 30% kedvezményt ad, a nyereményjáték fődíja pedig egy vadonatúj Peugeot 2008!
Vásárló Energiatakarékos hűtők 2025-ben: mennyit spórolhat egy A-osztályos modell?
PR | 2025. október 7. 13:44
A háztartások energiafogyasztásának jelentős részét a folyamatosan üzemelő készülékek adják. Közülük is a hűtőszekrény az, amely a nap 24 órájában működik, így választása hosszú évekre meghatározza a villanyszámlát. 2025-ben az energiahatékonyság már nemcsak környezetvédelmi kérdés, hanem egyre inkább pénzügyi döntés is: egy A-osztályos modell éves szinten tízezreket hagyhat a családi kasszában.
Vásárló Őszi hajtrendek: a legdivatosabb frizurák ebben a szezonban
Márkázott tartalom | 2025. október 7. 10:20
Az őszi időszak mindig kiváló lehetőséget ad arra, hogy kicsit megújítsa magát, akár egy új frizura segítségével. 
Vásárló Eldobja a „csodafegyverét” a kormány a választásokig? Kizártnak tűnik
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2025. október 7. 05:37
Már nem csak tavalyhoz képest drágább a nagybevásárlás: két hónap után újra emelkedésnek indultak az élelmiszerárak a hipermarketekben. Az viszont jó hír, hogy az éves drágulás tempója legalább egy kicsit újra lassult. Elképzelhetetlennek tűnik az árrésstop november végi kivezetése a Privátbankár Árkosár legfrissebb eredményei alapján.
Vásárló A hatékonyság titka: modern higiéniai megoldások
Márkázott tartalom | 2025. október 6. 10:12
Gondolta volna, hogy a tisztaság mennyire fontos szerepet játszik a vállalatok hétköznapjaiban? Akár szállodák, akár kórházak működtetése a cél, a megfelelő higiéniai rendszerek kialakítása nemcsak a komfortérzetet növeli, hanem közvetlenül befolyásolja a gazdasági teljesítményt is. 
Vásárló Motorkerékpár vásárlása lízinggel?
Márkázott tartalom | 2025. október 5. 13:40
Bizony erre is van lehetőség, de természetesen itt a részletekre kiemelten figyelni kell. Kevesen tudják, de több típusa is elérhető a lízingnek, a nyílt végű kifejezetten vállalkozók, cégek számára érheti meg, mivel még áfalevonásra is lehetőség van, így kevesebb kamatot kell visszafizetni.
Vásárló Vitaminok és ásványi anyagok a teljesebb életért
Márkázott tartalom | 2025. október 5. 11:09
Ma már teljesen hétköznapinak számít, ha étrend-kiegészítőkkel támogatjuk szervezetünk működését. Különösen az őszi, megfázásra hajlamosító időjárásban érezzük ennek szükségét. A termékek közt azonban könnyen zavarba jöhetünk, ha meglátjuk, milyen széles a kínálat a piacon, ezért nagyon fontos, hogy megtaláljuk azt a termékcsaládot, ami megbízható és minden tekintetben meg is felel az elvárásainknak. 
Vásárló Milyen párnahuzatot érdemes választani?
Márkázott tartalom | 2025. október 4. 10:40
Gondoltál már arra, milyen hatással van az alvási kényelemre egy egyszerű párnahuzat? Bár sokan inkább a megjelenésre figyelnek, az anyagválasztás valójában alapvető fontosságú a pihenés minőségének javításában. Különösen a természetes anyagok, mint a selyem, olyan előnyöket kínálnak, amik jelentősen befolyásolják a mindennapi komfortot. Nemcsak luxusérzést nyújtanak, hanem bőr- és hajápolási szempontból is előnyösek.
Vásárló Ínycsiklandó élmények: hogyan formálják át a gasztronómiai programok a rendezvényeket?
Márkázott tartalom | 2025. október 3. 13:44
A gasztronómiai élmények egyre több embert vonzanak, hiszen nem csupán az ízlelőbimbókat stimulálják, hanem közösségi élményeket és emlékeket is eredményeznek. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG