Hirdetés
Hirdetés

Afrikából jönnének újabb milliók Európába

Káncz Csaba, 2018. május 07., 08:20

Az Iszlám Állam Szíriából menekülő parancsnokai összefognak Afrika szélsőséges csoportjaival - céljuk egy új menekült-hullám kiváltása Európa felé, miközben be is szivárognak azokba a csoportokba. Afrika számos államának kereteit feszíti szét a népesség robbanása, a globális felmelegedés, az élemiszertermelés bizonytalansága és a pénzügyi egyensúlytalanság.

(Kép forrása: EPA/REUDAN)
(Kép forrása: EPA/REUDAN)

David Beasly, az ENSZ Világélelmezési Programjának vezetője a napokban kijelentette, hogy az Iszlám Állam Szíriából menekülő parancsnokai összefognak Afrika szélsőséges csoportjaival. A céljuk egy új menekült-hullám kiváltása Európa felé, miközben be is szivárognak azokba migráns- és menekült-csoportokba. Beasley szerint Európa téved, ha azt hiszi, hogy például a 20 milliós Szíria destabilizációja már elviselhetetlen migránsválságot okozott – kontinensünk vessen inkább egy pillantást a tágabb Száhel-övezetre, a maga 500 millió emberével. Márpedig a Gallup 2013 és 2016 közötti felmérése szerint a szubszaharai térségben már amúgy is a legnagyobb az elvándorlási szándék, körülbelül minden harmadik ember nyilatkozta azt, hogy adott esetben útra kelne.

Hirdetés

Fenntarthatatlan szaporulat

Valóban, Afrika népességrobbanása elképesztő léptékű. Míg 1960-ban a kontinensen még 285 millió ember élt, addig ez mára közel 1,3 milliárdra ugrott és 2050-re az előrejelzések szerint meghaladja a 2,5 milliárdot. A várakozások szerint Egyiptom népessége a mai 90 millióról évszázadunk közepére 138 millióra növekszik, Nigériáé 186 millióról 390 millióra, Ugandáé 38 millióról 93 millióra, míg Etiópiáé 102 millióról 228 millióra.

A térségben számos országot feszíti az élemiszertermelés bizonytalansága, a népesség robbanása, a globális felmelegedés és a pénzügyi bizonytalanság. Ez utóbbi vonatkozásában elég csupán egy pillantást vetnünk Afrika legnagyobb olajexportőrére, amely jelenleg a világ 7. legnépesebb országa, de 2050-re a 3. legnépesebbé válik. Nigéria korrupt, populista és inkompetens politikai osztálya idén 14,5 százalékos költségvetési hiánnyal gazdálkodik, amely óriási lyukat új hitelekkel töm be. Az ország idén már 5 milliárd dollárt költ kamatkiadásokra, kétszer annyit, mint 2015-ben – és 30-szor annyit, mint amennyi a nigériai egészségügy-minisztérium kerete. Nigéria már jövőre annyit költ kamat-kiadásokra, mint amennyi befolyik az államháztartásba az olajexportból.

Lakhatatlanná vált területek

Káncz Csaba
Káncz Csaba

A szomszédos Niger az ENSZ szerint a világ leggyorsabban növekvő népességével rendelkezik és a mai 20 millióról az évszázad végéig 200 milliós népességgel rendelkezhet. Niger rendelkezik egyébként a világ egyik legnagyobb uránium készleteivel, nem véletlen tehát, hogy számos francia katonai bázis jelent meg az országban, míg az amerikaiak egy óriási drón-bázist létesítenek jelenleg. Ez utóbbiról fél éve kiderült, hogy még a Kongresszus sem tudott az amerikai katonai jelenlétről az országban.

A klímaváltozás is óriási területeket tesz egyre inkább lakhatatlanná. A Max Planck Intézet felmérése szerint 2060-ra Szudán átlaghőmérséklete 1,1 – 3,1 fokkal emelkedhet és az ország nagy része egyszerűen alkalmatlanná válik mezőgazdasági művelésre. Ez a felmérés két éve készült és lehetséges, hogy túlságosan optimista volt az előrejelzése. Elég csak arra gondolnunk, hogy egy másik túlnépesedett muszlim országban, Pakisztánban április 30-án 50,2 fokot mértek. Soha a Földön áprilisban még nem mértek korábban ilyen magas hőmérsékletet.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mol-INA-ügy: ezért nem körözik már Hernádi Zsoltot

Mol-INA-ügy: ezért nem körözik már Hernádi Zsoltot

10 millió dollárt fizetett lobbizásra Horvátország, hogy kedvezőbb döntés szülessen a perekben. Az Interpol csak úgy körözte volna tovább Hernádit, ha a horvátok előre fizetik a perköltségeket arra az esetre, ha a Mol-elnök perel.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?