5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A britek a mostani megállapodással nem akarnak kilépni az EU-ból, de megállapodás nélkül sem. A parlament végletesen megosztott, a kormányban puccshangulat van, az utcán egymillióan lázadoztak a hétvégén. Mi jöhet még a demokrácia egyik őshazájában? A brit politikai elit egészen szürreális helyzetbe manőverezte az Egyesült Királyságot az elmúlt két évben.
FCUKD: Transzparens a hétvégi Brexit-ellenes tüntetésen. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Egészen szürreális helyzetbe manőverezte az Egyesült Királyságot a brit politikai elit a két éve tartó Brexit-folyamat során, amelynek célja elvileg az lett volna, hogy nyugodt, kiszámítható, rendezett körülmények között léptesse ki az országot az Európai Unióból.

Megoldhatatlan helyzet

A brit parlament alsóháza előbb - két alkalommal, hatalmas többséggel - elutasította a brit kormány és Brüsszel által tavaly novemberben megkötött kilépési megállapodást, majd mindörökre kizárta azt a lehetőséget is, hogy az ország megállapodás nélkül lépjen ki az EU-ból. (Utóbbi döntés nem kötelező érvényű.)

Tekintve, hogy Brüsszel nem enged, azaz nem hajlandó a megállapodás újratárgyalására, olyan helyzet állt elő, amire - legalábbis a jelenlegi keretek között - nincs megoldás: London ezzel a megállapodással nem lép ki, megállapodás nélkül sem lép ki, más megállapodás viszont nem lehetséges. Ha viszont nem lép ki, akkor nem teljesíti be a nép akaratát – lásd 2016-os referendum.

A március 29-re tervezett távozást mindenesetre már elhalasztották: az EU által adott új céldátum május 22. (ha mégis elfogadják az egyezményt) vagy április 12. (ha megint nem fogadják el). De az sem kizárt, hogy a Brexitet hosszabb időre elhalasztják, esetleg visszavonják a kilépési kérelmet.

Harmadszor is szavaznak. Vagy mégsem.

A totális patthelyzetet Theresa May úgy próbálhatja feloldani a héten, hogy harmadszor is nekifut annak, ahonnan kétszer már visszapattant, azaz harmadszor is megpróbálja átverni a parlamenten a kilépési egyezményt.

Korántsem biztos azonban, hogy a szavazásra valóban sor kerül. A kormány állítólag csak akkor hajlandó a kérdést a parlament elé vinni, ha az előzetes egyeztetések alapján biztos a győzelemben.

Ráadásul a voksolást megakadályozhatja John Bercow, az alsóház elnöke is, aki a múlt héten már megtette ezt arra hivatkozva, hogy ugyanarról a dokumentumról nem lehet kétszer szavazni.

Megpuccsolnák Mayt

A kaotikus helyzet láttán a brit kormányon belül is egyre többen gondolják úgy, hogy ha Theresa May két év alatt sem tudta megoldani a helyzetet, akkor a jövőben sem lesz képes erre – azaz ideje új vezető után nézni.

A The Sunday Times szerint "teljes körű kabinetpuccs" bontakozik ki May megbuktatására. A lap úgy tudja, hogy már legalább 11 olyan miniszter van, aki megszabadulna a kormányfőtől.

„Tíz nap múlva már nem lesz miniszterelnök"

- mondta az egyik kabinettag. A toryk egy része állítólag hajlandó lenne megszavazni a kilépési megállapodást, ha a jövőbeni uniós kereskedelmi kapcsolatokról szóló tárgyalásoknak már más kormányfővel vágnak neki.

May utódjaként két politikus került szóba: David Lidington, a kabinetiroda vezetője, egyben May eddigi helyettese, akit EU-pártinak tartanak, valamint Michael Gove környezetvédelmi, élelmiszerügyi és vidékfejlesztési miniszter, aki Brexit-párti ugyan, de nem tartozik a keményvonalas táborhoz.

Megatüntetés a Brexit ellen

Eközben nem csak a színfalak mögött, hanem az utcán is fokozódik a helyzet: a hétvégén megatüntetést tartottak Londonban a Brexit-ellenes erők. Azt követelték, hogy rendezzenek újabb referendumot a kilépésről.

A szervezők szerint jóval több mint egymillió ember vonult utcára. Ez alapján ez volt a legnagyobb tüntetés Londonban 2003 óta. Akkor csaknem kétmillióan tüntettek a készülő iraki háború ellen – mint később kiderült, hiába.

És akkor mi lesz most?

A brit parlament – a kilépési megállapodás mellett – egyéb kérdésekről is szavazhat a héten, ami új megoldási lehetőségeket hozhat be a képbe.

  • a kilépési megállapodás vámunióval kiegészítve
  • a kilépési megállapodás vámunióval és közös piachoz való hozzáféréssel kiegészítve
  • kanadai stílusú szabadkereskedelmi egyezmény
  • megállapodás nélküli kilépés
  • újabb referendum
  • a kilépési nyilatkozat visszavonása és a Brexit folyamat leállítása

Ezek a szavazások nem kötelező érvényűek, csupán azt próbálják általuk felmérni, hogy melyik megoldásnak van a legnagyobb támogatottsága a honatyák körében. Emellett akár új választások kiírása is elképzelhető.

A magyaroknak nem kell félniük

A Nagy-Britanniában élő külföldieket, köztük mintegy 100 ezer magyart viszont – ha csak nem történik valami rendkívüli esemény – nem érinti a brit belpolitikai válság. Azok a külföldi EU-polgárok ugyanis, akik már törvényesen és életvitelszerűen laknak a szigetországban, a Brexit után is megtehetik ezt, és érvényben maradnak jelenlegi jogosultságaik is, ha kérik a letelepedett státust az engedélyezési rendszer használatával.

A brit kormány ma országos kampányt indított, amelyben a kérelem beadására biztatja a külföldieket

UPDATE

Hétfő délután Theresa May közölte, hogy továbbra sincs meg a többség a parlamentben a Brexit-megállapodás elfogadásához. Ugyanakkor továbbra is próbálja majd meggyőzni a képviselőket.

(Helyszíni körképünk a témában: Ezt mondják az angolok a Brexitről. Jegyzetünk: Szálljunk le a döglött lóról, és hagyjuk menni a briteket)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG