7p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Hogyan indíts vállalkozást, hogyan legyél sikeres startupper? Három sikeres vállalkozó is úgy véli, hogy tanulni érdemes. Lehet ugyan menet közben is elsajátítani dolgokat, de az oktatás sok mindent megkönnyít. Az ötletnél fontosabb lehet a megvalósítás, és szinte mindennél fontosabb az angol, a csoportmunka meg a Google kereső.

Nem könnyű Magyarországon vállalkozónak lenni, különösen elkezdeni azt. Sok ember fejében a vállalkozókról negatív kép él, olyasmi, hogy csalnak, trükköznek ezzel azzal, nem fizetnek adót. “Mondd csak, fiacskám, nem akarsz valami rendes munkát találni?” – mondták például egyikük családjában korábban. A Privátbankár.hu szegedi Diákfórumán három sikeres vállalkozó számolt be tapasztalatairól.

A 2011-ben alapított vállalatunknál ma már 44-en dolgoznak, ügyfeleink 16 országból való divatcégek, kereskedő-cégek, amelyeknek egy online szoftvert szállítunk – mondta el Kecsmár Zsuzsa, az Antavo marketing-vezetője.

Mi hagyományos, a termelőszférában működő vállalkozás vagyunk, harminc éve gyártunk ágyneműt – mondta el Gellért Ákos, a Naturtex Kft. ügyvezetője. Már 170 alkalmazottal dolgoznak és 40 országba exportálnak

Csapó Gergely, a Rackhost Zrt. vezérigazgatója programozóként egy ingatlantárgyú hirdetési oldallal kezdte. Azután egyik ötlet jött a másik után, ma három vállalkozásomban huszonöt emberrel dolgoznak. Az egyetemet azonban nem végezte el.

Sok kudarcot megspórolhat az iskola

Ma már meg lehet tanulni programozni könyvből, meg internetes oktatóprogramokkal is (tutorial), és ha csinálod, programozol, egyre jobb leszel benne – mondta el. A gazdasági ismereteknek, marketingnek, vállalkozástannak viszont van egy olyan része, amely megtanulható ugyan menet közben is, de sokkal kevesebb hibát vétünk, ha megismerjük a mögöttes folyamatokat is. Csapó ezért beiratkozott a GTK-ra (gazdaságtudományi karra), sőt már tanít is ott.

Évek után csak összeáll a tudás

Kecsmár Zsuzsa rádiós újságíróként, műsorvezetőként is tevékenykedik és kommunikációs szakon tanult. Mindig is jól jött neki, hogy ezt a gyakorlati munkáját össze tudja hangolni a kommunikációs szakkal. Látja a valóságot, és megismeri a hátteret is, ami hozzá tartozik.

Később marketing szakon közgazdasági ismereteket, matematikát is tanult, amelyet kezdetben nagyon nehéz volt elsajátítani. Évekkel később azonban rájött, hogy “egy csomó minden kezd összeállni”: például miért is volt értelme statisztikát tanulni. “A vállalati pénzügyeket most már teljesen átlátom” – teszi hozzá.

A Google a mindenük

“A felnőtt élet arról szól, hogy a Google-ben megkeresed, hogyan csináld a dolgokat” – említett egy szállóigét Kecsmár. Valóban, ma már szinte mindenre rákeres az interneten. Ezzel önmagát oktatja abból, ami tényleg érdekli. Ez jól kiegészíti nemcsak a mindennapi munkát, de a tanulást is.

Van olyan programozójuk, aki úgy döntött, hogy az érettségit sem teszi le. “Így is lehet csinálni, de ha valaki tovább akar haladni, jobban látni akarja az összefüggéseket, előre akar jutni, vezető akar lenni, akkor inkább folytassa a tanulmányait – mondta a vállalkozónő.

Akik nem végeztek főiskolát

Gellért Ákos műszaki-jogi végzettséggel rendelkezik, és mindjárt két nevet említ, akik nem végezték el az egyetemet: Bill Gates (Microsoft) és Mark Zuckerberg (Facebook). De az iskolai végzettség ad egy komplex tudást, egy alapot, amire lehet építeni később. A nagyon tehetséges vállalkozók azonban anélkül is boldogulhatnak, vagy elvégezhetik iskoláikat később.

A nyolcvanas évek vége magyar vállalkozóinak nagy része autodidakta módon tanult, nincs végzettsége, vagy később szerezte meg. “A vállalkozáshoz alapvetően egy egyén kell, egy kreativitás, egy alapvető problémamegoldó készség, amivel megoldhatunk bármit” – mondta Gellért.

A vásárlótól függenek

Valamint, rengeteg munkát kell belefektetni. Alapvetően jó dolog tanulni, de ha valakinek 18-20 éves korában már megjön az ihlete a vállalkozáshoz, akkor későbbre is hagyhatja a tanulást – tette hozzá.

Mi következik az után, ha valakinek van egy jó vállalkozási ötlete? Cégalapítás? Adózási forma kiválasztása? Kecsmár szerint a vásárlónál kell elkezdeni, mert akármilyen jogi vagy adózási struktúrát is használ valaki, megfelelő kereslet nélkül az egész nem ér semmit. “Az igazi business-re kell koncentrálni, nem pedig a formaságokra” – tette hozzá.

Az ötlet csak egy dolog

A vállalkozáshoz szerinte három dolog kell, “execution, execution, execution”, azaz megvalósítás, megvalósítás, megvalósítás. Nem is az ötlet a legfontosabb. Kevés a világra szóló ötlet, és azokról általában már tudunk is (például Facebook).

Az ötlet Csapó Gergely szerint is csak az egy százalékát teszi ki a vállalkozásoknak. A Facebook például már valójában a sokadik közösségimédia-hálózat volt (lásd például a magyar Iwiw-et), a Google a sokadik kereső és a Tesla a sokadik autógyártó. Az a legfontosabb, hogy legyen egy víziónk, mit akarunk megcsinálni, és abba hajlandóak legyünk rengeteg munkát belefektetni.

Abba ne hagyd

Elkezded, csinálod és nem hagyod abba. A vállalkozások abba mennek tönkre, hogy az emberek abbahagyják – véli Csapó. Ha észreveszed, hogy nem működik az ötleted, akkor váltasz és megpróbálod egy másikra cserélni, de folytatod.

Nagyon sok lépésen keresztül jut el valaki oda, hogy sikeres legyen, de nem a nagy dolgokat kell keresni, hanem az aprókat – mondta Gellért Ákos. Mindenkinek van kudarca, még azoknak is, akik jókor voltak jó helyen. De a kudarc sem vészes, meg kell tudni vele barátkozni és tudni rengeteg munkát ismét beletenni, hogy legközelebb jobban menjen. A sikeres embereken messziről látszik, hogy hisznek önmagukban.

A farkasok kora lejárt

Mindhárom résztvevő egyetértett abban, hogy a magányos farkasok kora lejárt, az összes sikeres vállalkozás csapatmunkán alapul. Az a jó, ha a résztvevők “skilljei” (jártassága, szakértelme, képességei) kiegészítik egymást és jól együtt tudnak működni egymással.

Manapság már a Nobel-díjas tudósok mögött is szinte mindig népes, akár több mint tucatnyi emberből álló team-ek állnak. Az eredmény azonban rendszerint a vezető nevéhez fűződik. Olyan mennyiségű adatot kell a tudósoknak ma már feldolgozni, amit egyetlen személy nem képes elvégezni – mondta Gellért.

Szerencsés korban élünk

Csapó Gergely emlékeztetett arra, hogy régen nem létezett kockázati tőke, a vállalkozások alig tudtak valamire támaszkodni. Tízből egy vagy két ötletem sikerült megvalósítani – tette hozzá. Ma viszont ha egy piacképesnek bizonyuló ötlete valakinek, rengeteg pénz áll rendelkezésre.

Valójában sokkal több pénz áll készen, mint amennyi ötlet, amennyi vállalkozás van Magyarországon. “Bárkinek a cégébe befektetnek, aki bebizonyította, hogy sikeressé tud válni” – hangzott el. De az is szerencsésnek nevezheti magát a korábbi korokhoz képest, aki a szüleinél lakhat, eltartják, támogatják, amikor tanul, vagy vállalkozik.

A nagyvilág a mi piacunk

Sok esetben esetlen tőkére sincs szükség – a vásárlótól származó pénz, előleg elég arra, hogy a terméket legyártassa a vállalkozó.

A világ egyetlen nagy piaccá vált. Nemcsak vásárolhatunk például az Amazonon, hanem bármit el is adhatunk rajta. Az Amazon segít a lebonyolításban, adminisztrációban, szállításban is. Az egész világra a világpiacra érdemes már figyelni, nemcsak a kicsi magyar piacra – mondta Gellért Ákos.

Angol, angol, angol

Az angol tanítása az utóbbi időben nem eléggé gyakorlatias Magyarországon. Ha egyetlen dolgot javasolhatok, angolul beszélni feltétlenül tanuljatok meg – mondta Csapó Gergely. Pár ezer szóval már jól el lehet boldogulni. A magyarok körében azonban hiányzik a megfelelő beszédkészség.

Az angol ma már egy alapkészség. Muszáj hogy tudj angolul, különben kimaradsz az egész világból – mondta a vállalkozó. Az angollal szinte bárkivel tudsz kommunikálni, és rá tudsz keresni a Google-ben, mikor mit kell csinálnod. (A vállalkozók egyébként igen sok angol szót kevertek előadásukba a beszélgetés során – a szerk.)

A rendezvény a Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány támogatásával valósult meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG