Hirdetés

A kedves Viktor: megvan, miért kell Merkelnek Orbán

Wéber Balázs, 2018. július 06., 12:30

Német lapok szerint Angela Merkelnek minden korábbinál nagyobb szüksége van a magyar miniszterelnökre, ezért nem tegnap találkozott vele utoljára. Kérdés ugyanakkor, hogy össze tudja-e majd hangolni reálpolitikáját morális aggályaival. A német kancellár korrigálta menekültpolitikáját, a magyar kormányfő viszont egy szemernyit sem hajlandó engedni neki – például továbbra sem akar menekülteket visszafogadni.

Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár kezet fog a közös sajtótájékoztatójuk végén Berlinben 2018. július 5-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Ismerjük egymást: Angela Merkel és Orbán Viktor kézfogója Berlinben MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktort és Angela Merkelt eddig világok választották el egymástól a migráció kérdésében, írta kommentárjában a Spiegel a két vezető tegnapi berlini találkozója után. Most viszont a német kancellárnak minden korábbinál nagyobb szüksége van a magyar kormányfőre. A német baloldali lap szerint ugyanis Orbán segítsége nélkül csak nehezen működhetne a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) közötti megállapodás arról, hogy a jövőben nem engedik be Németországba a más EU-államokban regisztrált menedékkérőket.

A kompromisszum egyrészt feltételezi, hogy a jövőben az eddiginél jobban védik az EU külső határait, és kevesebb menekült jut el Európába. Bármennyire félelemkeltőnek tűnik is a magyar kerítés német szemszögből, józanul nézve Magyarország példamutatóan jár el ezen a téren – jegyzi meg a lap. Másrészt a CDU és a CSU azt szeretné, ha a magyar kormány legalább azokat a menekülteket visszavenné Németországból, akik Magyarországon adták be menedékkérelmüket. Ezt nevezik reálpolitikának.

Merkel bűvészmutatványa


A Spiegel szerint a „kedves Viktor” – Angela Merkel hívja így a magyar kormányfőt – egyre magabiztosabb lett az elmúlt években: otthon politikailag nincs kihívója, ő vezeti a Visegrádi Négyeket, országa pedig gazdaságilag szorosan kötődik Németországhoz. Emiatt mer nemet mondani a kancellári hivatalban, például a menekültek visszafogadására.  

A német kancellár továbbra sem akar kerítést építeni, de csökkenteni szeretné a hozzájuk érkező menekültek számát. Megpróbálja tehát összehangolni a reálpolitikát a moralitással, mégha ez nehéz feladat is. Biztosra vehető tehát, hogy nem most találkozott utoljára Orbánnal, jósolja a Spiegel.

A konzervatív Die Welt szintén azt emelte ki, hogy a különbözőségek ellenére a két politikusnak szüksége van egymásra. Német elemzők már korábban is emlékeztettek arra, hogy a politikai túlélésért küzdő Merkel belpolitikai szempontból is fel tudja használni Orbánt: kiengesztelheti vele lázadozó kisebbik koalíciós partnerét, a CSU-t, és kifoghatja a szelet a nyíltan bevándorlás-ellenes Alternatíva Németországért (AFD) vitorlájából. Ezzel a politikával ugyanakkor borotvaélen táncol, hiszen a nagyobb koalíciós partner, a szociáldemokraták szemében a magyar kormányfő vörös posztó.

Orbán semmiben sem enged


Orbán Viktor megerősödéséről és hajthatatlanságáról ír internetes oldalán az N-TV német hírtelevízió is, amely „Orbán nem mozdul – miért is tenné?” címmel közölt kommentárt a látogatásról. A szerző, Benjamin Konietzny külpolitikai szerkesztő kiemeli: miközben a kancellár az elmúlt hónapokban bizonyította, hogy kész változtatni álláspontján, addig a magyar kormányfő abszolút nem hajlandó közelíteni sajátját Merkeléhez. Ragaszkodik például ahhoz, hogy nem kötelessége menekülteket befogadnia, mivel azok nem Magyarországon léptek be az EU területére.          .

Konietzny szerint a két vezető nehéz megbeszélésén van túl, amit sajtótájékoztatójuk is jelez. A kancellár a külföldi vezetők fogadásakor általában a közös vonásokat hangsúlyozza, most viszont csak röviden tért ki erre, és komoly vélemény-különbségekről beszélt. Orbán Viktor szerint Magyarország a déli határok megvédésével szolidáris Németországgal, a kancellár viszont másfajta szolidaritást szeretne. Ő azzal lenne kisegítve, ha Orbán legalább néhány, Magyarországon regisztrált menekültet visszafogadna. A magyar kormányfő azonban teljesen elzárkózik ettől, írja az N-TV szerkesztője.

A két vezető még a humanitás szükségességét is máshogy látja. Míg Merkel szerint nem szabad elfelejteni, hogy emberekről van szó, Európa lelke pedig a humanitás, addig Orbán azt hangsúlyozta, hogy az a humánus, ha helyben segítenek az embereken, és nem szabad olyan segítséget nyújtani (lásd határok megnyitása), amivel idecsalogatják a migránsokat.             

Az természetesen nem meglepetés – állítja Konietzny  –, hogy Merkel és Orbán más állásponton vannak: a német kormányfő a 2015-ös válság idején elfogadhatatlannak nevezte a magyar miniszterelnök menekültpolitikáját. Azóta azonban sok minden történt: a kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió is próbál szigorítani. Orbánnál azonban még ezért sem jár elismerés, ő az összes menekültet távol akarja tartani. Ezzel fokozott nyomás alá helyezi Horst Seehofer német belügyminisztert, aki Ausztriával tárgyal a menedékkérők visszafogadásáról.

Az N-TV szerzője végül emlékeztet: Orbán Viktor mellett Sebastian Kurz osztrák kancellár sem akar olyan menekülteket befogadni, akik máshol léptek be az EU-ba; a magyar kormányfő tehát bátran folytathatja eddigi politikáját.

Merkelé lett az utolsó szó

A Merkel és Orbán közötti feszültséget – tesszük hozzá –  jelzi amúgy a sajtótájékoztató lezárása is. Angela Merkel a jelek szerint ragaszkodott ahhoz, hogy övé legyen az utolsó szó: egy mondatban még egyszer reflektált a magyar kormányfő álláspontjára, majd, széles mosoly kíséretében ugyan, de véget vetett az eseménynek.

Hirdetés

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Ma európai politikai földrengés jön – Orbán Viktor egy hét múlva szólal fel

Ma európai politikai földrengés jön – Orbán Viktor egy hét múlva szólal fel

Salvini ma diadalittasan térhet vissza az olasz nagypolitika színpadára. Ha az EU egységének megbontásáról van szó, akkor a magyar miniszterelnök sem lehet messze – ő jövő vasárnap lép fel Rómában. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?