6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Míg a katalánok büszkesége, az FC Barcelona a spanyol bajnokság, a spanyol szocialista párt a választások megnyerését ünnepelhette a hétvégén a dél-európai országban. A balközép párt ugyanakkor egyedül nem tud kormányt alakítani, és a katalánok segítségére szorulhat. A jobbközép Néppárt nagyot bukott, a radikális jobboldal viszont nagyot ment. A lapunk által megkérdezett szakértő szerint a választást valójában a jobboldal veszítette el.
A spanyol miniszterelnök (egyben a szocialisták vezetője), Pedro Sánchez és felesége, Begona Gomez ünnepli a győzelmet Madridban. EPA/JuanJo Martin

A szocialista párt nyerte az előrehozott parlamenti választásokat Spanyolországban. A dél-európai országot szűk egy éve kormányzó balközép politikai erő a voksok mintegy 29 százalékát gyűjtötte be, ami hat százalékos javulás 2016-hoz képest, és körülbelül a 2011-es választási eredményüknek felel meg.

Egyedül nem megy

A szocialisták 123 képviselőt delegálnak majd a parlamentbe, tehát más pártokra is szükségük van ahhoz, hogy elérjék a 176 fős abszolút többséget, azaz életképes kormányt tudjanak alakítani.

Az már most látszik, hogy ez nem lesz könnyű menet, ugyanis még a baloldali-populista, 42 mandátumot szerző Podemos-szal együtt sem lesz meg a többségük.

Az egyik lehetőség, hogy azzal a jobbközép, Állampolgárok nevű párttal próbálnak kiegyezni, amelynek vezetője, Albert Rivera eddig élesen bírálta őket a katalán szeparatistákkal való együttműködés miatt („Frankenstein-kormány”), és megfogadta, hogy nem lép kormányra a baloldallal.

A katalánokra szorulhatnak

A másik opció, hogy a baloldali koalíció a katalán függetlenség-párti Katalán Köztársasági Baloldallal (ERC) fog össze az abszolút többség érdekében, és ezzel bevállalja, hogy magára haragítja az egész jobboldalt.

„Kényelmes többsége akkor lehetne, ha a Katalóniában nagy győzelmet aratott ERC-t is bevennék. Ez azonban egy függetlenség-párti alakulat, amelynek vezetői börtönben ülnek, vagy szökésben vannak, így ebben az esetben nagy viták és egyezkedések kezdődnének. Most a függetlenség pártiak miatt kellett előrehozott választást tartani - nem támogatták a Sánchez-kormány költségvetését -, és ismét nagy zsarolási potenciál kerülne a kezükbe”

- mondta a Privátbankár.hu-nak Lénárt András. A Szegedi Tudományegyetem Hispanisztika Tanszékének egyetemi adjunktusa szerint az is lehetséges, hogy a szocialista párt és a Podemos a nem függetlenségpárti regionális erőkkel paktál le, és ezzel az abszolút többség határára kerül.

„Bár az első fordulóban nem szavaznák meg Sánchezt kormányfőnek a parlamentben, a második fordulóban viszont, ahol csak több igenre mint nemre van szükség, már összejöhet a győzelem anélkül, hogy a katalán függetlenségieknek engedményeket kellene tenni.”

Bukott a Néppárt

Míg a választás nyertese a szocialista párt, vesztese a 2018-ig kormányzó Néppárt, amely a szavazatok kevesebb mint 17 százalékát szerezte meg. Ez a párt történetének legrosszabb választási eredménye.

„Ezt a választást nem a baloldal nyerte meg, hanem a jobboldal veszítette el. A 2016-ban győzelmet arató Néppárt kormányától tavaly korrupciós ügyei miatt vonták meg a bizalmat, és így került az ország irányítása a kisebbségben lévő szocialisták kezébe. Az új néppárti vezető, Pablo Casado jobboldali fordulatot hajtott végre, visszatért a korábbi gyökerekhez, és a középről elmozdult jobbra. Csakhogy elszámította magát. A jobbközéppel szimpatizálók egy része inkább a dinamikusabb Állampolgárokhoz pártolt, a radikálisok számára pedig már megszületett a szélsőjobboldali Vox. A PP így a senki földjén találta magát”

- fejtette ki Lénárt András. Szerinte a spanyol jobboldal szétaprózódott, vezetőik egymás torkának estek.

„Egy Trónok harcához hasonló játékot űztek a jobboldal feletti uralomért, de végül üres maradt a Vastrón.”

Berobbantak a radikálisok

A 2013-ban alakult Vox számára persze már az is siker, hogy tíz százalékot kaptak, és 24 képviselőt delegálhatnak a parlamentbe. A Franco-diktatúra vége óta most először fordul elő, hogy egy radikális jobboldali, nacionalista párt bekerült a spanyol törvényhozásba.

„A Vox elsősorban a Néppártot elhagyókból született radikális jobboldali formáció, amely az előző választásokon csak a voksok egy százalékát szerezte meg, most viszont berobbant. Az igaz, hogy ilyen szempontból sikert ért el, ugyanakkor kevesebb mandátumot szerzett, mint amennyit várt, és a közvélemény-kutatások is feljebb mérték. Viszonylagos sikere annak tudható be, hogy a katalánokkal és a bevándorlókkal szemben rendkívül határozottan elutasító álláspontot képvisel. Ez, valamint a jobboldali szavazók egy részének csalódottsága hozott neki sok szavazót, de látható, hogy nem eleget”

- véli Lénárt András. Szerinte a párt félelmet is gerjesztett, mert retorikájával felélesztette a 36 éven át fennálló Franco-diktatúra emlékét, ráadásul fenyegeti az autonómia-rendszert (Spanyolország 17 autonóm közösségből és két autonóm városból áll – a szerk.)

Az egyelőre kérdés, hogy tovább erősödnek-e, vagy velük is az történik majd, mint a Podemosszal, amely „elveszítette varázsát.”

Miről szólt a kampány?

A Szegedi Tudományegyetem tanára szerint a szocialisták főleg a Néppárt korrupciós ügyeivel és a Vox-tól való félelemmel kampányoltak, de fontos téma volt Katalónia is:

„Abban minden párt egyetért, hogy egy népszavazás és a függetlenség kizárt, ugyanakkor a szocialisták hajlandók tárgyalni a kibővített autonómiáról. Ebben a helyzetben ez a maximum, amit a katalánok elérhetnek. A jobboldal erről hallani sem akar, a katalán önkormányzat felfüggesztését ígérték, de még az is szóba került, hogy jobban kellene korlátozni az autonóm közösségek jogköreit. Ez ijesztően hatott sokak számára.”

Bár a migráció szintén jelentős kérdés – ezt a jobboldal, főleg a Vox hozta be témaként –, a spanyol társadalom a jelek szerint továbbra sem ezt tartja a legfontosabbnak, tette hozzá Lénárt András.

A börtönben ünnepeltek

Visszatérve a katalánokra, a függetlenségpárti ERC vezetői nem mindennapi körülmények között ünnepelték a sikert: a börtönből (előzetes letartóztatásból) vagy külföldről (szökésből) szóltak népükhöz. (A függetlenségi mozgalomban való részvételük miatt börtönözték be és állították őket bíróság elé.)

A katalánok számára gyógyírt jelenthet az is, hogy  büszkeségük, az (amúgy nemzetközi sztárokkal teletűzdelt) FC Barcelona épp a hétvégén nyerte meg a spanyol bajnokságot.

Lionel Messi, az FC Barcelona argentin csapatkapitánya a bajnoki trófeával a Camp Nouban szombaton. EPA/Alberto Estevez

Három fordulóval annak vége előtt a kék-vörös csapat behozhatatlan előnyre tett szert a két madridi élklubbal, a Reallal és Atleticóval szemben.

(Kapcsolódó anyagok:  Lehet-e független Katalónia? Lázadás, foci és harminc év börtön, Az FC Barcelona testközelből I.: a futball forradalma)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG