Hirdetés

Anarchy in the UK: puccs, lázadás és totális patthelyzet

Wéber Balázs, 2019. március 25., 13:00

A britek a mostani megállapodással nem akarnak kilépni az EU-ból, de megállapodás nélkül sem. A parlament végletesen megosztott, a kormányban puccshangulat van, az utcán egymillióan lázadoztak a hétvégén. Mi jöhet még a demokrácia egyik őshazájában? A brit politikai elit egészen szürreális helyzetbe manőverezte az Egyesült Királyságot az elmúlt két évben.

A banner showing playing cards and slogan 'We hold ALL the cards' during the 'Put it to the People' march in London, Britain, 23 March 2019. Hundreds of thousands of people take part in the protest calling for a referendum on the final Brexit deal. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA
FCUKD: Transzparens a hétvégi Brexit-ellenes tüntetésen. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Egészen szürreális helyzetbe manőverezte az Egyesült Királyságot a brit politikai elit a két éve tartó Brexit-folyamat során, amelynek célja elvileg az lett volna, hogy nyugodt, kiszámítható, rendezett körülmények között léptesse ki az országot az Európai Unióból.

Megoldhatatlan helyzet

Hirdetés

A brit parlament alsóháza előbb - két alkalommal, hatalmas többséggel - elutasította a brit kormány és Brüsszel által tavaly novemberben megkötött kilépési megállapodást, majd mindörökre kizárta azt a lehetőséget is, hogy az ország megállapodás nélkül lépjen ki az EU-ból. (Utóbbi döntés nem kötelező érvényű.)

Tekintve, hogy Brüsszel nem enged, azaz nem hajlandó a megállapodás újratárgyalására, olyan helyzet állt elő, amire - legalábbis a jelenlegi keretek között - nincs megoldás: London ezzel a megállapodással nem lép ki, megállapodás nélkül sem lép ki, más megállapodás viszont nem lehetséges. Ha viszont nem lép ki, akkor nem teljesíti be a nép akaratát – lásd 2016-os referendum.

A március 29-re tervezett távozást mindenesetre már elhalasztották: az EU által adott új céldátum május 22. (ha mégis elfogadják az egyezményt) vagy április 12. (ha megint nem fogadják el). De az sem kizárt, hogy a Brexitet hosszabb időre elhalasztják, esetleg visszavonják a kilépési kérelmet.

Harmadszor is szavaznak. Vagy mégsem.

A totális patthelyzetet Theresa May úgy próbálhatja feloldani a héten, hogy harmadszor is nekifut annak, ahonnan kétszer már visszapattant, azaz harmadszor is megpróbálja átverni a parlamenten a kilépési egyezményt.

Korántsem biztos azonban, hogy a szavazásra valóban sor kerül. A kormány állítólag csak akkor hajlandó a kérdést a parlament elé vinni, ha az előzetes egyeztetések alapján biztos a győzelemben.

Ráadásul a voksolást megakadályozhatja John Bercow, az alsóház elnöke is, aki a múlt héten már megtette ezt arra hivatkozva, hogy ugyanarról a dokumentumról nem lehet kétszer szavazni.

Megpuccsolnák Mayt

A kaotikus helyzet láttán a brit kormányon belül is egyre többen gondolják úgy, hogy ha Theresa May két év alatt sem tudta megoldani a helyzetet, akkor a jövőben sem lesz képes erre – azaz ideje új vezető után nézni.

A The Sunday Times szerint "teljes körű kabinetpuccs" bontakozik ki May megbuktatására. A lap úgy tudja, hogy már legalább 11 olyan miniszter van, aki megszabadulna a kormányfőtől.

„Tíz nap múlva már nem lesz miniszterelnök"

- mondta az egyik kabinettag. A toryk egy része állítólag hajlandó lenne megszavazni a kilépési megállapodást, ha a jövőbeni uniós kereskedelmi kapcsolatokról szóló tárgyalásoknak már más kormányfővel vágnak neki.

May utódjaként két politikus került szóba: David Lidington, a kabinetiroda vezetője, egyben May eddigi helyettese, akit EU-pártinak tartanak, valamint Michael Gove környezetvédelmi, élelmiszerügyi és vidékfejlesztési miniszter, aki Brexit-párti ugyan, de nem tartozik a keményvonalas táborhoz.

Megatüntetés a Brexit ellen

Eközben nem csak a színfalak mögött, hanem az utcán is fokozódik a helyzet: a hétvégén megatüntetést tartottak Londonban a Brexit-ellenes erők. Azt követelték, hogy rendezzenek újabb referendumot a kilépésről.

A szervezők szerint jóval több mint egymillió ember vonult utcára. Ez alapján ez volt a legnagyobb tüntetés Londonban 2003 óta. Akkor csaknem kétmillióan tüntettek a készülő iraki háború ellen – mint később kiderült, hiába.

És akkor mi lesz most?

A brit parlament – a kilépési megállapodás mellett – egyéb kérdésekről is szavazhat a héten, ami új megoldási lehetőségeket hozhat be a képbe.

  • a kilépési megállapodás vámunióval kiegészítve
  • a kilépési megállapodás vámunióval és közös piachoz való hozzáféréssel kiegészítve
  • kanadai stílusú szabadkereskedelmi egyezmény
  • megállapodás nélküli kilépés
  • újabb referendum
  • a kilépési nyilatkozat visszavonása és a Brexit folyamat leállítása

Ezek a szavazások nem kötelező érvényűek, csupán azt próbálják általuk felmérni, hogy melyik megoldásnak van a legnagyobb támogatottsága a honatyák körében. Emellett akár új választások kiírása is elképzelhető.

A magyaroknak nem kell félniük

A Nagy-Britanniában élő külföldieket, köztük mintegy 100 ezer magyart viszont – ha csak nem történik valami rendkívüli esemény – nem érinti a brit belpolitikai válság. Azok a külföldi EU-polgárok ugyanis, akik már törvényesen és életvitelszerűen laknak a szigetországban, a Brexit után is megtehetik ezt, és érvényben maradnak jelenlegi jogosultságaik is, ha kérik a letelepedett státust az engedélyezési rendszer használatával.

A brit kormány ma országos kampányt indított, amelyben a kérelem beadására biztatja a külföldieket

UPDATE

Hétfő délután Theresa May közölte, hogy továbbra sincs meg a többség a parlamentben a Brexit-megállapodás elfogadásához. Ugyanakkor továbbra is próbálja majd meggyőzni a képviselőket.

(Helyszíni körképünk a témában: Ezt mondják az angolok a Brexitről. Jegyzetünk: Szálljunk le a döglött lóról, és hagyjuk menni a briteket)

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Hol érdemes kis összegű kölcsönt igényelni?

Hol érdemes kis összegű kölcsönt igényelni?

A fejekben az él a kis összegű kölcsönökről, hogy azokat a bankoknál csak körülményes módon lehet megszerezni, ellenben a pénzügyi szolgáltató cégek gyorsan és gond nélkül megítélik és folyósítják. De valóban így van ez?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?