Hirdetés
Hirdetés

Afrikából jönnének újabb milliók Európába

Káncz Csaba, 2018. május 07., 08:20

Az Iszlám Állam Szíriából menekülő parancsnokai összefognak Afrika szélsőséges csoportjaival - céljuk egy új menekült-hullám kiváltása Európa felé, miközben be is szivárognak azokba a csoportokba. Afrika számos államának kereteit feszíti szét a népesség robbanása, a globális felmelegedés, az élemiszertermelés bizonytalansága és a pénzügyi egyensúlytalanság.

(Kép forrása: EPA/REUDAN)
(Kép forrása: EPA/REUDAN)

David Beasly, az ENSZ Világélelmezési Programjának vezetője a napokban kijelentette, hogy az Iszlám Állam Szíriából menekülő parancsnokai összefognak Afrika szélsőséges csoportjaival. A céljuk egy új menekült-hullám kiváltása Európa felé, miközben be is szivárognak azokba migráns- és menekült-csoportokba. Beasley szerint Európa téved, ha azt hiszi, hogy például a 20 milliós Szíria destabilizációja már elviselhetetlen migránsválságot okozott – kontinensünk vessen inkább egy pillantást a tágabb Száhel-övezetre, a maga 500 millió emberével. Márpedig a Gallup 2013 és 2016 közötti felmérése szerint a szubszaharai térségben már amúgy is a legnagyobb az elvándorlási szándék, körülbelül minden harmadik ember nyilatkozta azt, hogy adott esetben útra kelne.

Hirdetés

Fenntarthatatlan szaporulat

Valóban, Afrika népességrobbanása elképesztő léptékű. Míg 1960-ban a kontinensen még 285 millió ember élt, addig ez mára közel 1,3 milliárdra ugrott és 2050-re az előrejelzések szerint meghaladja a 2,5 milliárdot. A várakozások szerint Egyiptom népessége a mai 90 millióról évszázadunk közepére 138 millióra növekszik, Nigériáé 186 millióról 390 millióra, Ugandáé 38 millióról 93 millióra, míg Etiópiáé 102 millióról 228 millióra.

A térségben számos országot feszíti az élemiszertermelés bizonytalansága, a népesség robbanása, a globális felmelegedés és a pénzügyi bizonytalanság. Ez utóbbi vonatkozásában elég csupán egy pillantást vetnünk Afrika legnagyobb olajexportőrére, amely jelenleg a világ 7. legnépesebb országa, de 2050-re a 3. legnépesebbé válik. Nigéria korrupt, populista és inkompetens politikai osztálya idén 14,5 százalékos költségvetési hiánnyal gazdálkodik, amely óriási lyukat új hitelekkel töm be. Az ország idén már 5 milliárd dollárt költ kamatkiadásokra, kétszer annyit, mint 2015-ben – és 30-szor annyit, mint amennyi a nigériai egészségügy-minisztérium kerete. Nigéria már jövőre annyit költ kamat-kiadásokra, mint amennyi befolyik az államháztartásba az olajexportból.

Lakhatatlanná vált területek

Káncz Csaba
Káncz Csaba

A szomszédos Niger az ENSZ szerint a világ leggyorsabban növekvő népességével rendelkezik és a mai 20 millióról az évszázad végéig 200 milliós népességgel rendelkezhet. Niger rendelkezik egyébként a világ egyik legnagyobb uránium készleteivel, nem véletlen tehát, hogy számos francia katonai bázis jelent meg az országban, míg az amerikaiak egy óriási drón-bázist létesítenek jelenleg. Ez utóbbiról fél éve kiderült, hogy még a Kongresszus sem tudott az amerikai katonai jelenlétről az országban.

A klímaváltozás is óriási területeket tesz egyre inkább lakhatatlanná. A Max Planck Intézet felmérése szerint 2060-ra Szudán átlaghőmérséklete 1,1 – 3,1 fokkal emelkedhet és az ország nagy része egyszerűen alkalmatlanná válik mezőgazdasági művelésre. Ez a felmérés két éve készült és lehetséges, hogy túlságosan optimista volt az előrejelzése. Elég csak arra gondolnunk, hogy egy másik túlnépesedett muszlim országban, Pakisztánban április 30-án 50,2 fokot mértek. Soha a Földön áprilisban még nem mértek korábban ilyen magas hőmérsékletet.

Káncz Csaba jegyzete

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Egy év alatt mért 7 százalékos drágulással a nyolcadik helyen áll Magyarország az Eurostat 27 ország lakásár-változását bemutató adatai alapján. A 2015 óta országos átlagban mért szűk 31 százalékos árnövekedés azonban még mindig dobogós helyet ér, viszont végre nem nőttek az árak, hanem csökkentek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?