Hirdetés
Hirdetés

A kedves Viktor: megvan, miért kell Merkelnek Orbán

Wéber Balázs, 2018. július 06., 12:30

Német lapok szerint Angela Merkelnek minden korábbinál nagyobb szüksége van a magyar miniszterelnökre, ezért nem tegnap találkozott vele utoljára. Kérdés ugyanakkor, hogy össze tudja-e majd hangolni reálpolitikáját morális aggályaival. A német kancellár korrigálta menekültpolitikáját, a magyar kormányfő viszont egy szemernyit sem hajlandó engedni neki – például továbbra sem akar menekülteket visszafogadni.

Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár kezet fog a közös sajtótájékoztatójuk végén Berlinben 2018. július 5-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Ismerjük egymást: Angela Merkel és Orbán Viktor kézfogója Berlinben MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktort és Angela Merkelt eddig világok választották el egymástól a migráció kérdésében, írta kommentárjában a Spiegel a két vezető tegnapi berlini találkozója után. Most viszont a német kancellárnak minden korábbinál nagyobb szüksége van a magyar kormányfőre. A német baloldali lap szerint ugyanis Orbán segítsége nélkül csak nehezen működhetne a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) közötti megállapodás arról, hogy a jövőben nem engedik be Németországba a más EU-államokban regisztrált menedékkérőket.

A kompromisszum egyrészt feltételezi, hogy a jövőben az eddiginél jobban védik az EU külső határait, és kevesebb menekült jut el Európába. Bármennyire félelemkeltőnek tűnik is a magyar kerítés német szemszögből, józanul nézve Magyarország példamutatóan jár el ezen a téren – jegyzi meg a lap. Másrészt a CDU és a CSU azt szeretné, ha a magyar kormány legalább azokat a menekülteket visszavenné Németországból, akik Magyarországon adták be menedékkérelmüket. Ezt nevezik reálpolitikának.

Merkel bűvészmutatványa


A Spiegel szerint a „kedves Viktor” – Angela Merkel hívja így a magyar kormányfőt – egyre magabiztosabb lett az elmúlt években: otthon politikailag nincs kihívója, ő vezeti a Visegrádi Négyeket, országa pedig gazdaságilag szorosan kötődik Németországhoz. Emiatt mer nemet mondani a kancellári hivatalban, például a menekültek visszafogadására.  

A német kancellár továbbra sem akar kerítést építeni, de csökkenteni szeretné a hozzájuk érkező menekültek számát. Megpróbálja tehát összehangolni a reálpolitikát a moralitással, mégha ez nehéz feladat is. Biztosra vehető tehát, hogy nem most találkozott utoljára Orbánnal, jósolja a Spiegel.

A konzervatív Die Welt szintén azt emelte ki, hogy a különbözőségek ellenére a két politikusnak szüksége van egymásra. Német elemzők már korábban is emlékeztettek arra, hogy a politikai túlélésért küzdő Merkel belpolitikai szempontból is fel tudja használni Orbánt: kiengesztelheti vele lázadozó kisebbik koalíciós partnerét, a CSU-t, és kifoghatja a szelet a nyíltan bevándorlás-ellenes Alternatíva Németországért (AFD) vitorlájából. Ezzel a politikával ugyanakkor borotvaélen táncol, hiszen a nagyobb koalíciós partner, a szociáldemokraták szemében a magyar kormányfő vörös posztó.

Orbán semmiben sem enged


Orbán Viktor megerősödéséről és hajthatatlanságáról ír internetes oldalán az N-TV német hírtelevízió is, amely „Orbán nem mozdul – miért is tenné?” címmel közölt kommentárt a látogatásról. A szerző, Benjamin Konietzny külpolitikai szerkesztő kiemeli: miközben a kancellár az elmúlt hónapokban bizonyította, hogy kész változtatni álláspontján, addig a magyar kormányfő abszolút nem hajlandó közelíteni sajátját Merkeléhez. Ragaszkodik például ahhoz, hogy nem kötelessége menekülteket befogadnia, mivel azok nem Magyarországon léptek be az EU területére.          .

Konietzny szerint a két vezető nehéz megbeszélésén van túl, amit sajtótájékoztatójuk is jelez. A kancellár a külföldi vezetők fogadásakor általában a közös vonásokat hangsúlyozza, most viszont csak röviden tért ki erre, és komoly vélemény-különbségekről beszélt. Orbán Viktor szerint Magyarország a déli határok megvédésével szolidáris Németországgal, a kancellár viszont másfajta szolidaritást szeretne. Ő azzal lenne kisegítve, ha Orbán legalább néhány, Magyarországon regisztrált menekültet visszafogadna. A magyar kormányfő azonban teljesen elzárkózik ettől, írja az N-TV szerkesztője.

A két vezető még a humanitás szükségességét is máshogy látja. Míg Merkel szerint nem szabad elfelejteni, hogy emberekről van szó, Európa lelke pedig a humanitás, addig Orbán azt hangsúlyozta, hogy az a humánus, ha helyben segítenek az embereken, és nem szabad olyan segítséget nyújtani (lásd határok megnyitása), amivel idecsalogatják a migránsokat.             

Az természetesen nem meglepetés – állítja Konietzny  –, hogy Merkel és Orbán más állásponton vannak: a német kormányfő a 2015-ös válság idején elfogadhatatlannak nevezte a magyar miniszterelnök menekültpolitikáját. Azóta azonban sok minden történt: a kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió is próbál szigorítani. Orbánnál azonban még ezért sem jár elismerés, ő az összes menekültet távol akarja tartani. Ezzel fokozott nyomás alá helyezi Horst Seehofer német belügyminisztert, aki Ausztriával tárgyal a menedékkérők visszafogadásáról.

Az N-TV szerzője végül emlékeztet: Orbán Viktor mellett Sebastian Kurz osztrák kancellár sem akar olyan menekülteket befogadni, akik máshol léptek be az EU-ba; a magyar kormányfő tehát bátran folytathatja eddigi politikáját.

Merkelé lett az utolsó szó

A Merkel és Orbán közötti feszültséget – tesszük hozzá –  jelzi amúgy a sajtótájékoztató lezárása is. Angela Merkel a jelek szerint ragaszkodott ahhoz, hogy övé legyen az utolsó szó: egy mondatban még egyszer reflektált a magyar kormányfő álláspontjára, majd, széles mosoly kíséretében ugyan, de véget vetett az eseménynek.

Hirdetés

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Orbán a feudális Kelethez akarja kötni hazánkat – interjú a volt washingtoni nagykövettel

Orbán a feudális Kelethez akarja kötni hazánkat – interjú a volt washingtoni nagykövettel

Európa orosz gázfüggősége egyre súlyosbodik, ami nem lenne probléma, ha Oroszország nem egy diktatúra lenne és a földgázt nem stratégiai nyomásgyakorlás eszközeként használná. Simonyi András korábbi washingtoni magyar nagykövet úgy látja: minden 200 évben kapunk egy lehetőséget a Nyugathoz való felzárkózásra és mint mindig, most is eltékozoltuk ezt az esélyt. Káncz Csaba interjújának második része.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?