<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Magyarországon a legtöbb ember D-vitamin hiányban szenved, ráadásul ezt a kulcsfontosságú vitamint meglehetősen nehéz pótolni. A szervezet ugyan képes előállítani a napfényből, ám a téli hónapok alatt és az irodai munkának köszönhetően egyre kevesebbet tartózkodunk a szabad levegőn. A mesterséges pótlás mellett szerencsére van egy étel, amiben relatíve nagy dózisban találunk, ám ezt sokan nem szeretik: a gomba.

A D-vitamin egy rendkívül fontos építőköve a szervezetünknek, mivel elsősorban az immunrendszer, a cukorháztartás és az idegrendszer működésének és fejlődésének egyik alapvető anyaga, de segíti a kalcium beépülését is a csontokba. Hiánya számtalan betegséggel áll összefüggésben, a legismertebb „angolkór” néven ismert betegség  következtében a csontok porózussá és hajlékonnyá válnak, amely miatt meggörbülnek, de a pajzsmirigy betegeket és a cukorbetegeket is sűrűn ítélik D-vitamin kúrára.

Magyarországon azonban riasztó a statisztika: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleménye szerint a lakosság körében széleskörűen alacsony D-vitamin szinteket mértek. Ezáltal a gyermekek 30 százalékának, a felnőttek hozzávetőlegesen 60-80 százalékának alacsony, illetve 20-30 százalékának kritikusan alacsony a D-vitamin szintje, tudta meg a Privátbankár.hu.

Törékeny nemzetre van orvosság

Miért együnk gombát?

A gomba se nem növény, se nem állat, így számos étrendbe beilleszthető, változatosan elkészíthető élelmiszer. A magas ásványianyag- és vitamintartalma mellett értékes fehérjéket és zsírsavakat tartalmaz, amely hozzájárul a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez. Hátránya ugyanakkor, hogy a textúráját sokan nem szeretik, és nagyon könnyen romlik: a leszedett gombát vagy azonnal fagyasztani kell, vagy még lehetőleg aznap el kell fogyasztani.

A dolog szépséghibája, hogy a D-vitamin csak nagyon kevés élelmiszerben lelhető fel, ezáltal a pótlása kizárólag mesterségesen történhet. Ugyanakkor örömhír, hogy a szervezet a napsugárzásból származó UV sugárzás elleni védekezés következtében magától is előállítja a hormont, így márciustól-szeptemberig napi 15-30 perc napozás elegendő a vitamin pótlásához (természetesen körültekintő napozással). Ugyanakkor az irodai munkák és a téli hónapok miatti bezártság miatt a D-vitamin szint magától is lecsökken ezekben az időszakokban.

A NAK közleménye szerint szerencsére a gombában rengeteg D-vitamin van, ebből azonban alig esznek a magyarok: Magyarországon az egy főre eső gombafogyasztás mindössze 1-1,5 kilogramm évente, míg Nyugat-Európában ennek a duplája. Pedig bőségesen lenne miből válogatnunk, kisebb gombanagyhatalom vagyunk csiperkéből és laskagombából, de a hazai erdők rogyásig vannak ízletes, izgalmas gombákkal – már ha tudjuk, hogyan találjuk meg őket. A NAK adatai szerint ma 30 ezer tonna gomba terem Magyarországon, amelyből 15-20 milliárd forint éves bevétele keletkezik az országnak. A megtermő gomba 60 százalékát exportra szállítjuk.

Óvatosan szedjük!

A gomba meglehetősen hamar felüti a fejét, az allergiások számára már meg is kezdődött a szörnyű szezon, mivel a meleg tavaszi időben egy-egy esőzést követően néhány napon belül kinőnek az avarból az ún. termőtestek. Áprilisban például az ehető fajok közül a kucsmagombák, a pereszkefélék és egyes csiperkék is szedhetővé válnak, de találkozhatunk a feltűnő narancssárga színe miatt főleg fotótémának alkalmas osztrák csészegombával is, ahogy arról már korábban is írtunk.

Ugyanakkor alapszabály, hogy csak olyan gombát szedjük le, amit ismerünk. A legfontosabb, hogy felismerjük a gyilkos galócát, ami hazánkban a legtöbb halálos mérgezésért felel. A többnyire olívzöld kalapú, puha húsú, fehér színű lemezekkel, gallérral és bocskorral rendelkező faj elsősorban tölgyerdőkben a leggyakoribb, de másutt is előfordulhat. Ha csak kicsit is bizonytalanok vagyunk egy gombával kapcsolatban, hagyjuk ott, ahol találtuk. Ha különböző gombákat szedünk, azokat szedjük külön zacskókba, kosarakba, hogy egymással ne érintkezzenek. Azt se vegyük készpénznek, amit leszedtünk, mutassuk be mindenképp egy szakértőnek.

Vásárló Végül nem a kormány csodafegyvere hatott: egyéves mélypontra esett az élelmiszer-drágulás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2023. június 7. 05:48
Ahogy az várható volt, beérik a bázishatás: most is akkorát drágult a családi nagybevásárlás, mint tavaly nyáron, de százalékos értékben kifejezve rég nem látott mértékűre csökkent az éves árindex a Privátbankár Árkosár-felmérése szerint. Az árstopos krumpli meglepően nagyot drágult, a kötelező akciók hatását pedig megtippelni sem lehet, mivel egyébként is tele vannak akciós táblákkal az üzletek.
Vásárló Az Aldi nagyot megy a briteknél, már egy éve a legolcsóbb szupermarket
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 16:23
Az Aldi lett Nagy-Britannia legolcsóbb szupermarketje a 12. egymást követő hónapban is, de alig maradt el tőle a Lidl.
Vásárló Ha szerdán tankolna, ezzel fog szembesülni
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 14:47
Nem nyúlnak az üzemanyagok árához a hét közepén. 
Vásárló A Spartól a kisujját kéri kormány, de a karját kapja
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 13:58
A Spar csoport az akcióköteles időszak első napjától több mint 700 akciós ajánlattal várja vásárlóit, 300 termék árát pedig a május 31-i áron befagyasztja – közölte szupermarket lánc. A kötelező árengemény mértékét jelentősen meghaladóan olcsóbb tételek is szerepelnek a csökkentett árú kínálatban.
Vásárló Gyereknek lenni jó!
PR | 2023. május 31. 15:28
A gyermeki fantázia világokat képes teremteni. De mi történik akkor, ha a valóság ugyanolyan csodálatos, mint a szárnyaló képzelet? Ha egyszer csak életnagyságú TRex hátára lehet pattanni, lehetőség nyílik ráját simogatni, cápát etetni, trambulinon ugrálni?
Vásárló „Ősi” amerikai kaja lenne a hamburger? Ugyan, a kínaiak már kétezer éve eszik
Molnár Csaba | 2023. május 28. 18:21
McDonald’s, Burger King, Wendy’s, Five Guys – a világ legnagyobb hamburgerező étteremláncai mind amerikaiak, így kézenfekvőnek tűnik, hogy Amerika – sok minden más mellett – a basic street food, a hamburger szülőhazája. Pedig nem, nagyon nem. Amellett, hogy a 19. században a nagy kivándorlási hullám előtt Európában már létezett a hamburger (bővebben a keretes írásban), a kínaiak több mint kétezer éve készítik és eszik a zsemlekenyérbe töltött raguszerű húst.
Vásárló Top 10 női parfüm 2023 - szezonnyitó illatok
Márkázott tartalom | 2023. május 25. 11:43
Az illat - a megjelenés szerves része. Egyes illatok erős mágneses térként vonzanak, mások fordítva eltávolodásra késztetnek. Az aroma sokat elárul az emberről, egyfajta névjegykártya. Ezért olyan fontos megtalálni a megfelelő parfümöt. A trendekről, a kiválasztási szabályokról és a 2023-as 10 legjobb női parfümről beszélgetünk.
Vásárló Ez a világ 10 legkülönlegesebb és legdrágább luxusórája
Kollár Dóra | 2023. május 20. 18:36
A luxusórák az egyik legfontosabb státuszszimbólumnak számítanak, azonban ezek közt is akadnak elképesztő különlegességek. 
Vásárló Sokat drágult a hús vagy a zöldség? Nézze meg az angoloknál, na, ott kilőttek az árak!
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:56
A brit szupermarketekben árusított húsok és zöldségek ára csaknem megduplázódott a tavalyi év azonos időszakához képest.
Vásárló Újabb széleskörű árcsökkentés a Tesconál
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:02
A Tesco további árcsökkentéseket jelentett be 30 saját márkás tészta- és étolajtermékre brit hálózatában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG