5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Finoman szólva is ellentmondásos rendeletet hozott az amerikai elnök a bevándorló családok szétválasztásának ratifikálásával. Trumpot számos állam egyszerre perelte be a kegyetlen és törvényellenes hozzáállásáért, a fiatalokat ugynis nem tarthatják fogva pár napnál tovább. Az elnök kitart a zéró tolerancia mellett és továbbra is hangsúlyozza: senkit nem fogadnak be, aki illegálisan érkezett az USA-ba.

Betelt a pohár az Egyesült Államokban, a hírek szerint 17 szövetségi állam indított pert a Trump-kormány ellen a illegális bevándorló családok szétszakítása miatt. Először Kalifornia, Washington és New York államok demokrata párti főállamügyészei nyújtották be a keresetet a szövetségi bíróságon és a családok szétszakításának azonnali leállítását követelték. Később csatlakozott hozzájuk Minnesota, Iowa, Illinois, Vermont, Massachusetts, Rhode Island, New Jersey, Pennsylvania, Maryland, Virginia, Észak-Karolina, Új-Mexikó, Oregon és a főváros, Washington DC.

A perkérelemben az államügyészek "kegyetlennek és törvényellenesnek" minősítik a határra érkező illegális migránsok családjainak szétszakítását, vagyis a gyermekek elválasztását őrizetbe vett szüleiktől. A beadvány nem csak a menedékkérők belépését elutasító politikát kifogásolja, de egyúttal leszögezte, hogy a gyakorlat szembemegy az alkotmánnyal.

Egyszerűen kegyetlen

A múlt héten aláírt elnöki rendelet nem írja elő konkrétan a családok szétszakításának megszüntetését, és nem szól a már szétszakított családok újraegyesítésének körülményeiről sem. A képviselők szerint ez a politika és a kormányzat ezzel kapcsolatos viselkedése komoly és azonnali kárt okozott a szövetségi államoknak és lakóiknak. Nem Jersey főállamügyésze szerint ez a gyakorlat egyszerűen kegyetlen, és úgy tűnik, hogy a kormányzat minden egyes nap újabb, egymásnak ellentmondó döntést hoz, és új, egymásnak ellentmondó indoklásokat hoz fel.

Külön közleményt adott ki New York főállamügyésze, Barbara Underwood is, aki azt hangsúlyozta, hogy a New York városában őrzött migráns gyermekeket depresszióval kell kezelni, sokan közülük öngyilkosság gondolatát forgatják a fejükben. A menekültek szétosztásával foglalkozó hivatal szerint jelenleg 2047 migráns gyermekről gondoskodnak, valamint elmondták: a hivatal menedéktáboraiban az Egyesült Államokban összesen 11 ezer 800 gyermekre vigyáznak, elsöprő többségük kiskorú, aki szülei, vagy felnőttek felügyelete nélkül, egyedül érkezett a határra.

Több százezren vannak veszélyben

Ahogy erről korábban már írtunk
, Trump az egyik kampányígéretét váltotta be azzal, hogy olyan rendeletet hozott létre, amely a „zéró tolerancia” jegyében elszakította a bevándorló családoktól a gyerekeket, és külön táborban szállásolták el őket, amíg a szüleikkel szemben eljárás folyt. Egy 1977-es rendelet értelmében azonban kiskorúakat nem tarthatnak fogva 20 napnál tovább, még a szülőkkel együtt sem, Trump azonban figyelmen kívül hagyta ezt a rendeletet.

Az amerikai elnök még áprilisban jelentette be, hogy felfüggeszti a Barack Obama által alapított DACA programot (teljes nevén Elhalasztott Intézkedés a Gyermekkorban Érkezetteknek) a kitoloncolástól véd jelenleg több mint 800 ezer fiatalt az Egyesült Államokban, többségében mexikói és latin-amerikai gyerekeket. Őket a köznyelv a Dreamer (álmodó) generációnak nevezi, és a gyerekek egytől-egyig az Államokat tartják a hazájuknak, épp csak hivatalos papírjuk nincs erről, ugyanis együtt érkeztek a bevándorló szüleikkel, de már az Egyesült Államokban nőttek fel, ott jártak iskolába, adott esetben ott is dolgoznak már. További részletek >>>

Mindenkinek otthon kell boldogulnia

Mindeközben az amerikai alelnök sem tétlenkedik: Mike Pence latin-amerikai körútján, Brazíliában arról beszélt, szavatolni kell a közép-amerikai térség lakói számára, hogy az Egyesült Államokba tartó kivándorlás helyett inkább saját hazájukban próbáljanak boldogulni. Az alelnök Michel Temer brazil elnökkel tekintette át a bevándorlással kapcsolatos legfontosabb kérdéseket, miután Brazília is érintett az ügyben.

Óriási hibát követett el a Trump-kormány?

Oroszország szerint az USA csak más országokra akarja ráerőltetni sajátos nézeteit. További részletek >>>

Mike Pence nyilatkozatában óva intette a térség lakosait attól, hogy hiú reményekkel keljenek útra, ha nincsenek meg számukra a feltételek, hogy legálisan léphessenek be az Egyesült Államokba. Ne kockáztassák a maguk és gyermekeik életét, ne hagyják becsapni magukat az emberkereskedők által, ne higgyék el nekik, hogy bejuthatnak illegálisan az Egyesült Államok területére! – mondta.

Egyes számítások szerint mintegy 50 brazil gyermeket választottak el eddig szüleiktől, akik illegálisan akartak bejutni az Egyesült Államokba. Temer és Pence megegyezett abban, hogy a két ország együtt keresi a megoldást a családok mielőbbi újraegyesítése érdekében. Pence Guatemalában a guatemalai és a hondurasi elnökkel, valamint Salvador alelnökével tárgyal, szintén az Egyesült Államokat sújtó migránsválságról – az amerikai-mexikói határhoz érkező illegális migránsok elsöprő többsége ugyanis ezekből az államokból kel útra. Trump a múlt héten ismételten kilátásba helyezte, hogy megvonják az amerikai segélyt ezektől az országoktól, amennyiben nem tesznek lépéseket a migránsáradat megállítása érdekében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG