3p
Tizenötször több kárbejelentés ékezik a biztosítóhoz természeti csapás miatt, mint betörésért, noha a kár elkerülhető.

Meteorológiai jelentések szerint Magyarországon 3-4 naponta alakul ki olyan éghajlati környezet, amelyben villámok cikáznak az égen, veszélyeztetve a lakásokban található elektromos készülékeket. Nem közvetlenül a villámcsapás, hanem az annak nyomán fellépő mágneses térerősség-változás miatt keletkező indukciós túlfeszültség az oka a károknak, amelyek megtérítéséért immár évi több milliárd forintot fizetnek ki a biztosítók.

Használjon kisülés-gátlót!

A hétköznapokon sokat vagyunk távol az otthonunktól, így nem mindig tudunk védekezni a hirtelen jött vihar ellen. „Érdemes a gyakran otthon lévő szomszédnál kulcsot hagyni, és megkérni, hogy vihar esetén áramtalanítsa a készülékeket” – tanácsolja dr. Kéringer Csaba, a K&H Biztosító Nem-élet termékmenedzsment és kockázatvállalás vezetője. „Önmagában életszerűtlen, hogy mindig áramtalanítsuk a lakásban található komolyabb értékű műszaki berendezéseket, ugyanakkor kaphatók olyan túlfeszültség-mérők, amelyek automatikusan lekapcsolják a hálózatba kötött értékesebb készülékeket (LCD TV, számítógép)”- tette hozzá a szakember. „Ezek a kisülés-gátlók jó szolgálatot tesznek akkor is, ha elutazunk nyaralni, vagy két-három napnál hosszabb ideig nem tartózkodunk otthon. Ilyen esetekben azonban áramtalanítani kell azokat a készülékeket, amelyeknek nem szükséges áram alatt lenni, sőt – mivel a túlfeszültség nem csak az elektromos hálózaton, hanem pl. a távközlési kábelen keresztül is keletkezhet a lakásban – az internet- és antennakábeleket is ki kell húzni” – tanácsolja a K&H szakembere.

Jó szolgálatot tehet a vihar-figyelmeztetés, amely az adott lakókörzetre küld - általában sms – riasztást. Ezt követően még van lehetőség értesíteni hozzátartozót, vagy szomszédot, hogy áramtalanítson.

A szakember szerint huzamosabb távollét esetén nem csak az elektromos készülékekre kell figyelni: egy nyitva, vagy bukóra hagyott tetőtéri ablak a betörők fantáziáját kevésbé mozgatja meg, ám egy felhőszakadás esetén akár kis medencét is varázsolhat a hálószobából. A lakás szellőzését épp ezért nem praktikus így megoldani. Az is fontos, hogy a vizet is elzárjuk a nyaralás idejére – ugyanis elég, ha például a mosógép bekötő gégecsöve lecsúszik, és máris kész a baj.

Praktikák betöréses lopás ellen

A betöréses lopáskárok ugyan nem képviselnek túl jelentős értéket a természeti katasztrófák által okozott károkhoz képest - a K&H Biztosítóhoz körülbelül tizenötször annyi elemi kár-bejelentés érkezik, mint betöréses lopás -, de elutazásunk idejére mégsem árt, ha bizonyos biztonsági előkészületeket megteszünk. Figyeljünk oda, hogy a postaládánkat 2-3 naponta valaki ürítse ki – a tolvajok számára igen hívogató a ládából kiömlő borítékok látványa. Ugyancsak nem javasolt úgy elhagyni a lakást, hogy napokig minden redőny lehúzott állapotban marad. Ha már a szomszédunk úgyis kiveszi a postát és meglocsolja a virágokat, arra is megkérhetjük, hogy tegye „mozgalmassá” az utcafrontot – pl. más és más ablakon legyen teljesen, vagy félig lehúzva a redőny.

„Az igazán élelmesek pedig egy időzítő segítségével - mindössze egy asztali lámpa be- és kikapcsolásával - élettelivé varázsolhatják lakásuk esti képét” – hívja fel a figyelmet a szakértő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Újrakezdődik a harc a vasárnapi boltzár körül a lengyeleknél
Buksza blog | 2024. március 29. 13:03
Lengyelországban az előző kormányzati ciklusban vezették be a vasárnapi boltzárat, ám az őszi parlamenti választáson hatalomra került koalíciós pártok egy része a nyitvatartási szabályok visszaállítását ígérte.
Vásárló Hiányzik még valami? Itt vannak a hosszú hétvége "kivételei"
Buksza blog | 2024. március 29. 12:23
A benzinkutas boltokra lehet számítani, de gyógyszert is be lehet szerezni a hosszú hétvége ünnepnapjain. 
Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG