5p
Gulyás Gergely szerint egy évtizedig biztosított a nyugdíjrendszer fenntarthatósága. Szerinte ha van kormány, amelyik elismerheti a gyerekvállalást a nyugdíjakban, akkor az az ő kormányuk, de egyelőre az öngondoskodáson van a hangsúly.
depositphotos.com

A Magyar Nemzet online oldalán közölte tegnap Botos Katalin közgazdász véleménycikkét, amely a nyugdíjrendszer fenntarthatóságával foglalkozik. A szerző három megoldási javaslatot is bemutat, miközben nyomatékosan jelzi, hogy beavatkozás nélkül képtelenség lesz a megélhetést biztosító ellátást nyújtani az időskorúaknak.

A megoldási javaslatok - elsősorban a gyermekvállalás elismertetése a nyugdíjjogosultság megállapítása során - igazából nem újak, korábban már bemutatták azokat, szakmai vita is folyt a kivitelezésük realitásáról. Abban viszont a mostani írás más, hogy a mostani nyugdíjrendszer fenntarthatóságát egyértelműen kétségbe vonja (lásd cikkünket). Szemben a kormányzati kommunikációval, a kormánybarát lapban megjelent cikk abból indul ki, hogy társadalmi feszültségekhez vezethet, ha nem épül be további finanszírozási láb a nyugdíjrendszerbe. Ez egybevág a szakmai konszenzussal, és szembemegy a hivatalos kormányzati nyilatkozatokkal, amelyek ezzel szemben rendre arról szóltak eddig, hogy nincs szükség további intézkedésekre, a nyugdíjalap kifizetései biztosítottak.

Megragadtuk hát az alkalmat, hogy megismerjük a legfrissebb kormányzati álláspontot ebben az ügyben. A csütörtöki Kormányinfón tettük fel kérdéseinket Gulyás Gergely miniszternek. Így például azt, hogy egyetértenek-e a cikk helyzetértékelésével a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságáról.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter rövid válasza erre a következő volt:

"Mi azzal értünk egyet, hogy az öngondoskodást önkéntes alapon támogassuk."

Ez azt jelenti, hogy nem értenek egyet a közgazdász cikkében foglaltakkal, nem kell beavatkozni a nyugdíjrendszerbe, nem kell hozzányúlni a nyugdíjkorhatárhoz, a nyugdíjakhoz? - kérdeztük tovább. Gulyás Gergely szerint nincs sürgető szükség erre, majd felhívta a figyelmet arra, hogy a nyugdíj megállapítása jelenleg is változóban van, a korábban elfogadott jogszabálynak megfelelően folyamatosan emelkedik a nyugdíjkorhatár, évente fél évvel. Ami azt jelenti, hogy 2022-re elérjük a 65 éves korhatárt.

"Itt megállunk. Mi úgy látjuk, hogy a nyugdíjrendszer fenntartható pillanatnyilag. Nyilvánvalóan nem évtizedekről beszélünk. Azt nem mondanám, hogy két vagy három évtized múlva mindenféle változtatás nélkül a nyugdíjrendszer fenntartható, de a következő egy évtizedre vonatkoztatóan ezt az állítást meg merem fogalmazni" - közölte a miniszter.

Vagyis a kormányban ma úgy látják, 2030 körül már hozzá kell nyúlni a nyugdíjrendszer paramétereihez, különben nem lesz miből kifizetni az ellátásokat. Ennek egyébként a demográfia mellett - egyre több idős ember alkotja a társadalmat, akik egyre tovább élnek - a növekvő bérek miatt emelkedő induló nyugdíjak az okai.

Ezt követően szóba hoztuk a gyerekvállalás elismerésére vonatkozó elképzeléseket. Ezt egy régi vitának tartja Gulyás Gergely, majd ezzel folytatta:

"Hogyha lesz kormány, amelyik valamilyen formában a gyermekvállalást elismerheti a nyugdíjban, akkor az a mi kormányunk lesz. Itt komoly, végső soron morális kérdésekre visszavezethető nehézségek is felmerülnek. A társadalom szempontjából egy jó tanár legalább olyan hasznos, mint egy jó bankár. A kettejük jövedelme közti különbség pedig óriási. tehát ha azt mondjuk, hogy nem a gyermekszám számít, hanem ami általában ezeknek a javaslatoknak része, vagyis a gyermek által befizetett személyi jövedelemadó, akkor az nem biztos, hogy minden szempontból igazságos lesz. Mi nyitottak vagyunk ezeknek a vitáknak a lefolytatására, elviekben ettől nem zárkózunk el, de ilyen javaslat a kormány előtt pillanatnyilag nincs. De hogyha hosszú távon gondolkodunk a nyugdíjrendszer átalakításának az irányairól, akkor szerintem ez egy olyan felvetés, amit érdemes megfontolni."

Ebből azt tartjuk fontosnak kiemelni, hogy a miniszter nem zárta ki Botos Katalin és a vele hasonló véleményen lévők javaslatai közül a gyermekvállalás elismertetéséről szólókat a lehetséges intézkedések közül. Ebben az esetben arra tért ki, amelyik szerint a nyugdíjba vonuló szülőknek a gyermekeik jövedelme után fizetett személyi jövedelemadóból kellene részesedniük. Ugyanakkor Gulyás Gergely arra a dilemmára hívta fel a figyelmet a Kormányinfón, hogy ez a javaslat ebben a formában aránytalanságokat eredményezne a társadalom számára egyaránt hasznos, de jelentősen eltérő jövedelmeket biztosító szakmák esetében.

Egyelőre azonban nem folyik lázas munka a nyugdíjrendszer átalakításáról, a miniszter által említett egy évtizedes haladék a jelek szerint nem tartja nyomás alatt az apparátust. "A kormányon belül nem tudok arról, hogy bármilyen műhelymunka folyna" -mondta munkatársunknak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG