3p
A Tesla vezére, Elon Musk nem csak az elektromos autózást akarja elterjeszteni, hanem az űrhajózásban is áttörést akar elérni. Most úgy tűnik, össze is jön neki: egy műholdtat az űrbe juttató rakétája visszatért, és leszállt egy hajó-drónra. Újratöltés után indulhat ismét. Végre ismét realitás lehet a többször használható űrjármű.

Lassú volt a haladás

Az űrhajózás kezdetben úgy működött, hogy a rakétát fellőtték, ami az űrhajót (vagy műholdat) Föld körüli pályára állította. Visszatérni azonban csak úgy lehetett, hogy belépve a légkörbe a légellenállás lelassította és egyben szénné égette a jármű legnagyobb részét, és csak egy hőálló kapszula érkezett le az űrhajósokkal, ejtőernyővel.

Nagy előrelépés volt az űrsikló (space shuttle), amelyik ugyanilyen elven tért vissza, de hőálló csempékkel borították, hogy elviselje az óriási hőmérsékletet, és repülőként szálljon le. Ez azonban nem vált be, két végzetes baleset volt, a második a csempék leválása miatt. A program leállt, 10 éve megint csak a kezdetleges módszerrel lehet az űrbe jutni.

A magántőke csap most bele

A lelkes vállalkozók, mint Elon Musk vagy Jeff Bezos nem nyugszanak bele a dologba, és a saját cégeik végeznek kutatásokat és kísérleteket, hogy előrelépjen a tudomány. Úgy tűnik, ez most sikerül is. Az alapelv az, hogy a rakéta első fokozata azt követően, hogy elég magasra juttatta a fellőni kívánt objektumot (műholdat, űrhajót), nem semmisül meg, hanem visszamanőverezi magát, és leszáll a földre vagy a tengerre.

A Falcon 9 indítása. Forrás: Wikimedia Commons

Elon Musk cége, a Space X most sikeresen felbocsátott egy Falcon 9-es rakétát, melynek első fokozata visszatért és leszállt egy olyan hajóra, melyen nem tartózkodott ember. Azért kellett ilyen drón, mert az előző kísérletek nem sikerültek, nagy pusztítást végezve semmisült meg a rakéta.

A rakéta egyébként egy rakománnyal telt kapszulát juttatott fel a nemzetközi űrállomásra. Szárazföldre már korábban is sikerült visszatérni egyszer, de tengerre most először. Alapesetben ugyan szárazföldre tervezik a leszállást, de előfordulhat, hogy olyan messze érkezik vissza a rakéta, hogy muszáj a tengeren leszállnia.

Csökkenő költség, felpörgő űrhajózás

A többször használatos rakéták üzemeltetése Musk szerint az űrjárművek indításának költségeit a századrészére csökkentené. Ez tenné lehetővé, hogy ténylegesen beindulhasson az űrhajózás, hisz eddig csak óriási költségekkel lehetett bármit tenni, ezért vissza is esett ez az iparág. A most visszatért rakétát többször fel akarják lőni, ha ez sikerül, megnyílik a lehetőség a sokszor használatos rakéták előtt.

Musk szerint első körben egy rakétát 10-20-szor használnának, de további módosításokkal ez akár 100-ra is felmehet. Egy üzemanyagtöltés 2-300 ezer dollárba kerül, míg maga a rakéta 60 millióba. 100-szoros felhasználás esetén így egy fellövés költsége egymillió dollár alatt lenne, míg egy felhasználásnál ez értelemszerűen 60 millió dollár körül volt.

Bezos is fejleszt

A Space X-en kívül az Amazon-alapító Jeff Bezos cége, a Blue Origin is tesztelt már sikeresen visszatérő rakétákat. Igaz, azok nem érték el a szökési sebességet, így nem jutottak ki a tényleges világűrbe, csak a világűr alatti résznek tekintett 60 km körüli magasságig. Arra is van igény, nem is kicsi: sokan fizetnek már be nagy összeget olyan utazásra, ahol ebbe a magasságba juthatnak, és lényegében az űrutazás élményében részesülnek, hisz onnan már gömbölyű a Föld.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG