4p
Magyarországon a legtöbb ember D-vitamin hiányban szenved, ráadásul ezt a kulcsfontosságú vitamint meglehetősen nehéz pótolni. A szervezet ugyan képes előállítani a napfényből, ám a téli hónapok alatt és az irodai munkának köszönhetően egyre kevesebbet tartózkodunk a szabad levegőn. A mesterséges pótlás mellett szerencsére van egy étel, amiben relatíve nagy dózisban találunk, ám ezt sokan nem szeretik: a gomba.

A D-vitamin egy rendkívül fontos építőköve a szervezetünknek, mivel elsősorban az immunrendszer, a cukorháztartás és az idegrendszer működésének és fejlődésének egyik alapvető anyaga, de segíti a kalcium beépülését is a csontokba. Hiánya számtalan betegséggel áll összefüggésben, a legismertebb „angolkór” néven ismert betegség  következtében a csontok porózussá és hajlékonnyá válnak, amely miatt meggörbülnek, de a pajzsmirigy betegeket és a cukorbetegeket is sűrűn ítélik D-vitamin kúrára.

Magyarországon azonban riasztó a statisztika: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleménye szerint a lakosság körében széleskörűen alacsony D-vitamin szinteket mértek. Ezáltal a gyermekek 30 százalékának, a felnőttek hozzávetőlegesen 60-80 százalékának alacsony, illetve 20-30 százalékának kritikusan alacsony a D-vitamin szintje, tudta meg a Privátbankár.hu.

Törékeny nemzetre van orvosság

Miért együnk gombát?

A gomba se nem növény, se nem állat, így számos étrendbe beilleszthető, változatosan elkészíthető élelmiszer. A magas ásványianyag- és vitamintartalma mellett értékes fehérjéket és zsírsavakat tartalmaz, amely hozzájárul a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez. Hátránya ugyanakkor, hogy a textúráját sokan nem szeretik, és nagyon könnyen romlik: a leszedett gombát vagy azonnal fagyasztani kell, vagy még lehetőleg aznap el kell fogyasztani.

A dolog szépséghibája, hogy a D-vitamin csak nagyon kevés élelmiszerben lelhető fel, ezáltal a pótlása kizárólag mesterségesen történhet. Ugyanakkor örömhír, hogy a szervezet a napsugárzásból származó UV sugárzás elleni védekezés következtében magától is előállítja a hormont, így márciustól-szeptemberig napi 15-30 perc napozás elegendő a vitamin pótlásához (természetesen körültekintő napozással). Ugyanakkor az irodai munkák és a téli hónapok miatti bezártság miatt a D-vitamin szint magától is lecsökken ezekben az időszakokban.

A NAK közleménye szerint szerencsére a gombában rengeteg D-vitamin van, ebből azonban alig esznek a magyarok: Magyarországon az egy főre eső gombafogyasztás mindössze 1-1,5 kilogramm évente, míg Nyugat-Európában ennek a duplája. Pedig bőségesen lenne miből válogatnunk, kisebb gombanagyhatalom vagyunk csiperkéből és laskagombából, de a hazai erdők rogyásig vannak ízletes, izgalmas gombákkal – már ha tudjuk, hogyan találjuk meg őket. A NAK adatai szerint ma 30 ezer tonna gomba terem Magyarországon, amelyből 15-20 milliárd forint éves bevétele keletkezik az országnak. A megtermő gomba 60 százalékát exportra szállítjuk.

Óvatosan szedjük!

A gomba meglehetősen hamar felüti a fejét, az allergiások számára már meg is kezdődött a szörnyű szezon, mivel a meleg tavaszi időben egy-egy esőzést követően néhány napon belül kinőnek az avarból az ún. termőtestek. Áprilisban például az ehető fajok közül a kucsmagombák, a pereszkefélék és egyes csiperkék is szedhetővé válnak, de találkozhatunk a feltűnő narancssárga színe miatt főleg fotótémának alkalmas osztrák csészegombával is, ahogy arról már korábban is írtunk.

Ugyanakkor alapszabály, hogy csak olyan gombát szedjük le, amit ismerünk. A legfontosabb, hogy felismerjük a gyilkos galócát, ami hazánkban a legtöbb halálos mérgezésért felel. A többnyire olívzöld kalapú, puha húsú, fehér színű lemezekkel, gallérral és bocskorral rendelkező faj elsősorban tölgyerdőkben a leggyakoribb, de másutt is előfordulhat. Ha csak kicsit is bizonytalanok vagyunk egy gombával kapcsolatban, hagyjuk ott, ahol találtuk. Ha különböző gombákat szedünk, azokat szedjük külön zacskókba, kosarakba, hogy egymással ne érintkezzenek. Azt se vegyük készpénznek, amit leszedtünk, mutassuk be mindenképp egy szakértőnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Többet nem nyúl bele a kormány az üzemanyagok árába Magyarország szomszédjában
Privátbankár.hu | 2025. július 14. 17:36
Elengedik a horvát intézkedést.
Vásárló Summer Colors 2025 – a paletta, ami uralni fogja a gardróbunkat
PR | 2025. július 14. 11:54
Már javában tombol a nyár, a napfény szinte minden reggel biztos pontként köszönt minket, és a hosszú, meleg esték magukkal hozzák a szabadság, a könnyedség és az önkifejezés vágyát. A ruhatárunk ilyenkor természetesen átalakul – ahogyan mi is. Nem véletlen, hogy minden nyárnak megvannak a maga színei, amelyek nemcsak a kifutókon, hanem a mindennapjainkban is határozott jelenlétet követelnek. A 2025-ös szezon palettája egyszerre vibráló, friss és mégis klasszikusan kifinomult. Mi pedig boldogan öltöztetjük fel a stílusunkat ezekbe az árnyalatokba – mert ez a nyár rólunk szól.
Vásárló Modern iroda, régi szokások: miért nyomtatunk még mindig?
Márkázott tartalom | 2025. július 13. 10:33
A legtöbb munkahely ma már digitális, vagy legalábbis annak tűnik. Felhőalapú dokumentumok, online megbeszélések, digitális aláírás. Azt gondolnánk, a nyomtatók ideje lejárt. Ennek ellenére még mindig ott búgnak a sarkokban, és napi szinten használatban vannak. De miért nyomtatunk a modern irodában, amikor papír nélkül is hatékonyak lehetnénk? És vajon mit árul el ez a szokás a vállalati működésről?
Vásárló A Spar zöld jövőt épít mindannyiunkért
PR | 2025. július 8. 15:13
Tudtad, hogy bevásárlás közben is tehetsz a bolygóért? A Spar fenntarthatósági programjaival minden apró lépés számít – és ebben te is részt vehetsz.
Vásárló Várt a tankolással? Ennek nem fog örülni
Privátbankár.hu | 2025. július 7. 16:38
Enyhén emelkedhetnek az árak.
Vásárló Ettől féltünk: visszatért a két számjegyű áremelkedés a boltokba
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2025. július 7. 05:42
Második hónapja újra drágul a családi nagybevásárlás a hazai hipermarketekben, három hónap szünet után visszatért a két számjegyű drágulás is az élelmiszer-fronton. A Privátbankár Árkosár-felmérés megnézte, hol tart most az árrésstop, mennyibe kerül a dinnye és az alkoholmentes bor.
Vásárló Építsünk brandet a csomagolással!
Márkázott tartalom | 2025. július 6. 10:42
Ahhoz, hogy hosszú távú sikereket érjen el a vállalkozásunk, elengedhetetlen a tudatos márkaépítés. Azon túl, hogy kell egy jó logó és egy találó szlogen, stratégiára is szükség van hozzá. Ennek pedig jó esetben része a termékek külső megjelenése, csomagolása is.
Vásárló Kiderült, melyik márka tarol a hazai újautó-piacon
Privátbankár.hu | 2025. július 5. 11:10
Megőrizte első helyét a BMW a prémium márkák mezőnyében az első fél évben.
Vásárló A tökéletes téglavágás titkai
Márkázott tartalom | 2025. július 5. 09:11
Sokan azt hiszik, hogy a téglavágás egyszerű feladat, de aki már próbálta, tudja, hogy közel sem az. Egy pontosan vágott tégla nemcsak az esztétikai megjelenést javítja, hanem a falazat stabilitását is nagymértékben befolyásolja. Legyen szó kisebb házi projektről vagy nagyobb építkezésről, a precíz vágások elengedhetetlenek. Kézi módszerrel gyakran több időt veszíthetünk a hibás darabok javításával vagy cseréjével.
Vásárló Egészséges hajkorona: hogyan nyerjük vissza a ragyogást?
Márkázott tartalom | 2025. július 4. 12:20
Bármilyen divatos is a hajszín vagy a frizura, ha maga a haj nem egészséges, a megjelenésünk sem lesz teljes. Egy fényes, dús hajkorona nemcsak az önbizalmunkat növeli, hanem az egészségi állapotunk tükre is. Az idő múlásával és a stresszes hétköznapok hatására egyre nehezebb lehet megőrizni a haj életerejét.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG