1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sokaknál kiveri a biztosítékot a lóhús evése, ugyanakkor többen kifejezetten vadásszák a piacokon. Megéri-e vágólovat, csikót tartani? Hogy lehet, hogy bár szabad nálunk lovat vágni, a legtöbb húsüzem mégis Olaszországból vásárol, ráadásul Magyarországról kivitt lovakat? Világszerte évente nagyjából 5 millió lovat vágnak le. Tabu és jó üzlet egyben? A cikk témája többeket érzékenyen érinthet.

A pápa, a konkvisztádorok és francia forradalom

III. Gergely pápa

A lóhús evése nemcsak a magyarokat osztja meg. Szinte az egész világon vannak hagyományai, ugyanakkor több társadalomban, vallásban (a lóhús nem kóser, mert páratlan ujjú patás), kifejezetten tilalom, tabu alá esik. A különböző társadalmak hozzáállása a témához nagyban függ az adott térség történelmétől. Európában a középkorban végig jelen volt a lóhús fogyasztása, annak ellenére, hogy azt 732-ben III. Gergely pápa rendeletben tiltotta meg. Különösen a germán pogány vallási rituálékban jutott szerephez a lóhús, mint áldozati étel. A legerősebb hagyományai mind a mai napig Franciaországban, a Benelux államokban és Olaszországban van a ló evésének, ugyanakkor a brit kultúrában több száz éve nagyon erős tabu övezi azt. (Ezért is volt ott különösen nagy skandalum, hogy a közelmúltban az angliai Tesco bizonyos termékeiben lóhúst mutattak ki.)

Az amerikai kontinensen az európai felfedezők, a konkvisztádorok koráig, tehát a 16. - 17. századig egyáltalán nem volt divat a háziasított lovak levágása, a vadlovakat ugyanakkor minden nép fogyasztotta. A spanyol térhódítás ezeken a területeken együtt járt nagyszámú tenyésztett harci mén betelepítésével, amelyek közül jelentősen vadultak vissza és keveredtek az ottani vadlovakkal. Egyes tanulmányok szerint Chile és Argentína területén ekkor kezdődött a domesztikált hátasok vágása és értékesítése, ami a mai napra több országban is jelentős iparággá nőtte ki magát.

Franciaországban egyértelműen a nagy forradalom után kezdődött a lóhús tömeges fogyasztása. Ennek egyik oka részben az volt, hogy a háborús körülmények között élő, amúgy is nagy számú szegény rétegek megettek mindent ami ehető volt, a másik kifejezetten a tabudöntéssel van összefüggésben. Ugyanis jó lovak tartása a francia forradalomig a nemesség kiváltsága volt, a forradalommal viszont az arisztokrácia nagy része elbukott, a ló onnantól nem számított kiváltságnak. Egyes történelmi tanulmányok szerint a szegényebb franciák kifejezett előszeretettel rendeztek nagy lólakomákat a forradalom utáni években, mintegy paródiát csinálva az arisztokrácia kedvenc ételeiből és a lovaiból.

Forrás: Wikimedia Commons

A két világháború mély nyomot hagyott a lóhús-fogyasztásban, ez Magyarországon is mind a mai napig mélyen áthatja az ezzel kapcsolatos attitűdöt. A frontkatonák, különösen télen ették az elhullott állatokat, de Budapesten is gyakori látvány volt az utcai lóvágás az ostrom alatti éhínség idején. A magyar társadalomban amúgy is erős érzelem fűződik a lovakhoz, a "lovas nemzet" - attitűd miatt, amit ugyan lehet támadni, de tény, hogy a társadalmi tudatba mélyen beleivódott a lovak szeretete, a lovas történelmünk tisztelete. A törvények a mai napig lehetővé teszik a lovak levágását, lóhúst pedig könnyűszerrel beszerezhetünk a boltokban, piacokon, nagykereskedőknél. Ugyanakkor az országban rendszeresen fogyasztott húsok közül érzelmi alapon talán ez a legmegosztóbb.

---- Az öreg ló és a pecsenyecsikó olasz vágóhídra megy ----

Az öreg ló és a pecsenyecsikó olasz vágóhídra megy

Magyarországon elsősorban vékony-, vagy vastagkolbász formában találkozunk a lóhússal, de a nagyobb piacokon rendszeresen futhatunk bele lópárizsiba is. Ebből arra következtethetnénk, hogy a lóhúst kizárólag darálva, erősen fűszerezve, füstölve, hőkezelve érdemes fogyasztani, de ez nem igaz, pusztán a hazai lófogyasztás korlátozódik erre szűk keresztmetszetre. A lóhús ugyan kissé édes, viszont kifejezetten egészséges, a csikók húsa pedig egyes országokban (ne menjünk messze, például Olaszországban) kifejezetten ínyencfalatnak számít. A ló húsa proteinben gazdag, és zsírszegény. Konyhai feldolgozásra kifejezetten alkalmassá teszi a lágysága. Egyes közép-ázsiai, és dél-amerikai országokban kifejezetten az ünnepi étkezés része. A világ nyolc legnagyobb "lóevő"országa körülbelül évi 5 millió hátast fogyaszt el.

Lóhúst hirdető bolt Bécsben /Forrás: Wikimedia Commons/

A magyar - és az európai gyakorlatban is - elsősorban a kiöregedett, beteg állatokat viszik a vágóhídra. Ez a szokás elég széles körben ismert és elfogadott. Ugyanakkor fogyasztói és kereskedelmi szempontból is sokkal kívánatosabb a csikó húsa. Az úgynevezett "pecsenyecsikózás" nálunk is létezik, egyes tenyésztők kifejezetten ráállnak arra, hogy a még szopós csikókat, amelyek még nem legelnek vágásra értékesítik. (Hasonlóan a szarvasmarhánál a borjúhoz, ami még csak tejen élt.)  A vágóhidakról szóló 2005-ös törvény külön rendelkezik a lovak vágásáról olyan nagytestű állatokkal közös cikkelyben, mint a szarvasmarhák és a bivalyok. Az európai szabályok viszonylag humánussá tették az állatok levágását, azokat a mészárszéken el kell különíteni, a taglózást pedig felváltotta a speciális puskákkal való kivégzés, ami a kivéreztetés, tehát a gyakorlati vágás előtt már megöli az állatot úgy, hogy annak szenvedésének ideje a lehető legrövidebb ideig tart. A magyar gyakorlatban azonban nagyon ritka, hogy lovakat hajtanak nagy számban a vágóhidakra. Ennek részben érzelmi, de főleg gyakorlati okai vannak.

Takács Zoltán a Babati és Társa Húsfeldolgozó kereskedelmi igazgatója szerint a lóhús-fogyasztás Magyarországon elsősorban érzelmi okok miatt népszerűtlen. A szakértő szerint eleve sokan nem szeretik az édes húst, másrészt a magyarok kifejezetten érzelmi alapon állnak a lóhoz, annak levágását a társadalom nagy része elítéli, húsából fogyasztani nem hajlandó. Emlékeztetett arra, hogy a vágóhídi gyakorlatról szóló szabályozás nagyon szigorú a különböző fajták vágásával kapcsolatban, így az előírások betartása nagyban megnöveli a vágás és feldolgozás költségét. Emiatt gyakorlatilag nem éri meg idehaza lovat vágni, olcsóbb, ha a hazai kereskedők külföldről szerzik be az árut. A törvény szerint a lovakat nem lehet együtt vágni más fajtával, el kell őket különíteni, és a nyúzást is elkülönítve kell végezni. A magyar vágóhidak többsége szarvasmarhára, sertésre és juhra van bekalibrálva.

Ahhoz, hogy (az alacsony kereslet miatt) kis számú lovat levágják, a mészárszéket át kell szervezni, át kell alakítani, ez pedig pénzbe kerül, ami jelentősen megdrágítja a lovak levágását. Annak a lótulajdonosnak tehát, aki fogyasztásra tenyészt, megéri inkább külföldre vitetni az állatot, olyan vágóhídra, amely kifejezetten lovakkal foglalkozik. A fő cél szinte mindenki számára Olaszország. Az olaszoknál eleve erős hagyományai voltak a lófogyasztásnak, aztán a 2000-es évek elején kitört kergemarha-pánikok miatt megsokszorozódott a kereslet a lóhús iránt. Az olasz húskereskedelemben és a konyhában is széles palettán mozog a lóhús, a speciálisan lovakra kiépült vágóhidakon pedig viszonylag alacsony költséggel lehet vágatni. A hazai tenyésztők és nepperek egybehangzóan állítják, hogy nagyobb tételben megéri kivinni a lovakat, a  húsforgalmazó cégeknél pedig érdeklődésünkre elmondták, hogy az "olasz" lóhús ára nagyjából azon a szinten mozog, mint a szarvasmarháé, vagy a disznóé.

---- A miszter lova lova ----

A miszter lova lova

Forrás: animalaid.org.uk

Éppen ez év elején okozott hatalmas botrányt Nagy-Britanniában és Írországban, hogy a brit Tesco által forgalmazott hamburgerpogácsákban lóhús maradványt találtak. A cég ezzel hatalmas kötényt kapott, az árfolyama jelentősen zuhant a londoni tőzsdén, csak hosszas magyarázkodás és áruvisszahívás mentette a helyzetet. A cég magyarországi részlegének is külön közleményben kellett nyugtatni a felháborodott vásárlókat. Nagy-Britanniában már hosszú évek óta borzolják a kedélyeket az illegális és féllegális lóhús-kereskedelemmel kapcsolatos hírek. Az egyik állatvédő szervezet 2007-ben egy titokban készített, 10 perces sokkoló felvételt mutatott be. Ezen látható, hogy az állatvédelmi előírásokra fittyet hányva, válogatás nélkül lövik fejbe és dolgozzák fel a lovakat. Ráadásul - ahogy az animalaid.org.uk aktivistái felhívják a figyelmet - vegyesen vesznek át és dolgoznak fel pónikat, kiöregedett és fiatal versenylovakat, sőt a felvételek tanúsága szerint vemhes kancát is. A videó készítői szerint az angliai Taunton városában levő mészárszékre lótulajdonosok és dealerek egyaránt viszik a lovakat, darabonként mindössze 300 fontért.

Hasonlóan nagy felháborodást okoztak korábban amerikai televíziók, így a CNN leleplező riportjai az illegális lóhús-kereskedelemről. Dél-Floridában lótolvaj bandák ritkították a helyi gazdák méneseit, egyértelműen feldolgozásra és eladásra szánva azokat. Bár a legtöbb európai országban, de az Egyesült Államokban, és Dél-Amerikában is legális, és széles körben elfogadott a lovak levágása és fogyasztása, mindenhol erős a megosztottság a társadalomban. Az általunk megkérdezett szakértők szerint a magyar gyakorlat tiszta és biztonságos, a híresztelések ellenére a legtöbb kereskedő legális úton szerzi be a húst, a törvények pedig szigorúak. Ehhez képest elég nagy ellenállásba ütköztünk a kutatásunk során.

Eladom a lovamat

Tapasztalatunk szerint idehaza a tabu széles körben áthatja a szakmát, mind a lótenyésztők, mind a forgalmazók részéről. A lótenyésztők szövetsége nem válaszolt a Privátbankár megkeresésére, volt olyan húsfeldolgozó, ahol rövid úton elutasították az interjúkérésünket, akik pedig adtak információt, arra kértek minket, hogy név nélkül beszélhessenek, annak ellenére, hogy állításuk szerint teljesen legális úton szerzik be a lóhúst, elsősorban Olaszországból. A magyar piacon működő cégek stabil keresletet tapasztalnak, az olasz kiszerelés általában 20 kilós egységcsomagokban jön, apróra vágva, feldolgozásra készen. Az ára nagyjából annyi, mint a marhahúsé. A hústartalma meghaladja a 96 százalékot, a maradék a faggyú. A késztermék általában vékony, vagy vastag kolbász (szalámi), párizsi, ló-steaket valószínűleg nem találnánk könnyen.

 

 

Dr. Lami András szabadkígyósi állatorvos, korábbi hatósági állatorvos szerint nagyon kicsi az esély arra, hogy a magyar lovakat ellenőrzés nélkül kicsempésszék az országból. A szakértő a Privátbankárnak elmondta, ahhoz, hogy egy lovat kivigyenek az országból, a járási hatóság útlevelet ad ki, a szállítás másik feltétele pedig egy mikrochip, ami mind a ló, mind a tenyésztő adatait tartalmazza. Beteg ló nem hagyhatja el az országot, három betegségre mindenképpen szűrik az állatokat, ezek a takonykór, a fertőző kevésvérűség és a méneknél a tenyészbénaság. Az útlevél egyik pontjában a tenyésztőnek nyilatkoznia kell, hogy az állat vágásra kerülhet-e, vagy sem. Az állatorvos tapasztalata szerint sokan már a csikó születésekor beírják a papírokba, hogy soha nem lehet levágni, ami akkor is megakadályozza a mészárszéki végzetet, ha a ló már öreg és beteg, így kénytelen végelgyengülésben elpusztulni.

A szakember elmondta, hogy az olasz rendőrség nagyon szigorúan ellenőrzi a közutakon az élőállat-szállítmányokat, mind a papírokat, mind a chipeket. Az útlevél kiállítása állatonként 10 ezer forint körül van, ugyanakkor a szállításért már nem kell fizetnie a tenyésztőnek. Dr. Lami András szerint a hazai piacon jellemzően a régi lókupecekhez hasonló tevékenységet folytató csoportok vásárolják fel a lovakat, így a tenyésztőknek a legkevesebb esetben kell maguknak szervezni a kivitelt és az ahhoz kapcsolódó papírmunkát. A szakember szerint az országba beérkező hússzállítmányok is biztonságosak, a hazai felügyeleti szervek azokat rendszeresen ellenőrzik.

A lovakat levágják, ugye?

Sokaknál kiveri a biztosítékot a lóhús evése, ugyanakkor többen kifejezetten vadásszák a piacokon. Megéri-e vágólovat,

csikót tartani? Hogy lehet, hogy bár szabad nálunk lovat vágni, a legtöbb húsüzem mégis Olaszországból vásárol, ráadásul

Magyarországról kivitt lovakat? Világszerte évente nagyjából 5 millió lovat vágnak le. Tabu és jó üzlet egyben? A cikk témája

többeket érzékenyen érinthet.  
A pápa, a konkvisztádorok és francia forradalom

A lóhús evése nemcsak a magyarokat osztja meg. Szinte az egész világon vannak hagyományai, ugyanakkor

többtársadalomban, vallásban (a lóhús nem kóser, mert páratlan ujjú patás), kifejezetten tilalom, tabu alá esik. A különböző

társadalmak hozzáállása a témához nagyban függ az adott térség történelmétől. Európában a középkorban végig jelen volt a

lóhús fogyasztása, annak ellenére, hogy azt 732-ben III. Gergely pápa rendeletben tiltotta meg. Különösen a germán pogány

vallási rituálékban jutott szerephez a lóhús, mint áldozati étel. A legerősebb hagyományai mind a mai napig

Franciaországban, a Benelux államokban és Olaszországban van a háziló evésének, ugyanakkor a brit kultúrában több száz

éve nagyon erős tabu övezi azt. (Ezért is volt skandallum, hogy a közelmúltban az angliai Tesco bizonyos termékeiben

lóhúst mutattak ki.

Az amerikai kontinensen az európai felfedezők, a kokvisztádorok koráig, tehát a 16. - 17. századig egyáltalán nem volt divat

a háziasított lovak levágása, a vadlovakat ugyanakkor minden nép fogyasztotta. A spanyol térhódítás ezeken a területeken

együtt járt nagyszámú tenyésztett harci mén betelepítésével, amelyek közül jelentősen vadultak vissza és keveredtek az ottani

vadlovakkal. Egyes tanulmányok szerint Chile és Argentína területén ekkor kezdődött a domesztikált hátasok vágása és

értékesítése, ami a mai napra több országban is jelentős iparággá nőtte ki magát.

Franciaországban egyértelműen a nagy forradalom után kezdődött a lóhús tömeges fogyasztása. Ennek egyik oka részben

az volt, hogy a háborús körülmények között élő, amúgy is nagy számú szegény rétegek megettek mindent ami ehető volt, a

másik kifejezetten a tabudöntéssel van összefüggésben. Ugyanis lótartás a francia forradalomig a nemesség kiváltsága volt, a

forradolommal viszont az arisztokrácia nagy része elbukott, a ló onnantól nem számított kiváltságnak. Egyes történelmi

tanulmányok szerint a szegényebb franciák kifejezett előszeretettel rendeztek nagy lólakomákat a forradalom utáni években,

mintegy paródiát csinálva az arisztokrácia kedvenc ételeiből és a lovaiból.

A két világháború mély nyomot hagyott a lóhús-fogyasztásban, ez Magyarországon is mind a mai napig mélyen áthatja az

ezzel kapcsolatos attitűdöt. A frontkatonák, különösen télen ették az elhullott állatokat, de Budapesten is gyakori látvány volt

az utcai lóvágás az ostrom alatti éhínség idején. A magyar társadalomban amúgy is erős érzelem fűződik a lovakhoz, a

"lovas nemzet"-attitűd miatt, amit ugyan lehet támadni, de tény, hogy a társadalmi tudtaba mélyen beleivódott al ovak

szeretete, a lovas történelmünk tisztelete. A törvények a mai napig lehetővé teszik a lovak levágását, lóhúst pedig

könnyűszerrel beszerezhetünk a boltokban, piacokon, nagykereskedőknél. Ugyanakkor az országban rendszeresen

fogyasztott húsok közül érzelmi alapon talán ez a legmegosztóbb.

Az öreg ló és a pecsenyecsikó olasz vágóhídra megy

Magyarországon elsősorban vékony-, vagy vastagkolbász formában találkozuk a lóhússal, de a nagyobb piacokon

rendszeresen futhatunk bele lópárizsiba is. Ebből arra következtethetnénk, hogy a lóhúst kizárólag darálva, erősen

fűszerezve, füstölve, hőkezelve érdemes fogyasztani, de ez nem igaz, pusztán a hazai lófogyasztás korlátozódik erre szűk

keresztmetszetre. A lóhús ugyan kissé édes, viszont kifejezetten egészséges, a csikók húsa pedig egyes országokban (ne

menjünk messze, például Olaszországban) kifejezetten ínyencfalatnak számít. A ló húsa proteinben gazdag, és zsírszegény.

Konyhai feldolgozásra kifejezetten alkalmassá teszi a lágysága. Egyes közép-ázsiai, és dél-amerikai országokban kifejezetten

az ünnepi étkezés része. A világ nyolc legnagyobb "lóevő"országa körülbelül évi 4,7 millió hátast fogyaszt el.

A magyar - és az európai gyakorlatban is - elsősorban a kiöregedett, beteg állatokat viszik a vágóhídra. Ez a szokás elég

széles körben ismert és elfogadot. Ugyanakkor fogyasztói és kereskedelmi szempontból is sokkal kívánatosabb a csikó

húsa. Az úgynevezett "pecsenycsikózás" nálunk is létezik, egyes tenyésztők kifejezetten ráállnak arra, hogy a még szopós

csikókat, amelyek még nem legelnek vágásra értékesítik. (Hasonlóan a szarvasmarhánál a borjúhoz, ami még csak tejen élt.)  

A vágóhídakról szóló 2005-ös törvény külön rendelkezik a lovak vágásáról olyan nagyatestű állatokkal közös cikkelyben,

mint a szarvasmarhák és a bivalyok. Az európai szabályok viszonylag humánussá tették az állatok levágását, azokat a

mészárszéken el kell különíteni, a taglózást pedig felváltotta a speciális puskákkal való kivégzés, ami a kivéreztetés, tehát a

gyakorlati vágás előtt már megöli az állatot úgy, hogy annak szenvedésének ideje a lehető legrövidebb ideig tart. A magyar

gyakorlatban azonban nagyon ritka, hogy lovakat hajtanak nagy számban a vágóhidakra. Ennek részben érzelmi, de főle

gyakorlati okai vannak.

Takács Zoltán a Babati és Társa Húsfeldolgozó kereskedelmi igazgatója szerint a lóhús-fogyasztás Magyarországon

elsősorban érzelmi okok miat tnépszerűtlen. A szakértő szerint eleve sokan nem szeretik az édes húst, másrészt a magyarok

kifejezetten érzelmi alapon állnak a lóhoz, annak levágását a társadalom nagy része elítéli, húsából fogyasztani nem hajlandó.

Emlékeztetett arra, hogy a vágóhídi gyakorlatról szóló szabályozás nagyon szigorú a különböző fajták vágásával

kapcsolatban, így az előírások betartása nagyban megnöveli a vágás és feldolgozás költségét. Emiatt gyakorlatilag nem éri

meg idehaza lovat vágni, olcsóbb, ha a hazai kereskedők külföldről szerzik be az árut. A törvény szerint a lovakat nem lehet

együtt vágni más fajtával, el kell őket különíteni, és a nyúzást is elkülönítve kell végezni. A magyar vágóhidak többsége

szarvasmarhára, sertésre és juhra "van beállítva".

Ahhoz, hogy (az alacsony kereslet miatt) kis számú lovat levágják, a mészárszéket át kell szervezni, át kell alakítani, ez pedig

pénzbe kerül, ami jelentősen megdrágítja a lovak levágását. Annak a lótulajdonosnak tehát, aki fogyasztásra tenyészt, megéri

inkább külföldre vitetni az állatot, olyan vágóhídra, amely kifejezetten lovakkal foglalkozik. A fő cél szinte mindenki számára

Olaszország. Az olaszoknál eleve erős hagyományai voltak a lófogyasztásnak, aztán a 2000-es évek elején kitört

kergemarha-pánikok miatt megsokszorozódott a kereslet a lóhús iránt. Az olasz húskereskedelemben és a konyhában is

széles palettán mozog a lóhús, a speciálisan lovakra kiépült vágóhidakon pedig viszonylag alacsony költséggel lehet vágatni.

A hazai tenyésztők és nepperek egybehangzóan állítják, hogy nagyobb tételben megéri kivinni a lovakat, a  húsforgalmazó

cégeknél pedig érdeklődésünkre elmondták, hogy az "olasz" lóhús ára nagyjából azon a szinten mozog, mint a

szarvasmarháé, vagy a disznóé.

Útlevél, mikrochip, nepperek és lókupecek

Tapasztalatunk szerint a tabu széleskörben áthatja a szakmát, mind a lótenyészutők, mind a forgalmazók részéről. A

lótenyésztők országos szövetsége nem válaszolt a Privátbankár megkeresésére, volt olyan húsfeldolgozó, ahol rövid úton

elutasították az interjúkérésünket, akik pedig adtak információt, arra kértek minket, hogy név nélkül beszélhessenek, annak

ellenére, hogy állításuk szerint teljesen legális úton szerzik be a lóhúst. Dr. Lami András szabadkígyósi állatorvos, korabbi

hatósági állatorvos hosszú évek tapasztalatával rendelkezik a lószállítás ellenőrzéséről.







LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG