BUX
35 828.96
+1.76%
+618.00
OTP
10 050.00
+3.24%
+315.00
MOL
2 026.00
+1.30%
+26.00
RICHTER
6 875.00
+0.81%
+55.00
MTELEKOM
392.00
+0.51%
+2.00
 
Hírek
Cikkek Rogán: szüntessék meg Baja Ferenc hivatalát
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 16:37
A Kormányzati Informatikai és Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának megszűntetését kezdeményezi Rogán Antal fideszes képviselő. A politikus szerint felesleges, hogy az Informatikai és Hírközlési Minisztérium mellett a Baja Ferenc vezette hivatal nagy létszámú apparátussal és többmilliárdos költségvetéssel működjön, miközben "a megszorító csomag keretében" 7,8 milliárd forintot vonnának el az informatikai tárcától. Rogán Antal közölte, hogy kezdeményezéséről levelet küldött Draskovics Tibor pénzügyminiszternek.
Cikkek Megszületett a Dunaferr bérmegállapodása
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 16:28
Aláírták a Dunaferr idei bér- és szociális megállapodását; a szakszervezetek szerint a hét hétig tartó béralku eredményeként jó és bátran vállalható egyezség született - közölte a vállalati szakszervezeti szövetség elnöke. Bálint Mihály elmondta: a Dunaferr vállalatcsoport kollektív szerződés hatálya alá eső társaságainál minimálisan hat százalék, átlagosan 6,27 százalékos alapbérfejlesztésre kerül sor visszamenőlegesen január elsejei hatállyal, ami azt jelenti, az idén összességében nem romlanak a Dunaferr munkavállalóinak reálbér-pozíciói. Az alapbérfejlesztést már a februári fizetéseknél kézhez kapják a munkavállalók.
Cikkek Már háromszáz halottja van az iráni vonatrobbanásnak
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 16:03
Az eddigi adatokkal ellentétben háromszáz halottja és négyszázhatvan sérültje van az iráni vonatszerencsétlenségnek - közölte a Nemzetközi Vöröskereszt helyi illetékese. A szakember hozzátette, hogy további holttestek vannak a romok alatt. Mint arról tegnap mi is beszámoltunk az északkelet-iráni Neisápur közelében tegnap kigyulladt és felrobbant egy veszélyes vegyianyagokkal, üzemanyaggal és műtrágyával megrakott, ötvenegy vagonból álló vasúti szerelvény. A mentőalakulatok még nem fejezték be a robbanás nyomán keletkezett, százötven méter átmérőjű, húsz-huszonöt méter mély kráter átvizsgálását.
Cikkek Euróövezeti rekordnövekedés a termelélenységben
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 16:01
Rekordütemben nőtt a termelékenység idén januárban az euróövezetben, miután a tavalyi második félévben is már gyorsult az ütem - jelentette az NTC kutatóintézet a legújabb felmérésében. Továbbra is Németországban volt a leggyorsabb a termelékenység növekedése, habár lassabb a decemberinél. Utána Franciaország következik, itt januárban rekordot döntött a növekedés. A termelékenység mindenütt javult az iparilag fejlett országokban azóta, hogy a tavaly beindult gazdasági növekedés nem járt együtt a foglalkoztatás bővítésével. Sőt néhol - különösen Németországban - még tovább csökkent a munkahelyek száma. A kéthónapos indexet a kutató ötezer európai vállalattól havonta beérkező válaszok alapján készíti. Az euróövezetben a mutató 56,8 pont volt januárban. A négyéves átlag 52,8 pont. Ágazati bontásban a távközlés volt a legtermelékenyebb idén januárban, 64,8-as mutatóval. Ezt követte az italipar és a légiközlekedés, a kevésbé jól szereplők között volt a gyógyszeripar.
Cikkek Harminchárman a Fővárosi Közgyűlésben? - az MDF támogatja
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 15:39
Az MDF támogatja a főpolgármester létszámcsökkentési javaslatát a fővárosi önkormányzatban, ha az nem jár együtt a demokrácia csorbításával - közölte Hock Zoltán fővárosi MDF-es képviselő. Hock azt követően nyilatkozott, hogy Demszky Gábor közölte, javasolni fogják, csökkentsék a felére, harminchárom főre a Fővárosi Közgyűlés létszámát. "Ha az említett feltételeket egy törvénymódosítással sikerül teljesíteni, azt az MDF tudja támogatni, hiszen mi is azt gondoljuk, hogy minél olcsóbban kell szolgálni a közjót" - tette hozzá az MDF önkormányzati képviselője.
Cikkek A megszorítások nem érintik a szociális ellátórendszert
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 15:31
A gazdasági megszorító intézkedések nem érintik a szociális ellátórendszer működését - jelentette ki az Egészségügyi Szociális és Családügyi Minisztérium politikai államtitkára. Göncz Kinga elmondta a szociális ellátórendszer jelenleg túlzottan decentralizált, s miután a szociális ellátás önkormányzati hatáskörben van, számos kistelepülésen sem pénz, sem megfelelő szakértelem nem áll rendelkezésre e célra. Az átalakítás során a kistérségek kapnak jelentősebb szerepet ezen a területen is - tette hozzá az államtitkár.
Cikkek 22 ezerrel kevesebb munkanélküli az USA-ban
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 15:01
A múlt héten a vártnál nagyobb ütemben hsuzonkétezer fővel háromszáznegyvennégyezerre csökkent az Egyesült Államokban a munkanélküli segélyért először jelentkezők száma. Egy héttel korábban viszont összesen 3,186 millió fő szerepelt a segélyezettek listáján, ami kellemetlen meglepetést jelent, hiszen a megelőző heti 3080 ezres szinthez képest a Bloomberg által megkérdezett elemzők huszonötezres növekedést vártak.
Cikkek Felmentették a kapruni vonatbaleset vádlottait
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 15:00
Ausztriában a salzburgi bíróság bizonyítékok hiányában felmentette azt a tizenhat embert, akiket az előzetes vizsgálatok alapján felelősség terhelt a négy évvel ezelőtti kapruni gleccservonat szerencsétlenségben. Akkor százötvenöten haltak meg, amikor egy alagútban kigyulladt a turistákat szállító szerelvény. Az ítélet kihirdetése után kisebb botrány tört ki a tárgyalóteremben, mert az összegyűlt hozzátartozók nem tudták elfogadni a felmentő ítéletet.
Cikkek Szíria a tárgyalások folytatását ajánlotta Izraelnek
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 14:51
A négy évvel ezelőtt megszakadt tárgyalások felújítását ajánlotta Szíria Izraelnek - közölte a szíriai alelnök. Abdel-Halím Haddám közölte, hogy a szír vezetés Abdullah Gül török külügyminiszteren keresztül juttatta el tárgyalási javaslatát Izraelnek. A szír alelnök, hangsúlyozta, hogy országa az ENSZ határozatainak megfelelően elkötelezett a közel-keleti békefolyamat mellett. A tárgyalások négy évvel ezelőtti félbeszakadását megelőzően az akkori izraeli kormány beleegyezett abba, hogy szinte teljes egészében kivonja csapatait a Golán-fennsíkról. Ariel Saron viszont ragaszkodik ahhoz, hogy Szíria és Izrael kezdje teljesen előröl a tárgyalásokat.
Cikkek Kiraboltak egy ferencvárosi postát
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 14:50
Kiraboltak egy IX. kerületi postahivatalt. Az eddigi vizsgálat szerint egy sötét ruhás, símaszkot viselő férfi lépett be kora délután a Lónyai utcai postahivatalba, feltehetően fegyverrel összeterelte az ügyféltérben tartózkodó három és a hátsó helyiségekben lévő két alkalmazottat és még meg nem határozott összegű pénz átadására kényszerítette őket - mondta a BRFK sajtóügyeletese. Sagyibó Melinda hozzátette: ügyfél nem tartózkodott a postahivatalban, lövés, sebesülés nem történt.
Cikkek Medgyessy szerint elsöprő többség támogatja közjogi javaslatait
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 14:49
A miniszterelnök szerint az emberek elsöprő többsége támogatja országértékelő beszédében elhangzott három közjogi kezdeményezését. Az ország lakosságának hetven százaléka támogatja a közös európai parlamenti lista állítását, több mint nyolcvan százalék pedig a közvetlen köztársaságielnök-választást és kilencven százalék ért egyet a kisebb parlament gondolatával - mutatott rá Medgyessy Péter a Magyar Rádiónak adott nyilatkozatában egy reprezentatív felmérésre hivatkozva.
Cikkek Szlovákiából keletre mennek a férfiruhagyártók
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 13:47
Az idén több férfikonfekció-gyártó helyezi át termelése egy részét Szlovákiából Ukrajnába, Fehéroroszországba és Bulgáriába. A vállalatok az alacsonyabb gyártási költségekkel indokolták a lépést. Egy varrónő Ukrajnában vagy Fehéroroszországban nyolcvan dollárt keres havonta, míg Szlovákiában háromszázharmincat - mondta az egyik cég vezérigazgatója.
Cikkek Az MDF munkaszüneti nappá tenné az Európa-napot
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 13:07
A Magyar Demokrata Fórum parlamenti képviselőcsoportja benyújtotta az Országgyűlésnek azt a törvénymódosító javaslatát, hogy 2004-től május kilencedike, az Európa-nap legyen munkaszüneti nap Magyarországon - jelentette be Herényi Károly. EU-csatlakozásunk történelmi léptékű döntés, melyről egy ünnep formájában kell megemlékeznünk" - mondta a képviselőcsoport vezetője. Hozzáfűzte: Magyarországon európai összehasonlításban rendkívül kevés a munkaszüneti napok száma, összesen tíz, míg más uniós országokban ennél kettővel-hárommal több.
Cikkek EU-csatlakozás: túl sok munka maradt 72 napra
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 12:36
A magyar törvényhozás ugyan elfogadta mindazokat a törvényeket, amelyek az európai uniós csatlakozáshoz kellenek, azonban a részletszabályok, illetve a végrehajtási utasítások tekintetében az államigazgatás lemaradásban van
Cikkek Feloldozást nyert a Tilos
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 12:12
Az ügyészségnek az az álláspontja, hogy a Tilos Rádióban karácsonykor elhangzott kijelentés nem valósítja meg a közösség elleni izgatás bűntettét, ezért a nyomozás megszüntetését javasolja - mondta el a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Dobos Gabriella elmondta: február elején szóban egyeztetett az ügyészség és a Budapesti Rendőr-főkapitányság, s az erről készült "feljegyzés arról szól, hogy ez a cselekmény nem valósít meg bűncselekményt, ezért a nyomozást meg kell szüntetni". "Az ügyészség álláspontja szerint az elhangzott mondat nem valósítja meg a közösség elleni izgatás bűntettét" - közölte hozzátéve, hogy ezt az álláspontját rögzítette írásba az ügyészség a nyomozó hatóság kérésére".
Cikkek Magyar gazdaság: jobb, mint aminek látszik
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 12:11
A magyar gazdaság valós helyzete lényegesen jobb, mint a róla kialakult nemzetközi és hazai megítélés - mondta Göndör István, az MSZP vezérszónoka a Felelősen a gazdaságról című politikai vitanapon az Országgyűlésben. A kialakult bizalomhiány azzal függ össze, "hogy a pénzügypolitika mindkét ága, a fiskális és monetáris, tartalmi és kommunikációs hibákat követett el, hogy a kiélezett belpolitikai környezetben minden gazdasági kérdés túlpolitizálódott" - mondta.
Cikkek Jól megy a szeszesital
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 12:05
A brit Diageo, a világ legnagyobb szeszesital forgalmazója növelte legfontosabb termékeinek értékesítését üzleti évének első felében. Hasonló eredményekre számít a második félévben is, annak ellenére, hogy Európában egyenetlen a gazdasági fellendülés
Cikkek Átépítik a Ferihegyi 2A Terminált
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 11:56
Megkezdődött a Ferihegyi Repülőtér 2A terminál tranzitvárójának átalakítása, ami várhatóan május 15-ig tart - közölte a Malév. Az átépítés a már tavaly megkezdett repülőtér-korszerűsítés folytatása, amelyet a Budapest Airport Rt. indított el.
Cikkek Elfogták a baltás gyilkost
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 11:27
Elfogta a rendőrség azt a fiatal külföldit, aki a gyanú szerint baltával gyilkolt meg egy férfit a budapesti Nemzetvédelmi Egyetemen. A gyilkosság az eddigi adatok szerint ma hajnalban történt a felsőoktatási intézmény Hungária körúti létesítményében. A 27 éves örmény származású áldozatot a gyanú szerint egy 26 éves honfitársa végezhette ki egy baltával. Az elkövetőt a rendőrök a helyszínen elfogták. Az ügy további részleteiről a BRFK délelőtt sajtótájékoztató keretein belül számol be.
Cikkek Osztalékot emel a Total
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 11:25
A francia Total olajvállalat tiszta nyeresége 1,59 milliárd euró volt a negyedik negyedévben, az előző évi 1,37 milliárd euró után. Bejelentették, hogy az osztalékot 15 százalékkal 4,70 euróra emelik részvényenként.
Cikkek 33%-os tulajdonrész is elérhető a BÉT-en
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 11:24
A BÉT közgyűlése 83 százalékos többséggel elfogadta az MNB javaslatát. Eszerint előzetes felügyeleti kéréssel akár 33 százalékos tulajdonrészt is el lehet érni, és ezzel együtt módosították a korábbi legfeljebb 10 százalékos tulajdoni részről szóló részt.
Pénzügyi szektor ÁÉB-gyorsjelentés: 22 százalékos profitnövekedés
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 11:23
Az Általános Értékforgalmi Bank Rt. (ÁÉB) 2003-ban 13,096 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 22 százalékkal meghaladja az előző évi profitját - közölte a pénzintézet csütörtökön a magyar számviteli elvek alapján készített konszolidált, nem auditált gyorsjelentésében
Cikkek Megkezdődött a belga ámokfutó kihallgatása
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 11:12
Megkezdődött a belga ámokfutó rendőrségi kihallgatása Győrött - értesült a HavariaPress. Mint ismert, a férfit, aki a hét elején több határon áttörve érkezett meg Magyarországra, szerdán délután egy fővárosi szállodában fogták el. Kihallgatását ezek után, csütörtökön reggel kilenc órakor a nyugat-magyarországi megyeszékhelyen kezdték meg, ahol egyelőre - a helyi határőr igazgatóság feljelentése nyomán - hivatalos személy elleni erőszak, illetve közúti közlekedés biztonságának veszélyeztetése miatt hallgatják ki.
Cikkek Ma erősebb forint pozíció várható
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 11:09
Az euró 262 forint körül nyitott a bankközi devizapiacon, ugyanott, ahová szerdán késő este gyengült. A kereskedők úgy vélik, a mai államkötvény aukciók miatt megnövekedhet a forint iránti kereslet, ami erősebb forint pozíciót eredményezhet. Az ÁKK az ötéves 2009/C államkötvényből 35 milliárd forintnyit, a tízéves 2014/C-ből pedig 25 milliárd forintnyit kínál árverésre. A dollár erősödése a nemzetközi piacokon Budapesten is érezteti hatását: reggel 206,50/70 forinton kereskedtek az amerikai devizával, szemben a szerdán délután jegyzett 204,15/40 forintos árfolyammal. Friss devizapiaci árfolyamok
Cikkek Draskovics első miniszteri beszéde az OGY-ben
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 11:08
A kormány olyan gazdaságpolitikát szeretne, amely a növekedést és az egyensúlyt egyforma súllyal állítja a középpontba - mondta DraskovicsTibor pénzügyminiszter a Felelősen a gazdaságról című politikai vitanapon. Az Országgyűlés előtt miniszterként elmondott első beszédében hangsúlyozta: a magyar gazdaság erős és fejlődőképes, a fejlődés megvalósítását kiszámítható gazdaságpolitika segíti. A miniszter a gazdaságpolitika rövid távú céljai közül a költségvetés hiányának csökkentését és a fizetési mérleg hiányának mérséklését emelte ki.
Cikkek Román védővám a magyar hús ellen?
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 11:08
A román húsipari szövetség egyik vezetője nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy Románia esetleg védővám bevezetéséhez folyamodik, ha Magyarországról túl nagy mennyiségű államilag szubvencionált sertéshús érkezne a román piacra. Egy román napilap a sertéstenyésztők és sertéshús-feldolgozók aggodalmainak hangot adva arról írt, hogy Magyarország - igyekezvén az EU-csatlakozásig megszabadulni húskészleteitől - az élősertés esetében tonnánként 250 euróig, a hasított sertésnél pedig 540 euróig terjedően megemelte az export állami támogatását. A magyar sertéshús körülbelül kilónként 31 ezer lejes áron érkezik Romániába, miközben a román sertéstenyésztők termelési költségei elérik a 41 ezer lejt (azaz egy eurót) is kilónként.
Cikkek Jön Chirac - aláírják az M5-ös szerződéseket
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 10:11
A vételár fele visszakerülhet az Állami Autópálya-kezelőhöz a vásárlás után - Jacques Chirac is részt vesz a ceremónián
Cikkek Jövő héten körülvehetik a gazdák a fővárost
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 09:55
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium és a demonstráló gazdák megbízottai kora délután találkoznak szakértői egyeztetésre - állapodtak meg a tiltakozók és az FVM képviselői. A demonstráció-szervezők szerint csak annyi pozitívum történt szerdán, hogy a szaktárca vezetői szóba álltak a demonstrálók képviselőivel. A tiltakozók azonban bizakodnak az eredményben. Az Országos Demonstrációs Bizottság továbbra is végzi a budapesti bevezető utakra a jövő hétre tervezett tiltakozások szervezését. Medgyessy Péter miniszterelnök ugyanakkor kijelentette: Nem a kormány áll szemben a gazdákkal, hanem a felvásárlók.
Cikkek Visszaesett a kőolaj ára
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 09:54
Kissé visszaesett a kőolaj ára a szabadpiacon a szerdán elért négyheti csúcsról. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciatípus a legközelebbi, áprilisi határidőre reggel hordónként 30,84 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén a nyitás előtti nem hivatalos piacon, 15 centtel olcsóbb a szerdai zárónál. A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, márciusi határidőre reggel hordónként 35,35 dollár volt a New York-i árutőzsde elektronikus jegyzésében, 10 centtel olcsóbb a szerdai zárónál.
Cikkek Kovács ajánlatot tesz a közös lista vezetőjére
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 09:53
Kovács László, az MSZP elnöke a parlamenti pártok képviselőivel azokról a témákról kíván egyeztetni, amelyeket a magyar frakciótagoknak pártállástól függetlenül képviselniük kellene az Európai Parlamentben. A parlamenti pártok a szocialisták kezdeményezésére egyeztetnek a közös európai parlamenti választási listaállításról, amit Medgyessy Péter kormányfő vetett fel országértékelő beszédében. A miniszterelnök korábbi közlése szerint a megbeszélésen Kovács László MSZP-elnök javaslatot tesz arra, ki vezesse a közös listát.
Adó Az APEH kiállta a bírósági próbát
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 08:59
Kivétel nélkül minden befejezett ügyben az APEH lett a pernyertes 2003-ban. Az adóhatóság ellen tavaly a korábbinál kevesebb pert indítottak, és perérték is kisebb volt
Cikkek 10 ezer évente bekövetkező jelenséget fotózott a NASA
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 08:39
Első ízben készített bizonyító felvételeket két műhold egy óriási űrbeli fekete lyukról, amely kettétépett és részben "felfalt" egy csillagot. Az NASA közleménye szerint a röntgensugarakkal rögzített jelenséget már régóta sejtették, de még soha nem tudták megerősíteni. Az asztronómusok szerint a csillag túlságosan közel került a fekete lyukhoz, így történhetett meg a 10 ezer évenként egyszer látható ritkaság.
Cikkek A Nagyok összeültek az EU feje fölött
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 08:36
Csúcstalálkozó Berlinben - Pat Cox szerint szégyenteljes a munkavállalás akadályozása
Cikkek Reflektorfényben az agrárdemonstráció
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 08:24
Cikkek Közeledtek az álláspontok, még nincs megállapodás
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 08:01
Folytatódnak a tárgyalások a gazdák és a minisztérium között, Medgyessy óva int a politikai hiénáktól - a Lelkiismeret 88 is szóhoz akart jutni a tüntetésen
Cikkek Draskovics meghúzta a derékszíjat
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 07:51
150 milliárdos megszorítás - 1365 milliárdos fejlesztésekről is tárgyalt a kormány
Cikkek Jelentősen csökkent az amerikai építkezések száma
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 07:36
Tegnap a New York-i tőzsde részvényindexe 10672 ponton zárt, az előző naphoz képest 43 pontos, 0,4 százalékos veszteséggel. A piacokat elbizonytalanította, hogy az Egyesült Államokban januárban meglepetésre 7,9 százalékkal csökkent a megkezdett lakóingatlan-építkezések száma és a mutató 5 hónapja először mutatott csökkenő irányzatot. Elemzők 4,3 százalékos esésre számítottak. Tőzsdezáráskor az euró 1,2678 dollárt ért a New York-i pénzpiacon, a dollár 106,80 jenig erősödött.
Cikkek A Gallup szerint kétpárti lenne az Országgyűlés
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 07:34
Kilenc százalékkal előzi meg a biztos szavazók körében a Fidesz az MSZP-t - idézi a Magyar Gallup Intézet friss felmérését a Magyar Nemzet. A megkérdezettek 33 százaléka a Fidesz listájára szavazna, 24 százalék pedig az MSZP-t támogatná. Az SZDSZ és az MDF egyaránt elbukna az 5 százalékos küszöbön.
Cikkek Kiszivárgott adat az iráni katasztrófáról
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 07:31
A legújabb adatok szerint 295 halottja van az iráni vonatszerencsétlenségnek, amelyben felrobbant és kigyulladt egy veszélyes vegyi anyagokkal, üzemanyaggal és műtrágyával megrakott, 51 vagonból álló vasúti szerelvény. A halottak számát tartalmazó újabb jelentést, amely a belügyminisztérium számára készült, egy magát megnevezni nem akaró helyi állami tisztviselő mutatta meg újságíróknak, jelezve, hogy valószínűleg ez az adat sem végleges még.
Cikkek Engedély nélkül is felállítják a Teleki-szobrot
Privátbankár.hu | 2004. február 19. 07:29
A Teleki Pál Emlékbizottság a néhai miniszterelnök halálának évfordulóján, április 3-án felállítja a Teleki Pál-szobrot, annak ellenére, hogy a Fővárosi Közgyűlés városvédelmi bizottsága rendkívüli ülésén visszavonta az engedélyét. Csicsery-Rónay István, az emlékbizottság elnöke közleményében jelezte, a testület sajnálattal vette tudomásul a főpolgármester, a Fővárosi Közgyűlés kulturális bizottsága, valamint várostervezési és városképvédelmi bizottsága döntéseit, de továbbra is várja a Fővárosi Közgyűlés kedvező határozatát. Az emlékbizottság ugyanakkor egyetért azzal, hogy "le kell folytatni az eddig elmaradt társadalmi vitát Teleki Pál történelmi szerepéről".
Cikkek Enyhén lefelé mozdult a BUX
Privátbankár.hu | 2004. február 18. 17:44
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 13,08 pontos csökkenéssel, 9.837,50 ponton zárt szerdán - az előző napi záró értékhez képest ez 0,13 százalékos gyengülés. A részvénypiac forgalma magas, 9,63 milliárd forint volt. A Matáv 0,49 százalékkal 813, az OTP 0,60 százalékkal 2.980 forintra gyengült. A Mol előző napi záró árán, 6.700 forinton fejezte be a szerdai kereskedést. A Richter 0,42 százalékkal 23.800 forintra drágult. Az Egis 0,97 százalékkal 10.400 forintra drágult, 165 millió forint értékben cserélt gazdát. A Danubius ára 3,12 százalékkal 3.300 forintra nőtt.
Cikkek 60 millió dollárt nyert az állam a keddi Mol-eladással
Privátbankár.hu | 2004. február 18. 17:34
A Mol-részvények eladását 60 millió dollár minősíti, ennyivel több pénz folyt be most annál, amennyit az ÁPV Rt. tavaly decemberben kapott volna a papírokért
Deviza / Áru Bankközi piac: szinten maradt a forint
Privátbankár.hu | 2004. február 18. 17:24
A bankközi devizapiacon szerdán délután 262,14/64 forinton jegyezték az eurót, a kedd esti 262,35/45 forintos jegyzéssel árnyalatnyival erősebb szinten
Cikkek 10 milliárdot vonnak el az oktatási tárcától
Privátbankár.hu | 2004. február 18. 17:06
Az oktatási tárcától várhatóan 10 milliárd forintot vonnak el a kormányzati megtakarítások részeként - közölte Magyar Bálint. A miniszter elmondta, az elvonás a tárca költségvetését közvetlenül 8,6 milliárd forinttal érinti és további 1,4 milliárddal a kapcsolódó területeket, többek között a szakképzési alapot. A takarékossági intézkedések a felsőoktatási intézményeket nem érintik. A miniszter elmondta, a megtakarításokat a tervek szerint az igazgatási költségek mérséklésével, az alapítványi támogatások csökkentésével hajtják végre, illetve a beruházási programok jelentős részben magántőke bevonásával valósulnának majd meg, a tárcától várhatóan 20-30 dolgozót bocsátanak majd el.
Cikkek Idén is jó befektetés lesz az ingatlan
Privátbankár.hu | 2004. február 18. 17:04
A vártnál nagyobb mértékben emelkedhetnek idén az ingatlanárak - derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt ma közzétett vizsgálatából. A használt lakások esetében 6%-os, míg az új építésűeknél 9%-os emelkedésre lehet számítani. A legnagyobb árnövekedés várhatóan az idén az építési telkek piacán lesz, itt az átlagos növekedés 15% körül várható. Magyarország uniós csatlakozása viszont nem befolyásolja az ingatlanárak alakulását.
Cikkek Európa-terv: 1365 milliárdnyi fejlesztés
Privátbankár.hu | 2004. február 18. 17:01
Az Európa-terv keretén belül összesen 1365 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg Magyarországon - mondta Baráth Etele, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára a kormányülést követő sajtótájékoztatón. Hozzátette: az Európa-terv híd az Európai Unió céljai, támogatása és a kormány szándékai között, továbbá tartalmazza a Nemzeti Fejlesztési Terv operatív programjait is, kiszámítható, stabil környezetet teremt a fejlesztések, az emberek, az egyes közösségek, a gazdaság szereplői számára.
Cikkek A MOL és a PKN az Unipetrol ellen fordult (részletes)
Privátbankár.hu | 2004. február 18. 16:55
Az Unipetrol nem bocsátott elegendő információt a két társaság rendelkezésére, holott ez alapfeltétele annak, hogy reális kötelező erejű vételi ajánlatot tehessenek
Cikkek Jó kilátások a világgazdaságban
Privátbankár.hu | 2004. február 18. 16:47
Gyorsul a következő hónapokban a világgazdasági élénkülés - jósolja a müncheni IFO gazdaságkutató intézet. Az IFO világgazdasági hangulatindexe a három hónappal ezelőtt végzett felmérés óta 100,2 pontról 111,0 pontra emelkedett. A tanulmány szerint a világgazdaságban már közel egy éve tart a kedvező, élénküléssel jellemzett folyamat. A megkérdezettek elsősorban a jelenlegi üzleti helyzetet értékelték kedvezőnek, de a következő hónapokra vonatkozó gazdasági várakozások indexe is javult. A világ egészében a fogyasztói árak az idén átlagban 2,7 százalékkal fognak drágulni, az euróövezetben pedig az infláció a 2 százalékos határ alatt marad. Az Egyesült Államokban 2,2 százalékos lesz a fogyasztói árak emelkedése, vagyis elmarad az amerikai központi bank által elfogadhatónak tekintett 2,5 százalékos mértéktől.
hírlevél