6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csütörtökön kezdődik Brüsszelben a kétnapos EU-csúcs, amelyen az Európai Tanács javaslatot tehet az Európai Bizottság új elnökének személyére. A kiszivárgott hírek szerint Manfred Webernek egyelőre sem ebben a testületben, sem az Európai Parlamentben nincs kellő támogatottsága. Emmanuel Macron szkeptikus vele szemben, és már Angela Merkel is hajlandó lenne beáldozni – persze nem ingyen.

Manfred Weber brüsszeli sajtótájékoztatóján 2019. június 5-én. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Újabb csúcsértekezletet tart csütörtökön és pénteken Brüsszelben az uniós kormány- és államfőket tömörítő Európai Tanács.

Kétlépcsős választás

A testület által közölt menetrend szerint számos fontos személyi kérdésben kellene dönteniük – dűlőre kellene jutniuk például arról, hogy kit jelölnek Jean-Claude Juncker utódjául az Európai Bizottság élére. A jelöléshez minősített többség szükséges, és annak során – az uniós szerződés értelmében – a májusi EP-választások eredményét is figyelembe kell venni.

A jelöltet (és az uniós biztosjelölteket) ezt követően az Európai Parlamentnek (EP) is meg kell szavaznia, egyszerű többséggel. Ha ez nem történik meg, akkor elölről kezdődik a procedúra: az Európai Tanácsnak új jelöltben kell megegyeznie.

Az új elnök november elsején veszi át a Bizottság vezetését Junckertől.     

Mindenki kivár

Lehetséges azonban, hogy ezen a héten még semmi sem fog eldőlni. Az EP-választások után kezdődött tárgyalások az uniós vezető posztok leosztásáról ugyanis nem hoztak áttörést – sem tagállami szinten, sem az EP-ben.

Időre van szükség. Bár a pártok nem ugyanolyan erősek, nincs köztük akkora különbség. Kivárnak, és megpróbálják a számukra lehető legjobbat kihozni a helyzetből”

- mondta egy magasrangú uniós tisztségviselő a Financial Timesnak.

Nincs egyezség az EP-ben...

Az új EP minden eddiginél kiegyensúlyozottabb lesz: a kereszténydemokratáknak és a szociáldemokratáknak most először együtt sem lesz többségük, ezért rá vannak szorulva a kisebb pártcsaládokra. A háttérben tehát minden korábbinál nagyobb alkudozás zajlik.

A Politico szerint a négy legnagyobb frakció (kereszténydemokraták, szociáldemokraták, liberálisok, Zöldek) vezetői hétfőn zárt ajtók mögött ismét egyeztettek az együttműködésről, eredmény nélkül.

A Spiegel szintén úgy értesült, hogy a néppárti csúcsjelöltnek, Manfred Webernek eddig nem sikerült megszereznie a szükséges támogatást. A lap szerint a négy frakció öt közös munkacsoportot állított fel tartalmi kérdésekben, de még egyikben sem született egyezség.

... és a Tanácsban sem

Másrészt az EU két motorja, Németország és Franciaország sem tud megállapodni az új elnök személyéről. Angela Merkel német kancellár egyelőre kitart Weber mellett, Emmanuel Macron francia elnök – akinek pártja, az En Marche a közelmúltban csatlakozott a liberális frakcióhoz az EP-ben – azonban továbbra sem támogatja őt.

A Bloomberg értesülései szerint a német kormány is egyre kevésbé bízik Weber sikerében: amennyiben az EP nem áll be mögé, Angela Merkel kancellár hajlandó lemondani róla egy másik uniós csúcsposztért cserébe. Berlin az Európai Központi Bankkal (EKB) vigasztalódna, amelynek élére Jens Weidmann Bundesbank-elnököt ültetné.

Brüsszeli bennfentesek szintén úgy látják, hogy a bajor politikus elutasítása csak idő kérdése.

A V4-ek sem Webert akarják

A magyar kormány már korábban világossá tette, hogy nem áll be Weber mögé, akit a jelek szerint a többi visegrádi ország sem fog megszavazni.

A jövő heti uniós csúcstalálkozón a V4-ek közös álláspontot képviselnek, mind a személyi-vezetői mind a tartalmi ügyek tekintetében

- mondta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke múlt héten, a V4-ek kormányfőinek zárt körű budapesti találkozója után. A  fideszes EP-képviselők frakcióvezetőnek ugyan megszavazták Webert, de az Európai Bizottság elnöki posztjára továbbra is alkalmatlannak tartják.

A magyar kormánypárt néppárti tagsága ugyanakkor jelenleg fel van függesztve, döntés hivatalosan novemberre várható – tehát csak azután, hogy megszülettek az uniós hatalmi alkuk, és megalakult az új Európai Bizottság. (Háttéranyagunk a témában: EP-alkuk: kigolyózhatják a Fideszt a Néppártból.)

Nem adja fel

A bajor politikus még bízik a győzelemben: a közelmúltban Varsóban és Rómában próbált támogatókat szerezni. Pártcsaládja pedig továbbra is őt akarja az Európai Bizottság élén látni.

A Néppárt egyhangúan támogatja Manfred Webert. Tehát nincs B-terv

- jelentette ki múlt héten Jean-Claude Juncker. Sajtóhírek szerint valójában nem ilyen jó a helyzet: egyes párttagok hiányosnak tartják Weber vezetői kvalitásait, és kételkednek abban, hogy elegendő támogatottsága lesz az Európai Tanácsban.

Mi lesz most?

Az FT szerint négy forgatókönyv lehetséges:

  • Marad a patthelyzet. Ez a legvalószínűbb szcenárió. Tehát senki sem kap elegendő támogatást, ezért újabb csúcsot hívnak majd össze. Kérdés, hogy erre az Európai Parlament új elnökének megválasztása, július 2. előtt vagy az után kerül sor. Ez azért nem mindegy, mert az a pártcsalád, amely megkapja az EP elnöki posztját, kénytelen lehet beáldozni más fontos pozíciókat.
  • Megállapodnak egy jelöltben. Az Európai Tanács egy olyan személyt jelöl az Európai Bizottság élére, aki pártcsaládja EP-kampányát vezette. Kigolyózhatja például Manfred Webert, és beállhat Margrethe Vestager (liberálisok) vagy Frans Timmermans (szociáldemokraták) mögé. Ha pedig mégis Webert jelölik, akkor feltételül szabhatják, hogy a következő csúcsig állítsa az oldalára az EP-t.
  • Más választások. Az Európai Tanács egy időre félreteszi a „Weber-kérdést”, és megválasztja saját, valamint az EKB új elnökét – ehhez a két poszthoz ugyanis nem kell az EP jóváhagyása. Szkeptikusok ugyanakkor úgy vélik, hogy amíg nincs döntés az Európai Bizottság új elnökéről, addig a többi vezető posztot sem osztják le.
  • Leszámolás. Az EU-csúcsnak akár csúnya vége is lehet: Macronék kísérlete Weber megfúrására visszafelé sülhet el. A látványos balhét ugyanakkor próbálják majd elkerülni az uniós és tagállami vezetők. A nem kívánt jelölteket általában diszkréten, a színfalak mögött szokták ejteni  – a piszkos munkát már nem ők, hanem azok saját tábora végzi el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG