3p

A világ nagyvállalataitól ma már elvárják a vásárlóik, hogy bizonyítsák elkötelezettségüket a klímavédelem mellett, ám hogy miként tehetik ezt, az egyáltalán nem egyértelmű.

Ahogy egymás után érkeznek a hírek a klímaváltozás egyre kritikusabb szintjéről, a multinacionális vállatok már-már kétségbeesetten próbálják bizonyítani, hogy mindent megtesznek a környezeti katasztrófa elkerülése érdekében. A Nestlé, a világ egyik legnagyobb élelmiszergyártója – amely Magyarországon is jelen van –  ennek szellemében feladja korábbi stratégiáját, amelyben karbonkiegyenlítéssel (carbon offset) próbálta ellensúlyozni tevékenysége szén-dioxid-kibocsátását a Quartz.com beszámolója szerint.

Kérdéses ígéretek

A karbonkiegyenlítés lényege: azok a cégek, amelyek azt állítják magukról, hogy tevékenységüket semlegessé akarják tenni a szén-dioxid-kibocsátás szempontjából, olyan projektetek finanszíroznak a világ bármely pontján, amelyek ellensúlyozzák a kibocsátásukat.

Például erdősítést támogatnak, ami kivonja a levegőből a szén-dioxidot. Emellett megújuló áramtermelési projekteket finanszíroznak, amelyek visszafogják az energiatermelés károsanyag-kibocsátását. Az ilyen programok valóságos hatásáról készült kutatásokból azonban kiderül, hogy a karbonkiegyenlítés több sebből is vérzik.

Irányváltás az óriáscégnél. Fotó: Depositphotos
Irányváltás az óriáscégnél. Fotó: Depositphotos

Az egyik, hogy nehéz bizonyítani, milyen eredményt hoznak valójában az ilyen projektek. Számos tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a programok résztvevői hajlamosak túlbecsülni a környezetvédelmi hasznot. Emellett felmerül a lehetőség, hogy a támogatáshoz jutó országok saját környezetvédelmi erőfeszítéseik megspórolására használják a kívülről érkező támogatást. Emellett a carbon offset nem mentes a kockázattól. A hírügynökségek nemrégiben számoltak be arról, hogy Kanada Brit Kolumbia tartományában leégett 250 hektárnyi karbonkiegyenlítés keretében telepített erdő. Ezek a kétségek vezethettek el a Nestlénél ahhoz, hogy a jövőben inkább közvetlenül saját beszállítói láncának karbonsemlegesítésére költi környezetvédelmi büdzséjét.

Másik irány

Ezzel a váltással nincs egyedül. Korábban az EasyJet fapados légitársaság döntött úgy, hogy karbonkiegyenlítés helyett közvetlenül a légi közlekedés szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére költi a pénzét. Többet vár például a repülőgépek üzemanyag-felhasználásának hatékonyabbá tételéről, mint az erdőtelepítéstől.

A Nestlé azon dolgozik, hogy 2030-ra termékei összetevőinek 50 százalékát fenntartható termelést folytató mezőgazdasági termelőktől szerezze be. Emellett sokat lehet tenni a környezetbarát csomagolások és logisztika terén.

Ideje belehúzniuk a cégeknek, ha igaz az a jelentés, amelyet a NewClimate Institute kutatóintézet tett közzé tavaly. E szerint a világ 25 legnagyobb vállalata, köztük a Nestlé és az Amazon eltúlozzák a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével kapcsolatos terveiket és eredményeiket.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Szereti a csokit? A radikális változás is benne van a pakliban
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 19. 15:01
A kakaó ára annak rendje és módja szerint elszállt az utóbbi időszakban, amit előbb-utóbb a csokoládéké is követni fog, hacsak ki nem találnak valamilyen trükköt a csokigyártók ennek elkerülésére.
Vásárló Ritka kellemetlen hírt kaptak a magyar autósok - megint megjelent a 600 forintos benzin réme?
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:55
Rendkívüli áremelkedés jön.
Vásárló Idegesítik a súlycsökkentő gyógyszerek a fogyókúra- és a hízókúraipart
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:24
Nem tudják hogyan reagáljanak a súlycsökkentő gyógyszerek erőteljes előretörésére az élelmiszeripari vállalatok és a fitneszbiziniszben érdekelt szolgáltató cégek.
Vásárló Sosem látott újdonságok a parfümpiacon: ez már az új világ?
Elek Lenke | 2024. június 16. 16:07
A 21. század a szagokról szól. Mindennek finom, kellemes, egyedi illatúnak kell lennie. A  globális parfümpiac egyre nő, és ez a tendencia itthon is érezhető. Több mint 10 milliárd forintot költenek évente a magyarok parfümökre, és nemcsak a nők. Főleg külföldi termékekre adnak ki ennyi pénzt, hiszen Magyarországon nem létezik ez az iparág, eltekintve néhány niche, azaz egyedi, művészi, designer illatkompozíciótól.
Vásárló Célba vették a konyhák új lakóit
Buksza blog | 2024. június 15. 09:25
A forró levegős sütők már nem számítanak újdonságnak, ami felkeltette a nagy élelmiszergyártók érdeklődését is. Úgy gondolják, ideje kiszolgálniuk az emberek új konyhai „játékszerét”.
Vásárló Nagy fekete pontot adhatnak a Tescónak
Buksza blog | 2024. június 14. 10:58
Ha a részvényesek jóváhagyják a juttatásait, akkor a Tesco vezérigazgatója 430-szor többet fog keresni, mint egy átlagos dolgozó. Ezt a befektetők egy része a cég hírnevét romboló döntésnek tartja. 
Vásárló Kormányzati meghívót kaphat a Lidl és az Aldi Kanadából
Buksza blog | 2024. június 12. 09:04
Kanadában a kormány lépéseket tett arra, hogy külföldi versenytársakat, például az Aldival és/vagy a Lidlt hívja az országba, hogy versenytársat kapjon a legnagyobb helyi boltlánc. 
Vásárló Gazdasági csapás jön? Egy meglepő mutatóból is kiderülhet
Buksza blog | 2024. június 12. 08:29
Akár esik, akár fúj, a hölgyek használnak szépészeti termékeket, ám nem függetleníthetik magukat attól, hogy mennyi pénzt költhetnek ezekre. Ebből fakad egy lehetőség a recessziók előrejelzésére.
Vásárló Percenként frissülő árakkal bombázhatják a vevőket a boltok
Buksza blog | 2024. június 12. 07:55
Olyan tempóban frissülhetnek az áruházi akciók a jövőben, hogy az akcióvadászoknak lényegében folyamatosan a boltban kellene maradniuk, mert csak így lesznek képesek lecsapni a legfrissebb árengedményekre.
Vásárló Megjött a rossz hír a kormánynak a választások előtt - a boltokból érkezett a pofon
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. június 7. 05:49
A hivatalos inflációs adatok egy nappal a választások után érkeznek, a Privátbankár Árkosár friss eredményei viszont már most olvashatóak. Az előző havi komolyabb árcsökkenés után ráfagyhat a vásárlók arcára a mosoly: sokat drágult májushoz képest a nagybevásárlás júniusban, és tavaly nyárhoz képest is minimális az árcsökkenés. Ha már választások, megnéztük, hol a legolcsóbb a krumpli, a narancs és a pezsgő.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG