Hirdetés

Elkészült a titkos jelentés, amelyen eldőlhet Trump sorsa

2019. március 23., 18:00

A Mueller-jelentésből kiderül, hogy összejátszott-e Donald Trump az oroszokkal. A dokumentumot egyelőre nem hozzák nyilvánosságra.

US Attorney General William Barr leaves his home in McLean, Virginia, USA, 22 March 2019. Anticipation and speculation is continues to grow that special counsel Robert Mueller may be about to file his final report to Barr. EPA/ERIK S. LESSER
William Barr virginiai otthona előtt: az igazságügyi miniszter már megkapta a jelentést. EPA/ERIK S. LESSER

Robert Mueller, a róla elnevezett különleges bizottság vezetője átadta a 2016-os elnökválasztási kampány idején a Trump-kampány munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszásról szóló vizsgálat jelentését - jelentette be pénteken este az amerikai igazságügyi minisztérium.

A dokumentumot - a tárca belső szabályzatának megfelelően - William Barr igazságügyi miniszter kapta meg. Ezzel a Mueller-bizottság vizsgálatai végleg lezárulnak.

Még nem tudni, hogy mennyit közölnek belőle

Hirdetés

Barr pénteken levélben értesítette a kongresszus kulcsfontosságú politikusait a vizsgálat várható lezárásáról. Mint mondta, a legkorábban a hétvégén adhat tájékoztatást annak következtetéseiről, és változatlanul elkötelezett a "lehető legnagyobb átláthatóság" mellett.

Az első amerikai elemzések szerint a jelentés átadása Donald Trump elnöksége új szakaszának kezdetét jelentheti, amennyiben a közpolitikai vitát a jelentés megállapításai uralják majd. A dokumentum ugyan bizalmas jellegű - ahogyan ezt az igazságügyi minisztérium szabályzata megköveteli -, ám valószínűsíthetően éles vita várható arról, hogy mi kerüljön belőle nyilvánosságra.

Trump nyilvánosságra hozná

A csaknem két évig tartó vizsgálat 2017 májusában kezdődött meg, és - ilyen horderejű vizsgálatok esetében szokatlan módon - viszonylag kevés információ szivárgott ki a sajtónak. Egy nemrégiben Washingtonban tartott rendezvényen Abbe Lowell, az elnök veje és tanácsadója, Jared Kushner egyik ügyvédje meg is jegyezte:

"Senki sem csinálta ezt jobban, mint Mueller és csapata".

Néhány nappal ezelőtt a demokrata többségű képviselőház csaknem egyhangúlag szavazta meg, hogy a jelentést teljes egészében hozzák nyilvánosságra. Donald Trump pedig szerdán újságíróknak azt mondta:

"Kerüljön csak nyilvánosságra, hadd lássák az emberek is".

Nem emelnek vádat?

A The Wall Street Journal az igazságügyi minisztériumból származó értesülésekre hivatkozva közölte: a jelentésben nem esik szó további vádemelési javaslatról. Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője szerint az elnöki hivatal nem kapta meg a jelentést és a tartalmáról sem értesítették.

"Barr igazságügyi minisztertől függ, hogy mi történik most"

- fűzte hozzá a szóvivőnő.

Nancy Pelosi házelnök és Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője közös közleményben sürgette a jelentés egészének nyilvánosságra hozatalát.

"Az amerikai népnek joga van az igazsághoz"

- fogalmazott a két demokrata párti politikus.

Látni akarják, mielőtt nyilvános lesz

Donald Trump személyes ügyvédei, Rudy Giuliani és Jay Sekulow megelégedettségüket fejezték ki, hogy a jelentés már az igazságügyi miniszternél van. Ugyanakkor Giuliani jelezte, hogy az ügyvédek még azelőtt betekintést szeretnének nyerni a dokumentumba, mielőtt azt nyilvánosságra hoznák.

Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának demokrata párti vezetője kilátásba helyezte, hogy idézést küldenek Muellernek vagy a bizottság más tagjainak, ha a dokumentumot és az abban foglalt bizonyítékokat nem nyújtják át a kongresszusnak szemrevételezésre.

UPDATE:

A Robert Mueller vezette vizsgálóbizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy Donald Trump választási kampánytörzse vagy munkatársai "egyeztettek vagy összejátszottak" az oroszokkal, közölte William Barr igazságügyi miniszter vasárnap a szövetségi törvényhozáshoz írt levelében.

Beszámolt arról is, hogy a különbizottság "nem talált elégséges bizonyítékot" arra, hogy az amerikai elnök akadályozta volna az igazságszolgáltatást. A bizottság a 2016-os elnökválasztási folyamatra utalva egyúttal arra a következtetésre jutott, hogy "a bizonyítékok alapján Donald Trump nem vett részt a választásba történő orosz beavatkozással kapcsolatos bűncselekményekben".

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Orbán Viktor, a Néppárt és a Marslakók – A hét sztorija

Orbán Viktor, a Néppárt és a Marslakók – A hét sztorija

A héten mutatta be a Bölcsek Tanácsa a Fideszről készült jelentését az Európai Néppárt elnökének, Donald Tusknak. De mi a Fidesz-Néppárt balhé lényege? Ki akar kirúgni kit és miért? Hihetünk-e a függő és független médiának? Mire gondol Soros György egy New York-i felhőkarcoló 13. emeletén? És hogy jönnek ide a Marslakók? Tíz kérdés, tíz válasz munkatársunk, Wéber Balázs kommentárjában.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?