<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Egyre hitelesebbek az átverésre játszó hirdetések. Ahhoz, hogy a lehető legkevesebb embert tévesszenek meg a csalók, az eladóknak és a leendő vevőknek is körültekintően kell eljárniuk. A vevőknek például továbbra is aranyszabály, hogy hirdetés alapján ne fizessenek előleget senkinek.

Bármilyen kedvezőek is a kínált feltételek, hirdetés alapján soha, senkinek ne adjunk előleget külföldön lévő autó behozatalára - figyelmeztet a Hasznaltauto.hu. Közleményük szerint ilyen jellegű ajánlatokkal főként azokon az autóhirdetési oldalakon lehet találkozni, ahol semmilyen szűrést, cenzúrát nem alkalmaznak a mindenkori hirdetésekre.

Már nem kamuképekkel hirdetnek

Több portál is működtet vásárlókat védő szűrést az ajánlatok között: ilyenkor a gyanús hirdetéseket a felfedezésük után azonnal törlik, azonban a vásárlók éberségére is szükség van - figyelmeztet a portál.

„Korábban gyári képekkel vagy letakart rendszámmal hirdetett autók fotóival próbálkoztak a csalók, akik ma már valódi autók képeivel, leinformálható szervizmúlttal, sőt, megbízható kereskedők nevében töltik fel hirdetéseiket" – magyarázza Fodor László, a Használtautó.hu értékesítési és marketingvezetője. Hozzátette: nem csoda, hogy ismét emelkedni kezdett a becsapott vásárlók száma: csak az elmúlt másfél évben több mint harminc hasonló ügyben indított nyomozás során kérték a Használautó.hu szakembereinek segítségét.

Trükkösen szerzik meg az adatokat

A hitelesség látszatának megteremtése érdekében a bűnözők az eladók széles körét célozzák meg különféle adatkérési trükkökkel. Az egyéni hirdetőket az adott hirdetési oldal kinézetével azonos, személyre szabott e-mailben arra kérik, hogy hirdetésük hitelességének bizonyítása érdekében egy válaszlevélben küldjék meg a hirdetett autó alvázszámát vagy a forgalmi engedély képét. Ezeket az adatokat aztán a hamis hirdetések hitelesítésére használják fel.

A csalók a hirdető kereskedéseknek küldött e-mailben ugyanakkor azt jelzik, hogy a hirdetési fiókjukat zárolták. Az újraaktiváláshoz egy megadott címre lépjenek be. A Használtauto.hu közleménye szerint a megadott cím kísértetiesen hasonlít ugyan a hirdető portál adminisztrációs oldalára, ám az itt óvatlanul megadott azonosítók és jelszavak a bűnözők kezébe kerülnek, akik ezek után akadálytalanul tudnak a megbízható kereskedő nevében fals hirdetéseket elhelyezni.

Ajánlott az óvatosság

Az átverést, alacsony vételár és a hitelesnek tűnő adatok együttesen segítik elő. Az már csupán a közvetlen levelezés során derül ki, hogy az autó külföldön van, a behozatalhoz pedig az eladó egy előre fizetendő összeget kér. Az eredmény mindig ugyanaz: az előleg eltűnik a hirdetővel együtt.

Bár a módszerek jelentősen finomodtak, néhány alapvető szempont figyelembe vételével elkerülhetjük a visszaéléseket:

1. Soha ne fizessünk látatlanban előleget vagy letétet használt autóért!
2. Bármilyen hirdetésnél értékeljük komoly figyelmeztető jelként, hogy a megadott telefonszámon nem, csupán e-mailcímen tudunk kommunikálni a hirdetővel!
3. Ami pedig talán a legfontosabb: gyanakodjunk, ha a meghirdetett autóról csak utólag derül ki, hogy külföldön van, illetve ha túlzottan kedvező áron hirdetett, már-már mesebeli feltételekkel kínált (kevés kilométer, első tulajdonos, sérülésmentes, stb.) autó hirdetésével találkozunk!
4. Eladóként az autó azonosítóadatait, illetve a forgalmi engedély képét csak személyes kapcsolatfelvétel esetén adjuk meg a potenciális vásárlóknak!
5. A hirdető portál adminisztrációs felületén csak védett, https:// kezdetű elérési címre lépjünk be!

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Hogyan írjunk sikeres pályázatot?
Márkázott tartalom | 2022. június 29. 16:28
Bemutatjuk, mi mindenre kell feltétlenül odafigyelnie. Ha még soha nem írt ki pályázatot, akkor az eljárást meglehetősen ijesztőnek találhatja. Íme, néhány hatékony tipp a sikeres pályázati anyag megírásához!
Vásárló Ellátási gondok: a Lidl korlátozza számos termék eladását
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 13:01
Nem csak az árstopos termékekét. 
Vásárló 35 millió alatt a Balatonon? Csodákra ne számítsunk, de azért akad néhány jó ár-érték arányú ingatlan!
Márkázott tartalom | 2022. június 23. 13:53
Teljesen irreális elképzelésnek tűnhet, hogy 35 millió forint alatt találjunk olyan ingatlant a Balatonon, amit nem kell rögtön elbontani, de azért elvétve akad 1-2 megfontolandó ajánlat. Ezeket gyűjtöttük most egy csokorba.
Vásárló Masszív áresés jön a benzinnél - az árstopos szinttől persze még mindig kilométerekre vagyunk
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:55
A gázolaj piaci átlagára már 825 forint fölött jár, a benzin viszont sokkal olcsóbb lesz szerdától.
Vásárló Kerti támfalak építése – miből és mennyiért?
Márkázott tartalom | 2022. június 19. 09:34
Azok számára, akiknek valóban fontos az igényes, esztétikusan felállított kert, valószínűleg elképzelhetetlen az összkép a megfelelő kerti támfalak nélkül. Ezeket azonban többféle anyagból is el lehet készíteni – természetesen a felmerülő költségek is ennek fényében változnak. Viszont nem csupán a költségek változnak ilyenkor, de maga a támfal jellege is az anyag függvényében. Nézzük meg tehát, mikor és milyen kerti támfalat érdemes csináltatnunk a különféle anyagok felhasználásával? És milyen árakra számíthatunk ezek kapcsán?
Vásárló Tényleg még mindig olyan könnyű ingatlant eladni? Vagy mégsem?!
Márkázott tartalom | 2022. június 18. 10:20
Az elmúlt évek kétségtelenül azoknak kedveztek, akik ingatlant értékesítőként jelentek meg, hiszen a rendkívül magas kereslettel szemben viszonylag alacsony kínálat találkozott, aminek köszönhetően nemcsak rendkívül gyorsan, de meglepően jó áron is adhatta el ingatlanát az, aki jól hirdetett és jól árazott. De mit is jelent a jó hirdetés és a jó árazás? Mai cikkünkben ezt a kérdéskört igyekszünk körbejárni.
Vásárló Miért fogadja el a Gucci a kriptovalutákat - előretekintés a jövőre?
Márkázott tartalom | 2022. június 17. 09:38
A Gucci ügyfelei hamarosan olyan kriptovalutákkal fizethetnek majd a megvásárolt luxusdivatért, mint a Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), készpénz, Dogecoin (DOGE), shiba inu, wrapped bitcoin (WBTC), life Coin és más digitális valuták a kiválasztott amerikai üzletekben. A Gucci ügyfelei hamarosan olyan kriptovalutákkal fizethetnek majd a megvásárolt luxusdivatért, mint a Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), készpénz, Dogecoin (DOGE), shiba inu, wrapped bitcoin (WBTC), life Coin és más digitális valuták a kiválasztott amerikai üzletekben.
Vásárló Egy borbár, ahol nem lehet mellényúlni Vidd haza Magyarország borainak gyöngyszemeit az N28-ból!
PR | 2022. június 15. 10:44
A közel egy éve megnyitott N28 Wine & Kitchen bemutatkozásával két híres, magyar borászat álma vált valóra. Barta Károly – Ujvári Vivien főborász segítségével – világszínvonalú tokaji borokat készít Mádon. Szentesi József pedig a Velencei-tó északi részének vezető borásza, aki rengeteget tett az olyan ősi magyar fajták megmentéséért, mint például a csókaszőlő, a sárfehér vagy a tihanyi kék. Az ő nagy párosuk volt az alapja annak, hogy megszületett ez a különleges hely, mely azon túl, hogy a világjárt és világhírű Molnár Márk séf vezetésével álmodja meg étlapját, olyan széles választékot kínál hazai, kis pincészetek izgalmas boraiból, melyet máshol a városban nem igen találunk. Az N28 Wine and Kitchen különleges bortételeihez letisztult, szezonális fogások párosulnak, amelyeket úgy állítottak össze, hogy tökéletes harmóniában legyenek a borok adta ízélménnyel. Itt az ételeket párosítják a borokhoz és nem fordítva.
Vásárló Válasszon praktikus, dizájnos és elegáns üveg tolóajtót otthonába, irodájába!
Márkázott tartalom | 2022. június 14. 10:50
Az üveg tolóajtók gyönyörű megoldást jelentenek olyan terekben, ahol kevés a hely, a természetes fény, illetve a térérzet miatt szükség van valamilyen légies megoldásra a helyiségek elválasztására. 
Vásárló Defektet kaptál? Otthon is meg tudod javítani
Márkázott tartalom | 2022. június 14. 10:31
Hogyha sokat utazol kerékpárral, biztosan téged sem fognak elkerülni a defektek. Ezek megjavítása sokszor nagy fejtörést okozhat, de nem lehetetlen őket otthon is megoldani. Ha érdekel, hogy hogyan teheted meg mindezt, akkor tarts velünk, és megmutatjuk a lépéseket.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG